Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:15 13.07.25 
Природни науки
   >> Астрономия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За Маркишки........и не самонови  
Автор LEO (sunny)
Публикувано18.03.01 23:26

Маркишки,

Обръщам се на първо място към теб, защото мисля, че можеш да ми дадеш компетентно мнение на база познанията и оборудването, които имаш.
Псочвам ти три адреса на сайтове, където ще намериш координати и звездна карта. Моля те, кажи ми, възможно ли е при добри условия да се наблюдава този червеникав звезден обект? От всичко, което съм прочела досега, би трябвало този обект да се приближава към Слънчевата система.
Ще бъда благодарна също и на всички останали, които могат да помогнат.

http://www.zetatalk.com/teams/rogue/sight001.htm

http://www.zetatalk.com/theword/tword03m.htm

http://www.zetatalk.com/teams/rogue/sight003.htm

"Най-същественото е невидимо за очите"

Редактирано от LEO на 18.03.01 23:28.

Тема Re: За Маркишки........и не самонови [re: LEO]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано19.03.01 22:13

Ако Маркишки ми позволи да се намеся...

Доколкото си спомням тук в клубовете скоро имаше тема за десетата планета. Защо пренебрегваме единадесетата и скачаме направо на дванадесетата? Както и да е...

Пак да си кажа - много, много скептично съм настроен към тези тайни, загадки и конспирации на НАСА, например. какво ще загуби НАСА ако каже, че са открили 10-та, 11-та или 12-та планета? Ами ще й увеличат бюджета. Дай Боже всекиму:)) А такива новини не се чуват от сериозните издания, май.

Това, което разбрах от посочения сайт е, че от февруари този обект вече ще се вижда. Само не разбрах защо не се е виждал досега. Областта на Орион е много наблюдавана и снимана. Притесни ме и доста причудливата форма на орбитата, ако тази червена линия е орбита. Въобще не ми прилича на планетна орбита. За тези 7-8 години, за които пише там една далечна планета е редно да има доста по-различна форма, която горе-долу да се повтаря. Пък и защо астрономите - любители да не могад да я "хванат във фокус"? Не всички гледат с 5-см телескопи. Въобще тая работа...

От друга страна това съобщение на този сайт никак не ми изглежда на астрономическо. Не си спомням някъде да съм виждал астрономическите координати да се дават като десетични числа. А и ефемеридите на един вече "известен" на астрономите обект съдаржат доста повече неща.

И да не съм съвсем безполезен с тоя ми коментар на адрес:
http://astronomy.hit.bg/12th_planet_1_deg.gif и
http://astronomy.hit.bg/12th_planet_2_deg.gif
съм сложил две карти на областта, съответно със зрително поле 1 и 2 градуса. На първата карта с червена кръстче е отбелязано мястото на обекта на 1 април 2001 г. Най-ярката звезда е 8.8, а най-слабите звезди са над 15 зв.в.

Бих предложил на LEO да даде заявка за снимане на областта през някой от роботизираните телескопи в интернет. Може нещо да изкочи:))

Ееееее, де да знам, може и да не съм прав:))

Тема Re: За Маркишки........и Бобонови [re: bobo]  
Автор LEO (sunny)
Публикувано20.03.01 12:35

Бобо,

Страшно много ти благодаря за този отговор. Нека ти поясня малко.

Първо, за десетата планета. В случая 10 и 12 означава едно и също нещо. Дванадесета само дотолкова, доколкото така са я наричали древните шумери. Или по-скоро, така са броели небесните тела - освен деветте познати планети (а те са познавали и деветте!!!, които познаваме днес), те са броели Слънцето и Луната, следователно въпросната планета става дванадесета. А какво общо имат те с планетата- моля те, прочети го например в клуб "Митология", за да не се обяснявам прекалено дълго тук.

За НАСА - аз също не одобрявам "тези тайни, загадки и конспирации", но за съжаление, те не искат нашето мнение. А ти знаеш добре какво е ролята на секретността в някои организации, в това число и НАСА. Съгласно различни неофициални сведения, НАСА и амер. правителство са уведомени за тази планета далече, преди да я открият. Те обаче имат един куп основателни причини (най-малкото, според тяхното разбиране за основателност), поради които не желаят да бият барабана. А когато подобна организация не желае да прави нещо....... Въпреки това, тъй като живеем в материална среда, нищо не може да остане скрито за дълго време. Появява се изтичане на информация. Така в края на 1983 г, в интервю на Томас О'Тул от "Вашингтон пост", взето от водещи учени от IRAS, се появява информацията за откриването на това космично тяло. Инетрвюто е отразено и в други ежедневници, като уводните думи са:

WASHINGTON - A heavenly body possibly as large as the giant planet Jupiter and possibly so close to Earth that it would be part of this solar system has been found in the direction of the constellation Orion by an orbiting telescope called the Infra-red Astronomical Observatory (IRAS).
ВАШИНГТОН - Небесно тяло, с големината на гигантската планета Юпитер и по всяка вероятност толкова близо до Земята, че би могло да бъде част от Слънчевата система, е било открито в посока на съзведието Орион от орбитиращ телескоп, наречен Infra-red Astronomical Observatory (IRAS).

