Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:16 14.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Два въпроса относно телеобективнови  
Автор File99 (Оперативна 1ца)
Публикувано16.02.04 19:37

Монтирах на старият 70мм телеобектив окуляр от бракуваната зрителна тръба 40х60 и в резултат с помощта на блендата получих изключително ясно изображение на сила 35-40 пъти но за съжаление с обърнат наопаки образ. Въпросите са два:1)къде в София на кой адрес продават окуляри, за да мога да намеря такъв с възможно най-късо фокусно разстояние, за да използвам максималният капацитет на лещата примерно на 80хпъти увеличение?2) устройството, което се използва при астрономическите рефрактори за изправяне на образът може ли да се инсталира успешно на телеобектив с оглед конструктивните му особености - тоест това устройство само по себе си отделен окуляр ли представлява или се монтира допълнително към окулярът? Накрая ако някои от вас има в излишък окуляр с фокусно разстояние 4 мм можем да се споразумеем за цената му.

ssgestaponkvd@hotmail.com

Тема Re: Два въпроса относно телеобективнови [re: File99]  
АвторИлиaн (Нерегистриран)
Публикувано16.02.04 20:10

Ами аз мисля, че устроиството за прав образ е отделно от окуляра. Окуляра се вкарва в него и образа се вижда нормален. Поне така мисля. Колкото да окуляр с фокусно растояние 4mm имам да. Обаче нама как да ти го дам защото съм от Пловдив. Иначе намам нищо против да се договорим за него.

Тема Ще намеря човек от Софиянови [re: Илиaн]  
Публикувано16.02.04 20:14

Ще намеря човек от София с ненужен 4 мм окуляр, колкото до устройството явно е че ще бъде невъзможно от конструктивна гледна точка то да се вкара в тесният телеобектив. Питай в Пловдив дали някои се интересува от зрителна тръба с вариобектив увеличение 20-50 пъти на 50 мм обектив на разумна цена.

Тема Re: Ще намеря човек от Софиянови [re: File99]  
АвторИлиaн (Нерегистриран)
Публикувано16.02.04 20:28

Дай малко информация за тази зрителна тръба! Каква е, как работи? Кажи и колко струва пък ще видим!

Тема Re: Два въпроса относно телеобективнови [re: File99]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано16.02.04 23:22

Не ми стана ясно за какво говорим: фото телеобектив, обектив от зрителна тръба или нещо друго. Щом има бленда значи ли че е фото телеобектив? Но тогава тези 70мм какво са? Диаметър или фокусно? Щом пък имаш 35-40х значи трябва тези 70мм да са не фокусното, а диаметъра? Само че като се каже "70мм телеобектив" се разбира обектив с фокусно 70мм, друг е въпросът, че това трудно ще се нарече телеобектив.

Иначе, устройствата за изправяне на образа са:
- междинна проекционна леща (окулярна проекция). Може да се променя увеличението й. Продават се такива неща, казват се Турист-ФЛ, завиват се на М42 обективи и фокусното им е около 9мм, имат си и окуляр;
- призма (всъщност две призми) с покрив, roof призма - използва се в "правите" бинокли. Купуваш си един бинокъл от 20 лева и му взимаш призмите;
- просто огледало - тогава оптичната ос се пречупва на 90 градуса, образът е прав, но лявото и дясното са обърнати;
- призма на Амичи - май тъй се казваше. Тя също пречупва оста на 90 или 45 градуса, но образът е нормално прав.

И накрая - 4мм окуляр не е най-добрия избор.

Тема Изделие Юконнови [re: Илиaн]  
Публикувано17.02.04 16:09

Изделие Юкон(Сибир)WA с технически характеристики 20-50х50 - променливо увеличение от 20 на 50 пъти на базата на вариообектив и 50мм обективна леща. Производство на Сибир оптикс, на българският пазар струва 180 ЛВ, аз я продавам за 100 ЛВ, но ако се разкарвате за нея чак от Пловдив ще приспадна част от пътните ви разходи.

