|
Тема
|
Нужни са ми съвети по поддръжката
|
|
Автор |
Cтepн™ (любопитко) |
Публикувано | 27.03.05 12:08 |
|
Здравейте всички
За първи път пиша в този клуб, аз съм велолюбител второ издание. В смисъл, че преди 20 и кусур години кръстосвах Варна и околностите с едно "Балкан"-че, а след това минах на 4 колела
И понеже адски мразя да тичам реших, че единствения приятен за мен начин да открадвам по 2-3 часа за здравословни занимания е колелото и си взех едно.
Предвид, че става дума ЕДИНСТВЕННО за спокойно каране в градината и града, без спорт, без скокове, без спускания и т.н. и предвид, че се шашнах от избора взех мъдро решение да взема едно евтино от Метро, пък като натрупам впечатления и ако мерака ми остане ще мисля за нещо по-така
Става дума за монтански КРОС, оборудван според нуждите ми - калници, фарове, багажник, огледало, Cateye, широка и мека седалка. Без амортисьори. Тежичко е, ама за толкова пари-толкова. Пък и нали целта е малко физическо натоварване.
Вече 2 седмици го търкалям и искам малко помощ за поддръжката, щото в Метро само му вдигнах малко седалката и го яхнах.
Първо за смазването - къде, как, с какво, на колко време. Кое точно трябва да се смазва регулярно - главините на колелетата, оста на педалите, оста на кормилото, скоростни механизми, верига?
И второ - за спирачките, че в град с лудо движение без сигурни спирачки...Засега работят чудесно, не опират в каплите (като вдигна гумата и я завъртя с ръка прави съвсем свободно 5-8 завъртания). Все пак тези гумички не са вечни, та да знам в аванс как се регулират и настройват.
От всяка страна на челюстите има по едно перпендикулярно на каплата (гумичката) винтче, в долната част на корпуса на спирачния механизъм; явно не държи нищо, а е за настройване на спирачките, но не виждам какво точно, поне на око. Та кажете ми за какво са тези винтчета и как да настройвам с тях? На предните спирачки са завити докрай, на задните - обратното.(Ако нищо не се разбира от описанието - )
Също така всяка гумичка се държи на стоманена ос, която може да се движи напред-назад; това ми е ясно - отдалечава/приближава гумичката от/към каплата. Но какво е оптималното разстояние? В момента дори не мога да видя просвет м/у нея и каплата, но както казах за момента не опират. Но пък и двете ми спирачки нямат ход - дори и леко натискане на ръчката и започват да спират; това добре ли е или да им дам малко празен ход? Пак да кажа - става дума за градско каране по асфалт, не и в дъжд и при скорост 15-20 км/ч.
А и още нещо за спирачките - задната свири ужасно силно при задействане, докато предната не се чува. Освен като мина през локва - и тя пропищява, но 2-3 задействания и пак утихва. А задната мога да ползвам вместо тромба. Защо така?
И последно - за да кача веригата на предния най-голям венец се налага да завъртя въртока на кормилото силно и докрай, явно не стигат няколко милиметра ход на механизма му. Другите 2 венеца, както и 6-те отзад се сменят съвсем леко и нормално и си отговарят точно на цифричките по въртоците. Та кажете дали си струва да рискувам да настройвам жилата или най-добре да ида на майстор? Още повече, че почти винаги карам с него и сменям само задните; само на по-сериозен баир слизам на средния преден.
Ами това е. Благодаря на отзовалите си и се извинявам, че стана дълго, ама като не знам термините
Впрочем приемам всякакви съвети, не само по горните въпроси
Редактирано от Cтepн™ на 27.03.05 12:48.
| |
Тема
|
Re: Нужни са ми съвети по поддръжката
[re: Cтepн™]
|
|
Автор | TOHИ (Нерегистриран) |
Публикувано | 27.03.05 12:25 |
|
ЩЕ ТРЯБВА ДА СМЕНИШ ГУМИЧКИТЕ НА ЗАДНАТА ДЖАНТА.АКО ПАК СВИРЯТ ЩЕ ТРЯБВА ДА СМЕНИШ ДЖАНТАТА.АКО Я СМЕНЯШ СИ ТЪРСИ ДВУСТЕННА ИЛИ КАКТО И КАЗВАМ АЕРОКАПЛА.
