Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:07 05.07.25 
Взаимопомощ
   >> Алкохолно зависими
*Кратък преглед

Тема Алкохолизъм и алкохолизъм..  
Автор stefko_aa (Загорец)
Публикувано03.04.14 21:51

Почнах да пия алкохол още като ученик,тъй като си бях доста страхлив освен това,дето си бях и тотален егоист и то такъв егоист,че по едно време сам не можех да се понасям.
Няма да влизам в подробни пояснения как,къде или колко съм пил-в случая искам да споделя нещо относно леченията на какви ли не психически заболявания,на които също не смятам да им описвам подробно поставените лекарски диагнози.
За пръв път посетих спешен лекарски кабинет когато бях в град Варна през 1988 година през зимата когато имах чувството,че умирам или полудявам или и двете,като за мен това кое какво е било точно няма голямо значение-това беше първото ми преживяване,което надявам се няма да забравя докато все още имам акъл в главата си.През 1991 година след едно напиване само с бира през лятото,на следващия ден когато почнах да си оправям колата пред блока настана такъв Ужас в главата ми,че едва успях да прибягам до дома си с надеждата някак си да се скрия,но не стана и дори стана още по-зле.На следващия ден ме заведоха на един специалист-психиатър,който ми назначи някакво лечение с лекарства,постоях малко в психо-диспансера и оттогава дефакто започна моята дълга Одисея с непрекъснатото ходене по болници,по психиатри,по спешни кабинети,по екстрасенси,йоги,психолози и какво ли не още с основната идея да не пия и да се чувствам добре.Помня когато след това първо мое посещение на психиатър аз наистина поисках да спра да пия тъй като тия всички тия лудости станаха след като се напих предишната вечер и така или иначе не пиех и си пиех хаповете,които ми назначиха.
Както споделих това не ме помогна да се почувствам по-добре,а просто не пиех но ставах по-зле и по-зле и в крайна сметка винаги след такова "ЛЕЧЕНИЕ" отново започвах да пия. Тоя АДСКИ кръговрат на пиене на алкохол и спиране,на пиене на хапове и не пиене на алкохол,а накрая и на съвместно пиене и на хапове и на алкохол не спря до преди Анонимни Алкохолици точно когато щях да направя някоя непоправима дивотия.
Та освен алкохола,който започнах да пия през 1979 година,започнах да пия и лекарства-променящи съзнанието от 1991 година и не спрях да ги пия до 2008 година/става дума и за хаповете/.
Днес и сега съм трезвен и чист без капка алкохол или каквото и да е лекарство-променящо съзнанието вече седма година.Днес и сега също не пуша и цигари,които ги дънех като счупена печка дори от преди алкохола.Днес и сега съм наистина благодарен за всичко,което съм бил,което ми се случи,и което съм сега.
Това го дължа само и единствено на Братството Анонимни Алкохолици където открих своята Висша сила,която наричам за себе си Бог,и която ми дава всичко,от което се нуждая за да живея достоен трезвен Живот;Живот такъв,какъвто никога дори не бях и подозирал,че съществува...

Благодарен съм на Бог за това,че съм жив и трезвен,и за Братсвото на Анонимни Алкохолици където открих Живота,който никога не успях да намеря през всичките тия години на напразните опити да се направи невъзможното с каквито и да е човешки сили.

Бъдете живи,здрави и трезви,и се радвайте на всичко,което имате днес и сега!

Бъди себе си.

Тема Re: Алкохолизъм и алкохолизъм..нови [re: stefko_aa]  
Автор д-p (новак)
Публикувано04.04.14 08:02

