Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:33 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За рисковете при епидурална анестезиянови  
АвторTaнka (Нерегистриран)
Публикувано15.09.02 21:23

Знаете ли защо някои лекари отричат епидуралната анестезия и какви са евентуалните рискове при поставянето й. Чувала съм, че за да ти я направят трябва да подпишеш някаква декларация. Вярно ли е и знаете ли с какво точно се съгласяваш?

Тема Re: За рисковете при епидурална анестезиянови [re: Taнka]  
Автор sweetkids_mama ()
Публикувано15.09.02 22:36

Точно когато аз раждах, до мен момичето имаше болки в продължение на 4 часа и накрая й сложиха епидурална. Моята докторка ми сподели, че не е привърженичка на епидуралната, защото често се налагало след това да се изважда бебето с вакуумна помпа- т.е. има някакво негативно влияние върху плода. Пък и в интерес на истината, аналгезията не й облекчи много болките, защото тъкмо бяха започнали напъните и самата болка беше притъпена, но мъчителното чувство от напъните си оставаше. Не зная точното съдържание на документа, който е подписала, предполагам, че е със стандартно съдържание, че е уведомена за евентулен риск за плода.

Константин, 16.06.1998
Зорница, 6.09.2002

Тема Re: За рисковете при епидурална анестезиянови [re: sweetkids_mama]  
АвторTaнka (Нерегистриран)
Публикувано15.09.02 23:58

Моят лекар твърди, че няма никаква опасност, нито за бебето, нито за майката. И така би трябвало да е, все пак услугата не е евтина. Но въпреки това аз съм малко притеснена, защото знам, че някои лекари я отричат, но не съм убедена в причините за това. Общо взето напоследък се убеждавам, че колкото лекари, толкова различни мнения и методи има, не само по въпроса с упойката, а изобщо...
Благодаря за мнението все пак! Да са ти живи и здрави сладките хлапета:-))

Тема Re: За рисковете при епидурална анестезия [re: Taнka]  
Автор DeboraМодератор (без титла)
Публикувано16.09.02 01:03

Мисля, че тези лекари, които отричат епидуралната упойка, просто не са "работили" с нея и не знаят какво да очакват.
Риск, макар и минимален има, но само за майката и то в случай, ако си поставя от не досатъчно опитен анастезиолог (като гледам как масово се ражда без нея, съм склонна да мисля, че анастезиолозите просто нямат шанса да натрупат опит, поставяйки я).
Не мога да разбера, защо са запъват като магарета някои лекари и да признаят безспорните предимства и удобства.
Като сравня първото си раждане (без епидурална, бързо и почти безболезнено) и второто (със епидурална), предпочитанията ми са за епидурална - чувстваш се КОМФОРТНО и УДОБНО докато раждаш, без СТРАХ от болка.

Автор Nevena (приземих се)
Публикувано16.09.02 01:55

Ne znaia zashto ia otrichat. Kato vsiaka upoika si ima riskove za maikata, no ne sa koi znae kakvi za bebeto. Kogato biah bremenna popitah maika si kakva upoika da izbera. Tia e anesteziolog sus dulgogodishna praktika. Kaza mi az da si resha> Popitah ya tia kakva bi izbrala, ako triabvashe da rajda a tia mi otgovori, che nikakva. Idi gi razberi doktorite. Az ne turpia bolka i biah reshila da vidia kak shte e i ako me boli da si ia poiskam, no kogato triabvashe da vadiat bebeto imah infectsiya i ne mojeshe da e s epiduralna ili po-tochno spinalna zaradi sektsioto.

Автор bejb (едно такова...)
Публикувано16.09.02 11:37

и епидуралната/спинална и пълната (обща) анестезия си имат определен %риск.
При едната може да се парализираш от кръста надолу, ако я сложат неправилно, а от другата може изобщо да не се събудиш или да усещаш болката, но да не можеш да реагираш по никакъв начин и да кажеш, че те боли!!! За това обаче се следи сърдечния ритъм и други показатели, за да разберат докторите, че нещо не е наред с теб...

Но рабира се това са редки случай, иначе не биха се правили упойки изобщо:)

Животът е това, което става докато правим планове за бъдещето...

Автор Firebird (***)
Публикувано16.09.02 11:50

Riskovete mai ne sa golemi, no za men nepriqtnoto e, che q postavqt sled izvestno razkritie. A men nai-mnogo me bolq v nachaloto, posle pri napynite beshe nqkak kontroliruemo i ne boleshe tolkova.

Тема Re: За рисковете при епидурална анестезиянови [re: Firebird]  
Автор dorothy (непознат )
Публикувано16.09.02 14:39

Риска всъщност е дотолкова, доколкото е опитен анестезиолога, защото едно невнимание може да те парализира от кръста надолу. Мисля че няма никакъв риск за бебето, поне на мен така ми обясни мойта лекарка. Но определено съм на мнение че всеки лекар си има собствено виждане.
Аз лично съм СУПЕР ДОВОЛНА защото само 2-3 мин. след като ми я сложиха, забравих ужасните болки. Имах 5см. разкритие когато ми я сложиха и 10 мин. след това достигнах пълно.

