|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Как да си направим слънчев филтър
|
|
Автор | bobo (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.05.04 19:47 |
|
Беше станало въпрос за слънчевия филтър Astrosolar. Това е филтърът, който си направих набързо. Не е страшно, че е набръчкан:
Представлява два пръстена, изрязани от картон, като между тях е фолиото. Добре е картонът да е сравнително твърд, например от старите кутии за обувки или картоните от ризи. Картон от кутия за бонбони е малко тънък и ще се наложи да се залепят няколко слоя - като се изрежат пръстените и се залепят се усукват лесно, затова е по-добре да е по-дебел картона. Преди да ги залепя съм ги пръснал с черен спрей, за радост на окото
Понеже този филтър е за МТО-то не е като капаче - МТО-т има дълбок сенник и филтърът може да се сложи на "дъното". Друг вариант е да се направи като капак на телескопа:
Филтърът трябва да е добре закрепен, за да не го издуха вятъра

| |
Тема
|
Re: Как да си направим слънчев филтър
[re: bobo]
|
|
Автор |
stargazer (астро-маниак) |
Публикувано | 01.06.04 13:07 |
|
А закрепването към телескопа как става? Надявам се не със скоч:))
| |
|
така определено ще е най-стабилно и няма да има никва опасност да падне случайно.
Coming Back To Life (by Pink Floyd :-)
| |
Тема
|
Re: що пък не?
[re: Vladi]
|
|
Публикувано | 01.06.04 18:48 |
|
Може да си направиш капачето по-дълбоко и по-стегнато. Или с тиксо - две-три лепенки мисля ще са ОК Могат и други варианти да се измислят, но и тези са добре.
Получихте ли ги вече.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Rado (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.06.04 23:09 |
|
A tova folio ot kyde moje da se nameri
| |
Тема
|
|
|
Автор |
stargazer (астро-маниак) |
Публикувано | 02.06.04 00:25 |
|
Къде трябва да ги получа?
| |
Тема
|
[re: stargazer]
|
|
Публикувано | 02.06.04 10:33 |
|
За Rado: ми аз бях песнал една тема преди време, ама никой не се обади.
За Stargazer: трябва да дойде на адреса ти или да ти пуснат бележка да си го вземеш от пощата. Някои вече са получили.
| |
|
Да бе - и като тръгваш за наблюдения в крайна сметка се натоварваш като кон с толкова много подръчни материали като скоч, дамски чорапогащник и колан за връзване на фотоапарат към телескопа и какви ли не още неща Да не говориме за бирата и другите екстри
За това съм против скоча в случая, не за друго...
| |
Тема
|
[re: Rado]
|
|
Автор | Mapkишkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.06.04 12:59 |
|
Бобо, ти нали не харесваше МТО-то бе? :))
Между другото, сериозно, провери с телеконвертора или с окулярната проекция - там както я мислиш, дали качеството на образа ще е задоволително, щото МТО-тата малко се дънят при големи резултантни фокуси! Моето поне хич не беше добре при фокуси над 4 метра и то не по вна на окуляра/телеконвертора.
| |
Тема
|
[re: Mapkишkи]
|
|
Публикувано | 02.06.04 18:52 |
|
Ахъм Ама сега няма да правя кой знае какво и резултатите са добри (МТО + 2х конвертор = 2000мм). Искам да снимам азимутално, а телескопите все са с екваториални глави.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|