Опитвам се да се предпазя от обобщения, това може да навреди на отделни хора.
Оплюването на всички психолози, психиатри, алкохолици, йоги и т.н. и слагането им под общ знаменател не води до нищо добро. Хората са различни и всеки намира своя път.
Противопоставянето на медицината и АА, Бог и психотерапията, лекарствата и духовното развитие и т.н. води само до объркване. Никой не бива да се прави на Бог и да отсъжда категорично. Това са различни и незаменими категории. Всички те имат своето място за определени хора, в определени моменти или етапи. И трябва да внимаваме с очакванията си.
По отношение точното диагностициране на алкохолизма наистина съществуват доста проблеми в България, това съвсем не е лесна задача и понякога изисква проследяване във времето. Неслучайно в медицината има приемна, работна и окончателна диагноза, освен това винаги се мисли и за други болести /диференциална диагноза/. Понякога симптомите са подобни при различни заболявания и това води до объркване. Всеки абстинентен алкохолик има депресивни симптоми, но това не е депресията като самостоятелно заболяване и не изисква антидепресанти. Има обаче и хора с депресия и алкохолизъм.
Преди години имах пациент със зависимост и черепно-мозъчна травма, когото трябваше да подготвя за представяне на ТЕЛК. Беше обиколил над 10 различни психиатрични служби. На всяка епикриза имаше различна диагноза. Положихме с него огромен труд да съберем всички документи, да уточним диагнозата и да я формулираме коректно. Но това беше възможно само след няколко месеца стационарно лечение, допълнителни психологични изследвания и много усилия. Едва след това човекът си направи терапевтичен план и успя да се стабилизира. Грешката в диагностицирането може да изпрати болния в съвсем погрешна посока и наистина да се загуби ценно време.

Тема Re: Алкохолизъм и алкохолизъм..нови [re: д-p]  
Публикувано04.04.14 08:45

Докторе,не зная защо сте останали с впечатлението,че "оплювам доктори,психолози,йоги и тн и тн".Ако исках да го направя имам доста по-подходящ запас от думи и средства,но не това беше целта.

Просто споделям от своя "скромен алкохолишки опит" КОЕ УСПЯ ДА МЕ ВЪРНЕ КЪМ ЖИВОТА" и кое не успя да го направи в тия над 30 години на пиене,не пиене и всякакви усилия на кого ли не да направи какво ли не за да живея без да пия и без да се побърквам от това,че се опитвам да живея без да пия...Тия разделения на това какво е алкохолизъм,какво не е алкохолизъм и какво "СЪПЪТСТВАЩО ЗАБОЛЯВАНЕ" имам заедно с душевната,умствена и физическа болест въобще не ми върши никаква работа. Кое какво е,какво не е ,защо е така, въобще не ми помага да живея трезвен и достоен живот,нито дори и ме интересува кое какво е макар,че бих могъл да ви напиша цяла една "Дисертация" на тема "СТРАХ,ДЕПРЕСИЯ И ТН И ТН" лично и само от своите постоянни висенета по какви ли не специалисти и спасители.
Това както писах въобще не ме интересува и наистина какво вие правите или не правите също не ме интересува.Винаги съм желаел да помогна на всеки,който наистина иска да потърси помощ,също така съм уважавал и все още уважавам всички лекари и всички хора каквито и да са те.Но когато става въпрос лично за моя живот и за този на хилядите,които не са успяли да се отърват от АДА на алкохолизма, просто няма как да стане да си премълчавам това,което за мен е НАПЪЛНО ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА,тъй като никой ама никой няма правото да ми казва какво съм преживял,какво е трябвало да преживея или да мисля или каквото и да е,АКО НЕ Е БИЛ ЛИЧНО НА МОЕ МЯСТО!!!!....

Благодарен съм на Бог за Анонимни Алкохолици и за новия Живот,който открих там без нуждата от алкохол или каквито и да са хапове-промянящи съзнанието ми.

Желая на всички един приятен и спокоен ден,и на всички събратя алкохолици спокойна и ползотворна трезвеност-днес и сега.

Бъди себе си.

Автор mikii (непознат )
Публикувано04.04.14 15:11

Моята история е също подобна на повечето събратя и сестри.Започнах да пия,на 17години като почти винаги когато се докоснех до алкохола се напивах.Преди четири години нещата почнаха да излизат тотално от контрол.Тогава за първи път се замислих че има нещо сбъркано в моето пиене.Тогава за първи път потърсих психиатър с настояване на съпругата ми.Разговорът ми с лекарката беше точно 3 минути,и ми даде две рецепти/едната зелена/,с напътствия да пия хапчетата и да спра алкохола.Да спра алкохола-това ми звучеше като научна фантастика,но все пак опитах.Е опита приключи след два дена,но не спрях алкохола а спрях хапчетата.Така продължех да си пия.След година нещата станаха още по трагични.Пак бях на творил,някакви каши,аз само тогава се сещах за лекари.И пак историята се повтори,друг психиатър,нови хапчета,/5 минутен преглед/,и да спреш алкохола защото не може хапчета и алкохол.Да знаех че не може,и затова спрях хапчетата.След половин година пак зле,и пак на друга лекарка.Влязох обясних че пия много,тя ме разпита каква е причината.Е аз само това и чаках и като почнах една тирада,как никой не ме разбира,как съм онеправдан и т.н.,та чак ми олекна на душата

