Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:37 09.07.25 
Природни науки
   >> Биология
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Строеж на ДНКнови  
Автор Чako ()
Публикувано12.03.11 10:24

Може ли някой да ми обясни строежа на ДНК на прост, човешки език?
Като се тръгне от аденин, гуанин и т.н., триплети и кодони и възможните 64 комбинации...
Молбата ми е да не ми давате линкове към други сайтове, четох много такива, но така и не го разбрах. Ако може някой да го обясни като за човек неразбиращ биологията, иначе по-добре не ми отговаряйте.

Благодаря предварително!

Тема Re: Строеж на ДНКнови [re: Aulus Vitellius Cels]  
Автор Чako ()
Публикувано13.03.11 09:00

Toва, което си дал е достатъчно за да започнем.
Не искам да чета разни сайтове, там има огромни количества информация, която трябва да се сдъвче за да се извади нещо съвсем малко, което ми е нужно и накрая се оказва, че там го няма. Затова искам да поговоря със специалист.

Сега, ако всяка последователност от три нуклеотида прави кодон, това означава 24 възможни комбинации :
АГЦ, АГТ, АЦТ, АЦГ, АТГ, АТЦ
ГЦТ, ГЦА, ГТА, ГТЦ, ГАЦ, ГАТ
ЦТА, ЦТГ, ЦАГ, ЦАТ, ЦГТ, ЦГА
ТАГ, ТАЦ, ТГЦ, ТГА, ТЦА, ТЦГ

Така ли е дотук или нещо бъркам?

После, всяка от тия комбинации от едната верига може да се свърже с всяка от същите комбинации от втората. Но ... аденинът /А/ винаги се свърза с тимин /Т/, а гуанинът /Г/ с цитозин /Ц/.
Тогава на всяка от възможните комбинации от първата верига сътветства точно определена и 1 единствена комбинация във втората. Например :

АГЦ - ТЦГ
АГТ - ТЦА и т.н.

Тогава възможните връзки са пак 24, а не 64? Т.е. излиза, че нещо бъркам?

Тема Re: Строеж на ДНКнови [re: Чako]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (Aedile N.R.)
Публикувано13.03.11 11:36

На всеки кодон от верига 1 отговаря антикодон от верига две, който естествено кодира същата информация. Напр. на АЦТ отговаря ТГА.
Иначе пропускаш тройните комбинации и комбинациите с повторения: ААА, ТТТ, ЦЦЦ, ГГГ, ТТА, ТТГ, ТТЦ, ТАТ... сеш се.

Автор Чako ()
Публикувано13.03.11 14:07

Човече! Не мога да опиша колко ми помогна и колко съм ти благодарен. Да си жив и здрав поне 1000 години!

Как ли не се мъчих и през ум не ми мина, че са допустими повторения. А колко просто било. Ето ги липсващите варианти :
AAA, AAТ, ААГ, ААЦ, АТА, АГА, АЦА, ТАА, ГАА, ЦАА
ГГГ, ГГА, ГГТ, ГГЦ, ГАГ, ГТГ, ГЦГ, ТГГ, АГГ, ЦГГ
ЦЦЦ, ЦЦА, ЦЦГ, ЦЦТ, ЦАЦ, ЦГЦ, ЦТЦ, АЦЦ, ГЦЦ, ТЦЦ
ТТТ, ТТА, ТТГ, ТТЦ, ТАТ, ТГТ, ТЦТ, АТТ, ГТТ, ЦТТ

Сега вече картинката се подреди, ще продължа с разплитането, надявам се няма да имаш нищо против да ти задавам още въпроси?

Публикувано13.03.11 17:10

няма проблем, друже. Доколкото мога, ще помагам.

Автор Чako ()
Публикувано15.03.11 08:43

Да продължа с въпросите?

Първо имат ли кодоните някаква номерация? Имат ли някаква последователност при подреждането им в молекулата на ДНК?
Имаш ли някаква идея какво може да означава тая схема?

Публикувано15.03.11 18:41

за номерация не съм чувал, но от подреждането на кодоните в полипептидната верига зависи какъв белтък ще се синтезира. А те в човешкия отганизъм са хиляди разновидности /от ензими, през структурообразуващи молекули, та чак до хормони/. Разбира се има участъци от ДНК, които не кодират белтъци /т. нар интрони/. Тези, които кодират информация се наричат екзони. Интроните са важни за генната регулация и кросинговъра, когато се оформят нови комбинации.
Схемата нямам идея какво представлява.

Автор Чako ()
Публикувано15.03.11 20:05

Пак блокаж

Незнам как да изразя кодоните с двоичен код. За 64 комбинации ми трябват 6 бита, ако 4-те бази ги запиша с числа, примерно А - 00, Г - 01, Ц - 10, Т - 11, всеки кодон се изразява точно с 6 бита, примерно АГЦ - 000110, ТТТ - 111111 и т.н.

Обаче ... на кое кой номер да сложа?

Публикувано15.03.11 20:22

не те разбрах. Искаш да запишеш ДНК цифрово ли?

Автор Чako ()
Публикувано15.03.11 20:41

Нещо такова. Руснаците са го направили и са намерили пълно съответствие между структурата на ДНК и китайската книга на промените И-Дзин, която е на хиляди години. Схемата по-горе е от техните сайтове. Но обясненията им са съвсем оскъдни.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.