Тема Скорошни впечатлениЯнови [re: dorothy]  
Автор MM (lyubopitna)
Публикувано16.09.02 16:35

Родих с епидруална преди 9 дена и определено Я препоръчвам.
Мойто раждане беше доста дълго, падна ми тапата в 4 сутринта в петък (6ти сеп), почнаха веднага слаби контракции (съвсем поносими), но много кратки и почти спрЯха до петък на обед. Чак към 4 часа следобеда се засилиха и започнаха на горе долу еднакви интервали. В 8 вечерта ме приеха в болницата, имах 3 см разкритие и в моЯ план за раждането бЯх казала че искам да избегна упойки доколкото може освен ако не преценЯт че имам нужда или се изтощЯ много. Аз още от вкъщи използвах ТENS машина, това е едно нещо с електрически импулси което има две действиЯ - стимулира продукциЯта на ендорфини и донЯкъде (но не напълно) спира 'сигнала' за болка между матката и мозъка (това е съвсем лаишкото обЯснение така че ако има лекари да ме прощават!:-)))
На мен лично ТЕNS машината много ми помогна. Опитах и от райскиЯ газ но само ми размъти главата и не ме накара да се чуствам по-добре. Лошото при мен беше че главата на бебето беше много високо и към 2 часа сутринта след като се бЯх ражождала нагоре надолу през повечето време и бЯх се клатила върху една надуваема топка (това също доста помага) разкритието спрЯ и до 4 часа никаква промЯна, въпреки че ми спукаха мембраните. Тогава решиха да ме сложат на синтоцин за да ускорЯт процеса защото водите ми бЯха и леко зелени и се притеснЯваха леко за бебето. Е, това беше момента в който се почуствах много зле, дотогава контракциите ги понасЯх лесно мислейки си че скоро ще раждам. А знаех че и след като ме сложат на хормоните, контракциите могат да станат изведнъж по-болезнени. Но най-вече бЯх много изтощена и затова решихме да ми сложат епидурална,иначе нЯмаше и да имам сили да напъвам. Рискове има ако анестезиолога не е опитен, но в днешно време епидурални се използват и за много операции вместо други видове упойки, Явно риска не е толкова голЯм. Гадно беше самото слагане защото трЯбваше да си махна ТЕNS машината коЯто до известна степен ме обезболЯваше допреди това, а и самото седене свита на топка не е много приЯтно с големиЯ корем. Мъжът ми ме държа отпред за ръцете и анестезиолога работеше само между контракциите. ПървиЯ опит беше неуспешен защото попадна на кръвоносен съд но от вториЯ стана и след това много бързо се почуствах по-добре.Не загубих напълно чуствителност и усещах добре къде да напъвам. УспЯх и да подремна около полвин час преди да започна да напъвам. Но при мен просто бебето беше много високо а и доста големичко и след около час и полвина напъни, почти се беше показала главичката но накраЯ се наложи да Я извадЯт с вакуум но слава богу без да ми правЯт епизиотомиЯ. Имам само две разкъсвниЯ и те вече изобщо не ме болЯт. А и Явно така ми бЯха дозирали упойката че можех да напъвам в най-различни позиции, т.е. краката ми не бЯха съвсем обезчуствени.
Като заключение на тази безкрайна тирада ще кажа само че когато раждам отново, ако се очертава бавно раждхане ще поискам епидурална доста по-рано за да ми останат повече сили да напъвам. Мъжа ми каза че според него слагането на епидуралната е било като преминаване от първобитната към съвременната епоха и аз съм напълно съгласна с него!
Освен това, нЯмах никакви болки в гърба или главоболие (което казват били страничните ефекти) и доста бързо след това (2 часа) ходех нормално. Може би просто съм имала късмет, не мога да кажа, но съм много силно ЗА епидуралната.
Късмет!

Тема Re: Скорошни впечатлениЯнови [re: MM]  
Автор doktorka (neredovna)
Публикувано16.09.02 17:46

Podpisvash se zashtoto s vsiaka manipulacia kudeto ima "igla" ima i uslojnenia..Shansovete da te paralizirat "ot krusta nadolu " sa po-malki ot minimalni..pravi se na miasto kudeto nima grubnachen mozuk ima samo filamenti...No ima poniakoga kurvene(kakto opisa po-gore iakoi)..bolka kato ot "tok"..ako dokosnesh nervche, infekcia ako ne e sterilno napravena...
Upoikata e vid"lokalna"..Ne mojesh da zaspish i da ne se subudish zashtoto "raboti" ot opredeleno nivo na grubnachnia mozuk nadolu...a ne nagore...Spinalnata e po-"opasna" ot epiduralnata...
V BG mnogo ne ia praviat,zatova ia"otrichat"..Ne govoria za anesteziolozite ,a za Ginekolozite...Ama Nashite ginekolozi mnogo ,mnogo ne sa rabotili s neia..
Tuk i sekcio praviat s epiduralna,osven ako po edna ili druga prichina ima protivopokazania i togava davat pulna upoika...
Ako ne se dade dostatuchno lekarstvo ili puk se dade kusno..togava eztestveno nima mnogo da pomogne...
Ako ne se spre ili se dade povehce ot neobhodimoto..togava rodilkata ne "useshta "kontrakciite i ne moje efektivno da se napuva...(zatova moje bi ima poveche s vakuum )..Ama i za tova ima ciar..kato imash monitor i vidish koga zapochva kontrakciata...kazvash na maikata da napuva s vsichka sila...i ako kakto kazah ne e tvurde mnogo upoika..to togava muskulnata ti sila e zapazena i mojesh da napuvash bez problem..
V obobshtenie..zavisi ot anesteziologa(to si e ciala nauka) i ot maikata...Ako pitate men ginekologut triabava da ia predlaga ,zashtoto pomaga na maikata i bolkite...
az glasuvam za...oshte 7 sedmici...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.