Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:12 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> БТК
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема отново въпрос за качеството на ADSLнови  
Автор harka ()
Публикувано04.06.05 14:41

Здравейте,

намислил съм да мина на ADSL от БТК. Изчетох кажи речи всички постинги (не само тук и в "доставчици на интернет", но и в дрги форуми), и на края почти нищо не разбрах за РЕАЛНОТО качество на новата услуга.

1. голяма част от пишещите говорят за "добър интернет /скорост", "по-добре / по-лошо от предишния ЛАН" и др. подобни. Т.е. почти не се срещат КОНКРЕТНИ цифри за реалната скорост.

2. Голяма част от пишещите явно не са наясно с това "що е ADSL" и потичат едни бози за "лошия ъплоуд", пък то "асиметричен" означава че всеки може да си направи сметката каква му е скоростта при даунлоуд и ъплоуд съответно. Но пак почти няма конкретни цифри.

Въпросът ми е: Като си знаете на каква услуга сте се абонирали за ADSL, кажете каква е реалната скорост? Както на даунлоуда, така и на ъплоуда. Колко често (средно на ден / седмица / месец) прекъсва нет-връзката и за колко време? (минути / часове / не дай боже - дни)

Ето пример.
Аз в момента ползвам нет през мрежата на кабелна телевизия. Плащам за следната услуга 96 kbps международна свързаност / 512 kbps. По-съм свиикнал да го меря с kBps (ползвам DU Meter). Значи от обещаните 12 kBps / 64 kBps (96:8=12; 512:8=64) получавам реално:

- скорост при даунлоуд с доунлоуд-мениджър от чужди сървъри - мин. 6-7 kBps, средна скорост 10 kBps, макс. 13 kBps
- скорост при зареждане на сайтове, хоствани в чужбина - мин. 4-6 kBps, средна 7-8 kBps, макс. 11 kBps
- скорост на ъплоуд към чужди сървъри - мин. 2-3 kBps, средна 10 kBps, макс. 14 kBps

- скорост на даунлоуд (с доунлоуд-мениджър или зареждане на сайтове) от българския пиъринг - мин. 30 kBps, средна 50-55 kBps, макс. 61 kBps (интересно - никога не ми е надвишавала 61 kBps - не знам защо)
- скорост на ъплоуд към български пиъринг (вкл. през различни торент-тракери) - средна скорост 15 kBps

Прексъвания - засичал съм по 2-3 на ден за секудни или максимум 1-2 минути. Но става всеки ден - комп-а ми е почти 15 часа включен.
Няколко пъти (3-4-5 - не помня точно) в продължение на 11 месеца имаше повреди, при което нет-а е спирал за повече от час. От тях два пъти беше по половин ден. Но 'съпорта' даваше конкретна информация за повредата и кога се очаква да я отстранят.

Та може ли някой да даде (макар и не толкова подробна) информация за качеството на ADSL връзката си, а не измерена чрез "добър / лош / да му е** мамата"

Тема Re: отново въпрос за качеството на ADSLнови [re: harka]  
Автор Cтepн™ (любопитко)
Публикувано04.06.05 15:45

BTC ADSL 256 BIZ в службата, ползва се само в раб.време, от 4-5 месеца.
- прекъсвания - 0;
- рестарт на модема - 0;
- доунлоуд, след закачане за източника - 30 - 32 КВ/с, държи ги желязно, независимо от продължителността на сесията;
- ъплоуд, само 2-3 пъти съм качвал - под обещаните 8 КВ/с;
- браузване - отвратително бавно, случва се да се чака за отваряне на тукашен сайт (Варна) по 2 мин на страница с 95% текст. Любопитно, но пинговете са доста добри;
- статично ИП - по договор е едно, но техниците казаха, че всъщност "да се чете" динамично и докато не се рестартира модема все едно е статично; интересна трактовка, но това е положението;
- другите услуги към абонамента (мейлбокс, хостинг, вътрешни ИП-та зад модема за локална мрежа) - налични;
- проблеми с хелпдеска - не се е налагало да звъним.

Като цяло изпълняват обещанията си освен необяснимо мудното сърфиране и лъжата със статичното ИП. Обаче и парите, които искат са ужасно много за тези параметри - 84 лв/месец (не, не бъркам, услугата е "обвързана" с основната услуга на бТК и към цената на АДСЛ задължително се добавят 12 лв. абонамент за поста).
В къщи за половината от тази сума получавам непрекъсваема връзка с доста по-добри параметри. Но аз случих на доставчик, де

Авторblue (Нерегистриран)
Публикувано04.06.05 23:23

ADSL 256 безкрай, инсталиран преди 5 дни с пакет "инсталирай сам".