.Жената беше много внимателна чак се учудих,разбрана.И тя ми изписа разни хапове,но и тях толкова ги пих.Виж за първи път усетих някакво разбиране.Мина още година с всекидневно пиене,нещата загрубяха тотално.Вече нямах избор исках, не исках трябваше да пия.Тогава за първи път написах в Интернет думата-алкохолик.Колкото и да се мислех за тежък пияч,аз си бях алкохолик по рождение.И о чудо,изскочи ми анонимни алкохолици.Ей не съм бил сам,имало и други със същият проблем.Започнах да ходя редовно на сбирки,като същевременно си и пиех.Количествата малко намаляха,и това ми даде искрица надежда че мога да спра.Така се бях закачил за алкохола,че вероятността да спра,клонеше към нула.И чудото стана след два месеца ходене редовно на сбирки,една сутрин излях всичко в мивката/това сънувах предната вечер/,минах през кабинета на разбраната психиатърка,да ми изпише хапчета,че голям страх ме тресеше от дилир и спрях изведнъж.Че зора беше голям,голям беше но всяко усилие си заслужава.За мен това беше чудо,от 600мл,твърд алкохол и край.Всичко мина добре без треперене,без делир,за което съм благодарен на моята Висша сила.Днес с Божията помощ,вече почти година съм трезвен без капка алкохол.
Сега знам че това е болест,но никой не ми каза за това от лекарите при който,бях ходил.Знам че алкохол не мога да пия,и трябва да работя по програмата на АА,ако искам да съм трезвен.Знам че съм 101% алкохолик.Знам че АА,работи и който се е хванал сериозно,резултатите не закъсняват.Знам че трябва да има приемственост между членовете на АА и психиатрите работещи с наши събратя.Знам че ИМА ИЗХОД,мили братя и сестри.Поздрави.

Автор Sandu62 (минаващ)
Публикувано04.04.14 18:46

Голямата книга, "Мнението на лекаря", мнението на д - р Силкуърт:

"...Година преди въпросния случай в болницата бе доведен човек за лечение от ХРОНИЧЕН АЛКОХОЛИЗЪМ.Беше само частично възстановен след кръвоизлив на стомаха и вероятно имаше ПАТОЛОГИЧНИ УМСТВЕНИ НАРУШЕНИЯ...След отстраняване на алкохола не бе открито ТРАЙНО МОЗЪЧНО УВРЕЖДАНЕ.Той прие програмата, ОЧЕРТАНА В ТАЗИ КНИГА...Познах го по името и отчасти познах чертите му, но всяка прилика завършваше дотук. От една трепереща, отчаяна, изнервена развалина се бе появил човек, изпълнен с увереност и удовлетворение от живота."

Голямата книга, главата "Семейството след това": "А сега за здравето. Тялото, разсипано от алкохола, рядко се възстановява за една нощ, както не изчезват за миг и деформираното мислене и депресията. Убедени сме, че духовният начин на живот е едно мощно лекарство. Ние, които се възстановяваме от алкохолизма, сме истински чудеса на умствено здраве. Виждали сме и забележителни промени в телата си. Почти никой от нас вече не носи белезите на разрухата.Това разбира се не означава, че пренебрегваме човешките средства за опазване на здравето. Бог Е ДАРИЛ на света изобилие от ДОБРИ ЛЕКАРИ, ПСИХОЛОЗИ И РАЗЛИЧНИ ТЕРАПЕВТИ. Не се колебайте да изложите проблемите, свързани със здравето ви, пред такива хора. Не забравяйте, че макар Бог да е сътворил чудеса за нас, никога не трябва да подценяваме един добър лекар или психиатър. Тяхната помощ често е незаменима при лечението на новодошлите и при по - късното проследяване на случаите."

Голямата книга, главата "Как действа програмата":"...Нито пък можехме да намалим егоцентризма си само с желание или със собствените си сили. Трябваше ни Божията помощ.
Ето как и защо трябва да стане това.Преди всичко трябваше да се откажем ДА СЕ ПРАВИМ НА ГОСПОД."

Освен всичко друго в АА и извън АА, се опитвам и полагам усилия да не се правя на господ.

И днес съм трезвен. Благодаря Ти, Господи! Нека бъде Твоята воля!