Сайта, който посочих, е част от тези неофициални източници. И понеже той е по-особен като източник на информация, а освен това проверката е висша форма на доверие, затова помолих хората в този клуб да проверят какво става. Аз не разполагам нито с необходимите познания, нито със съответното оборудване. В този сайт е изписано доста за въпросната планета, за периодичността на появяването й, за особеностите на орбитата й, за влиянието й върху Слънчевата система, върху Земята и земните магнитни полюси, и т.н. , и т.н. Например причудливата орбита се обяснява с това, че тя гравитира по силно елиптична орбита около два центъра, Слънцето и друго небесно тяло, невидима тъмна звезда...... Тази невидима звезда (или въпросната планета, или и двете) оказва гравитационни смущения върху орбитите на Уран и Нептун - нещо, което астрономите добре знаят, или най-малкото, в което се съмняват (съгласно публикации на Нюзуик от 1982).

Е, засега спирам дотук...... Ще помисля върху твоето предложение. Още веднъж ти благодаря.

Тема Re: За Бобонови [re: bobo]  
Автор LEO (sunny)
Публикувано26.03.01 00:13

Бобо,

Благодаря ти за двете карти на обекта.
Надявам, се че ще прочетеш отговора ми от преди няколко дни. Там се опитах да ти обясня как стоят нещата. Готова съм да ти отговоря и на други въпроси, стига да знам отговорите.

Чак сега намерих време да отворя тези две карти, но само, за да установя, че съм абсолютен невежа. Нищо де, човек се учи докато е жив. Добре поне, че се сещам какво е зв.в.

Все пак, искам да те попитам - пишеш, че "На първата карта с червена кръстче е отбелязано мястото на обекта на 1 април 2001 г. Най-ярката звезда е 8.8, а най-слабите звезди са над 15 зв.в.". Значи ли това, че ти си нанесъл местоположението на обекта на определената дата на база координатите от сайта, който ти дадох?
Друг въпрос - разбира ли се този обект от каква зв.в. ще бъде на тази дата? Или въобще от каква величина е към момента?
Още един въпрос - ти имаш ли условия, за да видиш този обект, сега или на по-късен етап?
И последен въпрос - като казваш "Може нещо да изкочи:))", сериозно ли го казваш или усмивката подсказва приятелско-подигравателна закачка?????

Тема За Леонови [re: LEO]  
Авторbobo (Нерегистриран)
Публикувано26.03.01 12:35

Ето няколко отговора:
1. За звездните величини - 8 и 15 - това са граничните звездни величини на картата, написал съм го за ориентация, да стане ясно, че с око няма да се види никоя от тях.

2. За мястото на обекта - да според едната от таблиците на сайта.

3. За звездната величина - от този сайт не се разбира нищо за обекта, освен може би мястото му.

4. За условията - не разбрах точно какво се има предвид под "условия". Това място е над Орион, така че се вижда всяка вечер преди, да кажем, 22 часа. Ако питаш дали имам телескоп, с който да го видя - не знам. Телескоп имам, но не знам колко е слаб обектът и дали с моя телескоп ще мога да го видя. И още - аз живея в сравнително голям град, съответно осветен, а такова място не е подходящо за наблюдение на слаби обекти.

5. Усмивката трябва да подскаже приятелска закачка, но чак подигравателна не бих казал:)) Ти потърси ли роботизиран телескоп?

Тема По тематанови [re: LEO]  
АвторMapkишkи (Нерегистриран)
Публикувано26.03.01 12:40

Извинявам се, че чак сега влизам в темата! Не я догледах до сега!

Ами то за 10-та планета се говори много и не от вчера, но аз не мога да разбера за какво толкова се вдига такъв шум! Ако наистина зад орбитата на Плутон има нещо, то най-вероятно е малко тяло, лишено от атмосфера, вода и каквито и да са условия за живот. Слънцето там би огрявало толкова слабо, че този свят би останал завинаги замрънал и мъртъв. Говори се дори, че Плутон не е планета, в смисъла, в който това се разбира обикновено - предполага се, че той е топка от скали и лед, носеща се по силно изтееглената си орбита. Ако пък 10-тата планета е голямо тяло, според законите на Кеплер тя би трябвало да се движи много - много бавно, обикаляйки Слънцето вероятно за стотици наши години, но такова тяло би било лесно забележимо и отдавна известно!
В първия случай 10-тата планета наистина би била трудно забележима. Нека си припомним обаче, чее Слънчевата система не свършва само с орбитата на Плутон - да не забравяме кометните ядра, носещи се още по-далеч!