| |
Тема
|
[re: TOHИ]
|
|
Автор |
Cтepн™ (любопитко) |
Публикувано | 27.03.05 12:53 |
|
Хм, явно 1:0 в полза на някой майстор
Като изключим дразнещото свирене; рисковано ли е за безопасността? Засега спира безотказно, макар и много шумно.
| |
Тема
|
[re: TOHИ]
|
|
Автор |
Mopдpeд (seeker) |
Публикувано | 27.03.05 14:41 |
|
Не съм съгласен. Не съм и експерт обаче, така че - вервайте ми, ама с щипка сол.
Накладките скърцат при мокро време заради неравномерното триене когато влезе вода между тях и каплата. Това не значи, че не спират (и обратно - ако не спират, проблемът не е в скърцането). Щом едната го прави и на сухо, значи трябва да се изрегулира, а не да се сменя, камо ли джантата!
Сменя се като се изтърка, егати!
Погледни я внимателно като стискаш - сигурно едната повърхност не е успоредна на каплата и затова. Между другото, чувал съм теория, че ако се нагласи накладката, така че съвсем лекичко да е крива, така че първо задния ръб да се докосва - и не скърца. Препоръчват хората да се намотае ластиче на накладката, което да даде това минимално отклонение. Аз всеки път забравям да го пробвам, но факт е, че понякога след настройване и на мокро не ми скърца ... известно време :)
Ако четеш английски, ето ти ДЪ менюъла за коуеуа:
Има описано с големи подробности как се настройват всякакви работи, включително и накладки за Л-брейк (както требе да е на български ;)
За на български - тази статия е също много подробна:
Ще те посъветвам също като усетиш какви ТОЧНО проблеми имаш със седалката, да я смениш. Като си на твърда рамка, още по силни вибрации стигат до чатала и освен болка може да има и по-неприятни последици. За две неща според мен човек не трябва са пести пари в колелото - за седалка и за обезопасяване (ръкавици, каска, мигалка, огледало, евентуално фар).
Аз си купих миналата година една много смешна седалка, много евтина- 8 или 9 лева беше, уж само за проба, но останах много доволен от нея. Ако не забравя тия дни ще постна снимка да я видиш - с дупка е в средата, така че пикочния канал или както там му викат, не се опира в нищо. В началото беше адски неудобна, ама то така е със всяка седалка :) Иначе скъпите варианти на това са с по-мек гел на това място, но такава не съм пробвал. Но, всеки задник е различен, на всеки различно му е удобно.
Между другото сигурен белег, че не ти е наред седалката е ако усетиш, че караш изгърбен (кръста боли след повече карана). Понеже се притискат (болезнено) тия канали отдолу, човек се изгърбва, за да намали напрежението върху тях и всичко това отива в гърба.
Портал за почитателите на Толкин - връзки и новини
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dimodi ( bike rider) |
Публикувано | 27.03.05 21:53 |
|
Смазване - смазва се регулярно единствено веригата, всичко останало [педали, чашки (това, дето му викаш оста на кормилото) и т.н.) - само като се види, че вече не работи добре. Главините на ново колело се отварят и гресират, след което в зависимост от качеството им и стила на каране могат да се карат без да се отварят да речем до 2 години. По отношение на веригата, колко често ще я чистиш и смазваш (едното без другото не може), зависи от това къде и колко караш - на мокро и прашно трябва по-често. В общия случай виждаш, че е време за чистене, ако при въртене на педалите започнеш да чуваш дрънчене, скърцане и т.н. (добре смазаната верига почти не издава звук) Чистенето става с предвидените за целта препарати (спрейове), които разграждат маслото. Друг вариант, който не е толкова ефективен, но е доста по-евтин, е с някакъв домакински препарат (спрей) за почистване (но трябва да пише, че е става за метал и че разгражда мазнини). Като почистиш веригата (да свети като нова), трябва да я подсушиш и после смазваш. За смазването отново имаш различни варианти - по-обикновен спрей за верига, тефлонов спрей, масло за шевна машина. Имай предвид, че масло трябва да има само по дупките във веригата, отстрани няма нужда, даже не е препоръчително, защото много бързо ще обереш всичкия прахоляк и фъндъци по улицата. Така че ако при свазване много наклепаш веригата отстрани, после обирай излишъка.
