|
Тема
|
Полиране на леща
|
|
Автор |
Жоро () |
Публикувано | 07.09.00 04:22 |
|
Имам една стъклена 14см леща с F ~ 30см . Лошото е ,че има няколко серьозни драскотини 0,3-0,5мм. Възможно ли е да се почисти и полира по някакън начин?
| |
Тема
|
Полиране на леща
[re: Жоро]
|
|
Автор |
bobo () |
Публикувано | 07.09.00 12:24 |
|
Това че има драскотини на лещата не е толкова сташно. Вярно, ще разсейва. Но ако решиш да я полираш ще стане по-зле. Просто ще я изкривиш. По-важното е дали лещата става за нещо. Ако е само една (а не две залепени, например) по-вероятно е да можеш да я използваш само за лупа. Или ще трябва доста да я диафрагмираш, а тогава вече ще се загуби смисъла. Пробвал ли си да гледаш през нея като през телескоп?
| |
Тема
|
Полиране на леща
[re: bobo]
|
|
Автор |
JEDI () |
Публикувано | 09.09.00 14:27 |
|
Тази леща си е направо лупа. С това малко фокусно растояние, изобщо не е за телескоп. Вероятно е била в някаква проекционна система. Ако ще става обектив на рефрактор тези драскотини направо ги забрави. Прав е бобо. Даже и разсеиването ще е нищожно ако са само 1-2 и с тези размери. Обаче се приготви за големи аберации и малко увеличение.
По добре да се ползва за топлене на вода или нещо в тази насока...
| |
Тема
|
Полиране на леща
[re: JEDI]
|
|
Автор |
Тони () |
Публикувано | 09.09.00 22:33 |
|
Ако някой се инересува имам тука две лещи, то си беше цяла система, ама вече не е , едната е двойновдлъбната, но асиметрично, другата е изпъкнало вдлъбната. Стъклото ми се струва добро, поне на външен вид, има лек синкав отенък, някога имах обектив от един учебен телескоп, и беше почти същото като материал / е не мога да съм сигурен/. Диаметрите им са на едната 10 на другата около 9 см, но фокуса не съм го мерил. Изпъкнало вдлъбнатата е от две части лепени една за друга. Та ако на някой му трябват мога да му ги харизам, ама имайте в предвид че са малко очукани по ръбовете, което не знам как ще се отрази.
| |
|
|
|
|