|
|
|
Тема
|
BHS I AMNIOCENTEZA
|
|
| Автор |
kaлинa (непознат
) |
| Публикувано | 03.02.04 15:36 |
|
|
zdraveite! ima li niakoia mama, koiato da e imala visok risk ot Daun pri biohimichen skrining, a sled tova pri amniocentezata vsichko da e bilo o,k?
| |
|
Тема
|
Re: BHS I AMNIOCENTEZA
[re: kaлинa]
|
|
| Автор |
Krassi (новак) |
| Публикувано | 03.02.04 15:49 |
|
|
Az imah, no ne mi praviha amniocenteza. Doktorat mi kaza,che pochti vinagi biohimichniat screening dava falce pozitive rezults i niama smisal da se pritesniavam. E, az se biah dosta pobarkala, no v kraina smetka rodih zdravo momichence.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
lora_pw (минаващ) |
| Публикувано | 03.02.04 16:08 |
|
|
Здравей Калина, бързам веднага да ти пиша, за да те предпазя от целия ужас, който преживях аз. Аз също имах висок риск за Даун от БХСто и директно още същия ден отидох да си направя амниоцентеза. Чаках 3 седмици резултатите и направо се поболях от притеснение. Започнах да чета най-различни неща в Интернет (просто отиваш в www.google.com и задаваш търсене на "tripple screen test". От това, което прочетох, се оказа, че процентът на така наречените "false positive rezults" e над 95%. В Америка повечето жени отказват този тест и направо правят амниоцентеза. Но и там имат по-различно отнощение към хората с увреждания - за тях всяко дете е дар божи - независимо с Даун или не. Така че те правят амниото за да се подготвят за отглеждане на по-специално дете, а не за да правят аборт. Но тук такова дете би било смазано от обществото ни, ако оцелее. Така че моля те не се притеснявай излишно. Този резултат не означава нищо. Дори на много места четох, че много по-често жени, които имат нормални резултати от БХС раждат дете с Даун, отколкото тези, на които БХС показва висок риск. Виж, по-достоверен е този тест за спина бифида и наистина може да е от голяма полза, но случаят при теб не е такъв.
Желая ти всияко да мине по-скоро и да се успокоиш. Ако има нещо друго - пиши ми бележки. Ще ти помогна с каквото мога.
| |
|
Тема
|
[re: lora_pw]
|
|
| Автор |
kaлинa (непознат
) |
| Публикувано | 03.02.04 16:57 |
|
|
blagodaria ti Lora!!! moga da razbera kak si se 4uvstvala, za6toto az minavam po sa6tia pat. dano pone kraiat e dobar sled vsi4ki nervi i salzi. triabva li da se leji sled amnioto i kolko vreme ako ne stane ne6to /nali ima risk ot spontanen abort/ moje da si otdahne 4ovek, 4e opasnostta e preminala? i davat li ti bolni4en ot Mai4in dom ili az triabva da si vzema predvaritelno ot jp-to?
blagodaria ti za podkrepata!!! samo 4ovek, minal po tozi pat znae kakvo e!!!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
lora_pw (минаващ) |
| Публикувано | 03.02.04 17:07 |
|
|
Ами за болничния - май е по-добре да си поискаш от твоя лекар. Аз така се бях шашнала, че въбоще не попитах. По-късно пак в Интернет прочетох, че след амниото е добре поне един ден да си лежиш и почиваш, но на мен в Майчин дом никой не ми каза това нещо. Не бива да шофираш. а пък аз веднаг след това се метнах на колата и отидох веднага на работа - но откъде да знам. Иначе самата амниоцентеза не е болезнена и я правят много добри специалисти. Дори, ако видят, че има и най-малка вероятност нещо да се обърка - просто не ти я правят или пък те отлагат за по-късно. Не се притеснявай. стискам ти палци.
| |
|
|
|
|