Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:47 03.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Слънцето жълто джудже ли енови  
Автор Aбcoлют (безпристрастен)
Публикувано27.02.12 19:50

Според мен не е нито жълто, защото синята светлина се разсейва от атмосферата, че то ако го гледаме по залез може да изглежда дори червено! Бяло е!!!
Нито е джудже, в радиус от 16 светлинни години има над петдесет звезди, от тях само три са по-големи: това са Алфа Кентавър А, Сириус А, и Процион А!!!
Дори да добавим към тях още четири джуджета които когато са били нормални звезди вероятно са били по-големи от Слънцето: Сириус Б, Процион Б, Звездата на ван Маанен, и GJ 440 стават седем, а всички останали много по-малки!!!

Тема Re: Слънцето жълто джудже ли енови [re: Aбcoлют]  
Автор Hяkoй, koйтo ce шляe (тревно зелен)
Публикувано27.02.12 22:44

И кво предлагаш?

М+З=ВЛ

Автор нaив (тя)
Публикувано28.02.12 00:15

Човече, този стелариум не ти се отразява добре! Правиш открития всеки ден, някои революционни.:))

Процион А и Б значи, звезда на ван Маанен и даже GJ440.:)

Тема Re: Слънцето жълто джудже ли енови [re: нaив]  
Автор Hяkoй, koйтo ce шляe (тревно зелен)
Публикувано28.02.12 07:20

хаха

М+З=ВЛ

Публикувано28.02.12 18:27

Човече, този стелариум не ти се отразява добре! Правиш открития всеки ден, някои революционни.:))

Процион А и Б значи, звезда на ван Маанен и даже GJ440.:)

Наив, ти и оня дето се шляе да не ми се подигравате?

А се вижда с невъоръжено око, Процион Б, звездата на ван Маанен и GJ440 са бели джуджета с радиус колкото Земята, но с маса почти колкото Слънцето, че затова казвам че вероятно когато са били нормални звезди от главната последователност са били по-големи и по-ярки от Слънцето. Какво революционно има в това?!

Автор нaив (тя)
Публикувано28.02.12 18:37

Е, може да се каже, че ти се радвам.

Кой казва, че слънцето е джудже? Май е жълта звезда, но ти оспорваш, ако правилно разбирам?

За цитираните звезди ми харесаха имената, нищо повече. Явно доста си затънал в звездното небе. Пожелавам ти в най-скоро време да погледнеш Млечния път с нормален бинокъл, за Юпитер вече нямаш шанс.

Тема Re: Слънцето жълто джудже ли енови [re: Hяkoй, koйтo ce шляe]  
Публикувано28.02.12 18:40

И кво предлагаш?

Ами да има малко ред!!!
Виж как Плутон го изтриха от списъка на планетите, и с право, защото е планета-джудже като Веста и Церера, вече няколко пъти ги срещам в Стелариума, а Плутон още не съм го срещнал.

Всички планети съм разгледал в Стелариум-а, например Уран има пръстен, макар и не толкова впечатляващ като на Сатурн.

Така и Слънцето трябва да бъде реабилитирано като бяла средноголяма звезда!

Не може да наричат бели звезди с температура 9000-10 000 К, те са си сини, а сини да наричат звезди с температура 50 000 К, бас държа че при такава температура излъчването е с максимум в ултравиолетовата част от спектъра!

Редактирано от Aбcoлют на 28.02.12 18:50.

Публикувано28.02.12 19:24

Е, може да се каже, че ти се радвам.

Кой казва, че слънцето е джудже? Май е жълта звезда, но ти оспорваш, ако правилно разбирам?

За цитираните звезди ми харесаха имената, нищо повече. Явно доста си затънал в звездното небе. Пожелавам ти в най-скоро време да погледнеш Млечния път с нормален бинокъл, за Юпитер вече нямаш шанс.

!
Жълто, а кой кара цялото небе да свети синьо!
Защо да нямам шанс за Юпитер, сега мога да го сравня с Венера, да наистина доста по-ярка е. Сега и четирите спътника са от едната страна. Ако стане по-ясно времето ще опитам да разгледам галактиката Андромеда с бинокъл, досега не можех да се ориентирам по-звездите (само съзвездието Орион познавах, по трите звезди на една линия), мисля че вече мога да я намеря.

Автор HeaндepтaлeцaДжo (фанат от гУрЪтЪ)
Публикувано29.02.12 18:28

В отговор на:

Атмосферата

Тема Re: Слънцето жълто джудже ли енови [re: HeaндepтaлeцaДжo]  
Публикувано29.02.12 21:35

В отговор на:

В отговор на:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Атмосферата

Да не би да искаш да кажеш, че атмосферата превръща жълтата светлина в синя?!
Защото, че разсейва синята светлина аз вече съм го казал!

(луната няма небе, няма и атмосфера)
Или нещо от сорта:
- Горещо е.
- Причина за горещината е високата температура.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.