|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
???за домашните зеленчукови с месо
|
|
| Автор |
e_u (bebe Raia) |
| Публикувано | 29.01.04 20:04 |
|
|
Здравейте мами,
настигнаха ни зеленчуковите пюренца с месо(вече сме на 6м и половина),и естествено ме заляха с количесво въпроси с който не мога да се справя и затова опирам пак на вас-предимно на мамите които приготвят сами папането.
Ужким имам книги пък винаги каквото ми трябва не мога да намеря в тях:(,пък личният опит си е друго нещо;)
Значи, досега на обедното меню давах домашно зеленчуково пюре приготвено с водичка и масълце-около 80-90гр.пюре и после докърмях(вместо да слагам адаптирано мляко или да се цедя),защото нали зеленчуците трябвало да са с мляко за да са по -хранителни.
1.Единият ми въпрос е дали като добавя месцето в пюрето с зеленчуците трябва да има пак мляко,съответно в моя случай да докърмям?
2.ако искам да заменя вече изцяло обедното и стигна до 190-200гр.пюре(със или без месо) дали ще се засища достатъчно ако няма млекце?и въобще докога с млекце в обедното пюре?(гледам ,че в готовите няма мляко).
3.Какво месо?-знам че пилешко ,но какво точно е най- добре-бяло или от бутче,може ли пилешко дробче вместо друг черен дроб(а какъв точно)?Какво телешко ?(никога не съм купувала и не разбирам от него)за рибата по натам предполагам че бяла-филе.
4. как да редувам месните и постните пюрета с жълтъка през седмицата?
5.колко месце(образно казано,защото нямам дом. везна) трябва за 200гр. пюре?
6.хубаво ли е да се слага в пюрето освен месото и бульона в което е вряло месото?-чувала съм че става много тежко и ги болят коремчетата и се давали поотделно-т.е.единият ден се дава месото в зеленчуковото пюре ,а на другият ден бульона и зеленчуците.
7.Чувала съм, че полезните неща от месцето се запазвали когато го пуснеш да ври във вече вряща вода.Вие така ли правите?
8.да слагам ли малко сол (каква)и мога ли да слагам зехтин вместо масло?
леле колко въпроси отвориха едни зелнчуково-месни пюренца.....а какво ли ще е по -натам?

| |
|
Тема
|
Re: ???за домашните зеленчукови с месо
[re: e_u]
|
|
| Автор |
Flash_ () |
| Публикувано | 29.01.04 20:12 |
|
|
Това което знам около готвенето е, че сурово месо се залива със студена вода при варене, а зеленчуците/когато са обелени и нарязани на парчета/ се слагат във вряща вода.

| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
medusa (Мамино Меде) |
| Публикувано | 29.01.04 20:58 |
|
|
Аз съм от домашноприготвящите мами :))) И зеленчукови и месни съм правила и правя сама, понеже от Ганчевите се давеше да повръща :)))
Значи аз правя пилешко месо от бутче - слагам го в студената вода и го варя. После махам кокалчетата и кожата и го пасирам с бульона (ама не всичкия, за да не стане много водно). Значи за да се ориентираш - месцето е на малки късчета в купата за пасиране и доливам буьон докато го покрие. Никога не го е болял корем от бульона, това за първи път го чувам, а в него има много полезни вещества :)))) След това сипвам в бурканче и слагам после в хладилника. До другия ден се е втвърдило и желирало. С една лъжичка го изгребвам на късчета и го слагам в кутия от сладолед и айде във фризера. Така имам готови "хапки" месо по всяко време, само трябва да извадя три такива "лъжички" месо и да ги добавя в пюрето (първо ги разтапям на микровелето). Знам, че се слагат по 3 лъжички месо приблизително на едно бурканче. В купените има 20 гр месо, незнам колко е това.
В пюретата с месо не е нужно да се слага мляко. По начало в зеленчуковите също може да не се слага. Няма особено значение това за засищането.
Най-добре е да ползваш първо пилешко. Няма значение от коя част на пилето. Като си хапва известно време такова, добавяш телешко при желание. Ние сме си все на пилешко по мой избор :)))
По принцип телешки черен дроб се добавя чак към 7-8 месец. След като свикне с него (Цоко изобщо не е ял пък такова чудо), добавяш риба (Цоко риба не ще).
Месото се слага заради желязото в него. Жълтъкът също. Така че, можеш да редуваш - ден пюре с месо, ден безмесно с жълтък. Пюрето с риба или черен дроб (ако ще ви се хареса) се яде веднъж седмично.
Не е нужно да слагаш сол в пюретата. В зеленчуците има достатъчно соли.
Маслото по принцип се слага заради белтъчините в него. Не мисля, че зехтинът може да ги замести. Аз пък никога не съм добавяла масло в пюретата, така че и това не е болка за умиране.
И още нещо - преди да започнете месните пюрета, би трябвало вече да сте заменили изцяло със зеленчуково пюре обедното кърмене. Така че не бързай. Първо си достигнете пълната "доза" зеленчуково и тогава почвайте месцето :) Не е страшно и да се забавите малко с него, все пак някои майки изцяло и само кърмят до 6-тия месец, така че нищо няма да му стане на бебо и да почака малко с месото.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Roo (мама) |
| Публикувано | 29.01.04 21:13 |
|
|
Здрасти
На мен и за двамата са ми казвали да започвам първо с заешко, после пуешко и пилешко, след това телешко.
За грамажа, не знам кое е правилно, но на пюретата на хип пише че съдържат 15-17грама месо, като грамажа на цялото е 190, но според мен може и малко повечко :) Нашият доктор казваше долно пилешко бутче без кожа, но май е по добре бялото месо.
