Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:31 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Авто-мото
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Гумите от соц-страните- Тест!нови  
Автор Tarambuka35OO (непознат )
Публикувано02.01.04 10:54

Здравейте,

След известни перипетии се сдобих със брой 16/2003 на полското издание AutoBild (AutoSwiat). Това което ме вълнуваше е тестът на гуми, проведен от редакцията на специален полигон, със всичките му салтанати; включващ добре разпространените и у нас гуми на Barum, Debica,
Kormoran, Fulda и Kleber.
Всичкият този труд си направих предимно за собствен кеф,а и за да развенчая мита за жестоките дебици и корморанки, наложен у нас (в частност и този форум) от сума народ.
Та, към тестовете:

модели:
Fulda Carat Attiro
Barum Bravuris
Kleber Viaxer AS
Kormoran Runpro
Debica Furio

размер: 195/65/R15 H

тестови автомобили: Audi A4 седан и Skoda Octavia комби.

резултати:
аквапланинг, скорост при която се появява, (km/h) :
Barum - 93,6
Fulda - 90,3
Debica - 89,7
Kormoran - 87,2
Kleber - 82

спирачен път на мокро, (m) :
Fulda - 48,7
Kleber - 49
Barum - 49
Kormoran - 51
Debica - 51

спирачен път на сухо, (m) :
Fulda - 41,9
Barum - 42
Debica - 43,3
Kleber - 44,3
Kormoran - 45

max скорост в завой на сухо, (km/h) :
Fulda - 101,1
Kleber - 100
Barum - 99,5
Kormoran - 99
Debica - 97

шум(db):
приблизително еднакъв и при 4те модела, ~73db

съпротивление при търкаляне:
тук единицата за измерване остана неясна за мен, но
по-голямата стойност означава просто по-голям разход на гориво

Barum - 1040
Kleber - 1050
Fulda - 1150
Kormoran - 1163
Debica - 1389
--

Крайна оценка:

Barum - 4+
Fulda - 4
Kleber - 4
Kormoran - 4-
Debica - 3
----------

За съжаление не можах да се сдобия с един друг брой, в който има тестове за зимните модели гуми на същите производители, та да приложа подробните резултати. Може да намерите резюме в сайта на списанието.
Но класирането е следното:

Fulda
Kleber
Barum
Debica
Kormoran

Като заключение мога да кажа, че макар и не особено големи, разликите могат да означават разходи, смачкана ламарина, или не дай-боже човешки живот!
И е особено валидна поговорката, че евтиното излиза по-скъпо...

В допълнение всеки може САМ да си разгледа АутоБилд (българският) от Декември, както и тестовете на www.adac.de, и сам да си позиционира соц-гуметата в световната ранклиста. Надали ще са най отгоре...

Това е от мен, ЧНГ, много здраве, щастие и по-малко проблеми по колите през новата 2004

p.s. ако някой е много заинтересуван, или невярващ, да каже, мога да сканирам страниците и да ги сложа нейде в нета. Всички тестове са проведени
със съответната професионална измервателна апаратура и т.н.
И не, не продавам гуми, не съм рекламно лице или нещо подобно, но обичам
истината, и не обичам пишман майстори и търговци да ми взимат парите със усмивка на уста за тоя що духа!

Редактирано от Tarambuka35OO на 02.01.04 11:31.

Тема Re: Гумите от соц-страните- Тест!нови [re: Tarambuka35OO]  
Автор ГOCПOД (КОРУМПИРАН)
Публикувано02.01.04 11:23

