|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Здравословна закуска за малките бебоци?
|
|
Автор |
veronikka () |
Публикувано | 30.12.03 19:23 |
|
здравейте майчета,днес обикалях из щандовете в магазина и видях доста интересни неща.Реших да взема пшеничен зародиш и ядки от елда но имаше брашно от овес и други продукти.Дали мога да давам на Ники/11месеца/ за закуска или вместо каша от тези продукти като добавка с млякото му?
Има и пшенични ядки които аз лично обожавам но незнам дали мога да му давам.
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: veronikka]
|
|
Автор |
bimba (Викината мама) |
Публикувано | 30.12.03 20:16 |
|
съвсем спокоино можеш да ги даваш,елдата присъства в много бебешки каши ,пшеничния зародиш ,ядките са много здравословна храна,соята също,съдържат много белтъчини
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: bimba]
|
|
Автор |
MoniT () |
Публикувано | 30.12.03 20:29 |
|
Обаче пшеница не се препоръчва поне до 1 година, защото алергизира, така че изчакай специално с пшеничения зародиш.
МониТ
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: MoniT]
|
|
Автор |
bimba (Викината мама) |
Публикувано | 30.12.03 20:54 |
|
а пшеницата не присъства ли в кашите заслед 6месечна възраст,глутен в кои зърнени храни се съдържа в по -големи количества
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: bimba]
|
|
Автор |
MoniT () |
Публикувано | 30.12.03 21:45 |
|
Не зная какво има в кашите в България, но в Канада кашите за деца до 1 година са без пшеница. Има една смесена каша на Nestle, която съдържа и пшенично брашно наред с другите, но не като основна съставка. Аз я давах след 10 месеца. Глутен се съдържа в пшеницата и другите зърнени култури.
МониТ
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: bimba]
|
|
Автор |
diana__ (mama®) |
Публикувано | 31.12.03 00:28 |
|
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: bimba]
|
|
Автор |
PlFA (непознат
) |
Публикувано | 31.12.03 06:49 |
|
Наистина пшеницата присъства в почти всички каши за след 6 месеца,но до годинката се препоръчва да се избягват глутеновите каши.Има много голямо разнообразие от безглутенови каши.
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: PlFA]
|
|
Автор |
bimba (Викината мама) |
Публикувано | 31.12.03 10:16 |
|
за глутена съм напълно съгласна,но той присъства в кашите с пшеница,в тези на нестле например,в милупа също ,а това са най-хубавите каши на нашия пазар,а повечето са след 6 месеца или най -много след 8 ,но те са с по -глеми частици,ориза е с най-малко глутен и затова тези каши са от 4 месеца незнам не съм много компетентна,но мисля ,че няма зърнена храна без глутен,а всъщност някой знае ли с какво точно е вреден глутена?
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: bimba]
|
|
Автор |
Чeтa (глог) |
Публикувано | 31.12.03 10:24 |
|
Може да предизвика . Всъшнст глутена е белтъка на някои зърнени култури. До колкото знам, ориза не съдържа въобще глутен.
Някои от пшеничните каши са обработени така, че глутена е премахнат.
Нашата педиатърка каза, че гл;утенови каши не се препоръчват за деца под 1 година.
| |
Тема
|
Re: Здравословна закуска за малките бебоци?
[re: Чeтa]
|
|
Автор |
Чeтa (глог) |
Публикувано | 31.12.03 10:54 |
|
БЕЗГЛУТЕНОВИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И БРАШНА ЗА ПЕЧИВА И ХЛЯБ
БАДЕМ
Ядките на сладкия бадем се ядат цели или смлени на брашно, което се използува в пекарната и сладкарската промишленост. Бадемите съдържат 17 % протеини, 54 % масти, големи количества калций, други минерали, като и витамини от групите Е и В. Не бива да се приемат наведнъж количества по- големи от 230 гр. Сладкият бадем не бива да се бърка с горчивия, който в по- големи количества е отровен.
СЛАДЪК КЕСТЕН
Съдържа само 2 % протеини, но има най- високо съдържание на захари между ядковите. Добър източник е на калий, калций, магнезий, както и на малки количества витамини от група В. Кестеновото брашно може да се използува като добавка в други брашна за приготвяне на хляб, сладки, кексове, супи.
ПРОСО
Съдържанието на протеини е 10 %, а това на желязо е най- високо между всички зърнени. Много добър източник е на калий и магнезий, съдържа ниацин, както и малки количества витамини от група В. Може да се използува като добавка към брашното за приготвяне на безглутенов хляб.
ОРИЗ
Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини- 7, 5 %, както и малки количества желязо, калций, и витамините ниацин и тиамин. Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белия ориз, но това води до загуба на витамин В1. Оризовите трици са много добър източник на диетични фибри. Водата, в която е варен оризът също съдържа витамини.
СУСАМ
Сусамът съдържа 40 % масти и 18 % протеини. Той е много богат на калий, калций и желязо, както и на ниацин. Мастите в сусаменото олио са 44 % от полиненаситен тип. Сусамените семена трябва да се изпекат леко или сварят преди да се използуват при приготвянето на хляб или кексове. Някои предпочитат сусаменото олио като подправка на храни и салати.
СОЯ
Има хора, които намират соята трудно смилаема и горчива.
Някои проучвания показват, че 15 % от болните с Целиакия не могат да приемат соя!
Соевите зърна имат много добра хранителна стойност- 30- 35 % протеини, 15- 30 % въглехидрати, 13- 24 % масти. Черните соеви зърна притежават най- високо съдържание на протеини, докато жълтите са най- богати на масти. Соята е добър източник на калций, желязо, фосфор, натрий, калий, витамините Е, В1, В2, В5.
Соя сосовете се приготвят от ферментирали соеви зърна, смесени с пшенично брашно и по последната причина не бива да се употребяват от болните с Целиакия.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|