Черният дроб май също е доста тежък за нас. Иначе готовите пюрета са от телешки, не от пилешки.
Ние зеленчуците не ги ядем с мляко, но не съм забелязала да е гладен, издържа 4 часа без проблем. Но ако добавиш и месо, не мисля че ще е нужно и мляко.
Сашо като беше на 7 месеца ядеше един ден зеленучуци с жълтък, един ден месо през седмицата, а в неделя постно :) така организмът си почивал.
За бульоните съм чувала че са тежки и се препоръчват за по големи дечица, към 8 месеца и нагоре. А за солта, може, но савсем малко. Аз ползвам нормална готварска сол.
Това е от нас :)
Александър 14.02.2002
Виктор 17.07.2003
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Vache () |
| Публикувано | 29.01.04 21:35 |
|
|
По ред на номерата и с уговорка, че АЗ правех така
1. В месното пюре не се слага мляко, в месото има достатъчно белтъчини. Ако кърмиш просто добави кърма в пюрето, а недей да даваш пюре без пърма и после да докърмваш. това се прави докато се захрани бебето. Захранването с месо пак става постепенно с всеки вид месо.;
2. На бебето е достатъчно едно пюре от 190-200 гр. наобед. Ако е с месо е без мляко, ако е без месо слагаш мляко. Редуват се, месото се дава през ден. Млекце аз слагах докато не минахме на детската кухня (9 навършени месеца).
Аз слагах и 1/4 жълтък в безмесното от 5-ти месец, после се увеличава на 1/2 жълтък. Значи редуват се жълтъка и месото.
3. Аз дадох първо телешко месо. Така четох в старите книжки и така предпочетох аз. Захраних Александра с готово пюре на ХИПП и чак след 4-5 яденета й дадох домашно. Взех 200 гр. чисто телешко, не знам откъде, обаче... важно е да няма жилки. Смлях го на кайма, сварих го и го пасирах. После го разпределих на порции от по 1 супена лъжица. Порцийките сложих в найлоново домакинско фолио и ги замразих във фризера. Ако обаче детето ти има проблем с белтъка на кравето мляко не трябва да даваш телешко, защото съдържа белтък.
Следващото месо, което дадох беше пуешко от домашна пуйка, пак по същата процедура. После дадох пилешко бяло месо.
Дроб и досега не съм давала и съм малко резервирана, все пак черният дроб колкото и да е полезен преработва отровите в организма.
На съм давала и заешко.
Риба давам само купена с готово пюре, иначе се дава хек.
Иначе не давай никакви мазнини, кожи и такива други, само чисто месо. Аз дори и маско не слагах, защото според моята лекарка не е хубаво да се тормозят стомахчетат с мазнини. Като стане на 7 месеца и почне попара, тогава се слага по-малко от грахово зрънце масло.
4. По-горе писах: един ден месно, един ден постно с жълтък и мляко.
5. Една супена лъжица пълничка на 190 гр. пюре.
6. Не знам за такова нещо... аз като сварявах месото почти не оставаше бульон, а като пасирах става на каша, така че и бульона влиза в пюрето. проблем с коремчето не сме имали.
7. Горе-долу е така, защото се "запечатва" така да се каже и соковете остават вътре, но на толкова малко бебе ти ще пасираш месото на каша, така че...
8. Сол може да сложиш, но съвзем малко, да не се усеща. Солта е полезна в малки количества . За мазнините си казах мнението.
Моята педиатърка казва "Изчакай 1 годинка, после всичко ще яде". и нам мен ми се иска да готвя хубави и разнообразни манджички, но уви.. Чак сега в детската кухня е рзнообразно.
9. Понеже скоро писах за броколите тук в клуба, та се сетих. Слагай варени броколи, страшно са полезни и брюкселско зеле, в него има огромно съдържание на вит. С.
Ами, това е! Да му е сладко на кокорчето от снимката   
| |
|
Тема
|
[re: medusa]
|
|
| Автор |
e_u (bebe Raia) |
| Публикувано | 29.01.04 21:36 |
|
|
благодаря ти за подробният отговор.Аз хич не бързам,но докторката ме пришпори,защото установи че по ребрата на Рая има малки бубунки-неравномерно вкостяване на хрущиалите (не че било рахит,но да се внимава),увеличи ни Вигантола на 4 капки и каза че трябва да се почва месо,а тя знае че сме на кърма предимно.
А това за месцето е много хитро,тамън се чудих как да го замръзявам
А защо според тебе изцяло трябва да сме го заменили обедното?
според теб може ли така изведнъж(примерно утре) да додам пюре от 90гр.(от 2 месеца сме го достигнали този грамаж)да скоча на 190 гр.зеленчуково само(без мляко) и да не я кърмя?
| |
|
Тема
|
[re: Vache]
|
|
| Автор |
e_u (bebe Raia) |
| Публикувано | 29.01.04 21:44 |
|
|
Благодаря ви на всички ,
много полезна информация за нула време, винаги в нашият клуб  
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Vache () |
| Публикувано | 29.01.04 21:44 |
|
|
Ние стигнахме до 190 гр. за около 10 дена
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
kalina (Русе) |
| Публикувано | 29.01.04 22:39 |
|
|
А как измервате количеството? Аз имам една купичка в която измерих че се събират около 220мл вода, но как преценявате пюрето колко е и ако не изяде всичко, как знаете със сигурност колко е изяло?
Яна21.09.2003
| |
|
Тема
|
аз пак да питам
|
|
| Автор |
e_u (bebe Raia) |
| Публикувано | 29.01.04 22:45 |
|
|
а 10 дни малко по малко пюре и докърмяш и като стигнеш 190гр.спираш да кърмиш и продължаваш после да слагаш мляко в пюрето или как?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|