|
|
|
Тема
|
Възпитание по пътищата
|
|
| Автор | workhorst (Нерегистриран) |
| Публикувано | 19.12.05 21:57 |
|
|
Едно от най-дразнещите неща в автомобилната ни действителност са проявите на всякакви простотии по пътя. Далеч не всички правят простотии, просто кретените са точно определени лица, които дразнят останалите. Вероятно така стои въпроса със замърсяването на улиците, престъпността и какво ли не. Замислям се как да им въздействаме. Да псуваме, да бибиткаме, да пребием тоя оня. Да им показваме среден пръст. Да ги глобяват катаджиите. Все безсмислени работи. Смятам, че единственият начин е всеки от нас да положи специални усилия и старание да е коректен на пътя. По този начин да покажем на простаците, че е пичовско да дадеш път на някого, да пропуснеш кола да се включи или да завие през задръстването. Все ще се случи на някой агресивен простак да получи добър жест. Може би това ще превъзпита хората. Все си мисля, че наглите копелета по пътищата не е задължително непременно да са скапани хора. Просто са комплексирани, невъзпитани, недорасли. Предлагам да се търси начин коректното поведение на пътя да стане модно, да е шикозно. Друг начин не виждам.
| |
|
Тема
|
Re: Възпитание по пътищата
[re: workhorst]
|
|
| Автор | Boдaч (Нерегистриран) |
| Публикувано | 19.12.05 22:21 |
|
|
> По този начин да покажем на простаците, че е пичовско да дадеш път на някого, да пропуснеш кола да се включи или да завие през задръстването. Все ще се случи на някой агресивен простак да получи добър жест. Може би това ще превъзпита хората.
Не, повечето от тях няма да разберат жеста. "Добрите" махват с ръка или примигват с аварийните. А, имаше и един, който вместо това пускаше задната чистачка.
Но и тези " лоши" не искам да ги поставям на мястото им. Гледам си пътя и знаците и не реагирам, като ми викнат "аре бе, идиот", "Кво чакаш, бе" (пък и не разбирам какво толкова се впрягат тези които им отговарят - та тези фрази са просто израз на безсилие).
Знам, че така си мислят, че пътя е тяхна територия, но това е само докато срещнат по-голям ербап от тях. Я някой камион/автобус, я някоя стоп-палка, я някой теглич/дърво. Който не вярва във възмездието да иде в КАТ на гишета "връчване на наказателни постановления" (не знам какво е това, но и не искам да знам). Може би 60% от чакащите да са невинни, но все пак останалите 40% също правят опашка до изхода.
| |
|
|
|
Понякога правейки добрина на някой тъпунгер получаваш ругатня... а как ненавиждам да ми карат след мен на дълги, и аз съм го правил ама като му пуснат аварийните и се сещам . Това обаче не значи, че трябва да си го изкарвам на друг, карам си кротко и се старая да не създавам проблем на шосето.
| |
|
Тема
|
ReРЕРЕ: Възпитание по пътищата
[re: MichaelLeRoi]
|
|
| Автор | чepвeн звяp (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.12.05 00:15 |
|
|
Преди да дам мнение по темата да кажа, карам кола от 15-16 години вече.
Навъртял съм бая километри с личната и служебните коли и смея да твърдя,
че съм видял доста глупости по пътищата, но най-големите са били от коли с
пернишка регистрация.Просто като видя такава кола имам едно наум и очаквам всичко.Досега не съм писал и споделял това, за да не бъда обвинен
в разни дивотии като колко са лоши тия колко добри ония…
НО след вчерашното КОШМАРНО пътуване в региона /непочистения път и леда бяха бели кахъри/, пък и така започнатата тема, ще споделя какво ми се случи преди около месец и какви мисли ми навя случката.
Беше през седмицата,четвъртък и трябваше да скокна до Кулата/гр.Петрич/ за едни документи. Реших да отида с личната кола вместо с “буса”. За две папки, пък и да пробвам новите зимни “галошки”на моето френско лъфче..
Само да кажа че целия ден росеше дъжд. Свърших си работата и се прибирах, някъде
между Благоевград и Дупница на излизане от едно от селата стана каквото стана.
С мръсна газ от полето буквално изкочи един тъмносин Голф 2 с “ПК” на номера ама това после го видях.Да кажеш че не ме е видял…широко равно поле.Не стига, че изскочи изневиделица, вместо да се прибере вдясно и да се разминем като само си споменем малко женски роднини,”ГолфУ” кривна и той в ляво, аиде “геврека” още в лево не стига всичко, ами взе че и скокна на спирачките.Разминахме се на една боя или косъм/което е по малко/ нещо “гръмна” яко и нещо се строши. После се оказа страничното огледало на голфа моето се беше прибрало до стъклото.
Спрях върнах се назад и изскочих с твърдото намерения да чупя зъби.БУКВАЛНО.
