Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:43 12.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема kakvo mislite?нови  
Автор Jastmina ()
Публикувано23.04.04 02:23

Ako imate vuzmojnosta da jiveete (ili veche ste) v chujbina bihte li ostanali (ili vurnali) v Bulgaria za da otgledate detenceto si. Znam, che ima strashno mnogo faktori, ot koito zavisi reshenieto ni v edna takava situacia, no ako vsichko drugo se ignorira i se pomisli samo vurhu vuzpitanieto i otglejdaneto na deteto vi kak bihte postupili?...bihte go vuzpitali kato bulgarche i tova da e purviqt ezik,koito bi nauchil, ili podobavashtiq (kudeto se namirate).
Shte sum blagodarna ako spodelite mnenieto si
zdrave i shtastie na bebocite

I couldn't repair my brakes, so I made my horn louder

Тема Re: kakvo mislite? [re: Jastmina]  
Автор DeboraМодератор (без титла)
Публикувано23.04.04 05:46

След като си решил да живееш за постоянно в друга държава, значи нещо не ти харесва в Родината, или пък смяташ, че на новото място ще ти е по-добре.
Ако е така, какъв е смисъла да се връщаш, за да "отгледаш" детето си?
За да научи български? Езика ще го научи, ако имат желание родителите да се занимават с детето.
Наши близки не са се прибирали от 10 години в България, и двете им деца са родени и израстнали в Щатите. Голямата знае български много по-добре от връстниците си в България (че и от много българи ненапускали държавата)! Но пък лятната й ваканция, е училище по български с баща й!
Е, имам приятелки, чийто деца знаят по 5 думи на български. Бабите тръгнаха да учат коя немски, коя италиански, за да могат да говорят с внуците си. Мисля, че е срамно да имаш дете на 10 години а да не може да проведе един разговор на български!

Автор mimi23 (nova mama)
Публикувано23.04.04 11:41

Много хубава тема бих казала първо...
Наистина накара ме да се замисля много дълбко,но стигнах до извода ,че винаги съм знаела отговора !!! Още с решението си да замина в друга държава и да живея там предопределям съдбата на детето си като гражданин на тази държава,с друг език,обичаи и нрави !!! Аз също съм дете от смесен брак,но съм родена в Бългрия и съм я възприела като родина,и празнувам българските празници и винаги ще се чувствам българка независимо къде съм и какъв език говоря...
Не казвам,че съм върла патриотка...напротив-ако бях щях да живея в България,въпреки трудностите и не лекия живот !!!Всеки има право на избор и сам определя пътя си...
Детето ми ще знае всичко за България,ще се постарая да го науча и на език и на обичаи,ще го водя там не само за да види баба и дядо,но и да разбере къде са корените му...това е много важно за изграждането на личноста !!!
Мисля,че дори и да не са в България,и дори и да учат чужди езици и т.н. децата ни ще носят българското в себе си,защото то ще е в кръвта им...
Всичко е в нашите ръце-на родителите...и от нас зависи възпитанието на децата ни и дали ще обичат страната и езика...

Тема Re: kakvo mislite? [re: mimi23]  
Автор magnoliamm (mama na Alex)
Публикувано23.04.04 12:16

И аз мисля 4е вси4ко си зависи от родителите. Аз съм омъжена за 4ужденец, в момента живеем в България, но в един момент ще заживеем и в 4ужбина, и за мен ще е обидно като 4овек и провал като майка, ако детето ми или децата ми няма да могат да говорят български.Това озна4ава да предам себе си и да загубя уважението на съпруга ми,който е горд 4е е женен за българка.
Така 4е , тук дилема няма - естествено е 4е децата ни ще говорят и другият език, ще знаят и другите оби4аи и традиции, но не бива да допускаме да се забрави май4еният език.
Дано имате подкрепата на мъжете си,както аз, за да могат децата да растат достойни представители и на двамата родители