Евала за труда,който си си направил.:-))
Не оспорвам това,което си написал (или copy-paste-нал).ще вметна само няколко неща.
1.От класация до класация има разлика.Разрови се и ще се убедиш че 5 различни престижни автосписания дават 5 различни!!!! оценки и резултати от тестове.Всичко е пари,брат!Който цака той е на първо място.:-))
2.Искам да отбележа един донякъде непознат факт.
В завода в Полша (бившия завод на Stomil,от 1996г собственост на концерна Good Year) се произвеждат следните марки гуми:
1.Debica
2.Good Year
3.Fulda
4.Kelly
Технологията,работната ръка,материалите и суровините са абсолютно едни и същи и за 4-те марки гуми!!!
Разликата е единствено в матриците и надписите отстрани.Това може да говори единствено,че качеството е 1 към 1 за всички тях,когато са произведени там.
Виж-вече за моделите и тяхното поведение на пътя-темата е супер дълга.:-))
И последно.Както знаеш (ако си се зачитал в предишните мнения) и аз не съм РЕКЛАМНО лице на този или онзи.Никой не ми плаща и не би платил за МОЕТО мнение.:-)
Всичко,което съм написал се базира на лични впечатления,а не на чуто,прочетено или видяно в рекламен спот по телевизията.
Мога да кажа само,че летните ми гуми (Continental ) и зимните ми (Debica),се държат чудесно на пътя (според собствените ми критерии естествено) и еднакво добре запазват качествата си при поддържана скорост от 220км/ч (по километраж в продължение на около 40км посока-Варна):-)
И за финал-прав си за разходите.Но обикновено споменатите разходи са в резултат на задкормилното устройство!Не си ли правиш добре сметката-и космически технологии да набиеш в колата си-няма кой да те опази.:-)
Благодаря ти за отделеното време (ще се радвам да прочета и други интересни неща до които се докопаш)...и весела и щастлива Нова година.:-))

Не е важно да си безсмъртен,важното е да не умреш от скука!

Тема Re: Гумите от соц-страните- Тест!нови [re: ГOCПOД]  
Публикувано02.01.04 11:41

мда, нормално е да се произвеждат гуми в един завод, но това не означава, че са еднакви!
Използваните материали със сигурност са различни, като отделеното време за разработка и тестове на по-качествената смес се отразяват на цената.
Концернът Continental притежава над 15 отделни производителя на гуми, със всичките им марки, модели и т.н., туй го пише на страницата им.
Нормално е да задоволява широк диапазон потребители, но това в никой случай не означава, че предлага един и същ продукт само с разлика в името :)
Този принцип на работа е валиден във всички сфери на модерната икономика - даден завод произвежда компоненти за най-различни производители, които имат различно качество . То е породено още от чертожната дъска, преминава се през по-добър подбор на материали, по-голями изисквания към качеството на крайния продукт (разбирай, че изискванията от качествения контрол се 'завишават' за фирма А, която плаща повече от фирма Б) и т.н. и т.н.
Съвсем в реда на нещата един и същ завод да произвежда спортни гуми за състезателни автомобили и супер-евтини гуми руски ладички.

Редактирано от Tarambuka35OO на 02.01.04 11:43.

Публикувано02.01.04 11:59

Не си прав приятел...:-)
Това,което написах е 100% вярно и подлежи на доказване.:-))))
Най-елементарния начин да се убедиш е следният:
Отидин в някоя голяма фирма,която продава Fulda и Debica примерно.Вземи в ръка една Fulda направена в Полша и една Debica.Разгледай ги внимателно.Доколкото е възможно обърни внимание на материала.И после ще говорим пак.
И още един пример-преди около 4 години-клиент закупил 2 гуми Fulda Assuro (Предшественика на Atiro) се върна след 10 000 км.Едната гума,произведена в Германия беше с около 2мм износена.Втората обаче (произведена в Люксембурт) беше почти на нула!!!!!
Толкова по въпроса,че се завишава качеството щом марката е "супер"-))
А за изброените гуми-ненапразно ти дадох примери за Good Year,Fulda и Debica.И трите марки са собственост на концерна Good Year и каквото кажат шефовете-това става.ценовата политика на Good Year от години си е една и съща.Супер завишени цени на Good Year,средни на Fulda и ниски на Debica.Тъпо,но факт!Така искат хората-така става.
За справка-ако продажбите на Debica не бяха толкова добри не само в Европа-от Good Year имаха желание да спрат тотално производството.Просто ниската цена,а еднаквите показатели сринаха пазара на собствените им други марки.И за сведение за разработките на шарките.Debica Navigator е 1 към 1 с бившия Good Year Vector 2.Гума,доказала качествата си в течение на години.:-)
И това ако не са еднакви гуми-здраве му кажи.:-)))
И отново-не навивам никого какво да си купува!Всеки сам прав избора си според собствените си критерии.:-))
Но фактите са си факти-ако държиш ще ти приложа и доказателства.:-))

