Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:58 15.07.25 
Религия и мистика
   >> Астрология
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Суеверие и астрологиянови  
Автор mo32® (Naan_kadavul)
Публикувано08.04.12 23:15

Преди година и половина поръчах хороскоп на вече бившата ми приятелка. Тогава все още я ухажвах и понеже тя много харесва и вярва на астрологията, реших да й направя такъв подарък. Тогава тя заминаваше за известно време в чужбина и можеше никога повече да не се видим, та това беше още една от причините да направя подобен жест.
Самият аз не вярвам нито грам в предвиждане на бъдещето, в частност в астрологията, но съм достатъчно толерантен, за да приема чуждите интереси.

Върна се момата от чужбина, след известно време възстановихме нашата дружба и в един момент минахме на следващ етап в нашите взаимоотношения - станахме гаджета. В началото на всяка връзка хората са внимателни, нещата вървят гладко и всичко изглежда безоблачно, а бъдещето - светло.
БАМ! Дойде първото ни спречкване, естествено за глупост, и така, между другото, момата вметна, че тя влагала повече в нашата връзка. Зачудих се, как, при толкова малко време, прекарано заедно, може да извади такова заключение, ама ми мина покрай ушите, не съм злопаметен и лесно ми минава, та нещата се разминаха.
БАМ! БАМ! Второ спречкване и пак същите реплики. Рекох си, тука има нещо. Поставих ребром въпроса и тя сподели, че според въпросния хороскоп, който тя определи като неприятен, но МНОГО ВЕРЕН, имало някакво разминаване между нас. Питах я доколко вярва на хороскопа, а тя ми каза - абсолютно. Не ми хареса, ама викам си, женски работи, днес мисли едно, утре друго и тя не знае какво точно иска. Пак се разминаха нещата...
БАМ, БАМ, БАМ! Трето спречкване, тя пак захваща познатата песен. Видях аз, че явно тоя хороскоп ще е сценария в случая, тая помолих да ми го даде да го прочета. Преди това, тя ми каза, как нямало добра духовна връзка между нас, как тя влагала повече, как щял съм да я разочаровам...
Чета аз хороскопа и се дивя - вътре само общи приказки, човек ако иска, все ще намери към какво да ги отнесе. Стигам до мястото, където пише, че момата ще има връзка, която ще завърши с раздяла и тя ще е тази, която ще е наранена. Брех!

Разделихме се в крайна сметка, половин година преди датата определена в хороскопа - беше за края на идното лято. Пробвах се да я успокоя, да й кажа, че от нас самите зависи как ще се развие връзката ни, че трябва да се опитаме да живеем в настоящия момент и да се радваме от откриването на другия човек, че нещата трябва да се развиват естествено и за това трябва време и т.н. и т.н. и т.н.
Обаче тя не успя да преодолее тая фиксация. Постоянно ме съдеше за нещо, което не бях направил (все още, ако се вярва на хороскопа). Страхуваше се и този страх я сковаваше да разгърне себе си в нашата връзка. Нямаше значение какво правех, какво внимание се опитвах да й отделя. Дори да бяхме всяка вечер заедно, да купувах цветя, да правех малки жестове и т.н., виждах, как нищо от това нямаше значение и тя продължаваше да смята, че дава повече и че ще бъде разочарована. Накрая ми писна да се боря със сенки на суеверия и се разделихме.

Ще цитирам уважаемия Салустий: "Faber est suae quisque fortunae - Всеки е ковач на собствената си съдба." Разбира се това е половината истина, но без тази половина, човек ще живее в страх своя живот, скован от неща, които евентуално биха могли да станат и действията му няма да имат нужната сила и размах.

Харесвам възгледи за света, които вземат сегашния момент за единствен и базират цялата житейска философия на човек върху настоящето. Надеждата и страхът за/от бъдещето са нещо, което кара човек да живее непълноценно, цял живот преследвайки или страхувайки се от нещо, което може никога да не се случи. Това е пропилян живот.

От моята гледна точка, хороскопът беше знак за мен, че човекът, с който искам да се сближа е прекалено плах и суеверен, за да мога да разчитам на него. Ами какво ще стане в следващ момент, ако друг хороскоп предвиди друго лошо нещо? В крайна сметка съм благодарен за знаците, но те показват нещата в момента, а не предвиждат бъдещи събития.

Дано моя личен и субективен разказ ви помогне с нещо.

Тема Re: Суеверие и астрологиянови [re: mo32®]  
Автор бeз ycилиe (обективен)
Публикувано09.04.12 00:31

"Всеки е ковач на собствената си съдба." - не хороскопът или увличането по астрология са те свързали с такава объркана шашава приятелка. Причината е в самия теб. Връзката ви е била предопределена да завърши с раздяла по една или друга причина, като в този случай хороскопът е бил уж поводът.

Така като те познавам - ти си суеверно човече и си се свързал с друго такова. Човек си намира себеподобни за връзки, приятелства, работа...

Автор huanji ()
Публикувано09.04.12 07:38

Много красноречиво се вижда, как се случва това, което човек мисли. Мерси за споделянето.

