Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:37 19.10.25 
Природни науки
   >> Биология
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ? за клониранетонови  
Автор Плaмeн (ентусиаст)
Публикувано29.12.03 19:40

поне на популчрно ниво се смята, че клонинга би трябвало да е идентичен с оригинала, защото генетичния материал е еднакъв.

но на развитието на плода а и след раждането влияят още доста фактори, като например хормоналния баланс на майката, хранителния и режим, дали е подложена на стрес и много много други.

по тази причина, не би ли трябвало еднояйчните близнаци да са много по-еднакви от клонинг и оригинал, доколкото освен еднакъв генетичен материял, те са се развивали и при почти еднакви условия?

но както знаем еднояйчните близнаци не са напълно идентични, даже без специални средства хората успяват да ги различават и със сигурност имат различни отпечатъци.

това, че клонинга трябва да е ТОЧНО копие на оригинала, мит ли е или има някаква причина да е по-еднакъв от еднояйчните близнаци?

Тема Re: ? за клониранетонови [re: Плaмeн]  
Автор (минал-заминал)
Публикувано29.12.03 23:00

Prav si, i nyama prichina kloninga da e identichen s originala. Genetichnata informaciya e samo nachaloto v razvitieto na individa. Ottam natatyk, usloviyata na razvitie si kazvat dumata...

Ako shte govorim za populyarnoto nivo, pylna zabluda e, che kloning na chovek shte se razvie s identichen vynshen vid i harakter, kato originala...

Тема Re: ? за клониранетонови [re: ‡]  
Авторbioscience (Нерегистриран)
Публикувано30.12.03 13:21

Da taka e, da ne govorim puk che na populiarno nivo horata si misliat che ako e kloniran chovek, toi ne samo e origimal ami i e s klonirana pamet i grugi takiva chturotii

Тема клонинг или еднояйчен близнакнови [re: Плaмeн]  
Автор Плaмeн (ентусиаст)
Публикувано13.02.04 08:19

кое според вас е по-близко?

Автор zaphod (void *lpNothing)
Публикувано13.02.04 16:21

вероятно еднояйчните близнаци са малко по-близко, заради еднаквите условия на развитие. а това че отпечатъците им са различни е наистина интересно. едно нещо за което знам е че при копирането на днк се допускат около 1 грешка на 1Е9 копирани бази, възможно е това да е причина за някои разлики. друго което обаче само предполагам, е че някои от закодираните инструкции се изпълняват със известна параметрична разсейка. например ако в инструкциите се изисква стартиране на някакъв процес след някакво време, то това време ще си има дисперсия при всички случаи, колкото и да е малка.

мен по-скоро ме интересува мита че клонингите стареели по-бързо, уж защото генетичните броячи вече били отброили времето на родителя. това вече ми изглежда страшно нелогично, и ми се ще да чуя опровержение от надежден източник. всъщност това май почива на идеята че в клетките има часовник, който на определена възраст убива организма (не клетката, а организма!) - една идея която също ми звучи неубедително.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: ? за клониранетонови [re: zaphod]  
Автор Плaмeн (ентусиаст)
Публикувано13.02.04 18:00

четох, че причината не е в броячите, а в това че при копирането част от кращшата на днк се губи
при младите организми имало неизползвана такава в краищата.
не знам доколко е вярно, но където го четох звучеше логично.

Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано13.02.04 19:09

ми то май те са въпросните броячи. ако е така как тогава бачка репродуктивната система? трябваше след 2-3 поколения да се стигне до дефектна днк...
но дори така да е - пак ми се губи нещо. от какъв зор ще старее по бързо?

Тема Re: ? за клониранетонови [re: zaphod]  
Автор Плaмeн (ентусиаст)
Публикувано13.02.04 19:18

ще се опитам да го разкажа както си го спомням, може и да са глупости

та значи дублирането на днк става като една молекула белтък започва да се разхожда по нея и да я дублира
в сравнение с дължината на самата днк, дължината на молекулата на този белтък е незначителна, но все пак е доста голяма

при започване на копирането, част от днк, горе долу с дължината на тази молекула не може да се копира (представи си все едно, че ципа още не е захапал :-) ) и поради тази причина копието е малко по- късо, и така със всяко следващо копие

младите организми имат участък в началото си участък, който не им е необходим, но постепенно при следващите копирания, се навлиза в нужни части.

цялото това нещо звучи доста логично и обяснява защо клонингите са по-податливи на стареене.

това което не ми е ясно, е от къде се взема излишното парче при новородените.

п.п. сега видях, че в темата за снаждането, е споменато нещо за тия краища, те даже май могат да се доизграждат

Редактирано от Плaмeн на 13.02.04 20:43.

Тема сигурно..нови [re: Плaмeн]  
Автортютюkakи (Нерегистриран)
Публикувано13.02.04 21:22

кака Нуша е припаднала след прочита на ваште разсъждения.
Затова не се изказва..

Да почакаме да се свести и да се приготвим за посрещането на Истината!

Автор Slade (...)
Публикувано13.02.04 22:42

Теломерите - те са участъците с многоповторени последователности и предпазват изоставащата верига от скъсяване и загуба на генетичен материал при репликацията. Броячи?! Това да не е web counter или километраж на кола??!
С течение на времето с многобройните деления, теломерните участъци намаляват и това е една от причините за стареенето както казахте.

The ones who live by the sword get shot by the ones who don't

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.