Автор Пaлмиpa ()
Публикувано23.04.04 12:25

аз съм избрала и живея в друга държава.
малкото ми дете в момента проговаря, и аз му говоря на български/ много често обаче и на още два езика/, като той ми отговаря на холандски.
разбира обаче и български- отвори, затвори, донеси, вземи, дръж и т.н./.
гоелмият ми син говори български, но не осмисля значението на доста думи и например употребата на метафорични изрази, пословици, поговорки и други/като бъзикам се, хлопа му дъската и подобни/ не ги разбира.
а на въпроса ти конкретно- не, не бих се върнала, защото тук е моя живот и няма как да си го подредя отново в Бг, няма да имам съпруга си например до мен, той не би напуснал никога Холандия, за да ме последва в Бг. А той е фактор, който не мога да игнорирам.
относно възпитание като българче - е, едва ли ще рецитира екзалтирано "Аз съм българче", на мен лично ми стига да чете и разбира матерния си език.
относно първия език, който би научил, моят опит показва, че езиците се учат едновременно.

Автор rollingstones (новак)
Публикувано23.04.04 13:43

i az nadali 6te ti kaja ne6to po-razli4no ot gore, no kogato maikata e bylgarka i e normalna deteto po4ti vinagi znae materniq ezik. v na6eto semeistvo vypreki, 4e sme myni4ki az govorq samo i edinstveno na bylgarski s bebo, a na6iq tati samo e edinstveno nemski, vypreki 4e i dvamata znaem maternite si ezici. taka se nadqvame deteto da raste znaeki i u4eiki perfektno dvata ezika.
a za tradiciite pak vsi4ko zavisi ot jenata. tq e tazi, koqto pravi dom, u?t, obstanovka i t.n. Naprimer vsi4ko, koeto ot baba sym nau4ila za koleda i velikden se pravi v na6ata ky6ta, kadq na koleda, 4eta molitva, pravq postni qdeneta i t.n. mislq 4e kydeto i da si na toq svqt ako iska6 da syhrani6 i predade6 tradiciite na tvoq narod moje6 da go napravi6.

Тема чак толкоз много ли са факторите ? [re: Jastmina]  
Автор Topбaлaн (любопитко)
Публикувано23.04.04 14:07

помисли къде ще може да получи по-добро образование и къде ще живее в по-добра среда...

останалото не мисля, че е толкоз различно тук и в чужбина...

Автор miravmbd (zaburzana)
Публикувано23.04.04 14:39

Аз определено не бих могла да осигуря едно по-щастливо и спокойно детство на детето си в Б-я отколкото то има тук.Във всяко едно отношение е по-добре където е в момента.Много е вероятно ако постъпех така да ме осъди за постъпката ми и решението ми след години.

Бидейки тук,то пак бива възпитавано като българче понеже аз съм таз,която прекарва денят с него,която го изгражда като човек,която му говори на български и му чете български книжки-малкото които имаме засега,и слушае златните български песнички естествено редом с местните нърсери раимс ,песни и герои.Нищо по различно от това ,което бихме правили в Б-я,
което правят мамите там.

Тема Re: kakvo mislite? [re: miravmbd]  
Автор HAЙ (минаващ)
Публикувано23.04.04 15:54

Аз живеех и учих в чужбина,но предпочетох да си дойда.За мен не съществува по-хубаво място,това е моят свят.Тук създадохме семейството си,тук родих детето си.Тук и сега сме щастливи.Има една хубава италианска поговорка-върви,където те води сърцето.Е,моето сърце ме доведе отново в България и сега, връщайки се назад във времето,знам че съм направила най-добрия избор за себе си,защото никога и никъде не съм се чувствала толкова щастлива.

Тема Re: kakvo mislite? [re: Debora]  
Автор Kuma Liska (Happy mom)
Публикувано23.04.04 16:11

Az ne sam mnogo saglasna 4e e 4ak pak sramno. Da,no po princip. Mnogo iskam 6terka mi da moje da provede edin istinski razgovor na BG, no kak da stane tova kogato v u-6te u4at angliiski, afrikanski i zulu ZADALJITELNO! To gorkoto se pribira v 17:00 grohnalo i zapo4vame s doma6nite. V 20:00 ve4e e zaspalo predi da uspeq da mu sloja dori da qde. I mene izob6to pak ne me e sram 4e barka rodovete ili pak slovoreda na dumite ili pak iztarsva ne6to ot roda "Za6to si lo6a na men?"

Do skoro

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.