|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Слънцето жълто джудже ли е
|
|
Автор |
Aбcoлют (безпристрастен) |
Публикувано | 27.02.12 19:50 |
|
Според мен не е нито жълто, защото синята светлина се разсейва от атмосферата, че то ако го гледаме по залез може да изглежда дори червено! Бяло е!!!
Нито е джудже, в радиус от 16 светлинни години има над петдесет звезди, от тях само три са по-големи: това са Алфа Кентавър А, Сириус А, и Процион А!!!
Дори да добавим към тях още четири джуджета които когато са били нормални звезди вероятно са били по-големи от Слънцето: Сириус Б, Процион Б, Звездата на ван Маанен, и GJ 440 стават седем, а всички останали много по-малки!!!
| |
|
И кво предлагаш?
М+З=ВЛ
| |
Тема
|
Re: Слънцето жълто джудже ли е
[re: Aбcoлют]
|
|
Автор |
нaив (тя) |
Публикувано | 28.02.12 00:15 |
|
Човече, този стелариум не ти се отразява добре! Правиш открития всеки ден, някои революционни.:))
Процион А и Б значи, звезда на ван Маанен и даже GJ440.:)
| |
|
хаха
М+З=ВЛ
| |
Тема
|
[re: нaив]
|
|
Автор |
Публикувано | 28.02.12 18:27 |
|
Човече, този стелариум не ти се отразява добре! Правиш открития всеки ден, някои революционни.:))
Процион А и Б значи, звезда на ван Маанен и даже GJ440.:)
Наив, ти и оня дето се шляе да не ми се подигравате?
А се вижда с невъоръжено око, Процион Б, звездата на ван Маанен и GJ440 са бели джуджета с радиус колкото Земята, но с маса почти колкото Слънцето, че затова казвам че вероятно когато са били нормални звезди от главната последователност са били по-големи и по-ярки от Слънцето. Какво революционно има в това?!
| |
Тема
|
[re: Aбcoлют]
|
|
Автор |
нaив (тя) |
Публикувано | 28.02.12 18:37 |
|
Е, може да се каже, че ти се радвам.
Кой казва, че слънцето е джудже? Май е жълта звезда, но ти оспорваш, ако правилно разбирам?
За цитираните звезди ми харесаха имената, нищо повече. Явно доста си затънал в звездното небе. Пожелавам ти в най-скоро време да погледнеш Млечния път с нормален бинокъл, за Юпитер вече нямаш шанс.
| |
|
И кво предлагаш?
Ами да има малко ред!!!
Виж как Плутон го изтриха от списъка на планетите, и с право, защото е планета-джудже като Веста и Церера, вече няколко пъти ги срещам в Стелариума, а Плутон още не съм го срещнал.
Всички планети съм разгледал в Стелариум-а, например Уран има пръстен, макар и не толкова впечатляващ като на Сатурн.
Така и Слънцето трябва да бъде реабилитирано като бяла средноголяма звезда!
Не може да наричат бели звезди с температура 9000-10 000 К, те са си сини, а сини да наричат звезди с температура 50 000 К, бас държа че при такава температура излъчването е с максимум в ултравиолетовата част от спектъра!
Редактирано от Aбcoлют на 28.02.12 18:50.
| |
Тема
|
[re: нaив]
|
|
Автор |
Публикувано | 28.02.12 19:24 |
|
Е, може да се каже, че ти се радвам.
Кой казва, че слънцето е джудже? Май е жълта звезда, но ти оспорваш, ако правилно разбирам?
За цитираните звезди ми харесаха имената, нищо повече. Явно доста си затънал в звездното небе. Пожелавам ти в най-скоро време да погледнеш Млечния път с нормален бинокъл, за Юпитер вече нямаш шанс.
!
Жълто, а кой кара цялото небе да свети синьо!
Защо да нямам шанс за Юпитер, сега мога да го сравня с Венера, да наистина доста по-ярка е. Сега и четирите спътника са от едната страна. Ако стане по-ясно времето ще опитам да разгледам галактиката Андромеда с бинокъл, досега не можех да се ориентирам по-звездите (само съзвездието Орион познавах, по трите звезди на една линия), мисля че вече мога да я намеря.
| |
|
В отговор на:
Атмосферата
| |
|
В отговор на:
В отговор на:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Атмосферата
Да не би да искаш да кажеш, че атмосферата превръща жълтата светлина в синя?!
Защото, че разсейва синята светлина аз вече съм го казал!
(луната няма небе, няма и атмосфера)
Или нещо от сорта:
- Горещо е.
- Причина за горещината е високата температура.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|