Тема В механиката е проблемътнови [re: bobo]  
Публикувано17.02.04 16:32

Телеобектив към фотоапарат - т.е. фототелеобектив. 70мм диаметър на обективната леща. Фокусното разстояние на 70мм обективната леща изобщо не съм го измерил.

При използването на окулярът от зрителна тръба Турист 20х50, които е с фокусно разстояние 7мм(измерено на око!) телеобективът дава обърнат наопаки образ със сила около 30 пъти, следователно окуляр с фокусно разстояние 9 мм ще даде като краен резултат увеличение от порядъка на 25 пъти, което изобщо не ме устройва. Взех призмата на зрителна тръба 40х60 но нямаше начин да я напасна конструктивно на телеобективът, в този случай заради фокусното разстояние, което за нея се явяваше навътре в конструкцията на телеобективът на практика трябваше да вкарам призмата заедно с металната й кутийка в по-тясно пространство, или да разглобя и взема само призмата от нейната кутия. После по какъв начин ще я разположа в идеална позиция спрямо фокусното разстояние, което трябва да захване и препрати към окулярът е въпрос на висша механика.

! За това с огледалото обаче изобщо не се сетих и още довечера ще го пробвам, намирам точното фокусно разстояние(малко преди точката на пречупване) от телеобективът и го отразявам в посока окулярът, само че тук отново ще се опре до фина механика, защото конструктивно окулярът трябва да се монтира под нулев ъгъл спрямо отразяващата повърхнина на огледалото и фактически ще дойде под около 80 градуса спрямо основната ос на инструментът. В този случай поставката на огледалото би могло да бъде импровизирана металическа рамка, но точното поставяне на окулярът е съвсем друг въпрос. Най-удачно поне на първа представа ми изглежда да захвана огледалото с метална рамка към металната конструкция на телеобективът и по същият начин с друга метална рамка перпендикурялна на отразяващата повърхност на огледалото да захвана окулярът. Как обаче ще се захванат метални рамки на пластмасово огледало един Господ знае! Сигурно трябва да се използват някогашните метални конструктури или да се търси помощта на опитен майстор.

Грубо изчислих, че 4 мм окуляр трябва да даде сила 65-70 пъти, което относително ме устройва поне на този етап. Мога да се примиря с обърнат наопаки образ при увеличение поне 80-100 пъти.

Тема abe..нови [re: File99]  
АвторES (Нерегистриран)
Публикувано17.02.04 20:10

shto prosto ne zemesh da si porychas otniakyde edna perfektna zrt457 mesto da gubish vreme v razvoini napyni.. I niama li tuka niakoi koito da mu kaje che teleobektiv 70-100x uvelichenie ne moje da mu dade (osven ako ne e mto). Syshto .. "окулярът от зрителна тръба Турист 20х50, които е с фокусно разстояние 7мм(измерено на око!)" - dosta "na oko" e izmereno! Fokusnoto raztoianie na okuliara na trybata e 16-17 mm. Ako na tova 30x moje izobshto da se viarva tova nai-veroiatno oznachava che faila se e sdobil s edin ot onia obektivi na zeiss 8/500? , koito poveche ot 20-25x kachestven obraz edva li she dade (koeto ne znachi che tova ne e dobyr TELEobektiv)

Тема Re: В механиката е проблемът [re: File99]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано17.02.04 23:19

Мдаа, всяка вечер свежа изненада

File99, не са ли ти казвали, че фокусното разстояние на фотообективите е написано на корпуса? И като говорим за фотообективи казваме, например, 200мм обектив f/2.8, а не си мерим "обективните лещи". Освен ако не си попаднал на нещо екзотично фокусното на такъв обектив най-вероятно е до 300мм.

