|
Тема
|
Кака да съхраня във фризера моркови без нитрати?
|
|
Автор |
veronikka () |
Публикувано | 12.12.03 17:49 |
|
майката на моя приятелка вчера ми донесе 7кг моркови от лозето си и ми каза че това били последните защото не могат вече да изкарат.
Как обаче да ги съхраня за да мога да ги употребя поне за 4-5месеца?
| |
Тема
|
Re: Кака да съхраня във фризера моркови без нитрати?
[re: veronikka]
|
|
Автор |
di_ma (Varna) |
Публикувано | 12.12.03 20:45 |
|
Направи ги на пюре и после ги замрази във формички, така че когато ти потрябва да можеш да си вземеш неоходимото количество, без да размразяваш всичко.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Tandoori (veche mama) |
Публикувано | 12.12.03 21:12 |
|
Аз лично ги замразявам цели ( после ги нарязвам, не е толкова трудно като са замразени) или направо нарязани на кръгчета. Не знам доколко е вярно, но съм чувала, че колкото по-цял е зеленчука, толкова по-добре се запазват витамините.
Аз лично не бланширам зеленчуците преди да ги замразя във фризер и мисля, че по-добре запазват вкуса си.
| |
Тема
|
[re: Tandoori]
|
|
Автор |
di_ma (Varna) |
Публикувано | 12.12.03 22:10 |
|
А пробва ли си морковите след като се размразят?На мен лично не ми харесват и затова предпочитам да ги сваря, а и в пюрето са варени, а не сурови.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Poline (аз) |
Публикувано | 12.12.03 23:16 |
|
Държиш ли да бъдат във фризера?
Аз съхранявам моркорите в кофа пълна с пясък.Това го знам от баба ми.
Без да ги миеш просто ги заравяш без да се съобряваш дали са близко един до друг или са плътно...Не се залеждат,остават си пресни.Когато ти трябват вземаш и ползваш преснички.
| |
Тема
|
[re: di_ma]
|
|
Автор |
Tandoori (veche mama) |
Публикувано | 13.12.03 05:24 |
|
E, razbira se, ce sum gi probvala veche 5 godini pravja taka . Az pone kato chetoh v edna broshurka za zamrazjavane pisheshe, che tui kato za da se razmrazjat zamrazenite zelenchuci trjabva da se slojat vuv vrjashta voda, to kogato tova im e povtorna kulinarna obrabotka( razbirai sled vareneto i pasiraneto) ostavalo mnogo po-malko kolichestvo vitamini. Kakto kazah ne sum sigurna dali e vjarno, taka pisheshe.
A i zamrazjavaneto na piure dosta ogranichava izbora na tova za kakvo da gi izpolzvash posle.
Zashtoto kogato sa celi, na lenti ili na krugcheta sled tova mojesh da gi polzvash za supi, salati, sosove i pak da sa na hrupkavi parchenca. No ako idejata na Veronikka e da gi pravi na piure za bebeto( koeto veche po moi spomen trjabva da ima 10 meseca i moje da jade po-edra hrana) tova e drug vupros.
Puk i si e individualno da ti kaja..koi kakto si gi haresva. Az samo predlagam   
| |
Тема
|
|
|
Автор |
*Milena (Варна) |
Публикувано | 13.12.03 10:36 |
|
Аз ги съхранявам пресни като ги слагам в пясък. Идеално се запазват за цялата зима,докато излязат новите. В някакво съндъче или кофа ,пълниш със пясък и заравяш морковите. Опитай!
| |
Тема
|
[re: Tandoori]
|
|
Автор |
veronikka () |
Публикувано | 13.12.03 18:36 |
|
imenno i na men mi kazaha da gi obelja i zeli da gi zamrazja,posle chte gi varja zeli i bez tova taka ne se gubjat zenni vitamini.
| |
|
:)dadaha mi i takava idea no mi se stori babechka a i ne vsichki morkovi sa v idealno sastojanie ami ako izgnijat njakoi njama li tova da povlijae na ostanalite?
Mai chte vzema da probvam i tozi variant taka pone chte znam sledvachtijat pat na koi da se spra
| |
|
|
|
|