Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:49 17.06.25 
Култура и изкуство
   >> БГ фолклор
*Кратък преглед

Тема Стилизирани или автентични народни танци?нови  
Автор minty (obicham)
Публикувано04.04.02 13:10

koe ot dvete?az mai sam za stilizirante.Vupreki che avtentichnite sa nachaloto,kato vsqko takova te sa nqkak prosti(ne v loshiq smisal na dumata).V suvremenniq naroden tanc vsichko e mnogo dinamichno i ...abe qko e.

Rerum magna parens!?!

Редактирано от ludomlado на 09.12.10 10:11.

Тема Re: stilizirani ili avtentichni narodni tanci?нови [re: minty]  
Автор Щypчo (веселяк)
Публикувано04.04.02 13:24

автентичните са в основата на стилизираните, но те са само основни стъпки, които нямат толкова богата и обемна композиция, както това може при авторските танци,
автентичните нямат достатъчно количество редуване на разнообразни фигури.

А и стилизираните танци са начина автентичното да достигне до съзнанието на повече хора, да се опознае и да бъде прието.
Бих казала, че е нормално всяко нещо да се развива. Ако под автентично се разбира нещо спряло във времето, то ще се отдалечи постепенно от хората. Смисълът на "народното" творчество е И в непрекъснатото му обновяване и допълване с ново народотворчество, така, че в тоя ред на мисли и стилизираните авторски танци са неразривна част от народните танци, стига в основни линии да се придържат към стиловото разнообразие на "автентичните"....

Привет на пишещите, мислещите и пеещите тук!

Тук съм! В шубраците на щураците съм Щурчо

Редактирано от Щypчo на 04.04.02 13:25.

Тема Re: stilizirani ili avtentichni narodni tanci?нови [re: Щypчo]  
Автор minty (obicham)
Публикувано04.04.02 14:00

Dam..i az sam na tova mnenie.No puk naposleduk nqkoi horeografi,samo za da zapulnqt aktiv zapochvat da pravqt nqkakvi super izmisleni tanci,koito sa ili otchasti kradeni ili nqma nishto smisleno vav figurite pri suchetavaneto im.

Rerum magna parens!?!

Автор Щypчo (веселяк)
Публикувано04.04.02 16:14

да, аз точно затова използвах фразата :
"стига в основни линии да се придържат към стиловото разнообразие на "автентичните"....
имах точно пред вид да не се отдалечават от първоизточника.

Тук съм! В шубраците на щураците съм Щурчо

Автор Keruak (стопаджия)
Публикувано05.04.02 00:34

Аз съм за автентичните по принцип.Е няма лошо и в стилизираните и правените с хореография някаква,но както каза Щурчето да не се отдалечават от първоисточника!

Вървят ли двама на дълъг път,и път да няма не ще се спрът !

Автор minty (obicham)
Публикувано05.04.02 09:05

dam..ima neshto takova:)

Rerum magna parens!?!

Автор ludomladoМодератор (оптимист)
Публикувано09.12.10 10:08

...струва ми се темата е интересна и актуална. затова я възобновявам. напоследък забелязвам, че има доста различия от това как едни знаят отделните танци и това, как тях ги учат да ги играят по ансамблите. такива са масово и коментарите по разни самоучители в нета за народни танци.

facebook: ivaylo kalinov

Тема Автентичното [re: ludomlado]  
Автор Eлeнka ()
Публикувано10.12.10 12:19

Разбира се, и без да пиша, само никнейма ми да прочетете, знаете какво е мнението ми

.
Но все пак:
Автентичните танци, освен, че могат да бъдат разглеждани като първоизточник, те са и близко до човешката природа, която от своя страна е била по-близка в определени етапи от своето развитие до истината.

Също така те не са никак "по-лесни" както чета в някои коментари от преди години. Тъй като съвременния човек има "количествено" мислене, което е плоскостно и двуизмерно, всичко се определя от количеството на нещата-повече стъпки=по-сложно, повече движения=по-сложно, повече фигури=по-сложно, повече ноти=по-сложно, и т.н., и т.н.

Докато в автнетичните танци е заложена една дълбочина, чието разбиране само по себе си е СЛОЖНОСТ за съвременния човек. В автентичните танци няма калъп, няма " ДВД самоучител", няма постановки от френския (руски) балет, няма много неща, които помагат на съвременния мозък да отсъди като четим танца. Има обаче собствено отношение, душевност, учене чрез предание (нещо много важно), има мерак, има ЧАЛЪМ ( а той не може да се опише или запише, той се краде буквално), има усещане за триизмерно пространство.

Чета, че стилизацията е приближаване на модерния човек до тези неразбираеми танци. Това е една основна черта и грешка на хората в днешно време-да се опитват да моделират света по свой образ и подобие, а не да се чувстват като отклонили се от природата си ако има несъответствие. Изучаването на автентични танци в оригиналния им вид само би върнало в руслото им разлятите усещания за реалност.

Всичко това прави автентичния танц-автентичен, и сложен-само до тук.
Да не говорим пък за още няколко неща също много "СЛОЖНИ-изразност, стил, импровизация в стила, начин на изпълнение на "фигурите", акцентиране според настроението на играореца, според настроението на музиката, според ритъма, според музикалната фраза или импровизация, синхрон и контакт между музинат и танцуващи.
По-горните КАЧЕСТВЕНИ определения са недостъпни за ДВД, аудио, книжно и т.н. определяне, но за наша радост за приоритет на живото общуване-очи в очи, и лице в лице. По този начин се предава и още един "СЛОЖЕН" елемент-неописуем по никакъв начин-а това е енергията, която се отделя във вид на топлина, пулс на цялото тяло, отношение към човека до теб-ЛЮБОВ.

Разбира се, не спирайте да се учите както намерите и където намерите за добре, но нека да не се заклеймява дълбочината на автентичните танци като "елементарна", само защото от съвременна гледна точка не се успява да се вникне в нея. Може би някой в следващото поколение ще бъде по-необременен емоционално и ще успее, ако ги запазим такива каквито са.
Това, което ни дават тези танци (автентичните) е много повече от гимнастиката два пъти в седмицата, нали? Те изхвърлят човека извън времето, в което се намира и го приближават към първоначалната му природа, красота и стават едно от многото СРЕДСТВА, измислени от народа, по първичен и "прост" начин да отпусне душата си, да я синхронизира, с една дума да си направи "кеф на душата, да си я напълни".

Поздрави
Елена, Формация "Леб и вино"
Ръководител на Клубове по танци "Леб и вино"

www.lebivino.com<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Eлeнka на 10.12.10 12:20.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Eлeнka на 10.12.10 12:22.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Eлeнka на 10.12.10 12:24.</EM></FONT></P>

Редактирано от Eлeнka на 10.12.10 12:25.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.