|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Ниско атмосферно налягане?
|
|
| Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
| Публикувано | 06.03.06 19:16 |
|
|
Някъде някой да е чел информация за това? В колко ниско атмосферно налягане може да живее човек, и евентуално някакви допълнителни условия като повишено ниво на кислорода може ли да компенсира ниското налягане за белите му дробове?
Щирлиц
| |
|
Тема
|
Re: Ниско атмосферно налягане?
[re: Щиpлиц]
|
|
| Автор | И. (Нерегистриран) |
| Публикувано | 09.03.06 11:02 |
|
|
Тук няма да получиш отговор, защото това касае много малка група хора и е твърде специализирана информация. Попитай в клуб туризъм. Със сигурност имат и опит, и може да ти дадат линкове. Там ще намериш хората, които пребивават в такива екстремални условия (освен космонавтите) . Известно ми е , че към 5000-5200 м НВ почти всеки здрав човек може да се приспособи и да живее неограничено време. Налягането и съдържанието на кислород в този разреден въздух може да се изчислят. Има индивидуална поносимост към разредената атмосфера и съдържанието на кислород. Известен напредък по въпроса може да се постигне с тренировки. По-големите височини не са "здравословни" и кислородният глад не е единственият проблем.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Yassen () |
| Публикувано | 09.03.06 14:56 |
|
|
Здравей, Щирлиц.
В клуб туризъм не съм уверен, че ще се намери кой да ти отговори. Много е лекарско-алпийски въпроса.
Сега по същество. Акумулирането на кислород в кръвта (комплекс в хемоглобина) и освобождаването му в тъканите са процеси, които зависят от налягането. Нормално атмосферното налягане е високо и кислорода се закача за хемоглобина в дробовете и остава закачено в кръвта, докато не достигне зона с подходящо ниско налягане (тъкан), където комплекса се разпада и кислородната молекула се освобождава.
(Засега няма да коментирам миоглобулина.)
Повишеното кислородно съдържание няма да компенсира ниското налягане в дробовете. Друг е въпроса ако апарата за подаване на кислород е под налягане, но дори това не дава дълготраен резултат.
Каква е ситуацията при височинния алпинизъм? С надморската височина кислорода намалява (на 5500м.н.в. е около 50% от количеството на морското равнище, на 8000м.н.в. 30%). Организмът компенсира това с повишен брой червеникръвни телца т.е. повече хемоглобин. Тук се крие причината за "аклиматизацията". Разходките нагоре надолу дават възможност на оганизма да се приспособи.
Липсата на аклиматизация води до смърт. Причини разни, но сега няма да засягаме височинните болести.
След 7200м.н.в. човек попада в т. нар. "Зона на смъртта". Името е драматично за нас, хората в равнината, но всъщност е фактологично вярно. Човешкият организъм може да издържи в тази зона определен период от време. Следва смърт. Периодът варира при различните организми, ала не е много над 24-48часа. Причината?
Именно налягането. То вече е толкова ниско, че се наблюдава обратна дифузия на кислород от тъканите и кръвта към околната среда. Процесът е смъртоносен и е свързан с алтернативните пътища за синтез на глюкоза (безкислороден синтез). Последният генерира вредни вещества, които, ако не се изгорят навреме, водят до летален изход. За да се изгорят трябва кислород, т.е. да се слезе в ниското.
Има още аспекти на проблема напр. белодробен и мозъчен оток, понижени нива на глюкозата в кръвта и т.н.
Надявам се съм ти бил от полза.
Поздрави,
Ясен
Красотата ще спаси света...
| |
|
Тема
|
а по-горните за кво се обаждат?
|
|
| Автор | Kвинkeнokyлинa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 10.03.06 13:08 |
|
|
Като не знаят да си таят, а не да се пънат, Тука никой няма да ти каже!
| |
|
Тема
|
Re: а по-горните за кво се обаждат?
[re: Kвинkeнokyлинa]
|
|
| Автор | И. (Нерегистриран) |
| Публикувано | 10.03.06 17:36 |
|
|
Ако Yassen бе пропуснал да отговори тук, със сигурност би го направил в клуб Туризъм, където също присъства активно и конструктивно. Аз си знам защо се пъна, не знам защо ти се пънеш, но не ме и интересува. 
| |
|
Тема
|
[re: И.]
|
|
| Автор | Kвинkeнokyлинa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 10.03.06 21:21 |
|
|
защото аз съм квинкеноколина... Ти занеш ли избощо какво е това?!
| |
|
Тема
|
[re: Yassen]
|
|
| Автор |
Щиpлиц (разузнавач) |
| Публикувано | 11.03.06 00:21 |
|
|
Добре, но аз всъщност имах в предвид не надморската височина с нейните условия, а изкуствено създадени условия, където да може да се регулира налягането и отделно съдържанието на въздуха.
Както знаем, водолазите, които слизат на много големи дълбочини - се подлагат на компресия, за да не ги смачка налягането на водата отвън... Е, декомпресията вече частично засяга поставения от мен въпрос, защото при неправилна декомпресия - човека се разболява от кесонна болест... Е, то е вече свързано с количеството азот, разтворен в кръвта, но това е друга тема...
Та основно - да кажем, че човек трябва да живее на място, където средата не позволява нормално атмосферно налягане, и се налага да е много по-ниско. Решаваме, че можем да регулираме количеството кислород и т.н. вещества във въздуха, но доколко може да е ниско налягането, и това може ли да се компенсира по този начин?
...
П.П. Дано това мнение поне някога мине. ;о(
Щирлиц
| |
|
|
|
В клуб Медицина може би ще успеят да ти кажат.
| |
|
Тема
|
[re: Kвинkeнokyлинa]
|
|
| Автор | Dupalak (Нерегистриран) |
| Публикувано | 11.03.06 16:39 |
|
|
Е аз знам какво е квинкинокулина и кво от това! и какво от това???
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Yassen () |
| Публикувано | 16.03.06 21:24 |
|
|
Щирлиц,
Отговорът на въпроса ти засяга свойствата на глобулините.
Съветвам те да отвориш произволен учебник по биохимия и да прочетеш за този клас протеини.
Бъди здрав,
Ясен
Красотата ще спаси света...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|