Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:10 13.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Една ли е вселената?нови  
Автор Kaлu* (диви цветя)
Публикувано14.03.03 17:55

Какво казва науката по тоя въпрос. Една ли е или има повече от една вселени. Или идеята за повече вселени е измислица на фантастите?

Тема Точно тук му е мястото на въпросанови [re: Kaлu*]  
Авторgeri (Нерегистриран)
Публикувано15.03.03 02:20

Хайде астрономите, отговаряйте, щото към мен доверието по въпроса е нищожно .

Тема Re: Точно тук му е мястото на въпросанови [re: geri]  
Автор Kaлu* (диви цветя)
Публикувано16.03.03 21:03

Научният подход изисква събиране на инфо от различни източници, нал тъй?

Тема Re: Точно тук му е мястото на въпросанови [re: Kaлu*]  
Публикувано17.03.03 00:16

Аз само мога да ръкопляскам на такъв подход! Най-вече като се събира инфо от източници, разбиращи от съответната област :))

Тема Re: Точно тук му е мястото на въпросанови [re: geri]  
Авторole (Нерегистриран)
Публикувано17.03.03 17:50

versii versii versii

Тема АСтрономията е науканови [re: Kaлu*]  
Автор KlD (Лапетия)
Публикувано19.03.03 14:39

която изучава звездите, галактиките, вселенАТА въз основа на наблюдения, факти и доказателства, а не на предположения, догадки и хипотези! Няма астроном, който да ти даде точен и ясен отговор.

Нищо не променя тъй детето, както космосът и пубертетът.

Тема Re: АСтрономията е науканови [re: KlD]  
Авторvortex (Нерегистриран)
Публикувано19.03.03 14:43

А поне за определение на термина "вселена" какво може да се каже?
Що е то Вселена?

Тема Re: АСтрономията е науканови [re: KlD]  
Автор Kaлu (ананда)
Публикувано20.03.03 10:59

Гери ми даде точен научен отговор-вселената е една и терминът вселени е некоректен. Измислица на фантастите.
Затова и питам тук-е ли така или науката все пак допуска множественост на вселените.
Щото Гери е научно светило и, както виждаш, ме намери и тук да ми се хили, че не му вярвам на думите еднозначно, а се опитвам да правя и собствено проучване.

Изобщо аз наистина си питам за вселените, но пък вече знам за Гери-за него неизяснени зони не съществуват. Нещата или са открити, или ги няма въобще и с всякакви недоказани предположения единственото нещо, което трябва да се прави, е гаврата.

Диви цветя и дъх на трева

Тема Re: АСтрономията е науканови [re: Kaлu]  
АвторMapkишkи (Нерегистриран)
Публикувано20.03.03 13:01

Ами говори се за "мехурчеста вселена" но мисля, че е въпрос само на изразяване да кажеш, че има примерно 5 вселени или една вселена от 5 големи йерархични структури... Всъщност аз не съм профи, тъй че нека някои по-знаещ да се обади!
Някъде бях чел израза: "... за по-големи йерархични структори няма място във Вселената" - ставаше дума за свръхкуповете от галактики, но незнам!

Тема Re: АСтрономията е науканови [re: Kaлu]  
Публикувано20.03.03 13:09

Сега "светилото" Гери ще се "изгаври" с една дефиниция.

Слушай сега:

Вселената е съвкупност от всички звезди и галактики, нали така? Наблюдаеми или ненаблюдаеми (зад хоризонта), но взаимодействащи си и намиращи се в причинно-следствена връзка. Независимо от свойствата на пространство-времето в различните области на вселената.

Ако има някъде още звезди, които можем да докажем че съществуват по някакъв начин (един вид наблюдение), то те ще бъдат част от тази вселена, нали? Независимо кога в бъдеще се извърши този процес.

За всякакви "паралелни" вселени, които не можем по НИКАКЪВ начин да регистрираме (обърни внимание на "никакъв"!), означава че те по НИКАКЪВ начин не влияят на нашата, т.е. нито можем да отидем там, нито те да дойдат тука, нито нищо. Което състояние по познавателно значение не довежда до НИЩО - няма смисъл да се съобразяваме с такива вселени, защото те не могат да ни въздействат по НИКАКЪВ начин НИКОГА. Тяхното съществуване ще бъде НЕДОКАЗУЕМО, в прерогатива само на фантастите. Но и героите на фантастите се местят м/у вселените, значи има НЯКАКЪВ начин за взаимодействие, значи те са част от НАШАТА Вселена - ПО ДЕФИНИЦИЯ.

И пак за край: ако можем да регистрираме, или "усетим" (по твойта терминология :) някакви неизвестни звезди или галактики, те ще са част от нашата, една Вселена.

Много глупави спорове възникват от неуредени дефиниции на понятията, да знаеш.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.