Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:40 15.07.25 
Природни науки
   >> Биология
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема един такъв въпрос малко...нови  
Автор firefox (лоша)
Публикувано12.11.03 01:31

(ни ма бийте много )
но,.. защо нееднояйчните близнаци също си приличат?
(т.е. в повечето случаи, си приличат доста повече от обикновени брат и сестра.)

asato ma sad gamaya

Тема Re: един такъв въпрос малко...нови [re: firefox]  
Автор Herzog Tryn (старо куче)
Публикувано12.11.03 01:52

Prilichat si kolkoto obiknovennite brat i sestra, samo che vyzrasta im e ednakva.

Тема Re: един такъв въпрос малко...нови [re: Herzog Tryn]  
Автор firefox (лоша)
Публикувано12.11.03 17:36

мне, смея да твърдя, че НЕ СИ приличат колкото обикновени брат и сестра. Даже често си приличат почти колкото еднояйчни близнаци, особено в детството.

разбира се, цитирането на статистически данни и конкретни изследвания биха ме убедили. стига да ги имаш. ;)

asato ma sad gamaya

Редактирано от firefox на 12.11.03 17:38.

Тема Re: един такъв въпрос малко...нови [re: firefox]  
Автор Herzog Tryn (старо куче)
Публикувано13.11.03 21:27

Sega da ti trysja statistika. Imam dosta druga rabota. Osven tova ne znam kakvo tochno trjabva da tyrsja. Prilika e dosta ne jasno ponjatie?

Тема Re: един такъв въпрос малко... [re: firefox]  
Автор nousha (неспокоен дух)
Публикувано13.11.03 23:39

Виж сега, мила, при положение, че ти задаваш въпроса и представяш твоето твърдение, редно е ти да представиш и съответните статистически данни или какъвто и да е друг сорт доказателства, за да ни убедиш в твърдението си, да няма на къде да мърдаме и да почнем да мислим.
Аз, като набедена за разбираща от всичко, което е почти толкова лошо като "на всяка манджа мерудия" или "на всяко гърне похлупак", тоест, носещо негативен смисъл, не мога да пропусна да се обадя и да изложа разсъждения. И без друго никой друг, освен Херцога, когото все повече започвам да уважавам /това съвсем сериозно/, не се е заинтересовал, така че може и да мина незабелязано.
В последните години, ако ти е попадало, въпреки че се съмнявам, се публикуват твърдения /подкрепени с изследвания и прочее необходими за авторитетност неща/, че върху човека много голяма роля играе вътреутробното му развитие. Като казвам "върху човека", имам предвид, фенотипна изява, айде да съм груба, с други думи, външен вид и най-вече характер и разни други такива психически неща. Защото, казват умните учЕни, ембрионът в своето развитие, освен от генетично заложената програмка, силно се повлиява, като казвам силно, имам предвид, повече, отлкото досега се е смятало, от състоянието на майчиния организъм. Това включва тонус, стрес, психично състояние, здравословно...дали майката е нервна или спокойна, дали има шумове, дали ходи на дискотеки по цяла нощ да се джаска , добре ли се храни, дори с какви храни..е, от гледна точка на хранителен състав и витамини, разбира се. И имайки предвид това, а също и имайки предвид, че ембрионите на два разнояйчни близнака са поставени не при близки, а при еднакви /с уговорката да не приемате еднаквостта като абсолют, че ми писна от терминологични и семантични спорове/ условия, то тогава би имало логика да си приличат. Повече от обикновените братя и сестри. Но все пак, и еднояйчните, дето са като две капки вода, не винаги са с еднакъв характер, например, така че да не насилвам повече нещата с разсъждения, защото това, което казах, си е само плод на моята логика и прочетени научни статии. И никак не съм убедена, че е вярно. Даже хич...
Другото, което мога да пробутам, но преди това да не забравя да спомена, че с идеята много ми помогна колега, е следното. Яйцеклетките, когато узряват, ако не се лъжа, пръст в това имаше жълтото тяло, имат един механизъм - от няколко потенциални за зреене, узрява само една, другите дегенерират. Когато има разнояйчни близнаци и са узрели две яйцеклетки, това силно навежда на мисълта, че и двете са били много отговарящи на критериите за узряване, че са откликвали идентично на хормоналния повик. Същото важи и за двата сперматозоида, които ги оплождат. Те се "изфабрикуват" в мъжа малко преди оплождането. Тоест, е напълно възможно да носят близка генетична инфомация, ако правилно си спомням процесите на сперматогенеза и овогенеза. Изводите оттук могат лесно да се направят. Дали са верни, е друг въпрос...
И да попитам пак, за каква прилика говориш ти, външна или на характерите?
Толкоз от мене.
Все пак, дай да видим малко статистика, а?