Окулярите на Турист-ите са, мисля, 18мм. Значи 17х. А тия сили и увеличения как ги смяташ на изуст направо ти се чудя. Хич не ми стана ясно и как мислиш да сложиш пластмасовото (??????) огледало. Откъде дойде този "нулев ъгъл" и тези 80 градуса? Я вземи си нарисувай всичко, за да ти се проясни малко.

Наистина, що не вземеш да си купиш нещо готово, с твоите ресурси едва ли са проблем 100-200 долара. Може да спестиш и ако продадеш обектива.

Тема Bobo, трябва да се разсъждава рационалнонови [re: bobo]  
Публикувано20.02.04 21:14

Съдейки по думите ти и това, което е написано на корпусът говорим за 300 мм обектив на f/4,5. Бих искал разяснение относно означението “f/4,5”. Ако действително фокусното разстояние на окулярът на Турист 20х50 е такова, това означава 4,5х17= 76,5x увеличение при окуляр с фокусно разстояние 4 мм, което напълно ме устройва. Сегашната цена от 40 USD, която ми искат за такъв окуляр ми се вижда три пъти над нормалната и ще търся елементът от физически лица. Колкото до огледалото, чиито корпус е пластмасов, а не самото огледало(!) предвиждах да го разположа закрепено в района между прикладът и спусъкът, където по принцип трябва да се монтира фотоапаратът и да захвана отражението с окулярът инсталиран под указаният ъгъл. Впрочем направих опит да изправя образът като разглобих бракуваната тръба 40х60 и отделих нейната призма, която също се разглоби. Симулирах положението й в оригиналният й механизъм и успях да я закрепя на магия на няколко положения, за да уцеля правилното място в телеобективът, за съжаление обаче нищо не се получи. При обратното сглобяване на здравата част от зрителната тръба разделената на две призма от едната страна успях да закрепя с тел от пружина за химикалка запазвайки я в стабилно положение годно за експлоатация, другата страна изобщо не представляваше проблем.

Докато Симеон е на власт и се провежда такава политика няма да дам един лев встрани от финансовата отчетност, ще маневрирам с наличните изделия и само в краен случаи ще отделя пари и то за сметка на пряката данъчна тежест. Разходите по ми по колата сравнени с българският стандарт са космически, само годишното пълно каско е почти колкото десет такива телеобектива, при това положение не мисля за целесъобразно да отделям средства за изделия, които мога да добия без да плащам кеш. Тоест всичко е въпрос на чиста икономическа логика, а вече хора които не знаят как се борави с пари и най-вече как се пестят пари и то при такава особено сложна конюнктура мога да разсъждават на принципът “с твоите ресурси едва ли са проблем 100-200 долара”. 100-200 USD не са никакъв проблем но даже и тях няма да вложа в нещо, от което не се правят пари или поне перспективата за това не е особено обещаваща. В крайна сметка няма и защо да продавам обективът, за да печели някои от него вместо да работи а чисто и просто ще намеря 4 мм окуляр за 15-20 ЛВ и ще получа идеалната за мен конфигурация 76,5х70, макар и наопаки образ. В реда на мисли такъв инструмент е напълно годен за астрономически наблюдения, а за сребристите обекти които все още чакам обърнатият образ няма почти никакво значение. По този начин ще зачеркна ЗРТ 457 от инструментите за покупка и с тези пари плюс още 150-200 USD ще инвестирам в CCD-camcorder, което се явява изделие на върха на технологичната пирамида. По този начин само с 350-400 USD ще приведа старият съветски телеобектив в напълно годно средство за наблюдения и ще закупя авангардно изделие, с което да мога да изготвям снимков материал и да го пращам от личният си компютър из цял свят. По този начин десетките спотъри, с които поддържам контакт няма да получават само един задоволителен литературен опис на наблюденията и техните резултатите, а ще могат да преценяват фактите въз основа на фотодокументи, които безусловно ще влязат в информационната структура на файла. В крайна сметка човек трябва да мисли рационално, а не хвърля сто долара тук, сто долара там и то за някакви си играчки и да върви назад с хиляди…

Lens made in USSR

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.