Тема Re: Гумите от соц-страните- Тест!нови [re: ГOCПOД]  
Публикувано02.01.04 15:20

OKa :)
не съм склонен да се съглася с мнението ти, макар за някои неща да си прав.
Но пък нали затуй е форум това, вски да си каже приказката :)
-
Що се отнася до Vector2 - да, добра гума, но за миналото десетилетие.
Не може да отречеш че Vector3 или Vector5 са по добри, освен ако не си привърженик на световната конспирация :)
Логично е с излизането на по-добрия модел от високия клас, предходният
модел да продължи да се произвежда (в случая като Дебика). И да стане достъпен за масата. Ако има съмнения, има сума независими тестове, които показват кое-как е, и за разлика от БГ в Германия (или другаде по Белия Свят)една независима организация не може да си позволи да затрие името си и да изкара на първо място една калпава гума... Туй е практика балканска :)
--
абе много се отклонихме от темата, който иска, да гледа резултатите - затуй ги давам :)
И да не мисли че Дебиката е просто UltraGrip6 със друг надпис. Щото не е.

Редактирано от Tarambuka35OO на 02.01.04 15:29.

Тема Re: Моят тест на Kormoranнови [re: Tarambuka35OO]  
Автор Gemar ()
Публикувано02.01.04 15:32

Ето го моя тест на Kormoran: Със 80 km/h на мокър завой...

Преди:

След:

Публикувано02.01.04 16:09

:-))
Нормално е да имаме различни мнения.:-)
Колкото до класациите-казах ти вече.Направи си труда и виж 2-3 така наречени големи списания и фактори.Ще се убедиш сам,че всеки изнася различна информация.:-))
За Good Year-a също малко бъркаш.:-)
Да-логиката е такава,но попитай който искаш потребител коя шарка му допада повече-Vector 3 или Vector 5.Факт е ,че 99% от хората ще гласуват за "стария" модел.:-)
За всичко,свързано с автомобила е така за съжаление.Старите варианти са доста по-добри и издръжливи .Няма да се впускам да ти правя сравнения между ламарини,окачвания и прочее.:-)
Колкото до Ultra Grip 6 и Debica Frigo Directional или само Frigo-готов съм да се обзаложа.:-)
Има хора тук,които карат с Frigo-стига някой да има желание-премерете сили с твоя Ultra Grip (ако караш такъв):-)))
И последно-уважавам мнението ти,но когато споделяш мнение не можеш да твърдиш категорични неща от сорта на "щото не е".:-)
Докажи го с факти,сподели опит или си направи експеримента и разбери.:-)
Чакам резултати!:-))

Тема Re: Моят тест на Kormoranнови [re: Gemar]  
Публикувано02.01.04 16:11

:-)
Това не се ли наричаше crash test?:-)
Не искам да защитава Корморана (аз лично не съм карал такива гуми).Но има доста фактори,докато Трабанта стане труден за рисуване.Опитай на същия завой при същото време с Good Year примерно.:-)
Пък дано ефекта да е добър.Въпреки,че от даден момент нататък-Nothing else matter-крайни резултат е "Добър ден,протокол ще Ви трябва ли?":-)))

АвторMУЛE (Нерегистриран)
Публикувано02.01.04 16:33

Приятно съм изненадан от изследването което си направил.

Най вероятно това са фактите.
Друг е въпросът, кой масов потребител, може да си позволи такова качество, при такава разлика в цената,каквато има на пазара.
Същото нещо се наблюдава не само в гумите, но и във всеки един масов продукт.
В края на краищата , се оказва така, че "купувачите" диктуват търсенето и предлагането.
И още нещо, тези резултати са дадени при горе долу, едни и същи условия на изпитание.
Те не са съобразени с способностите и качествата на водача.
А когато трябва да се случи нещо, то се случва.
Няма нищо случайно.

Муле- вече няма соц страни.И Барум и Дебица не са соц.производство-изкупени са. И кво от това?

Тема Re: Да бе crashtest бешенови [re: ГOCПOД]  
Автор Gemar ()
Публикувано02.01.04 16:34

Добре де, беше си crashtest, но все пак докато го правех колата беше върху такива гуми. Сложих ги преди 3 месеца. За подробности около теста:

Преди теста -

След теста -

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.