Даунлоуд между 30 и 32 KB/s по всяко време на денонощието, независимо дали от международен или български сървър. P2P не държи такава скорост през цялото време, но основно заради недостатъчно пиъри с бърз ъплоуд.

Ъплоуд - между 6 и 10 KB/s.

(скоростите са дадени според DU meter)

Браузване - видимо бързо зареждане на всички елементи на страниците - изображения, текст, флаш. Отделни сайтове се бавят малко (няколко секунди) докато зареждането започне, след това протича бързо колкото обикновено.

След физическата инсталация на модема, порталът за активиране не се отваряше. Звъннах на хелп деска и след около 10 мин. тръгна нормално, оттам се обадиха за потвърждение. Никакви прекъсвания или рестартирания на модема засега. Вчера се обадих да ми настроят port forwarding за всички портове, 5 мин. по-късно се обадиха че настройките са направени, което потвърдих експериментално.

Така че, засега съм доволен, ще видим как ще вървят нещата нататък.

Тема Re: отново въпрос за качеството на ADSLнови [re: blue]  
АвторAkyMa (Нерегистриран)
Публикувано05.06.05 00:25

Абонат съм от 4 месеца вече, всичко което пишат приятелчетата по-горе е вярно
Download: 30-32
Upload: 6-10
Веднъж само ми беше спрян нет-а , но отреагираха сравнително бързо.

П.С Аз съм един доволен клиент на БТК и силно ги препоръчвам

Тема Re: отново въпрос за качеството на ADSL [re: AkyMa]  
Автор vadon (непознат)
Публикувано05.06.05 19:02

Всичко гореписано е вярно.Абонат съм 5 месеца вече.Никакво спиране, никакви проблеми.Пренасочване на портове поисках да ми направят в празничен ден, към 8,30 вечерта.След по-малко от 10 мин. ми се обадиха, че е направено, което беше вярно.
Бил съм преди на лан-доставчик и знам, че и дума не може да става за сравнение.

Автор Пeтъp_ (познат ;-))
Публикувано05.06.05 21:31

256 безкрай, теглене 29-31 кб/с, качване 7-8 кб/с, скоростите са еднакви навсякъде, стига сървъра отсреща да пуска толкова, торенти 20-26 кб/с , някои бг торенти са стигали до 31 кб/с
страниците се отварят чувствително по-бързо от колкото при други доставчици
от 2 месеца съм там, на работа също и нямам никакви оплаквания

Редактирано от Пeтъp_ на 05.06.05 21:33.

Автор Karla. (pitashta)
Публикувано10.06.05 19:16

не знам четеш ли , не четеш ли още
Харка , имаш любим за мене ник ;)) , поздравления за което :)
аз съм на БТК 512 Сърф , за дом.потребители ,
свалям с 60-70кБсек... не знам ъплоуда колко е , ( как да го видя ? )
всичко е много бързо ( страниците и изображенията се зареждат много бързо ) , доволна съм..нямам прекъсвания ...
иначе при тази тарифа има само 1 ГБ на месец , за 36 лева с ДДС , редовно го надхвърлям( е, не с много - не свалям филми ) , ама си свикнах вече и не искам да минавам на другата тарифа,.. поне засега ...
питай ако имаш нещо за питане ....

Тема 10x на всичкинови [re: harka]  
Автор harka ()
Публикувано10.06.05 19:29

сега остава да реша на каква тарифа да мина, щото най-вероятно ще избера АДСЛ, въпреки че част от отговорите малко ме разколебаха. Но не мисля че за сума до 50-60 лева може да се намери достъп без никакви проблеми

Автор white_rabbit ()
Публикувано12.06.05 11:29

сине на вожда :) ,

вече са ти писали за скоростите , само бих обобщила - да сравняваш каруцата на дядо ти и автомобил ..това е разликата от моята гледна точка ...:)

Тема разлика между кое и кое?нови [re: white_rabbit]  
Автор harka ()
Публикувано12.06.05 12:42

В отговор на:

да сравняваш каруцата на дядо ти и автомобил ..това е разликата от моята гледна точка ...:)

Не правя и не търся сравнение а просто питам за реалните технически параметри на АДСЛ в БГ?

Въпросът ми беше подбуден от доста на брой теми в разни клубове, в които потребителите се оплакват от качеството на АДСЛ-а. Само че в повечето случаи оплакванията като че ли се дължат на непознаване на самата технология, т.е. най-често хората се оплакват от ниска скорост на ъплоуд, а то асинхронната скорост си е заложена в технологията.

Другата причина са реалните ИП-та на модема, който съответно действа като DHCP сървър и "раздава" динамични ИП-та на компютрите "зад" него..

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.