|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Горещините и човека
|
|
| Автор | Bъпpocko (Нерегистриран) |
| Публикувано | 24.06.07 04:16 |
|
|
Защо бабките (не старите хора изобщо, а само старите жени) са най-уязвими от големите горещини и често не ги преживяват?
Известната версия е, че не се потят и така не се охлаждат.
Да, май наистина не се потят, защото когато аз се давя в потта си (мъж на 30), тези хора нямат и капчица пот.
Но по-интересен е факта, че колкото и да е горещо, бабките (именно те) все викат, че им е студено, навличат се с вълнени дрехи (елечета, клинове), увиват се в одияла ... и това при жега от 40 градуса по Целзий на сянака.
Та защо хем прегряват, хем сами се стремят към това, защото го усещат като студ?
Другият ми въпрос е за потта.
Известният отговор е, че е течност, която се изпарява и така охлажда.
Но аз съм напълно убеден, че организмът ми ще се чувства неописуемо по-гобре, ако тая гадна лепкава гореща като Ада течност не се изливаше през кожата ми. Убеден съм, че самата пот изгаря, освен това гори и химически, тя е нещо като гадна мазна киселина...
| |
|
Тема
|
Re: Горещините и човека
[re: Bъпpocko]
|
|
| Автор |
spock ('лапе) |
| Публикувано | 25.06.07 18:07 |
|
|
С възрастта мастните и потните жлези намаляват. Толкоз за бабите. Иначе с потта се губи температура само ако се изпарява. Което значи, че в жегите не върши много работа.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.
| |
|
Тема
|
[re: spock]
|
|
| Автор |
Jorgol (непознат
) |
| Публикувано | 26.06.07 22:54 |
|
|
Напротив, точно в жегите върши много добра работа. Иначе трябва да имаме езици като кучетата и да сме винаги изплезени в голямата горещина. Изпаряването на една капка пот е в състояние да намали температурата на един литър кръв с един градус / приблизително/. А това, че когато въздухът е много влажен, това пречи за изпарението на потта, е друг въпрос /тук действат чисто физични закони/ и затова при влажен и горещ климат колкото и да се потите не чувствате разхлаждане. Съжалявам русенлии, защото при тях точно това е проблема. Влажен въздух от Дунав и високи температури през лятото.
| |
|
Тема
|
[re: Jorgol]
|
|
| Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
| Публикувано | 26.06.07 23:51 |
|
|
абе, ако всяка какпка пот намаляваше температурата на кръвта с един градус, щяхме да умрем от хипотермия...
Facta, non verba!
| |
|
Тема
|
е де, е де
[re: Jorgol]
|
|
| Автор |
zaphod (void *lpNothing) |
| Публикувано | 27.06.07 08:33 |
|
|
посмали малко с тая капка.
какво виждаме тук:
Latent heat of evaporation - 2,270 kJ/kg
превеждам - енергия на изпаряване на килограм вода
Specific heat capacity water - 4.187 kJ/kgK
превеждам - енергия за затопляне с 1 градус на килограм вода
с една дума, изпаряването на някакво количество течност, охлажда с един градус към 540 пъти същото количество. значи за да охладим с един градус литър кръв, трябва да изпарим два кубични сантиметра пот. два кубични сантиметра са малките спринцовки, доста повече е от една капка.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
|
|
и т'ва е при "чиста" вода, а потта не е, как ще се измени тогава топлоотдаването?
ДЕЕЕЕ*ба бъгавият дир*ик
св. св. електрон и неговите протони
| |
|
Тема
|
Re: е де, е де
[re: zaphod]
|
|
| Автор |
3opниk (неспасяем) |
| Публикувано | 27.06.07 10:09 |
|
|
Само предполагам, че човекът е имал предвид не една капка, а ... еднократно изпотяване... Изпотяването е ...вторичен механизъм за охлаждане - спасителен, донякъде...
по-интересно е ... ако има данни за сметка: колко се охлажда човек при "вдишване-издишване" - това ми се струва, че е мощното охлаждане на кръвта; разбира се, етапите: лек вакуум за вдишване, съпроводен с изпарение от кръвта през алвиолите, както на вода, така и на "разтворени" газове - СО2; намаля се Т на кръвта и веднага "ходи" към малкия кръг, включая мозъка, че требе да е при постоянна Т. (За да "взема" правилните решения!)
Шапка трябва за главата, да няма пряко нагряване- проветрива шапка...
Обличането на ... бабите, а и на ... бедуините е заради предпазване от пряко нагряване и/или обдухване с горещ вятър. От опит го знаят...
..................
Животът е стар, тъп виц, а Човекът е смешната му част!
| |
|
Тема
|
[re: hladnika]
|
|
| Автор |
zaphod (void *lpNothing) |
| Публикувано | 27.06.07 13:33 |
|
|
никак
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Тема
|
[re: 3opниk]
|
|
| Автор |
Jorgol (непознат
) |
| Публикувано | 27.06.07 21:51 |
|
|
E, вярно е, че с капката пот малко се поизсилих, но исках да ви наблегна на това, че пУтене му е майката в горещината! А най-добре да седим на сянка с чаша студена бира.
| |
|
|
|
тоест, смяташ че изпаряването на вода е константно независимо от какъв разтвор се изпарява? Аз не съм сигурен, но може и да е пропуск в обучението ми
ДЕЕЕЕ*ба бъгавият дир*ик
св. св. електрон и неговите протони
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|