|
Тема
|
Контролирано пиене при алкохолна зависимост ...
|
|
Автор |
kethen (емоционална) |
Публикувано | 14.02.13 10:47 |
|
http://tv7.bg/news/9620242.html
С голям интерес изслушах този трибунал, на който се изказват едни от най-добрите специалисти по отношение на болестта алкохолизъм.
Удивена съм, много съм удивена и изненадана :
1. Говори се за контролирано пиене, д-р Александърр Канчелов говори за контролирано пиене, за остарели методи, остарели били методите за пълно въздържане от пиене. Предлагат се съвременни методи за контролирано и умерено пиене. Забелязах добре думата, преди стигане на зависимост, преди това, да се мине към умерено и контролирано пиене, обаче веднага си задавам въпроса, преди да се получи зависимост от алкохола, кой ще се сети, че може да се стигне до зависимост, та да мине към контролирано пиене ? Много лежерно е едно такова предложение от лекар, дава възможност за маневри, за манипулации от страна на предразположения към алкохолизъм, това е лично от моя опит. Надали може така да се постигне успех с един тръгнал към задълбачаваща се зависимост от алкохола !
2. Само 3.5 % били пълните въздържатели, и това се обявява като нещо изключително, това не е така според мен, това е културален проблем. За мен няма нищо изненадващо, или необичайно в това НЯКОЙ ДА НЕ ПИЕ, по-скоро обществото се изненадва от непиещия човек, ЗАЩОТО ТОЙ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА БЪДЕ РАЗЛИЧЕН ОТ ДРУГИТЕ, това е за мен причината, което е израз за едно твърде незряло и нецивилизовано общество !
3. Психоложката Зорница Тоткова говори за воля, воля, воля при
работа с пиещ алкохолик. Моето мнение е да се открие воля за живот, за живеене, за поемане отговорност за своя си живот, но ВОЛЯ ЗА СПИРАНЕ НА АЛКОХОЛ, ПРИ РАЗВИТА АЛКОХОЛНА ЗИВИСИМОСТ НЯМА !
4. Психоложката Зорница Тоткова счита, че пиенето е част от социалното ни битие, така да се каже, и е културален проблем, следователно не можело да се спре напълно алкохола, което за мен е НЕПРАВИЛНО ! Невъзможно даже било да се спре НАПЪЛНО алкохола, точно така се изразява тя, ами ето, аз не пия почти три години, и явно е ВЪЗМОЖНО да не се пие !
5. Разглежда се причината за развитието на женския алкохолизъм, ЕВРИКА, ДЪЛБОКИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА, защо се стига дотам, защо предварително не се посещават психиатрични кабинети и психилози ! Защо ????
| |
Тема
|
Re: Контролирано пиене при алкохолна зависимост ...
[re: kethen]
|
|
Автор |
Lodez () |
Публикувано | 14.02.13 14:06 |
|
Всъщност става въпрос за алкохолна зависимост .То няма нищо общо с БОЛЕСТТА алкохолизъм !Слава богу ,че най-после си научих болестта и никога по- вече не влизам в тези обърквания за зависимости..В моята болест алкохолната зависимост е само едно от най-дребните последствията на болестта ..Алкохолизма ,така се казва моята болест е вследствие на болният метаболизъм на тялото ми и вследствие на болният ми ум и чувства .Болест ,а тя влачи този странен начин на мислене обсебването не е зависимост,а е обсебване от всичко до което се допра и ума ми реши , че то ме утешава .Алкохолизма е съвсем различна друга болест нищо общо нямаща с алкохолна зависмост или така нареченета алкохолна болест ...Но явно ,че има много пари ,които седят зад това специално да се объркват зависмости и алкохолизъм ,пари и изгоди ..Пък е и много лесно да пуснеш алкохолика да си се" лекува " с години(АКО НЕ УМРЕ РАЗБИРА СЕ КАКТО В ПО-ВЕЧЕТО СЛУЧАИ) и да си доказва, че е болен следствие на алкохола ,а не че алкохола е вследствие на трипластовата му болест и че обсебването няма нищо общо със зависмост..Така алкохолика сам за да си се самозалъгва върши търговията на тези ,които искат да печелят от неговата безизходица и той да се върти до смърта си в лабиринтите на зависимостите вместо да опита да се измъкне от пещерата от която има изход ...ЗАВИСИМОСТ ,тази дума ,това понятие на мен алкохолика не ми върши никаква работа само ме води до гроба .Благодарна съм ,че и днес това го знам и не губя и грам от силата си за да се занимавам с други болестти .....
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kethen (емоционална) |
Публикувано | 14.02.13 14:13 |
|
Извинявам се за техническите грешки, но се развълнувах и бързах като пишех.
Недоумявам защо по телевизията се говорят такива неща, просто не мога да го схвана, вместо да се говори за НЕОБХОДИМИТЕ ТВЪРДИ мерки при проблем с алкохолната зависимост и за запознаване на всички, които имат проблем с алкохола каква е истината, вместо това се говори за "възможно умерено и контролирано пиене".
Снощи, като си пазарувах от магазина под нас, момичето на касата, с което вече се познаваме, поиска да сподели с мен за неволите си със своите деца, които са в четвърти и седми клас, и за безпокойствата си относно тяхното бъдеще.
Разказва ми какво правят децата на тази възраст, за това че се събират и си инжектират водка направо във вените, за да "хванел" алкохола по-бързо, и за други неща също ми разказва, но те нямат отношение към алкохолната зависимост, та се замислих, при положение, че това се случва на деца, може ли по телевизията да се говори за умерено пиене и за това, че не е възможно да не се пие в България, защото е такова обществото ни и пиенето било даже част от културата на българина ?!?
