Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:07 13.11.25 
Религия и мистика
   >> Астрология
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Користнови  
Автор Oxлиaндъp (moonbeam)
Публикувано09.04.08 15:06

Какво според вас е корист и къде я търсите в хороскопите на отношения - ако въобще може да бъде откривана астрологически...

Тема Re: Користнови [re: Oxлиaндъp]  
Автор Lillie (~passing by~)
Публикувано09.04.08 15:27

Понякога се открива, не е толкова невъзможно...
В личен план: някои земни акценти, акцентиран 2 дом; Луна или Венера, ранена от Сатурн (не винаги!), меркуриеви доминати. Силен Сатурн, но пак според зависи.
Разбира се, трябва първо да изясним какво разбираме под "корист" и в какъв контекст.
Даден човек може да проявява корист в междуличностните, партньорски отношения или в професионалната, делова сфера. Напоследък е прието да се маскира думичката корист с друга, по-приемлива - "прагматизъм"

Та за наличието на "прагматизъм" в професионалната, делова и общо взето отношенческа сфера бихме могли да погледнем:
- знака на Дсц и планети в 7 дом
- знака на МЦ
- доколко е акцентиран 10 дом
- Сатурн (в аспект, особено "твърд", с някои лични планети).
Последните три определят и амбицията, т.е. дали даден човек се цели нависоко. От друга страна стремежът да преуспееш в дадена сфера също може да е обусловен от не чак толкова безкористна мотивация. Да речем, в онези случаи, когато се търси максимум изгода.
Темата е сложна и предполага доста "капани".

Един пример за извънредно користолюбив, пресметлив и завистлив човек:
- меркуриева доминанта
- ъглов Сатурн (в 7 дом, в земен знак)
- три лични планети, ранени от Сатурн.
Още един:
- стелиум във 2 дом
- Луна в Телец
- ъглов Сатурн (в 7 дом, в квадрат към Луната).

И в двата случая има не само голяма доза пресметливост, а и егоизъм, поради което силно страда партньорската /и интимна/ сфера.

Тема Re: Користнови [re: Lillie]  
Автор Lillie (~passing by~)
Публикувано09.04.08 15:40

Факт че, че в хороскопите на мнозина от преуспелите в професионалната, социална и бизнес сфера хора могат да се намерят именно тези акценти.
Защо ли?

Автор galy ()
Публикувано09.04.08 15:54

Както и Лили написа, много е важно да е ясно какъв смисъл се влага в дадено понятие и особено, когато става въпрос за човешка характерова черта.
Та корист има за синоними следните :

- интерес
- печалба
- изгода
- алчност
- заинтересованост

Ако говорим за интерес, изгода и печалба, без някой да се обижда, не можем, а и нямаме право да обвиняваме някого, че търси интереса си. Защото ситуацията прилича малко на онази с егоистите: аз ли съм егоист, защото не искам да ти угодя за нещо, или ти си егоиста, защото не си съгласен, че ти отказвам.

Изобщо в подобни ситуации нещата могат да се разглеждат от всяка страна. Някой търси интереса си (изгодата) и ние го обвиняваме веднага в користолюбие. И всъщност цялата работа се състои в това, че ние също си търсим интереса и изгодата и не ни харесва, че не можем да ги постигнем. Та кой е користния в подобна ситуация е доста спорен въпрос.

Може би е по-добре да се разгледа въпроса за алчността. Има хора, у които се наблюдава сериозен уклон да има, да взема, да трупа; една ненаситност за притежания. Това вече е нещо съвсем различно.

Автор FruzlaМодератор (Мандира - каран)
Публикувано09.04.08 19:05

абсолютно вярно! и примера по горе който си дала с най - често срещаните фактори, се покрива с двама човека които познавам лично и са ужасно богати, но са си користолюбиви.

корист, аз също откривам при юпитер и слънце, луна и слънце и то съвпади.

също силен акцент на 2-ри дом, телец, но и скорпион. и пак според зависи.

Публикувано09.04.08 19:39

Според мен успехът не означава непременно корист. Може просто да си добър в това, което правиш.

Аз свързавам корист с липса на чистосърдечност и с преследване на лична изгода.
Защо Сатурн?

Тема Re: Користнови [re: galy]  
Публикувано09.04.08 19:47

Значи според теб до голяма степен корист = алчност?

Автор Canopus (speechless)
Публикувано09.04.08 19:59

Що е корист? Интерес (Венера), печалба, изгода (Венера и Юпитер), сребролюбие (отново Венера). Виждаш колко силно и натъртено присъствие на Венера трябва да има човек та да е користен. Например Венера на трон в осми дом (парите на другите).

В хороскопите на отношения? В синастрията не съм особенно силен (ако въобще съм силен някъде в астрологията)

- In Partibus Infidelium .... Auri sacra fames! -

Автор Canopus (speechless)
Публикувано09.04.08 20:04

В отговор на:

Един пример за извънредно користолюбив, пресметлив и завистлив човек

Корист и завист са различни неща. За зависта наистина съм съгласен, че е по Сатурн и Меркурий.

- In Partibus Infidelium .... Auri sacra fames! -

Тема Re: Користнови [re: Canopus]  
Автор prozzerpina (магистрат)
Публикувано09.04.08 20:07

Интересно,а ако планети на партньора попадат в моя 2 дом,дали това е показател,че партньорът ще се възползва в материален аспект.

Редактирано от prozzerpina на 09.04.08 20:08.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.