Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:19 15.07.25 
Природни науки
   >> Биология
*Кратък преглед

Тема имунната системанови  
Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано21.10.03 20:49

абе отдавна се чудя, та сега ми хрумна да питам.
значи става въпрос за следното - когато присаждат орган от донор, дават медикаменти за подтискане на имунната система. обаче това е временно. защо по-нататъка органите не се отхвърлят? да не би имунната система да свиква с чуждия белтък?

Тема Да.../нтнови [re: zaphod]  
Автор Бopиc (любопитко)
Публикувано22.10.03 02:27

...

Тема Re: имунната системанови [re: zaphod]  
АвторMirandaSpider (Нерегистриран)
Публикувано22.10.03 12:37

Имуносупресивната терапия трае през целия живот на човека, прие чужд орган. Не се спира. Е, може да се измени, в зависимост от индивидуалната реакция на реципиента към използваните лекарства.
По принцип, подтискането на имунитета може да създаде проблеми - тъй като една по-сериозна настинка може да се окаже фатална. Ама се смята, че вредата е пренебрежимо малка, в сравнение с ползата от трансплантацията.

Тема значи през целия живот?нови [re: MirandaSpider]  
Публикувано22.10.03 21:29

щото не знам от къде бях останал с впечатление че е за кратко. всъщност ето от къде - мисля че бях гледал някъде как един такъв пациент го държаха в стерилна атмосфера зад параван, защото бил на препарати подтискащи имунитета. та ясно е че не може цял живот да е под найлоните и да плюска стерилна храна. ама не мога да се обзаложа, спомена ми е смътен, така че приемам че спомена ме лъже.

Тема Да, зависи колко ще живее...нови [re: zaphod]  
АвторMirandaSpider (Нерегистриран)
Публикувано23.10.03 10:02

Това, което си гледал, май че е друга работа...
Има вродени имунни дефицити, при които наистина болните ги държат за определени периоди от време в стерилна среда, но това е, докато присадят костен мозък, да речем...
Мисля, че в случая, който описваш, става дума за следното:
Най-опростено казано, децата, болни от левкемия, примерно, се лекуват по разни начини, за да се постигне трайна ремисия (т . е. да се спре или задържи развитието на заболяването на определено ниво за известно време). През това време си търси подходящ донор на костен мозък.
Ако такъв има на разположение, собствените кръвотворни клетки на детето се убиват чрез облъчване (защото са болни) и се присаждат чужди здрави клетки (или пък подбрани предварително собствени здрави клетки, което е по-добрият вариант). След облъчването и известно време сред трансплантацията, детето на практика няма никакъв имунитет и трябва да живее в стерилна атмосфера по обясними причини.

Тема Re: имунната системанови [re: zaphod]  
Автор spock (сладурчо)
Публикувано23.10.03 15:43

Абсолютно през целия живот, дам...

Oптимистът е човек на който му липсва информация!

Тема Re: 0_0нови [re: spock]  
Автор firefox (лоша)
Публикувано12.11.03 17:43

искаш да кажеш, че към всеки присаден бъбрек, върви безплатен СПИН? О_о
нещо не ми се връзва... но в момента не се сещам за пример от живота...
а пък ако все пак има приемане на чужд орган - някой би ли обяснил как става?

asato ma sad gamaya

Тема Re: 0_0 [re: firefox]  
Автор spock (сладурчо)
Публикувано12.11.03 18:33

Къде съм говорил за СПИН?

Oптимистът е човек на който му липсва информация!

Тема има предвид ченови [re: spock]  
Публикувано12.11.03 20:04

за цял живот оставаш с подтисната имунна система. е, вероятно не я подтискат чак колкото спин....

Тема Re: има предвид ченови [re: zaphod]  
АвторБAB (Нерегистриран)
Публикувано25.11.03 23:36

Момчета и момичета механизмите са доста по-сложни . Има клетъчен и хуморален имунитет и тнт, нещта които не могат така просто да се обяснят .

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.