Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:56 09.12.25 
Техника
   >> Audio/Video & HiFi
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема kum Ruchoнови  
Авторdman (Нерегистриран)
Публикувано08.05.03 22:09

Rucho ,по това което чета във форума ,правил си доста неща ,а и винаги
даваш компетентно мнение по разни въпроси.
та искам да питам дали си правил някакви ESL-ки , и дали тези "животни" имат почва у нас /демек за компетентно
мнение ;)) /

Тема направи си сам ESLнови [re: dman]  
Автор Rutcho (Бирата)
Публикувано10.05.03 11:21

По въпроса за електростатичните говорители ще трябва малко да те разочаровам.
Имам реализирани всичко на всичко два проекта и то на сравнително малкогабаритни ESL.
Първият датира от преди повече от 10 години. Колегитя бяха намерили някаква схема, разработена от Джони Пенков, ако не се лъжа.
Вторият е по-скорошен и е резултат на нашумелите напоследък в Интернет статии как да си направим такива говорители.
Конструкцията по принцип не е особено сложна. ESL представлява полимерна мембрана със слабо проводим слой, опъната между два електрода, изпълнени от перфориран материал или метална мрежичка. Между нея и електродите се прилага поляризиращо напрежение от поядъка на 2-8 kV, а звуковият сигнал се подава посредством съгласуващ трансформатор. Последният има две функции - галванично развързване на входния сигнал и преобразуването му във високоволтов.
Звучи просто, но пред този, който е решил да си направи сам ESL има следните трудности:

1.Покритието на мембраната трябва да бъде със съпротивление от порядъка на 1-10 MOhm/dm2, което се реализира трудно в любителски условия. Има много начини това да се направи, но всичките имат недостатъци. Използват се антистатични спрейове, най-различни препарати за почистване, които оставят слабо проводим филм или се втрива графитен прах. Аз пробвах последния начин, който е един от най-лошите, защото е много трудно да се постигне равномерно покритие. Но все пак резултатът беше задоволителен.
2. ОПъването на мембраната е много важно, особено за възпроизвеждане на ниските честоти. Използват се специална маса с тежести, обръчи с пневматичен пръстен наоколо или пък, ако матереиалът го позволява, мембраната първо се поставя в рамката, а после се нагрява и се изпъва сама.
3. Съгласуващият трансформатор трябва да се изработи качествено и с достатъчно добра изолация. Някои поставят изходен трансформатор от лампов усилвател, но поставен наопъки, но според мен е много по-добре трафът да е специално направен за конструкцията.

За звука няма какво да говоря, той си има както привърженици, така и противници. Звуковата картина е прозрачна и вярна, но някои я обвиняват в липса на динамика. Проблем при тези говорители е басът - за да се получи достатъно нисък бас, раазмерите могат да станат неприемливи за норнална жилищна стая. Затова някои производители като Martin Logan поставят динамичен басов говорител отдолу.

Много ще се радвам, ако някой има мерак да си поиграе с ESL. Мога да му дам както формули за смятане на такава конструкция, така и схеми и описание на вече направени колони.

Който пие бира, не умира!

Тема Re: направи си сам ESLнови [re: Rutcho]  
Публикувано10.05.03 14:50

точно за това те питам Rucho ,щото съм решил да си поиграя,
та ще съм много благодарен на всякаква информация по въпроса
btw ,пуснах едни пробни панелчета ,има потенциал в тия нещица,(и в прекия ,
и в преносния смисъл :))) ама виждам че трябва доста да им променя конструкцията ,за да изкарам ниво и разсейване на високите..за баса е ясно ,
че трябва да го подпра отдолу , това не е проблем

твойте "прототипи" работят ли ,и какви са ти впечетленията ? може ли да ги чуя ? наистина ли ще помогнеш с информация ?
маила ми е dman@mail.bg

Тема Re: направи си сам ESLнови [re: dman]  
Автор Гyщepът oт дъpвoтoМодератор ()
Публикувано10.05.03 18:22

Идеята е много добра, но и много трудна. Все пак мисля че няма смисъл да се постига бас от такъв говорител, истинският смисъл от този тип говорители е в средни и високи. На пръв "поглед" звучи нединамично, по-слабо от куполен например, но всъщност не е така тези говорители са много, много по- добри.
Аз лично досега не съм чувал да се постига бас ефект с такъв тип говорители, а и би било наивно да се иска такова нещо, както казах доколкото съм запознат силата на тези говорители не е в ниските.
Колкото до материала за мембранката - това май е най-големият проблем. Сериозните фирми използват материали на Du pont, но проблема е че става дума за големи количества, а човек не може да си поръча 1кв/м например.

Тема Re: направи си сам ESLнови [re: Гyщepът oт дъpвoтo]  
Автор Rutcho (Бирата)
Публикувано10.05.03 20:39

Фолиата на Dupont се продават на рулони от най-малко 120 метра.
Но цената не е кой знае колко велика, въртят ми се в главата някакви $65.
Ако се съберем няколко мераклии, можем да си го поделим и ще излезе съвсем евтино, стига да намерим кой го доставя в България.
Другият вариант е да се попита някой познат от завода за кондензатори в Кюстендил няма ли възможност да се закупи кондензаторно фолио с подходящ размер и дали съвсем случайно няма технология да се нанесе съвсееееем лек метален слой върху него. Според това което съм прочел и скромния ми опит, стойността повърхностното съпротивление не е толкова критична, а по-важно е то да е равномерно.

Тема Re: направи си сам ESLнови [re: dman]  
Автор Rutcho (Бирата)
Публикувано10.05.03 20:41

За жалост нямам работещи прототипи, търкалят се на части някъде из мазетата.
А за другото можеш да разчиташ на мен!

Тема Re: направи си сам ESLнови [re: Rutcho]  
Автор quad ((bg))
Публикувано10.05.03 23:53

i az mislq 4e ideqta e dobra, ako rabotata potragne bih se vkliu4il

Тема Re: направи си сам ESL [re: Гyщepът oт дъpвoтo]  
Публикувано11.05.03 21:43

гущер , за баса си прав ,макар че quad , които са 50 години напред в тази
област ,секторират панелите и чрез закъснителни линии постигат много добро разсейване на високите (имитират точков източник от плосък панел),както и
постигат -6дБ на 35Hz в по новите си панели :)) но разбира се аз съм твърдо
стъпил на земята ,и ще съм много доволен на от 300 Hz нагоре :))

а за тези ,които са решили да правят нещо по въпроса за ЕСЛ- ките , бих желал да се срещна ЛИЧНО ,за да поговорим и обменим информация по темата. Маила ми е dman@mail.bg

Тема Re: направи си сам ESLнови [re: quad]  
Автордмaн (Нерегистриран)
Публикувано11.05.03 21:51

приятел, за да потръгне една работа трябва обикновено първо да се включиш

Тема Re: kum Ruchoнови [re: dman]  
Автор Mircha ()
Публикувано16.05.03 11:24

Днес случайно ми попадна

. В секциятя Hard Core има и теория.
Успех и пиши как върви проекта.

Редактирано от Mircha на 16.05.03 11:29.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.