Трудно бих могъл да видя дали наистина там има нещо, с моите 10 - 11 см. обективи - това може да се окаже извън способностите дори на най-големите телескопи. Обикновено такива обекти се намират най-лесно по фотографии, но явно е, че досега не е регистрирано нищо! А и защо едно такова откритие да се засекретява? Със сигурност едно парче замръзнала скала носеща се отвъд Плутон не би очудило много хора, то си е много вероятно наистина, след като и до ден днешен се откриват още астероиди в астероидния пояс между Марс и Юпитер, защо пък да няма нещо такова и в покрайнините на Слънчевата система? Но от какво значение би било това? Предположенията за наличието на 10-та планета понякога съм ги чувал облечени с доста мистика, но защо? Нека се отърсим от нея - тя не помага никому!

Тема Re: По тематанови [re: Mapkишkи]  
Автор LEO (sunny)
Публикувано26.03.01 23:25

Благодаря за вниманието, Маркишки.

За да разбереш за какво толкова се вдига шум, може би трябва да поразгледаш сайта, който ти посочих (там, където са координатите, т.е. zetatalk.com). За да не звуча съвсем шокиращо или глупаво, или необосновано, ще цитирам мнението на Виталий ШЕЛЕПОВ, полковник, кандидат на техническите науки, което той дава в сайта си x-files.agava.ru М):

Сегодня добавился еще один неожиданный источник - интернетовский сайт ZetaTalk, который ведут те, кто называет себя Зетами - представителями инопланетной расы Zeta Reticuli (см. #7'99). Насыщенность сайта разнообразной информацией не позволяет говорить о примитивном розыгрыше. Достаточно сказать, что только один из полутора десятков его разделов - "Наука" - содержит около сотни статей по самым разным областям знаний. Критический анализ сегодняшних научных концепций (в том числе и основополагающих) здесь соседствуют с подсказками перспективных научно-технических направлений и указаниями конкретных деталей, которым до сих пор достаточного внимания не уделялось.

Надявам се, нямаш нужда от превод. В сайта (много от темите там вече са преведени на руски, а останалите се превеждат), ще намериш отговори на някои от въпросите, които поставяш. А също и защо не става въпрос за парче замръзнала скала, а за нещо много повече........ Освен това, ако нещо е облечено в мистика, сигурно има някаква причина???

Освен това, моля те, виж това, което написах до Бобо тук.

Тема Re: За Бобонови [re: bobo]  
Автор LEO (sunny)
Публикувано26.03.01 23:39

Бобо, ами какво друго мога да направя, освен отново мно-о-о-о-ого да ти благодаря !

Още не съм потърсила роботизиран телескоп? Ще бъде ли адски нахално, ако те помоля да ме насочиш къде да го търся - БАН, И-т по космонавтика, или къде?

Освен това, ако случайно тази тема ти е интересна, поразрови се из оня сайт, от който са координатите, т.е. zetatalk.com. За да не звуча съвсем шокиращо или глупаво, или необосновано, ще цитирам мнението на Виталий ШЕЛЕПОВ, полковник, кандидат на техническите науки, което той дава в сайта си x-files.agava.ru) :

Сегодня добавился еще один неожиданный источник - интернетовский сайт ZetaTalk, который ведут те, кто называет себя Зетами - представителями инопланетной расы Zeta Reticuli (см. #7'99). Насыщенность сайта разнообразной информацией не позволяет говорить о примитивном розыгрыше. Достаточно сказать, что только один из полутора десятков его разделов - "Наука" - содержит около сотни статей по самым разным областям знаний. Критический анализ сегодняшних научных концепций (в том числе и основополагающих) здесь соседствуют с подсказками перспективных научно-технических направлений и указаниями конкретных деталей, которым до сих пор достаточного внимания не уделялось.

Ще разбереш и за мистериите на НАСА, и за милион други неща. Макар, че за мен най-интересен е наистина разделът Наука, който започва с Големия взрив, черните дупки, и т.н.

Оценявам приятелската ти усмивка! Затова и от мен :

Тема С извинениянови [re: LEO]  
АвторMapkишkи (Нерегистриран)
Публикувано27.03.01 10:05

Извинявай Лео, нямах намерение да засягам никого. Само не мисля че мога да направя повече от професионалистите с техните големи инструменти - далеч съм от техните възможности.
може би ще ти бъде полезно като информация да знаеш, че газовите планети като Юпитер и Сатурн започват да се виждат като дискове с увеличение от 30 - 40 пъти нагоре. Това добре, но ако Юпитер беше отвъд Плутон, вероятно щеше да е много по-трудно да го видя като диск, а и той би бил много по-слабо осветен и не така ярък какъвто е сега. Ами ако обекта е по-слаб и по-малък по размери ... забрави да го видя с апертура от 11 см. с каквато са моите уреди! Признавам че сайтът е интересен.

Още веднъж извинения.

Тема Re: С извинения [re: Mapkишkи]  
Автор LEO (sunny)
Публикувано27.03.01 22:38

E-е-е, няма нищо. .... Благодаря ти за поясненията, много са полезни. Аз наистина съм невежа в тази област, но покрай онзи сайт започнах да се интересувам от някои неща. Всъщност надали има човек, който да не е впервал поглед в звездното небе.
Искам да те помоля, ако се зачетеш повечко в онзи сайт и откриеш нещо твърде интересно или пък твърде противоречиво, сподели го с мен.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.