|
Тема
|
Защо е това съревнование EU - US ?
|
|
Автор |
Дparaнoв (Нощен инстинкт) |
Публикувано | 06.06.03 23:16 |
|
Вчера присъствах на една Астрономическа конференция, темата беше "Нов тип телескопи". Накратко Американците ще правят обсерватория с диаметър
на огледалото 30 м. Проекта е на няколко Университета на западното крайбрежие.След много гръмки приказки, махания, цветни диапозитиви, филмчета и така нататък се стигна до гранд финале, ръкопляскания и въпросите. Излиза едно момченце и пита: "Ами то много хубаво че е 30 метра
огледалото ама Европейците ще имат 100 метра до 2020 година" - при което
цялата зала избухва в ахкания, охкания и дори отнякъде дюдюкания. Оратора отговаря доста нервно и с насмешка че Европейците няма да е имат, защото
нямали толкова пари като нас...и всички се смеят.
На мен ми стана много тъпо, от къде го извадиха този научен шовинизъм, в крайна сметка това ще е за всички ? За мен цялата история си беше голяма наглост и добре че нямаше екип от ЕСО.
Иначе телескопа ще има камера - 2.3 миларда пиксела.
10mas
Щели да направят каталог на всички тела в Слънчевата система с размери по-големи от 250 метра. Базата данни изчислена на 40 петабайта.
Телескопа ще е операционен през 2011 година.
Редактирано от Дparaнoв на 06.06.03 23:28.
| |
Тема
|
Re: Защо е това съревнование EU - US ?
[re: Дparaнoв]
|
|
Автор |
Swebus () |
Публикувано | 07.06.03 00:51 |
|
Това за 30 м телескоп е доста интересно. Къде ще бъде разположен?
А иначе в състезаването лошо няма - конкуренцията викат, била двигател на прогреса . Само да не си правехат мръсни номера и да се уважаваха взаимно.....
| |
|
|
|
|