|
|
|
Тема
|
Някой кара ли на олио дизела си?
|
|
| Автор |
plagyak (zalozi.narod.ru) |
| Публикувано | 11.05.10 19:16 |
|
|
Аз от скоро опитвам.
Преди година бях заредил 2 резервоара биодизел в чужбина. С първия нямаше проблеми в градско каране, но с втория като тръгнах да се прибирам ми се задръсти филтъра в една католическа държава на някакъв техен празник и се поболях...
Нищо не работеше и не можах да го сменя. Кретах с 50-60км/час до като изгоря биодизела и се отпуши филтъра! Отпуши се, и така и не съм го сменял от тогава, май минах 10000 км... Но се зарекох, повече биодизел - НЕ!
От няколко седмици експериментирам с олио от супера
Започнах 10, 20, 30% към нафтата, никакъв разлика не намирам... Все едно си върви...
От няколко дни карам 50/50...
Ще видим до де ще я докарам.
Дизела е опел Вектра 1997 с турбо.
Та ако има и други експериментатори споделете...
| |
|
Тема
|
Re: Някой кара ли на олио дизела си?
[re: plagyak]
|
|
| Автор |
VladoR (любител) |
| Публикувано | 18.05.10 14:11 |
|
|
С олиото от супера няма да си много на сметка (да не кажа даже - почти хич), а щом една смяна на горивен на филтър на колата те поболява - по-добре се откажи - с олиото на такава цена рискуваш да си създадеш повече ядове, отколкото полза.
Иначе да, от повече от 2 години каам с около 50:50, ама не олио от магазина, а с филтрирано от ресторанти и няма проблеми. Едната кола е Омега 2.3 ТДИ, другата е Клио 1.9 атмосферен дизел. Даже тая зима Клио-то запали при -16 градуса с 45% старо олио, 45% нафта и 10% бензин.
А миналата зима "науката взе жертви" - на Омегата и замръзна "горивото" (тогава адската смес беше само двукомпонентна - липсваше бензинът) и 2 месеца не можах да я помръдна. Е, смених филтъра, запалих, на следващия ден пак замръзнал филтър, съответно една (поредица) майни на ум и на глас и ... 2 месеца покой. Та така тая зима с новото "ноу-хау" нямам ден да не съм запалил.
Да не говорим, че с олиото от супера липсва и гъделът по филтрирането :)
Редактирано от VladoR на 18.05.10 14:17.
| |
|
Тема
|
[re: VladoR]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 18.05.10 19:11 |
|
|
"а щом една смяна на горивен на филтър на колата те поболява - по-добре се откажи" - няма да се откажа!
Филтъра се запуши на 2000км от БГ, на националния им празник. Та щом чак там ми хрумват такива глупости, значи ще караме ;)
ТИ и зимата ли караш? Това съвсем ме ентусиазира!
Дай още подробност! Няма да съм ти конкуренция с използваната мазнина.
На едро с ДДС нерафинираното олио е 1,50.
Защо го естерифицират изобщо, като може да се ползва от бутилката???
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
VladoR (любител) |
| Публикувано | 19.05.10 08:54 |
|
|
Темата е много обширна. Най-грубо разликата между биодизел и олио е сериозна, най-малкото новите дизели по принцип могат да работят с биодизел, но не и с олио, старите работят с олио, даже от биодизела има риск да им се разкапят гумените уплутнения, горивопроводи и прочие, неприспособени за работа с биодизел.
Да, карам и зимата на олио. Но онова олио, дето ти ще го намериш на 1.50 е с многократно повече механични примеси от онова, което аз си филтрирам от старо олио - ПРОВЕРЕНО! Затова и ти се е случила случката с филтъра след 2000 км работа. И тук няма как да не се повторя - ако една смяна на филтър не можеш да си направиш сам, а от това правиш проблем - отказвай се: в Германия е имало бум на карането с олио в периода 2001-2005 (после са "измрели автомобилите, дето работят безпроблемно с олио) и там горещо се препоръчва в багажника да си караш винаги един резервен филтър и скоба за сваляне на стария.
За филтрирането: по принцип има и уредби за олио, но те са рентабилни при преимуществен пробег на топъл мотор (нещо като ГИ - палиш на основното гориво и когато моторът вдигне прилична температура преминаваш на алтернативното гориво). Е добре, ама аз карам основно градско и затова съм заложил на перфектно филтриране и от там целогодишно каране с около 50% олио. Филтриране
1. грубо: през чувал от плат с голям процент изкуственяк в състава
2. по-фино: през колона от PVC-тръба с филтър от 2 ката плат с 2 ката салфетка между тях
3. утаяване: престой в утайника между 1 и 3 месеца
4. окончателно: подобно на т.2, но с 4 ката салфетка (през това дори бензина се забавя, докато изтече; през филтъра по т.4 минават олиото (45%), нафтата (45%) и бензина (10%).
