|
Тема
|
body suspension
|
|
Автор |
Loretta (Stan) |
Публикувано | 06.12.03 04:08 |
|
Здравейте на хората тук,
Днес бях на един вълнуващ пърформанс и трябва да споделя. А пък кой би разбрал по-добре от вас в тоя клуб?...
4овекът се казва Хове Фьел и в момента е актуален с книгата си "10 години болка", издадена по повод 10-годишния юблей от първото му представяне на сцена с body suspension групата му Pain Solution.
Наскоро в Осло се проведе фестивал, посветен на това изкуство, наречен "Криле на желанието" и с участници от цял свят. В кожата се забиват куки, които се използват, за да се издигне човекът над земята и да остане известно време да виси само на тях. Куките могат да са само на гърба, на гърба и краката за опора, може дори да се забият отпред в кожата над гръдната кост и да се виси за кожата на гърдите.
Необходими са известни хирургически познания, за да се забият куките точно на такава дълбочина, че да не се разкъса кожата (трябва да издържи теглото на тялото), но и да не се пробие мускулът отдолу. Всъщност увисването предизвиква отделяне на кожата от мускула.
Основната философия е свързана с това, че болката не е непременно нещо лошо, и че човек може да открие много за себе си, ако се научи да преминава отвъд нея. В книгата има много фотографии, направени от сестрата на Хове, според която основната цел е да покаже естетиката там, където повечето хора търсят гротескното.
С ръка, зашита за лицето. Според Хове, болката трябва да се преодолява и управлява, човек трябва да има контрол над тялото си дотолкова, че да може да контролира и болката си.
Доста снимки има в галериите на сайта им:
Не знаех дали е приемливо да ги пусна тук.
Интересно ми е, вие, като хора, преминали през някаква форма на болка, къде намирате естетиката - в самата болка или във видимия резултат от нея?
Бихте ли могли да приемете горното за арт? Боди арт?
Разваля ли арта това, че се прави за шоу?
Изобщо, ще се радвам на коментари.
Аз самата не съм съвсем сигурна как го възприемам. 4овекът е изключително приятен за общуване, земен, естествен, изглежда един такъв... добро момче :) С татуировки де, ама какво, добро момче.
Тази вечер куките му ги забиваше жена му - тези в гърба... Мислех си как ли се чувства тя.
Иначе тези в краката си ги забиваше сам.
Като намеря къде да кача снимките, ще ви ги покажа, ако проявите интерес.
Лудост ли е или изкуство?
From now on, I want you all to call me "Loretta"!
| |
Тема
|
Re: body suspension
[re: Loretta]
|
|
Автор |
niai (disintegrating) |
Публикувано | 06.12.03 16:03 |
|
Не бих го нарекла нито лудост, нито изкуство. Целта на шоуто не ми е ясна - и нищо чудно, след като не съм присъствала на такова нещо. Но и не мисля, че присъствието би ми било интересно.
"Интересно ми е, вие, като хора, преминали през някаква форма на болка, къде намирате естетиката - в самата болка или във видимия резултат от нея?" - И двете, и двете На мен suspension ми е мечта от известно време насам, дори с някаква възможност да бъде реализирана в един момент. Но в никакъв случай пред публика.
| |
|
Моето кратко мнение... това нещо е отвратително...
Знам, че е крайно, не искам да ангажирам никой с него, но мазохизмът (защото това според мен е някаква форма на публичен мазохизъм, е, не е задължително да получава сексуални желания от болката де) не ми е много привичен .
Иначе - всеки има право да си прави каквото си ще, стига да не пречи на другите.
--
Doncho A. Angelov
| |
Тема
|
bolkata kato izkustvo ili filosofia!???
[re: DonAngel]
|
|
Автор |
Hook (непознат
) |
Публикувано | 19.12.03 20:28 |
|
tozi chovek kak go vazpriema spored teb tova koeto pravi, bolkata? kato neshto filosofsko i bolkata kato pat za koito moje da vnikne v saznanieto si pod tova goliamo naprejenie ili kato izkustvo, da modelira tialoto si.. ili kato perverzia, dostaviashta mu udovoslvie?
shte chakam da mi govorish
| |
Тема
|
Re: bolkata kato izkustvo ili filosofia!???
[re: Hook]
|
|
Автор |
DonAngel (void) |
Публикувано | 19.12.03 23:09 |
|
Здравей,
знаеш ли, едва ли ще мога да ти отговоря. Аз не мога да се поставя в "кожата" на този човек - и поради това не мога да преценям нещата от неговата гледна точка. Аз ако можех - щях да пиша, че го разбирам! Но не го разбирам - но го приемам, стига да не ми пречи на мен самият .
Ако толкова искаш точни отговори на твоите въпроси - обърни се директно към чоквеът - той може би ще пожелае да ти отговори. Сайтът му, ако не се лъжа, е споменат в началото на темата!
Поздрави!
--
Doncho A. Angelov
| |
Тема
|
Re: body suspension
[re: Loretta]
|
|
Автор |
Juck (krokodazabar) |
Публикувано | 04.01.04 19:47 |
|
Всеки малко или много приема болката. Няма човек, който да не е поне мъничко мазохист/садист. Тук обаче виждам болката като идеология.
Мойто мнение:: болката винаги е присъствала в живота ми. Понякога ми е била необходима - за да преодолея психическо напрежение, да превъзмогна себе си, за да изпитам по-силно удоволствие...За мен е повече начин, но и малко стил, вкус към истинското.
Виждала съм тези снимки преди няколко месеца и тогава мислих доста за тези хора - предполагам, че в голямата си част това е шоу. Какво ли вече не стана атракция [entertainment], но защо да не е и житейска философия? Някак си ми се иска да вярвам повече на последното.
...а от цигулките вляво капеше кръв...
П.С: Ти къде точно си го гледал/а? Спомена Осло...Редактирано от Juck на 04.01.04 19:49.
| |
|
Сега ми мина една мисъл : за да преодолееш страданието , не намираш ли начин да се превържеш към него ... Или поне да привикнеш към него, да го притъпиш.. е , темата май е за клуб "Психология" . Аз от такива неща не разбирамм ... (Защо тогава пиша това... Добър въпрос...хм...) 
Lay Your Hands , Your HealinG Hands , Upon My Flesh , My SiNful FlesH...
| |
|
Може би да.
Ако мога от личния си опит да правя глобални заключения бих казала твърдо ДА...
А може да е някакъв вид усет към екстремното. Или точно той е следствие също. Не знам.
Но от страдание до страдание има разлика...говоря пак в личен план.
От субект до субект и реакциите им съответно - също.
Да, темата не е за този "клуб". Най-малкото е твърде комплексна за да се опитваме да дадем яснота точно по този начин и точно ние/аз. По-скоро ще изпаднем в още по-големи мистики. 
...а от цигулките вляво капеше кръв...
| |
|
|
|
|