|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Интересен еволюционен въпрос .
|
|
Автор |
exinfinity (непознат) |
Публикувано | 21.10.05 15:35 |
|
Здравейте биолози и небиолози !
Съвсем случайно няколко преди няколко дена се замислих защо аджеба живите неща умират ?... В смисъл от гледна точка на еволюцията . Аз не съм и много подръжник , а и не съм биолог , та реших да питам вас . Нали стареенето ( износването ) води до смърт . Очевидно според мен стареенето е вредно за даден индивид а и за вида като цяло . Защото го прави го по неприспособен . Е тогава след като оцеляват най-приспособените защо еволюцията не е премахнала стареенето ? И в следствие смъртта ? Тук става въпрос за естествената смърт разбира се . Не говоря за изяждане . Как го обяснявате това ?
| |
|
Небиолог....
Оцеляват най-приспособените ... към какво?
Към НЕПРЕСТАННО ПРОМЕНЯЩИТЕ СЕ ВЪНШНИ условия за съществуване.
Значи:
Първо - скокообразно се променят външните условия в неживата Природа. Това е физическата еволюция на материята при превръщанията и от полева във вещева форма и обратно - чрез действащите физически закони, които са обусловени от вътре-свойствата на вещевата форма. Гравитация, елмагн. взаимодействия, ядрени и слаби (разпади и превръщания).
Второ - тази промяна поставя при НОВИ условия старите видове.Да се приспособят - означава генетично - нови възможности на сетива и защитни механизми. И те също са "потопени" в споменатите по-горе, взаимодействия.
Трето - тези взаимодествия си променят параметрите циклично в определени граници.
Четвърто - тогава се намесва понятието "устойчивост" на макромолекулите (живото) с/у тези промени. Тази устойчивост е възможно по-голяма, ако обратната връзка за "поддържане" на групата, успява да отреагира независимо от измененията на външните. Да, ама "с течение на времето" не е така - радиацията поврежда гените, които са твърдата памет за осъществяване на обратна връзка и част от живото не успява да се възстановява в необходимите граници - живото СТАРЕЕ! Предишни функции са вече невъзможни и/или с намален потенциал.
Идва момент, когато са вече невъзможни - и ясно ти е - естествена смърт.
Също е ясно, че в приспособленията влизат и тези, които способстват репродукцията на вида. Размножителни възможности.
"... И рече Бог, да бъде светлина! И видя, че това е добро!..."
Одобрявам! Редактирано от Maлoyм 2 на 21.10.05 16:18.
| |
|
Мно'о свободни радикали се натрупват в клетките, пък и теломерите се скъсяват и възможността за регенерация намалява......
Memento mori, както казват римляните...
Абе пей, пий и живей сега, 'щото после ще бъде късно...
Ех, да имаше повече стволови клетки в моето тяло......  
Amor est vitae essentia
| |
Тема
|
всичко сглобено се разпада
[re: exinfinity]
|
|
Автор |
zaphod (void *lpNothing) |
Публикувано | 21.10.05 22:16 |
|
това беше някой си закон на мърфи и е най-вярното обяснение. разните там теломери и радикали са само следствие от това.
същото е и със техниката - старее, чупи се. ако оставиш някакъв по-сложен софтуер да бачка много време, то той постепенно се сгъбва и накрая забива. затова софтуера се прави така че да може да се рестартира, а живите организми правят същото - чрез децата си. изграждането на новия организъм от една молекула е рестарта на нашия софтуер.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Re: всичко сглобено се разпада
[re: zaphod]
|
|
Автор | grg (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.10.05 01:25 |
|
ne bih kazal che tova e vinagi viarno za software.
ako edit software niama greshki, to toi bi mogal da raboti neogranicheno kolichestvo vreme (ako se predpoloji, che harware niama da se schupi)
osven tova, sluchainata zaguba na informacsia mojhe da se predotvrati programno.
napr. ako na vseki 1000godini( ili pyk 10 sec - niama znachenie) se izgubva po 1 bit informacsia, to pak mojhe da se napravi sistema, koiato da sashtestvuva bezkraino dalgo bez realno da gubi informacsia - napr. chrez dublirane i posledvashto vazstanoviavane na izgubeniya bit.
| |
|
Хубаво де .
Мен ми е ясно защо остаряват организмите . И съм съгласен с теб , че се приспособяват към околната среда била тя изменяща се или не . Само , че мисля , че каквато и да е средата и който и организъм от миналото да вземеш процеса стареене е вреден за него . Прави го по-неприспособен . Съгласен ? Защо тогава еволюцията не е се е преборила с него ? Само не ми казвай , че не е имала време ... И щом не е вреден , даже бих казал , че е полезен белег той щеше просто да се предаде в по следващите поколения . Както се е предал белега централна нервна система при бозайниците например (ако не греша всички имат такава май ) ?
| |
|
Никой не може да се пребори с времето!
Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава постояно....

Amor est vitae essentia
| |
Тема
|
Re: Интересен еволюционен въпрос .
[re: BelDrag]
|
|
Автор |
exinfinity (непознат) |
Публикувано | 22.10.05 23:39 |
|
Благодаря за препоръчаната книга . Ще видя дали може да си я намеря . А иначе аз зададох въпроса с умисъл просто да "чуя" обяснения и идей на темата . Пък може и този въпрос да послужи на някой хора за оборване на Дарвин . Нищо не знае човек ...
| |
|
Еволюцията няма нищо общо със стареенето... Ама ако толкова ти е интересен един възможен процес на регенерация - проучи въпроса със планариите....
Amor est vitae essentia
| |
Тема
|
Re: Интересен еволюционен въпрос .
[re: last roman]
|
|
Автор |
BelDrag (непознващ се) |
Публикувано | 23.10.05 10:22 |
|
Ти маи прецитира последните думи на Буда (и на много други философи):
"всичко сыставно е обречено на разпад"
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|