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Тема Re:нови [re: nousha]  
Автор firefox (лоша)
Публикувано14.11.03 12:03

Явлението "близнаци" се характеризира основно с голяма външна прилика между родените деновременно братя и сестри. Има и изключения, при това големи, но приликата явно е в процент достатъчно голям, че да се появи самото понятие. Впоследствие се оказва, че близнаците биват еднояйчни и нееднояйчни, като явлението "еднояйчни близнаци" е много рядко. Пона такова впечатление оставя прочетеното и чутото по въпроса от човек, който няма възможност да види кой знае коло чифта близнаци в рамките на живота си (освен ако не е изследовател точно в тази област). Личните ми срещи с близнаци потвърждават тази странност - нееднояйчни близнаци си приличат физически (особено до пубертета), макар статистически вероятността да имат "еднакъв" генотип да е почти пренебрежимо малка. Факт напълно достатъчен да породи любопитство и съответен въпрос към евентуални специалисти - аз не се занимавам с проблема, аз задавам въпрос на хората, които се занимават с него за повече информация. И все пак авторитета не превишава по сила предоставените доводи - когато Херцог Трън на въпроса Защо близнаците се приличат? ми отвърне с Близнаците НЕ СИ приличат, някакси меко казано, бих потърсила и други мнения. Мисля си че моето твърдение е по-малко contraversial и съответно, по-малко нуждаещо се от доказателство.

Спокойно можеше да се ограничиш с предположенията за по-голямо влияние на вътреутробното развитие за фенотипа, отколкото закодираното в генотипа, макар че неподкрепено с повече информация не ми върши много повече работа от собственото ми подобно предположение, възникнало още в момента на поява на въпроса. (То не е и много трудно да си го помисли човек. (Предположението за голямо генно подобие на половите клетки с едновременно възникване е малко или много от областта на теория на вероятностите, а самата вероятност - не особено голяма имайки впредвид начина на образуване на хаплоидния набор на половата клетка (поне се учи че е случайно, ако съществуват механизми, които се намесват и поддържат клетките еднотипни и подобни, ще ми е интересно да науча за него)) )

И понеже също не съм любителка на семантични спорове, ще се огранича само със забележка: никой от отговорилите по темата още не ми е мил, и едно реципрочно предположение, едва ли ще се окаже далеч от истината. Такава е обективната реалност за момента, и ще се радвам да се придържаш към нея в обръщенията си занапред, "мила" Нуша. ;)

asato ma sad gamaya

Тема Re:нови [re: firefox]  
Автор nousha (неспокоен дух)
Публикувано14.11.03 15:59

Мила, както ти можеш да не четеш какво съм написала и да не се дразниш от обръщението, така и аз мога да пиша с обръщение, което по принцип използвам достатъчно често в живота, за да не му придавам толкова голямо значение.
Всичко, което си казала, можеше да го побереш в няколко изречения и пак да се разбере какво искаш да кажеш. Не мога да те убедя в нещо, в което не искаш да вярваш, но ще ти кажа, че грешиш в разсъжденията си за генотипа. Нямам желание да обяснявам процесите на сперматогенеза и овогенеза, ако решиш да попрочетеш по въпроса, сама ще се убедиш, че тук не се говори за теория на вероятностите, а за реално протичащи процеси. Както обичам да казвам, преди да се говори по някоя тема, е добре да се прочете нещичко по нея.
И накрая, "явлението близнаци" се характеризира не основно с голямата външна прилика, а с раждането на повече от едно дете, което се смята за проява на атавизъм. Външната прилика е следствие от явлението, и то не задължително следствие, което в момента се опитваме да обясним. Както казах, за сега с логически разсъждения. Борис каза, че ще се разтърси и ще пише, ако намери научни данни.

On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Тема Re: :)нови [re: nousha]  
Автор firefox (лоша)
Публикувано14.11.03 18:37

Чудесно. Значи последната надежда за сериозно отношение се възлага на Борис. Това ми трябваше - ще го почакам.

asato ma sad gamaya

Тема Мир Вам!нови [re: Herzog Tryn]  
Автортютюkakи (Нерегистриран)
Публикувано15.11.03 14:35

1 (загуби ми се процента:)процент от ражданията са близнаци. Едно на сто с други думи.

В този един процент О.3 за еднояйчни, 0.7 двуяйчни.

Посочените цифри са от лекциите (2002)на професор Дюма, преподавател по ембриология и физиология, университет Пол Сабатие.
(между другото-той се пенсионира, та май само аз оставам пред вас да нося отговорност за споменатите числа, ако наистина държите на тях:)

За приликата.
Как да я натъкмим фенотипно, след като генотипно на ВСИКИ , надявам се, стана ясно, че двуяйчните/разнояйчни близнаци са с наследствен материял, съответстващ на комбинациите при обикновените братя и сестри.

Има ли ли сте възможност да наблюдавате родители и осиновените им деца?
Прибавете си и изказаното от Нуша за ембрионалното развитие и
спокойно сложете точка на темата.

Поздрави:)

Тема Re: 10хнови [re: тютюkakи]  
Автор firefox (лоша)
Публикувано15.11.03 18:26

Това обаче е адски интересно, а и доста важно, и придава на вътреутробното развитие много по-голяма роля, отколкото е общоприето, спрямо класическия отговорник за всичко - генотипа. :)
Дали евентуално имаш сведения за проучвания в тази насока? До каква степен биохимическите условия, в които се развива зародиша "скулптират" фенотипното проявление на бъдещия индивид? (Нямам впредвид крайностите, които могат да осакатят зародиша или пък да му осигурят напълно благоприятно развитие, разбира се.)

asato ma sad gamaya

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.