Тема Re: Суеверие и астрологиянови [re: бeз ycилиe]  
Автор huanji ()
Публикувано09.04.12 07:40

Земеш и ти накрая некоя да те гони с точилката, ама де да видим...

Тема Re: Суеверие и астрологиянови [re: бeз ycилиe]  
Публикувано09.04.12 08:46

Всеки е суеверен в някаква степен, в противен случай би бил обективен.

Тема Re: Суеверие и астрология [re: huanji]  
Публикувано09.04.12 09:00

Не мисля, че на нейно място бих реагирал много по-различно. Затова и избягвам да ходя на гледачки и подобни. Разбирам изкушението и желанието да знаеш какво ще стане/би могло да стане, но всички искаме да чуваме само хубави неща. (Изключвам тия, които са щастливи само когато страдат). И да, светът, в който живеем е ментален, защото сами го изграждаме в главите си. Една такава фиксация и всичко отива по дяволите...

За пръв път се чувствах толкова безсилен, напомни ми усещането да се бориш с убежденията на някой сектант - те не са негови и никакви рационални доводи или пък действия не могат да го убедят в каквото и да е. При това няма никакво значение колко логичен или рационален е този човек, вярванията са отвъд неговата логика и не подлежат на никакво преосмисляне или преразглеждане.

Не случайно на това му казват "сляпа вяра"!

Само да отбележа, че не намразих астрологията от цялата случка. Нормална психична защита е човек да пренесе огорчението си от обекта, към трета страна. В случая да насоча негативните си чувства към астрологията. Мисля да запазя толерантното си отношение каквото си беше преди това.

Автор Valery 72 ()
Публикувано09.04.12 10:49

В интерес на истината само преди две, три години разсъждавах точно като теб, до момента , в който си направих хороскоп при една дама, която с пълна точност ми направи прогностика за бъдещи събития-част, от които неочаквани и съвсем нелогични към онзи момент. След като най-нелогичните започнаха да се изпълняват започнах да чета повечко по тематиката и стигам до извода, че науката/макар и непризната за такава/ е съвсем логична.....Естествено и тук, човек не трябва да изпада в крайности, но за някои неща може да е от голяма полза...Ако например имаш прогноза, че детето ти има определени потенциали и е хубаво да се наблегне над тях, поне аз бих се замислила......
Има и друг момент-щеш не щеш се замисляш над думички, като преходност, карма и т.н. и това е предпоставка да се замисляш повечко за действията си.....
Иначе виждаш, че и аз си задавам някакви въпроси подобни на твоите....

Автор lvony333 (....)
Публикувано09.04.12 11:34

Аз се занимавам чат пат с астрология, но с натална. С бъдеще никога не съм се занимавал и съм абсолютно несуеверен.

Поначало астрологията е инструмент – полезен, ако се спазва необходимите правила и хигиена... Това важи за всеки един инструмент, ако не го ползваш както трябва може да се нараниш, както ако работиш с някаква машина и блееш може да си отрежеш пръстите…. Но сама по себе си тя какво е виновна, че не притежаваш необходимите уменията да се занимаваш с нея и лесно се предубеждаваш.

От това което казваш ми дойде идеята, дали пък най-отгоре на хороскопите да не слагат предупредителни надписи: Забранено за лабилни, объркани, шашави, суеверни и за такива, които я смятат за религия? (не, че ти си такъв, съвсем не, аз не те познавам, а просто така като идея ми възникна)

Иначе безпътен е прав, връзката ви е била обречена, а причина ако не астрологията е щяла да е някоя друга.

Автор won (cool)
Публикувано09.04.12 16:41

Хм!
И този хороскоп за какъв период от време беше? И сега как я кара без хороскоп, който да и казва какво да прави с живота си?
А какво всъщност се случи после - друга връзка, брак?

Особено за връзките важи правилото - кавото си го направите. Има си начало, развитие и край (понякога като в приказките). Всеки един в двойката има какво да направи или даде - ако има, ако иска...

П.П. Затова не се опитвам да разглеждам синастрии...

Growing old is mandatory; growing up is optional.

Тема Re: Суеверие и астрологиянови [re: won]  
Публикувано09.04.12 17:49

Не разбирам нищо от хороскопи. Така че се изказах малко пресилено.

Днес се замислех, че уважаваните от мен китайци, с още по-уважаваната от мен И Дзин - книга на промените, всъщност доста са гадали и нищо не са правели без гадателски напътствия. Сещам се за легендарния Сун Дзъ, който съветва владетелите да извършват церемонията по гадаене със стебла от бял равнец и черупки от костенурка, за да може народа да е единен и убеден, ако ще се ходи на война... Уважавам триграмите и хексаграмите, ама само четох книгата за информация. Както писах, не си падам по тия изкусва.

Важното е, че си изкарах емоцията, сега спокойно мога да продължа напред.

Благодаря на всички за вниманието! Успех с разгадаването на това какво чертаят планетите и звездите!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.