Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:04 14.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Как да си направим слънчев филтърнови  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано31.05.04 19:47

Беше станало въпрос за слънчевия филтър Astrosolar. Това е филтърът, който си направих набързо. Не е страшно, че е набръчкан:

Представлява два пръстена, изрязани от картон, като между тях е фолиото. Добре е картонът да е сравнително твърд, например от старите кутии за обувки или картоните от ризи. Картон от кутия за бонбони е малко тънък и ще се наложи да се залепят няколко слоя - като се изрежат пръстените и се залепят се усукват лесно, затова е по-добре да е по-дебел картона. Преди да ги залепя съм ги пръснал с черен спрей, за радост на окото

Понеже този филтър е за МТО-то не е като капаче - МТО-т има дълбок сенник и филтърът може да се сложи на "дъното". Друг вариант е да се направи като капак на телескопа:

Филтърът трябва да е добре закрепен, за да не го издуха вятъра

Тема Re: Как да си направим слънчев филтърнови [re: bobo]  
Автор stargazer (астро-маниак)
Публикувано01.06.04 13:07

А закрепването към телескопа как става? Надявам се не със скоч:))

Тема що пък не?нови [re: stargazer]  
Автор Vladi (съпруг)
Публикувано01.06.04 15:14

така определено ще е най-стабилно и няма да има никва опасност да падне случайно.

Coming Back To Life (by Pink Floyd :-)

Тема Re: що пък не?нови [re: Vladi]  
Публикувано01.06.04 18:48

Може да си направиш капачето по-дълбоко и по-стегнато. Или с тиксо - две-три лепенки мисля ще са ОК Могат и други варианти да се измислят, но и тези са добре.

Получихте ли ги вече.

Тема Re: Как да си направим слънчев филтърнови [re: bobo]  
АвторRado (Нерегистриран)
Публикувано01.06.04 23:09

A tova folio ot kyde moje da se nameri

Тема Re: що пък не?нови [re: bobo]  
Публикувано02.06.04 00:25

Къде трябва да ги получа?

Тема Re: що пък не?нови [re: stargazer]  
Публикувано02.06.04 10:33

За Rado: ми аз бях песнал една тема преди време, ама никой не се обади.

За Stargazer: трябва да дойде на адреса ти или да ти пуснат бележка да си го вземеш от пощата. Някои вече са получили.

Тема Re: що пък не?нови [re: Vladi]  
Публикувано02.06.04 10:52

Да бе - и като тръгваш за наблюдения в крайна сметка се натоварваш като кон с толкова много подръчни материали като скоч, дамски чорапогащник и колан за връзване на фотоапарат към телескопа и какви ли не още неща Да не говориме за бирата и другите екстри
За това съм против скоча в случая, не за друго...

Тема Re: Как да си направим слънчев филтър [re: Rado]  
АвторMapkишkи (Нерегистриран)
Публикувано02.06.04 12:59

Бобо, ти нали не харесваше МТО-то бе? :))
Между другото, сериозно, провери с телеконвертора или с окулярната проекция - там както я мислиш, дали качеството на образа ще е задоволително, щото МТО-тата малко се дънят при големи резултантни фокуси! Моето поне хич не беше добре при фокуси над 4 метра и то не по вна на окуляра/телеконвертора.

Тема Re: Как да си направим слънчев филтър [re: Mapkишkи]  
Публикувано02.06.04 18:52

Ахъм Ама сега няма да правя кой знае какво и резултатите са добри (МТО + 2х конвертор = 2000мм). Искам да снимам азимутално, а телескопите все са с екваториални глави.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.