Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:17 13.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Два въпроса за орбитата на Земятанови  
Автор Флинcи (новак)
Публикувано01.07.11 21:34

Слънцето е в единия от двата полюса на елипсата на земната орбита, затова в деня на зимното слънцестоене тя е по-близо до Слънцето, отколкото в деня на лятното. Но орбитата й е почти кръг, затова това не се усеща много. Все пак казват, че зимата в северното полукълбо е малко по-топла отколкото зимата в южното (след 6 месеца), защото в първия случай Земята е малко по-близо до Слънцето. Нека е така.
Но би трябвало Земята да е най-близо до Слънцето на 22 декември, а най-далече – на 22 юни. Но в справочниците пише, че е най-близо до Слънцето на 4 януари, а най-далече – на 4 юли. Най-късият ден обаче е 22 декември, а най-дългият – 22 юни. Защо е така? Защо на 4 януари и 4 юли? Какво е обяснението?
Имам и друг въпрос. По отношение на Слънцето няма никаква разлика между сезоните пролет и лято от една страна, и есен и зима от друга. От тази гледна точка при нас в северното полукълбо най-топло би трябвало да бъде на 21 юни, а най-студено – на 22 декември. Например на 22 юни денят е най-голям и започва да намалява, а става все по-топло? На 22 декември денят започва да расте, а зимата едва тогава се развихря. Май единственото обяснение в инерцията на температурните промени?

Тема Re: Два въпроса за орбитата на Земятанови [re: Флинcи]  
Автор Флинcи (новак)
Публикувано02.07.11 23:57

В този смисъл сезоните трябва да са:
Лятото би трябвало да бъде между 7 май и 6 август (среда - 22 юни)
Есента – между 7 август и 7 ноември (среда - 22 септември)
Зимата – между 8 ноември и 6 февруари (среда - 22 декември)
Пролетта – между 7 февруари и 6 май (среда - 22 март)
Т.е от възловите точки (пролетното и есенното равноденствие от една страна, и зимното и лятното слънцестоене от друга, трябва да се извадят или прибавят по месец и половина), а самите възлови точки да бъдат в средата на дадения сезон.

Автор bObbOМодератор (понякога bobo)
Публикувано03.07.11 20:26

Ми дали влияние и акумулиращият ефект на атмосферата, водата и земята?

Тема УМЕН РЕТОРИЧЕН ВЪПРОС!нови [re: bObbO]  
Автор Петко Марков Петков (рекордьор)
Публикувано03.07.11 21:29

цитат:

Ми дали влияние и акумулиращият ефект на атмосферата, водата и земята?
край на цитата.

Умен въпрос..Макар и реторичен е силен аргумент!..

Редактирано от Петко Марков Петков на 03.07.11 21:30.

Тема Re: Два въпроса за орбитата на Земятанови [re: bObbO]  
Автор Флинcи (новак)
Публикувано06.07.11 10:28

Съгласен съм, предположих, че инерцията в затоплянето и изстиването на атмосферата е причина. Но все пак защо Земята е най-близо до Слънцето на 4 януари, а не на 22 декември?

Автор geri® (циник)
Публикувано06.07.11 11:25

Причината е чисто геометрична, крие се в посоката на наклона на земната ос.
Ако си представите земната орбита като елипса, когато земята е в най-близката си (или най-далечната си) точка от орбитата до слънцето, проекцията на земната ос върху равнината в която лежи орбитата не съвпада с направлението на голямата полуос на елипсата, т.е. не сочи към слънцето. Земята стои малко накриво, така да го кажем, огрява се леко странично. Проекцията на земната ос върху равнината на движение сочи слънцето на 22 декември, а само при такова условие имаме максимум (за южното полукълбо) или минимум (за северното) на положението на слънцето над хоризонта. Което с прости думи се нарича слънцестоене. Това е с прости думи причината да се разминават двете събития.

Автор potr1 (пристрастен)
Публикувано06.07.11 19:09

Защото тогава пак щеше да питаш 'защо'.

Няма никаква връзка между наклона на Земната ос и разстоянието до Слънцето пич!)

Тема Re: Два въпроса за орбитата на Земятанови [re: geri®]  
Автор Флинcи (новак)
Публикувано11.07.11 08:42

Приемам мнението на geri@. Това означава, че в най-близката и в най-далечната точка на орбитата не са най-късият и най-дългият ден на годината. Те са изместени с около 13 дни и тогава проекцията на земната ос сочи към Слънцето. Вероятно се дължи на прецесията. Но числото е много странно - 13. Колкото е корекцията, която трябва да се въведе към датите от 20 век, за да се прехвърли Юлианския към Григорианския календар. Аз съм малко тъповат и не мога да кажа дали има някаква връзка?

Автор Aбcoлют (безпристрастен)
Публикувано12.07.11 19:35

Ами то освен прецесия на наклона на оста има и прецесия на перихелия (елипсата се завърта), нямам представа дали са еднакви, ако са еднакви двете прецесии тази разлика от 13 дни ще се запазва, ако са различни ще се променя.

Тема Re: Два въпроса за орбитата на Земятанови [re: Aбcoлют]  
Автор ribarqt_ (мекосърдечен)
Публикувано12.07.11 20:27

*Ами то освен прецесия на наклона на оста има и прецесия на перихелия (елипсата се завърта),*

би ли ме светнал , каква ще е тази прецесия на перихелия ? ако вземе да се върти перпендикулярно на равнината на евклиптиката , то това си е пак прецесия , не виждам разликата

но ако знаеш нещо повече може да ми обогатиш знанията в крайна сметка тези форуми освен за караници са и за знание

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.