Тема Re: Алкохолизъм и алкохолизъм..нови [re: Sandu62]  
Публикувано04.04.14 21:02

"Рядко сме виждали човек да се проваля, ако стриктно следва нашия път. Не се възстановяват онези, които не могат или не искат изцяло да се отдадат на тази проста програма и това обикновено са мъже и жени, които по природа не могат да бъдат честни със себе си. Има такива нащастници. Те не са виновни; вероятно така са се родили. Те по натура не са в състояние да възприемат и развият ЕДИН НАЧИН НА ЖИВОТ,КОЙТО ИЗИСКВА БЕЗМИЛОСТНА ЧЕСТНОСТ. Вероятността да се възстановят е по-малка от средната."
Гл.V от Голямата книга "Как действа програмата"

А между другото още от преди време щях да ви попитам теб,пувпав и още някои,които толкова ревностно продължавате да рекламирате доктори,психолози или каквито и да е други лечители:
Да не би да не сте от Анонимни Алкохолици,или аз отново съм допуснал някаква голяма грешка и както казва един мой събрат:"Явно отново съм объркал пистата",но аз в тоя случай май съм объркал не само пистата,не само стадиона,но като ви гледам какво пишете сигурно съм сбъркал и града,в който се провежда надбягването...

А иначе това за Бог е вярно,САНДУ. Както пише в една от нашите Традиции на Анонимни Алкохолици-нека обущаря да се държи за калъпа си,а ние да си правим това,което Бог ни е подарил с единствената цел да предаваме посланието на АА,а не да продължаваме да показваме на нашите събратя как може да продължават да си трошат главите ходейки къде ли не САМО И САМО НЯКОЙ ДА НИ ХАРЕСА,ПЪК ДОРИ АКО ЩЕ И ТИЯ ПОДИР НАС КУЧЕТАТА ГИ ЯЛИ..........

Бъди себе си.

Автор Sandu62 (минаващ)
Публикувано05.04.14 01:31

Аз просто се опитвам, чрез цитати от Голямата книга да покажа нейната привлекателност и не само това, а именно, че съм в едно братство - братството на АА, където свободата, толерантността и любовта са неоспорим факт, защитен от 12 - те традиции на АА и 12 - те концепции на АА. И за да не бъда голословен, 11 - та традиция:"ПОЛИТИКАТА НИ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА С ОБЩЕСТВЕНОСТТА Е ОСНОВАНА НА ПРИВЛИЧАНЕТО, А НЕ НА ПРОПАГАНДАТА;ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЛИЧНА АНОНИМНОСТ ПРЕД ПРЕСАТА, РАДИОТО, ТЕЛЕВИЗИЯТА И КИНОТО."

Благодарен съм на моят първи спонсор, който леко открехна вратата за моята лична среща с Бог, а вторият ми спонсор просто широко я отвори. Благодарен съм на Бог, че и двамата отговарят в пълна степен на характеристиката от Голямата книга, главата "Има изход":".. "...се опитва да осъществи контакта, е имал същите затруднения, очевидно разбира за какво говори, ЦЯЛОТО МУ ПОВЕДЕНИЕ ПОКАЗВА НА НОВОДОШЛИЯ, че знае истинския отговор на въпросите, ЧЕ НЕ СЕ СМЯТА за по - голям католик от Папата, а единствено искрено желае да помогне, че не е необходимо да се плаща каквото и да е, ДА СЕ ТОЧАТ БРАДВИ, да се угажда на когото и да било или да се изслушват някакви проповеди - това са условията, които ние намираме за най - ефективни. СЛЕД ПОДОБЕН ПОДХОД МНОЗИНА СЕ ИЗПРАВЯТ И ПРОХОЖДАТ ОТНОВО."

А самата истина е това, което споделя Josko1:"АА е индивидуална програма и всеки работи по нея както му идва по сили."

А ето и 10 - та традиция на АА:"Обществото "Анонимни Алкохолици" не се произнася по въпроси, които не са свързани с него;поради това името на АА не бива никога да бъде въвличано в обществени дискусии."

Разбира се, обещанията от Голямата книга на стр.84 в оригинал нямаше да се сбъдват в живота ми, ако бях останал единствено и само на безкористната помощ и честно отношение и на двамата си спонсори. Без помощта на всички братя и сестри, които познавам в АА това нямаше и няма да се случва. Аз и затова, когато имам възможност идвам и в двете групи на АА в Стара Загора.

