|
Тема
|
Затъмнения и земетресения
|
|
Автор |
Ramirez (радиоактивен) |
Публикувано | 28.10.04 10:04 |
|
Здравейте!
Имам един такъв въпрос, някой знае ли нещо по въпроса дали има някаква връзка между затъмненията и земетресенията ?
Струва ми се странно че за няколко години се получават в сравнително малък район силни земетресения в моменти на затъмненията. Става въпрос за снощното затъмнение и земетресението, както и за земетресението преди няколко години в Турция по време приблизително на слънчевото затъмнение.
Може ли силите на привличане на слънцето и луната когато се намират на една линия да се събират/изваждат и да довеждат до земетресения ако някъде в земята се е създало вече достатъчно напрежение и чака само "повод" да се освободи ?
Знам че всички тук сте хора занимаващи се с астрономия, но дали някой е попадал на подобен род изследвания ?
| |
Тема
|
Re: Затъмнения и земетресения
[re: Ramirez]
|
|
Автор |
stargazer (астро-маниак) |
Публикувано | 28.10.04 16:37 |
|
Viz v arhiva - imashe podobna tema. Ne viarvam sega na niakoi da my se govori pak za tova... Puk koi znae 
| |
Тема
|
[re: stargazer]
|
|
Автор | Medic (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.10.04 00:45 |
|
Da, ima wryzka i zemetresenieto be porodeno 95% zaradi lunnoto zatymnenie. Kogato Slunceto i Lunata sa na 1 liniq sus Zemqta te uprazhnqwat grawitaciq wyrhu priblizitelno ednakwo mqsto na Zemqta i taka s dwoina sila se naddigat zemnite plastowe. Tochno kadeto e bil totala na zatymnenieto ( w Atlanti4eskiq okean) sushto e imalo zemetresenie sus sila 7 po skalata na Richter.
| |
|
Земетресението стана при подредба Луна-Земя-Слънце, т.е ние сме по средата, а според това което казваш трябва да е Земя-Луна-Слънце - конфигурацията на слънчево затъмнение или поне на обикновено новолуние.
Това си струва  
| |
|
to i pri dvete polojenia e edno i syshto. Vyprosa e che eventualna vryzka moje da se tyrsi ne s zatymneniata, a s pylnolunie/novolunie.
| |
Тема
|
Re: А аз пък това
[re: ES]
|
|
Автор |
fizifilmat (новак) |
Публикувано | 30.10.04 19:11 |
|
Може ли да ми кажете защо все пак попада от някаде(и от къде?) светлина върху диска на Луната?
| |
Тема
|
[re: fizifilmat]
|
|
Автор | Vladi (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.10.04 20:07 |
|
Това е пречупената през земната атмосфера слънчева светлина. Това обяснява и червеникавия й цвят - тъй като земната атмосфера разсейва синята част от спектъра (затова и небето е синьо), върху лунната повърхност попада основно пречупената червеникава светлина. Ето и нагледно:
| |
Тема
|
[re: Vladi]
|
|
Автор | Mapkишkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.11.04 14:56 |
|
Относно земетресенията при пълно- и новолунията - склонен съм да мисля че има такава връзка, още повече след последните трусове в Япония и тук у нас. При затъмнения нещата са малко по-екстремни мисля, но това "малко"... знам ли!
Както има приливи в моретата, така земната кора се повдигала с около половин метър - приливни смущения има и при нея. Този половин метър разместване според меже да породи някъде нещо... информацията ми е от една книжка "Физика на земята", не помня обаче автора.
| |
Тема
|
[re: Medic]
|
|
Автор | kiki2OO2 (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.11.04 12:50 |
|
ami lezno e stiga da pogledash izvectno vreme www.liss.org
| |