Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:08 01.11.24 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Тема Светлосила?нови  
Автор Danil (луда глава)
Публикувано26.04.04 12:35

Здравейте отново,
аз пак ще ви досаждам с тия обективи,
Ситуацията е следната:

50мм обектив, за обикновен фотоапарат, М42 2.8 светлосила май беше.
Този обектив, като се сложи на онова цифрово апаратче за което бях споменал преди време, според една формулка която намерих за изчисляване на AngleOfView се получава така, че матрицата на апарата (която е 5 на 6мм) заедно с този обектив, става еквивалент на горе-доло 270мм обектив.

Та, как мога да сметна светлосилата за апарата?
Има някаква формула А=D/F където А е светлосилата, D - диаметъра на обектива и F - фокусното разтояние но не знам дали тази формула е проложима в случая?

"В името на всички черни дупки на космоса!"

Редактирано от bObbO на 26.04.04 15:17.

Тема Re: Сетолсила?нови [re: Danil]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано26.04.04 15:07

Ми, мисля, че няма да има разлика - обективът си е обектив, приемникът - приемник. Щото пък ако вместо матрица сложим плака 6х9 какво ще излезе... Ама, знам ли...

Тема Re: Сетолсила?нови [re: bobo]  
Автор Danil (луда глава)
Публикувано26.04.04 18:22

Добре, ама какви стойности да използвам?
Обектива е 50мм, нали? Но, ако е с матрицата става 270мм еквивалент. Коя от 2-те скойности да ползвам във формулата?

На стандартен апарат имаме светлосила 2.8 (примерно), а за матрицата по формулата излиза към 0.6(6)?!, ако го смятаме като 270мм обектив (или това е 5.3??)

Нещо нищо не ми излиза, обърках се тотално :)

А и светлосилата зависи ли от размера одзад на матрицата?
Ако е 43мм или 7мм?

АвторES (Нерегистриран)
Публикувано26.04.04 20:57

svetlosilata na obektiva ne zavisi ot nishto drugo, osven ot samia obektiv i e = D/F

davanoto na cifrovite fotoaparati ekvivalentno fokusno raztoianie e da pokaje che shte imash systoto pole na zrenie kato obektiv s takova ekv. F v/u 35mm lenta, toest ako obektiva ti e 15mm i e ekvivalenten na 50mm, tova znachi che ako vzemesh standarten film + 50mm obektiv shte vidish v kadyra tochno tolkova ot maimunite, koito snimash, kolkoto i s 15mm cifrov fotoaparat.

Ako vzemesh obektiv s systata svetlosila kakto tvoia originalen obektiv ot cifrovia fotoaparat ekspoziciata moje da e syshtata pri razbira se drug mashtab.

Тема Re: Сетолсила?нови [re: ES]  
Публикувано27.04.04 00:47

Да допълня към мнението на ES: взимаш един 50/2.8 обектив и снимаш върху 35мм негатив. После надробяваш този негатив на n парчета 5х6мм и избираш само едно - времето на експонация ще е все същото, само зрителния обхват ще е по-малък.

Бло, защо не кажеш какво експериментираш пак, че да не се мъчим да гадаем в каква посока търсиш отговор

Автор Danil (луда глава)
Публикувано27.04.04 10:20

Ами аз нали преди казах. Разглобих едно дигитално апаратче и сега се мъча да му закрепя един М42 обектив на фотоелемента (което се оказа доста трудно). Както и да е, успях да го закрепя, да не казвам как защото ще ми се смеете. Исках просто да разбера дали ще има проблеми да снима с този обектив и да не се окаже, че неговият си оригинален е с по-голяма светлосила. Следващата стъпка е да намеря от някъде развален обектив, да му изкормя лещите и да направя онова за което си говорих с Маркишки и тебе, т.е. да го направя пак да си е като 50мм с 50мм обектив а не 250мм еквивалент.

Публикувано27.04.04 15:10

Абе, и ти тръгна по пътя на File99, май Нация техничека, ей

Автор Vladi (съпруг)
Публикувано27.04.04 15:23

и аз щях да съм тръгнал по тоя път, ако не бяха подменили апарата не шефа ми, дето го счупих като снимах октомврийското затъмнение...
виж сега никой не ще да ми дава апарат за следващата седмица :-)

Coming Back To Life (by Pink Floyd :-)

Автор Danil (луда глава)
Публикувано27.04.04 15:37

Еее..ти пък, егаси сравнението ми удари! :)

Тема Re: Сетолсила? [re: Danil]  
Публикувано27.04.04 15:46

Весело да става Аз скоро може да намина за малко, ще покажеш на живо

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.