Спирачки - гумичките (калотките) се регулират при поставяне така, че да лягат с цялата си повърхност на шината - така спират най-добре и се износват равномерно. Сложени са добре, т.е лягат добре, ако при рязко натискане, удрят по каплата и се чува звук. Shimano има някакви 3 стандарта за настройка на спирачки, които бяха, доколкото си спомням: а) разстоянието между горния руб на гумичката и горния ръб на шината е поне 1 мм. б) разстоянието между гумичката и шината е най-много 2 мм. в) разстоянието между горните краища на челюстите е 4.5 см (ако не бъркам). За скърцането ти казаха вече. Тези винтчета, които не си личи на пръв поглед за какво са, са за настройка на притискането и по-точно, двете рамена на спирачката да се доближават едно към друго едновременно и да натискат каплата едновременно, а не първо едното и после другото или едното да се мърда, а другото хич. Поиграй си и ще видиш как става.
Изхабяването на гумичките на спирачките ще го усетиш по това, че ходът на лостчето на спирачката ще се увеличи - ще трябва да го дърпаш повече към себе си, че да започнеш да спираш. В такъв случай, можеш да натегнеш жилото с помощта на едни врътки, които се намират на мястото, където жилото излиза от лостчето. Същите врътки ги има и на командите и служат за фина настройка на превключването на скоростите - пробвай с тях да си оправиш превключването на най-големия венец. Но е възможно и да ги нямаш, зависи какъв клас са ти спирачките и командите.
-----
| |
Тема
|
[re: dimodi]
|
|
Автор |
Cтepн™ (любопитко) |
Публикувано | 28.03.05 17:08 |
|
Много благодаря за съветите.
Наистина трябва да си поиграя с винтчетата защото отпред леко, но отзад доста осезаемо си личи, че едното рамо мърда повече от другото. Отделно, че след отпускане на спирачките (и при двете) една от гумичките не се отделя докрай и леко опира в каплата. Като бутна рамената с ръка всичко е наред, спирането е здраво, но след отпускане пак едната гумичка леко опира.
Имам такива въртоци за донастройване на спирачките и командите, ще видя дали с тях мога да дам още малко ход на механизма на предния венец. Някъде бях чел, специално за спирачките, че развиването им приближава гумичките, а навиването им ги отдалечава; предполагам и при командите е така. В момента и четирите са навити докрай
| |
Тема
|
[re: dimodi]
|
|
Автор |
Cтepн™ (любопитко) |
Публикувано | 29.03.05 16:22 |
|
Пак мерси.
Днес в градината повъртях винчетата по челюстите и сега се свиват равномерно и се отдръпват от каплата изцяло след отпускане.
Също си поиграх и с въртоците в началото на жилата за смяна на скоростите на кормилото - вече веригата си ходи по венците съвсем свободно и леко
Само свиренето на задната спирачка остана. Ходих при един майстор, ама той още като видя, че е Метро-колело ми каза, че не може да се оправи и че вероятно съм разбил вече някакви лагери ан оста на педалите - в тези колелета били мн.стегнати. И че вероятно върти мн.тежко. Ами аз пък намирам, че си върти съвсем леко, дори и по малък баир нагоре; все пак аз съм 95 кила и не го намирам тежко въртенето на педалите
Редактирано от Cтepн™ на 29.03.05 16:28.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dimodi ( bike rider) |
Публикувано | 29.03.05 18:36 |
|
Ами за свиренето мога да те посъветвам да пробваш да почистиш каплата отстрани със спирт, както и гумичките на спирачката. Предполагам, че гумичките са с ниско качество (примерно прекалено твърди и гладки) и от тях идва тоя ефект. Може да ги поизстрържеш и леко със шкурка, дано има полза. Но внимавай да не останат стружки по тях, че ще си надереш каплата.
| |
|
|
|
|