|
Тема
|
Една молба ...
|
|
Автор | Mapkишkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.08.04 08:58 |
|
Abe iskam da razbera slednoto:
Кой може да ми каже в колко часа точно ЗА ГРИНУИЧ е 0 часа звездно време на датата 31.12.2003г. Знам го с точност до минута – 17:21, но ми трябва до секунди ако може! Софтуера, с който разполагам не ми позволява по-голяма точност.
Скоро направих една програмка, показваща актуално звездно време според системния таймер на компютъра и ламбдата на мястото на наблюдение, както и следене на часовия ъгъл на избран астрономически обект, сметнат според ректасцензията му и местното звездно време. Данните ми трябват за да определя по-точно началния момент S0, от който започва отчитането на звездното време на Гринуич . То не е задължително да е непременно 0 часа звездно време, но програмно е по-удобно да се започне броене от нула.
Ще пусна програмката на free като я настроя. Тя се събира спокойно на половин дискета, бърза е, но не е под Windows, което обаче не пречи да се стартира като DOS-приложение под Windows. Затова пък няма излишни процедури по инсталация и др. усложняващи живота неща и може да работи на някоя стара 286 машина, замъкната на село от жал, от където обикновено може да се види нещо…
Ако пък ми дадете и точни до секунди часови ъгли на произволни обекти /звезди/ за различни дати от идните 4 години да кажем – още по-добре!
Знам че има и други подобни програмки, но ми се ще да си подкарам моята, че понякога наистина ми трябва, макар и не с такава точност… като търся слаби deep-sky обекти в области бедни на звезди например /който има скали на телескопа си/.
| |
Тема
|
Re: Една молба ...
[re: Mapkишkи]
|
|
Автор | Foxy (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.08.04 10:06 |
|
В 17h 21m 6s. Данните са взети от Starcalc v5.72 .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kpocт (астролог) |
Публикувано | 23.08.04 17:24 |
|
17 ч. 21 мин. 6,608 сек.
| |
Тема
|
[re: kpocт]
|
|
Публикувано | 24.08.04 10:40 |
|
Мерси и на двама ви!
| |
Тема
|
Ето я и програмката
|
|
Публикувано | 10.11.04 14:47 |
|
Направих я за под DOS за да е бърза, да не се нуждае от инсталация и да е малка - събира се на половин дискета. Можете да си я свалите свободно от
В пакета от 6 малки файла има и ръководство за команди и ф-циите, файл Readme.doc.
Разархивира се ZIP-a и се стартира файл StarTime.exe.
Това е.
| |
|
|
|
|