|
Тема
|
защо дизела издържа повече?
|
|
| Автор | pшв. (Нерегистриран) |
| Публикувано | 07.03.06 23:35 |
|
|
Значи чисто теоритично защо казват че дизеловите двигатели имат по-голям ресурс спрямо бензиновите, при условие че правят голяма компресия и почти всички имат турбо?
|
|
|
Тема
|
Re: защо дизела издържа повече?
[re: pшв.]
|
|
| Автор | jcc (Нерегистриран) |
| Публикувано | 08.03.06 00:29 |
|
|
Според мен обяснението е просто.Дизелите по принцип са бавно оборотни машини тоест по-ниски обороти по-малко триене и от там и по-ниска температура.Съответно и по-малко износване на материала. Също така дизеловото гориво има по-ниска темтература на горене от там пак загряването на мотора е по малко и така. Номера е обаче дизела да се кара по възможност в средни обороти защото по принцип най много проблеми в тези мотори произлизат когато се настъпват и се карат на високи обороти като бензинови.Тогава ресурса им силно намалява и се скапват по бързо и от бензинките.
|
|
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Cтaниcлaв! (културтрегер) |
| Публикувано | 08.03.06 08:40 |
|
|
Когато някой говори за дълголетие при дизелите, вероятно има предвид обикновения атмосферен дизел
Там всичко е чисто и просто като къпан полицай. Като накичиш един дизел със много и сложни системи, дълголетието отива на кино.
Виждал съм и бензин, и дизел на по 1.200.000 км, така че май нещата опират повече до поддръжка, отколкото до вид на горивото и принцип на действие.
Красотата е въпрос на светлосянка.
|
|
|
Тема
|
Мхм....
|
|
| Автор |
jamie (старо куче) |
| Публикувано | 08.03.06 11:58 |
|
|
Колегата го е написал за оборотите. Отделно самите мотори са малко по-масивни като изработка, лагерите и гарнитурите на главата например са подсилени.
ПП: Аз лично имам случай на "умрял" Ауди 1.9ТДИ на 160 000 км. Така че това с дълголетието не е аксиома, но по принцип е вярно - наистина дизелите при правилна експлоатация и поддръжка изкарват повече.
|
|
|
Тема
|
Re: Мхм....
[re: jamie]
|
|
| Публикувано | 08.03.06 19:17 |
|
|
А какви горе-долу обороти е добре да се държат, защото примерно на служебния партнер червената зона е към 5500, но напрактика на 5та при скорост 160 оборотите са едва около 3500?
Двигатела е 2лHDI с турбо -90кс и 205нм.-според мен работи в доста спокоен режим, като имам предвид че от 1.9 на фиат крома вади 150?!?
|
|
|
Тема
|
Re: Мхм....
|
|
| Автор | Cтaниcлaв! (Нерегистриран) |
| Публикувано | 09.03.06 10:37 |
|
|
Не гледай таблото.
С цел нещата да се правят по-евтини, на един и същи модел слагат еднакви уреди.
Единият двигател може да е 1.1i, а другия 2.0 HDi.... все показва 200 км или червената зона на оборотите е от една и съща позиция.
Т.е., не е показател.
Но специално на 2.0 HDi съм забелязал, че най-икономично и добре работи при около 145 км/ч.
|
|
|
|
|
ееее, какъв е тоя бензинов матор с червена зона 5500, ако не е некой 8л V8 американише имислица се съмнявам да намериш такъв. Дори ако вземеш мойта пършива вектра и й сравниш таблото с такава с друг мотор в първия момент ще си помислиш, че е са еднакви, но после ще видиш че мах скорост и обороти са различни....
Та като нищо 5500 е червена зона на дизела, само че горещо ти препоръчвам над 4000 да не го натискаш.
|
|
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Julian (инженер) |
| Публикувано | 09.03.06 12:07 |
|
|
Дизеловите двигатели за леки и товарни автомобили сравнени с бензинови двигатели пак на същите автомобили, дизеловите са с по малък ресур. Това за големия ресурс на дизеловите двигатели се отнася за големи и мощни двигатели. Не случайно руснаците масово правеха камиони с бензинови двигатели, тъй като ценатана бензина им не е висока.
Всичко отдалечено от морето е провинция. Ъ. Хемингуей
|
|
|
Тема
|
[re: Julian]
|
|
| Автор | jcc (Нерегистриран) |
| Публикувано | 09.03.06 17:13 |
|
|
Тук нещо не успях да схвана логиката г-н.инженер. Обосновете се с факти.Защо пък и намесихте руснаците с тяхните товарни автомобили. То май и те вече не произвеждат бензинови камиони едва ли причината е само в цената на горивото.А знаем че руските двигатели определено страдат от проблем с ресурса си било то дизелови или бензинови. Дизела е по издръжлив не случайно двигателите на влекачите на Мерцедес или Волво например с нормална експлоатация карат към 1,5мил.км.та и повече. Не съм чул бензинов двигател да е изкарал до толкова без поне един капитален ремонт. Дори и чисто конструктивно те са подсилени както каза някой по горе в темата. Едва ли някоя напомпана високо оборотна 16V бензинка ще изкара повече от един нормален TDI мотор със същата кубатура. 
|
|
|
Тема
|
[re: jcc]
|
|
| Публикувано | 09.03.06 19:53 |
|
|
А като пренебрегнем разликата в цените на дизела и бензина(смешна направо) кола с какъв двигател(съвременен) е по-удачно да се вземе?
Примерно с приблизително еднаква мощност и обем, с оглед на евентуалните харчове после за ремонт.
|
|