Смесването става в тубата преди да се налее в резервоара. Това е концентрацията, с която както вече споменах, Клиото запали при -16 градуса тази зима. Сега в по-топлото време мислех да вдигам концентрацията на ефтината компонента, но нещо кризата ми удари доставчиците, на тях им намаля оборота, съответно за мен дебита на старо олио и май до година - година и половина ще преустановявам операцията: цялата "рафинерия" ми е организирана в мазето и ако няма количества не си струва унищожаването на площ/обем, че то мазето ми и без друго не е голямо.
Такива работи. Ако знаеш немски, ще ти дам адрес на немски сайт, та да почерпиш информация от източника. При мен е интерпретация на темата според условията при мен конкретно.
Поздрави
В.
П.С. Не очаквай отговори по същество (за олиото) от опеловия форум.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Blake (старо куче) |
| Публикувано | 19.05.10 10:34 |
|
|
Не си разбрал - не че филтъра се е скапал за 2000 км, а се е скапал на 2000 км от БГ, очевидно по време на национален празник в съответната държава...
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
| Публикувано | 19.05.10 11:28 |
|
|
Да, филтъра се задръсти от биодизел със сертификат от бензиностанцията.
Като първо налях 20 литра за проба в градско условие и после доналях 20-те изгорени пак биодизел. Таке че дори и не съм карал само на биодизел и съм минал няма 300-400км предимно градско. Проблемите започнах, като я опънах извънградско на прибиране, през нощта. Та цяла нощ каране със задръстен филтър и на празника цял ден , до като изгоря боклука.
А филтъра го сменям със зъби със затворени очи, но няма от къде да се вземе!!!
А ме беше страх да го изхвърля и да карам без него 2000 км до БГ.
Машинен инженер съм от старите!
С олиото вече почти 2000км, никакви проблеми нямам.
Филтъра си е оня същия, дето се задръсти преди година! Тогава го бях сменил преди да тръгна и веднага познах симптомите му.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
VladoR (любител) |
| Публикувано | 19.05.10 13:20 |
|
|
За филтъра ОК, значи просто си бил с недостиг откъм теоретическа подготовка и си се оставил да бъдеш изненадан
Към теоретическата подготовка влиза и това, че олио и нафта на самотек (като ги налееш едно след друго в резервоара) не се смесват/хомогенизират така добре, както като ги сипеш в резервоара вече хомогенизирани. После и немския сайт (за който вече писах) и моят опит (нали съм Тома Неверни) показват, че един път хомогенизирани 2-те горива повече практически не се разделят на слоеве поне в първите няколко месеца след хомогенизирането. От което пък следва, че не е ясно в кой точно момент през филтъра си опитал да прекараш предимно олио (нали спомена, че си сипвал от супермаркета). Това естествено е само хипотеза без доказателство.
Между другото, Клиото на жена ми е в оригиналния си вид и вече над 10.000 км няма проблем с филтъра заради олиото, хем когато започнах с олиото той още тогава не беше нов.
П.С. Сега препрочетох първия пост. Явно първия път малко съм се плъзнал по поста и не съм разбрал, че олиото е било след биодизела.
Тъй че пак опираме до теоретическата подготовка: когато започнеш с биогориво/олио (тоя път няма занчение с кое) всички мизерии от резервоара до филтъра се разтварят и се набиват къде - във филтъра . И так от един до няколко филтъра си заминават. При мен с Омегата това се потвърди, с Клиото - не. Откъдето си направих извода, що за филтър има Клиото
Опитай да си намериш старо олио и да го филтрираш, това по ще ти начеше крастата (казвам го в положителния му аспект) Редактирано от VladoR на 19.05.10 13:33.
| |
|
Тема
|
Малееей, малеее!!!
|
|
| Автор |
parvaty (божествена) |
| Публикувано | 26.06.10 10:43 |
|
|
Направо ще припадна! Да не попаднах в "Готварски" клуб?!?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
| Публикувано | 21.07.11 11:26 |
|
|
Цената на олиото в магазина се изравни с нафтата и спрях употребата му като гориво, но жената още готви със стековете купени на 1.60 лани...
Сега разбрах, че могат да ми доставят слънчогледово олио от ресторантски фритюрници - На 60ст.
Ще тествам технологията ти с филтрирането.
Но така и не разбрах, защо трябва олиото, да се прави на биодизел (и да се губят 20%, като глицерини), като и така си върви лятото...
| |
|
|
|
|