От голфа излезе един “чичка” някъде към 50 и няколко и бял като труп.Явно и той се беше изплашил доста.Като го видях ми попремина и се пробвах с нормален тон да си изясня аджеба какво точно се опитваше да направи та за няма 2 секунди на твори толкоз глупости.Обясних му че а бях малко занесъл по мокрия път а бяхме станали на.ясно ви е на какво. Да спомена новите гуми ПАК. Твърдя че съм умерен и разумен водач, отдавна съм минал времето когато исках да знам какво става когато стрелката на километража превърти.В случая съм карал с някъде 80-90 и колкото и да са ми добри спирачките и гумите немота да спра на место .Тръгнах си, само чичката се опита да си направи устата за огледалото, но като споменах КАТ да дойде и да прецени, всичко се размина.КЪСМЕТ, че нямаше коли насреща, късмет, че не карах бързо, късмет че тръгнах с моята кола а не с буса с летни гумета на незнайно колко КМ.
Прибрах се вкъщи сипах едно червено и се замислих кои е виновен в случая
АЗ: все пак карах по магистрала с 4 платна /2 насам и 2 натам/ не карах чак пак толкоз бързо.
ЧИЧКАТА: Явно си нямаше и на идея какво точно стана и защо, а и какво можеше да стане.
Явно чичката беше взел книжка на принципа да я взема пак после ще се науча, но сметката излезнала крива. В малкия град дето няма голямо движения няма и как да се научи на адекватно поведения на пътя. Това поне за мен обясни защо всички месни шофьори имат навика да “захапят” с лавата гума осевата линия и да не я пускат каквото и да става.Отплеснах се. Явно инструктора или пък полицая дал книжка на тоя убиец на пътя са също толкова виновни колкото и самия шофьор.
За тоя “чичо” съм сигурен, че следващия път ще се оглежда не на 4 а на 8 ако не за друго то поне за да му се размине следващото огледало на лъснатото голфче.
Та ако на простака не му бръкнеш там дето най-боли / НЕ ТАМ ;) / в портфейла няма да се научи.
| |
|
Тема
|
Re: ReРЕРЕ: Възпитание по пътищата
[re: чepвeн звяp]
|
|
| Автор | workhorst (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.12.05 11:07 |
|
|
Примери на безобразия безчет. По-мога да преглътна левашки и некадърни изпълнения отколкото нагли и преднамерени прояви на невъзпитание. Има просто лоши водачи-ненаучили се още, жени, дядовци с москвичи. Те са друга тема на разговор, не по-малко важна и тревожна, защото могат да бъдат невероятно опасни в невежото и безотговорно държание на пътя, както става ясно от примера с дупнишкия водач. Тук се опитвам да апелирам към добър личен пример към участниците в движението. Да бъдем по-толерантни, да не бипкаме истерично, когато пред нас има угаснал на кръстовище двигател. Да даваме път на околните водачи, да демонстрираме уважение към съгражданите си. Да не минаваме от лента в лента, мислейки си че така е много"спортно"да се кара. Или истерично да задминем тия пред нас с цената на камара нарушения и рискове, като в крайна сметка на светофара пак сме едни до други. За пернишки номера не знам, но голфовете и аудитата сякаш са по-склонни към селскоктопански изпълнения.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | чepвeн-звяp (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.12.05 11:17 |
|
|
Пич,
дадох примера, защото поне аз мисля че всички тия неща са свързани
ако когато се учиш да караш, човека дето те учи си е на място и ти даде добра основа нещата може и да са по добре.Същото важи и за тези дето
получават заплати за да "обуздават" състезтелите на пътя: просто трябва да си свършат работата
| |
|
Тема
|
Re: Възпитание по пътищата
|
|
| Автор | жeнa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.12.05 11:31 |
|
|
днес точно преди два часа ми се случи следното
червен сеат май беше, с тъпа жена вътре
първо ме засече, като мина през моето платно в по-дясонто
като видя, че там има препятствие, т.е. паркирана кола,
на зелено просто ме засече втори път и влезе в моето платно отново!!!!!!!!
като само да спомена че моята кола и нейната бяха успоредни,
т.е. дори да е дала мигач аз не го виждам - просто няма как да го видя!
добре че я усетих какво ще прави и спрях!
а всичко се развива на заледен калдъръм!!!!
ами съжалявам, но доста от жените са тъпанарки!
и аз съм жена - ама такова чудо не бях виждала - хем тъпа, хем нахална! опасна работа
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Любитeл (Лукав Благинар) |
| Публикувано | 20.12.05 11:50 |
|
|
Аз не виждам какво е лошото да сменяш платната, ако не застрашаваш някой и даваш мигач (това пустото с мигачите явно е много трудно). Омръзнало ми е да ми бибиткат, като преминавам покрай някой, който е в по-ляво платно от мен - ми да прочете закона и тогаз да бибитка. Може и малко съобразителност - да никой неможе да ти каже къде и с колко да караш, но да се наредят 3-ма един до друг и да карат с еднаква скорост....
Така стига толкоз - да ви кажа за моя маниер на "жестове" - старая се максимално да пускам пешеходци и хора, които дават мигач, но не обичам да пускам тарикати. Все пак ако тариката "надделее" (ако много държите ще обясня какво значи) го оставям да си троши главата, без да правя измислени маневри изпреварвания последвани с резки спирания, та да видел колко е лошо....
| |
|
|
|
|