Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:43 05.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Тема Искам да подаря бинокъл, или телескопнови  
Автор tinkerbell (the bright side)
Публикувано18.10.04 20:01

на половинката. Клоня почти сигурно към бинокъл, защото не мога да заделя 1000лв. Четох какво сте писали за биноклите в този клуб и, ами не сте словоохотливи. "По-добре добър, страхотен и т.н. бинокъл от колкото калпав телескоп" не ми е достатъчно:). Какво означава "добър бинокъл"? Коя оптика е добра? Кои бинокли са здрави? Къде, според вас, трябва да се сложи границата между голямото увеличение и удобството и лекотата на наблюдение? Под какво увеличение не трябва да се пада? Каква е разликата между астрономическите и ловните бинокли? (питам, щото намерих огромно количество сайтове за ловни бинокли, а и щото последните едва ли са толкова чувствителни на удар, начин на съхранение и прочее)
Как да тествам, че бинокълът е читав? И последно, от къде ще ми препоръчате да си купя?
Абе, с две думи - препоръчайте бинокъл. Че да не си хвърля парите на вятъра и да направя една наистина страхотна изненада.
Благодаря!

Тема Re: Искам да подаря бинокъл, или телескопнови [re: tinkerbell]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано18.10.04 22:26

Да разбираме, че половинката ти е с астрономически уклон? :)

В такъв случай е хубаво бинокълът да е с по-широк обектив - събира повече светлина. На такъв бинокъл би бил доста тежък и със сравнително голямо увеличение. Наблюдението от ръка ще е трудно. Щом е за астрономически цели е добре увеличението му да е равно на диаметъра делено на 5 или 6. Например диаметър 70мм, увеличение 15х. Тези неща трябва да ги пише на корпуса. Разбира си, това е само препоръчително. Обикновено диаметрите са 40-50-60мм.

Увеличението при бинокъла не е от такова значение, по-важното е да "хваща" повече звезди - затова обективът трябва да е по възможност по-широк. Обикновено увеличенията са около 7 - 10 - 15х.

Не купувай зум-бинокъл.

Добре е бинокълът да има централно фокусиране и отделно фокусиране на единия окуляр. Това го пиша, защото има и такива без никакво фокусиране.

Добре е бинокълът да е просветлен - като погледнеш към лещите те трябва да са оцветени във виолетово или нещо близко, както при фотообективите. Този цвят е просто прозрочен, не бива в лещата да виждаш (ярко) отраженето си. Сега са много разпространени евтните бинокли с ярко червено стъкло - това е просто козметично покритие, като на слънчевите очила, няма нищо общо с просветляването. Вместо тъкав по-добре вземи стар руски бинокъл, бил той и поизтъркан - нали говорим да върши рабита.

Къде да търсиш - най-често в оръжейните магазини и, може би, във фотомагазините.

Как да тестваш - сега е тъмно от рано, отиваш в магазина и се примолваш да погледнеш навън - към някоя далечна лампа. Добре е лампата да не е оцветена, да се вижда на фокус дори и когато и в края на зрителното поле, да не се разтяга в чертичка или триъгълниче. Ако си през деня - пак гледай за оцветяване на картинката и дали образът е бистър навсякъде.

10х50 е добър избор.

Намини и във

Редактирано от bObbO на 18.10.04 22:30.

Тема abe stia s tia binokli be..нови [re: tinkerbell]  
АвторES (Нерегистриран)
Публикувано19.10.04 18:56

kato pochnat razni umnici da davat akyl... binokyl, ta binokyl.. Kvo she vidi s toia binokyl v gradski uslovia!?
Ako se interesuvash ot ziapane na ptici i goli madami - kupi si binokyl. Ako se interesuvash ot astronomia - kupi si teleskop! Ima i evtini i dostatychno kachestveni modeli - primerno 60mm relektor, na azimutna ostanovka - 100-200lv. She vidish i kraterite na lunata, jupiter, prystenite na saturn, po-slabi kometi.. S binokyl kakvo ot tova she vidish?

Тема Мдааа, точно от такива съвети имах нужданови [re: bobo]  
Публикувано20.10.04 00:58

Добре че си писал за зуум-а. Почти бях хвърлила око на един(ствения) със зуум на сайта на Андромеда. Хем си имам едно на ум от фотоапаратите.
Сега ще питам нещо много dummy сигурно, но наистина ли се съхраняват по толкова безумен начин, какъвто прочетох от файл99 тук (цитирам: дървена кутия, вътре върху пуловер и почти нетранспортируеми:)

Виртуална почерпка от мен - каквото пиеш:) И, много безоблачни нощи желая:)

Тема Re: abe stia s tia binokli be.. [re: ES]  
Публикувано20.10.04 01:01

ОК, де. Не съм аз астрономът. Пък мъжът ми си има какво да гледа в къщи, едва ли ще налети на комшийските мацки:) Дай марка и модел, че да видим какво казват и други "умни глави" из глобалното село:)

Тема Re: Мдааа, точно от такива съвети имах нужданови [re: tinkerbell]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано20.10.04 23:20

File99 доста преувеличава, не му се връзвай. За модели - не знам, ме съм в течение какво има на пазара. Предполагам марковите ще са по-добри от китайските. Руските също по принцип са добри.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.