Ако искам да съм трезвен не само физически, но и емоционално много важно за мен, когато споделям мнение е да не съдя. Ама се случва да го правя. Нямам изисквания и болни амбиции във всеки миг, във всяка ситуация да бъда себе си. Но имам решение, имам изход:Десета стъпка. Моля се за готовност да си признавам грешката. Моля се и за милостта на Бог да ми я открива.

Честността за мен е процес. Всичко би могло да ми се случи, защото съм болен и се възстановявам до края на живота си ден по ден. Но мисля, че Бог не би ми открил моя грешка, ако проявя двоен стандарт в поведение с претенции за честност. Или ще се запия, или емоционално за дълго ще се разлюлея.

Господи в Твоите ръце се оставям, направи с мен каквото поискаш.

Автор puvpav (шматорко)
Публикувано08.04.14 22:43

Ех Стефко, Стефко, моля се на Бог дано не убиеш някого, че един приятел в момента е в болницата защото си спря самоволно хапчетата и добре, че не послуша знаещите разбирачи по лекарските въпроси, че един друг си отиде от делириум тременс миналия месец ей така разбиращо докато стигне до болницата. Няколко човека бяха на ръба на лудостта и самоубийството от такива самоволни решения и отношение към лекарски предписания макар и да работеха по стъпките.
Нека всяка жаба да си знае гьола. ние да не се бъркаме на лекарите както и те в програмата ни и всичко ще си е наред.
И да ти напомня нещо - тук не е форум на АА а на алкохолно зависими и ако искаме да хората да ни приемат не е необходимо да налагаме монопол над възстановяването от зависимост на обществени места. Не рекламираме и не налагаме АА, разчитаме на привлекателността на нашите идеи.
Дали когато се изказваме като всичкознаещи и не толерантни към другите сме привлекателни ???

Тема Безмилостна честност...нови [re: puvpav]  
Публикувано08.04.14 23:23

Ами Пувпав аз само споделям от своя си опит и не ходя да карам разни квалификации и демонстрации за психо-лечения,терапевти и какво ли не още,което не е Анонимни Алкохолици.Пък ти като си толкова загрижен за тия,дето можели да умрат вземи да видиш ти къде я бъркаш,вместо да ми казваш кого съм можел да "убия или не".Щото ако за тия хора дето им пишеш тука това нещо е нещо ново,то не забравяй,че колкото ти си в АА/ а и тия,с които си правите каквото ви падне/,аз също имам някакъв дори и малък опит и понятие от това кой,кой е и на какъв се прави или не.

Така че не ми казвай какво мога да направя или да не направя,а вземи преди да говориш виж лично ти къде си я бъркаш и се помоли за тия,които също са минали през такива форми на "възстановяване от алкохолизма"......
Също така като говориш за какъв форум е това-ами аз пък и други хора се питат каква е разликата между алкохолик и алкохолно зависим?
Ако имаш някакъв отговор от твоите/вашите/ "докторски" определения можеш да го споделиш.Най-вече не се опитвай да настройваш лекари или кого ли не против мен или други,които не ти харесват,защото както отгоре писах-единствено споделям своя си опит ,а кой какво ще хареса или не това не е моя работа.На 7.04. съм направил това,което е било необходимо за да си припомня,че има доста медицински работници,на които винаги съм бил благодарен за указаната от тях помощ.Едното няма никаква връзка с другото!!!!!!
Гледай си в твоята къщичка и ако наистина имаш какво да споделиш от своя си опит като цяло-ОК,но спри и ти да се правиш на разбирач,обединител или и аз не зная на какъв.В предишен пост писах,че вместо да споделяме за себе си май доста хора станаха "назначени на ЩАТ служители" така,че се моли за когото си искаш,но на мене твоите молитви надали ще помогнат щото нещо доста явно отдавна сме се разминали в това кой кой е и какво и защо го прави!....
Един последен съвсем непринуден въпрос-аз своя гьол си го знам-Анонимни Алкохолици и простичката програма за възстановяване от алкохолизъм,но ти дали знаеш въобще на кой гоьл си в момента?.

Нищо лично пувпав,но преди да тръгнеш да ръсиш наляво и надясно,първо се огледай дали в това,което някой казва има дори и малка доза Истина,и тогава тръгвай да хапеш или да обвиняваш в каквото ти дойде.

Желая на всички ви още 24 часа чисти и трезви,мои събратя-алкохолици!

Бъди себе си.

Редактирано от stefko_aa на 08.04.14 23:24.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.