НЕ МОЖЕ да се говори лековато за тези неща, трябва да се говори сериозно по този проблем и да се търсят ТВЪРДИ мерки, защото става въпрос за живота на хора, даже на ДЕЦА ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
finntroll73 () |
Публикувано | 14.02.13 14:28 |
|
Алкохолик и контролирано пиене??
Къде е това животно,има ли го??
Да си купя в повече надежда на килограм.
Тези самозвани и набедени доктори,да вземат да отървят света от присъствието със пагубните си и самоубийственни методи.
Да ги поздравя със Песента на Метал Чърч-Method to your madness.
Method to controlled sorber,drinking
Прошката е най-вече да си простиш сам на себе си,за да ти простят и другите и бог!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
д-p (непознат
) |
Публикувано | 14.02.13 17:09 |
|
Нарушен контрол върху началото, нивото и края на употребата има само при оформена зависимост. Това е основен диагностичен критерий. Следователно на хора с вредна употреба няма смисъл да се изписват лекарства: при тях контролът е напълно съхранен и могат да пият колкото искат, когато искат и да спират навреме. Те не са алкохолици, т.е. там наистина е въпрос на воля и лекарства не им трябват.
При зависимост обаче се нарушава контролът. Първоначално той не е напълно изгубен, а в най-напредналите стадии вече съвсем го няма... Нарушенията са в мозъка, на невробиологично ниво. Освен това се нарушава и функционирането в други сфери: психологична, социална, духовна. Това е като автомобил с повредена спирачна система. Зависимите вече се нуждаят от сериозно лечение, което далеч не е само медикаментозно. Но аз не бих препоръчал на шофьор с неизправен автомобил да кара по магистралата, пък било то и под въздействието на скъпи и "модерни" лекарства. Изобщо думата "мода" тук ми се струва неуместна. Оформянето на зависимост е бавен процес. Ако правилно съм разбрал експертите в студиото, те искат да удължат агонията и да забавят процеса на оформяне на тежка зависимост чрез лекарства и "контролирано пиене". Не виждам никаква полза за болните в това. Ползата може да бъде единствено за частната клиника и фармацевтичната компания. А че човек може да живее и без алкохол, това е ясно на всички, познавам много такива.
| |
Тема
|
[re: д-p]
|
|
Автор |
kethen (емоционална) |
Публикувано | 15.02.13 09:58 |
|
Много съм благодарна и задължена на грамотните и с вродена душевна почтеност психиатри и психолози, и спонсори в АА, които срещнах при жестокият ми сблъсък с алкохолизма и на които реално дължа живота си сега.
Вчера реагирах така емоционално на изслушаното, защото си представих само за момент, в състоянието, в което бях преди три години, със старото ми мислене, и със страшната алкохолна зависимост, която бях развила, ако бях изслушала подобни мнения, ако им бях повярвала, ако бях приела за истина и аксиома това, което те говорят и бях тръгнала смело с дадения ми карт бланш от самите тях за опити с контролирано пиене, съвсем ясно и просто мога да кажа, мен днес можеше и да ме няма ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Xapakиpи ((минаващ)) |
Публикувано | 15.02.13 10:33 |
|
Ама защо втора тема по това предаване? Докторът вече отвори една. ;))))
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=anonalc&Number=1952681661&page=0&view=collapsed&sb=5&part=
Иначе Лодез повдига интересна теза, която ме вълнува.
Чувала съм на сбирки, когато някой се представя - не казва Едикойси, алкохолик, или Едикойси, наркоман, а ЗАВИСИМ. Имали сме и хора с други зависимости - например хазарт или хранително разстройство, които не желаят да обявят пред всички какво им е точно.
Дали ако един алкохолик предпочита да използва евфимистичното "зависим от алкохола" - това означава, че не е честен докрай със себе си, още таи известна доза надежда, че ще се върне към контролирано пиене и за него има шанс и съответно не се възстановява ефективно?
| |
Тема
|
[re: Xapakиpи]
|
|
Автор |
д-p (непознат
) |
Публикувано | 15.02.13 11:35 |
|
Струва ми се, че е много важно да си уточним терминологията, за да не стават недоразумения. Медицинските категории най-общо са три: употреба, вредна употреба (или наричана още злоупотреба) и зависимост. "Зависимост" означава това, което обикновено разбираме под "алкохолик" или "наркоман" в разговорния си език. Има си точни критерии за поставяне на диагнозата в Международната класификация на болестите. Има и зависимости, които не са към определено психоактивно вещество, а към някакво поведение /например секс, хазарт, компютърни игри и др./, но симптомите са същите. При вредна употреба имаме наличие на проблеми (телесни болести, социални и психологични - най-често комбинация между трите), но контролът е съхранен. Много хора имат вредна употреба, но никога не стигат до зависимост.
| |
Тема
|
[re: Xapakиpи]
|
|
Автор |
kethen (емоционална) |
Публикувано | 15.02.13 11:36 |
|
Вярно е, не съм видяла повдигнатата вече тема от д-р, за съжаление бях извън релси тогава, загубих любимата си леля, и затова открих нова тема, съжалявам.
Темата на Лодез е изключително интересна, и много ценна, не е обичайно и често явление някой алкохолик да е в състояние да се задълбочи в тази тема, трябват много опит и познания, но съм на мнение, че първо един алкохолик трябва да изтрезнее, и то хубавичко да изтрезнее, хубавичко да му се поизчисти главицата, от отровите, от шлаката, от суеверията, от клишета, от светски реклами, от всякакви влияния ... и прочие, и едва тогава да се запознава в дълбочина със смисъла на термините зависимости, обсесии и алкохолизъм ...
| |
|
|
|
|