|
Тема
|
Мъже и жени, заедно срещу общата напаст.
|
|
Автор |
kethen (емоционална) |
Публикувано | 02.08.12 11:55 |
|
Заедно с различията си, мъже и жени, заедно в общата напаст и болест, като се възползвам и си присвоявам идеята за такава нова тема, за която прочетох тук, която ме вълнува отдавна, алкохолизъм, различна специика и характиристики при двата пола, мъже и жени, болни от алкохолизъм.
Още повече, че имах такава идея, да организирам женска сбирка за алкохолички. Защо се появи тази идея, ами защото осъзнах, че една жена не може да споделя във връзка с една съществена част от живота си, тази, свързаната с взаимоотношенията с противоположния пол, на смесените сбирки. Или ако споделя, то е твърде рецензирано, премерено, непълно. Програмата на АА ме научи, че ако искам наистина даден проблем да си отиде от живота ми и от мен, то тогава се налага да го погледна ясно и честно, да го опиша и да го призная, да го признавам толкова пъти, колкото пъти той се появява, и ме притеснява или тормози, ако се налага и месеци наред. Признаване, молитва и осъзнаване на проблема, не дефекта на характера, който пречи да се живее спокойно и добре. Трудна работа, даже специалист професионалист, дипломиран лекар би се изказал, че е невъзможно да се случи на зряла възраст, защото става въпрос за характер. Невъзможно, но за Бог няма невъзможни неща.
Та, да се върна на сбирките, женски сбирки, това ми беше идеята, за да може жените да споделят и да могат така да се лекуват, като споделят искрено и честно желаят да се променят някои черти на характера им и така да се даде път на Програмата на АА и Бог да полекува душите на изстрадалите.
Преди седмица се срещнах с алкохолик, от чужда страна, с когото споделих за моята идея, той ми каза, че такива опити да женски сбирки са правени и в неговата страна, и са продължавали за около половин година, след това са се разпадали, само женски сбирки не са били успешни.
Тук във форума страшно полезно ми беше да прочета за сбирките в Германия, за женските сбирки. Точно това не го приемам, сълзливи и сополиви изказвания, които просят съжаление и съчувствие. Не съм против милосърдието, напротив, не съм против подкрепата, напротив, не съм против помощта и протегната ръка, напротив, но съм против манипулациите и механизмите за заблуда, лъжите и измама на болния, който със сълзите си и спекулативните си маниери и поведение може да размекне нечие сърце и да заблуди човека относно истинските мотиви на поведението си. Болестта води до лъжи и манипулации, обикновено невъзстановения алкохолик основно е в готовност за постигане на егоистичните си желания чрез лъжи и манипулации, това го пиша, защото и аз съм такава и много добре ми е ясно, и тогава сълзите, хленченето са само атрибути на това представление. Това не е полезно за самия болен от алкохолизъм, това е вредно за него, аз така мисля.
Та, инсцинировката със сълзите, хленченията, сополите, за които чета при женските сбирки, потвържават мнението и идеята ми, че чисто женски сбирки няма да бъдат така полезни, пак точно поради същността на самата болест алкохолизъм. Добре е да има противоположен прововес и мнение, от другия пол, които да противодействат на женските хитрини и сълзливи изказвания, така поне мисля аз.
Иначе, женки сбирки за брюкселска дантела примерно или народни песни, това е познато по света, но тук има специфика, става въпрос за сбирка, чрез която трябва да се възстановяваме от болест, изследванията за тази болест дали са стигнали дотам, че да се специфицира как се развива тя при жените и мъжете, как трябва да де подходи при едните и другите, как да се споделя и как е добре, да са само мъже или жени, това са въпроси, на които аз не мога да кажа, защото не съм запозната.
Същевременно болните, мъже или жени, от тази болест си умират, или се побъркват, и е твърде страшно, за да останем на кота теоритиризане, и не се хванем за действия и помощ. Причините за болестта на мен не са ми изцяло ясно, но това няма особено означение, има значение да се помогне, ако има развита вече такава болест.
Открит оставям въпроса, женски сбирки или смесени, благодаря на тези, които писаха във връзка с тази тема и се надявам да има още мнения и опит, които може единствено да са от полза на страдащите от алкохолизъм, независимо от пола.
| |
Тема
|
Re: Мъже и жени, заедно срещу общата напаст.
[re: kethen]
|
|
Автор |
Lodez () |
Публикувано | 02.08.12 13:13 |
|
Здравей Кетен,ще споделя това ,което съм видяла и което са ми казали братя и сестри с дългогодишен опит и служба в АА ,което и на мен ми изглежда най-достоверно и от моя си преживян опит .В АА всички сме заедно за да може заедно да се научим да се приемаме такива каквито сме,да може да се научим на нови чувства и мисли и от там на нова представа за приятелство ,любов и докъде е моето лично пространство и това на другият и не напразно чак тогава почваме да приемаме и света извън АА...В АА Към домашната сбирка може да има всякакви клубове.Гей , лесбийски ,женски и само мъжки клубове и наистина шеф и кройка ,където се събират да си говорят по специфичните проблеми ...Но щом строя стени между мен и мъжете значи имам проблем и той няма да се реши с бягство ..В домашните ни сбирки би трябвало да можем да говорим спокойно за сексуалността си ,а със спонсора си всичко можем да обсъдим ..Иначе означава ,че робувам на обсесията и страха си от мъжете . Под предлог ,че имам най-добри намерения да я анализирам и стигна до корените и , като теоретизирам и философствам да се забия отново в нея и най-вече в страха и търсенето на виновният ..Защото виновният го няма на тази сбирка ние сме построили стена .. .Както знаем в АА този подход може само да ни забатачи вместо помогне..Ние всичките сме само едни човешки същества и всеки едни от нас е различен...Ако се базираме на разликите то тогава няма да има край ..В АА търсим приликите докато ни се разкрие ,че духа е един за всички и мога тогава да живея аз такава каквато съм ...Колкото толкова ! Честността за проблемите ни и капитулацията пред пълното ни безсилие пред тях ни помага да вървим напред....всичките заедно един пред друг капитулираме за да литнем от пепелта на миналото...Алкохолизма си е болест на обсесята и единственият ни лек е капитулацията ..Зависимостите може и да се лекуват с анализи ,но обсесиите очевидно от нашият опит не !
Редактирано от Lodez на 02.08.12 13:15.
| |
Тема
|
[re: Lodez]
|
|
Автор |
finntroll73 () |
Публикувано | 08.08.12 02:08 |
|
Докосващ ли първата чаша,всякакви сбирки,идеи и деления са си напразно.
Действие се иска,здраво,методично и педантично.
Без уговорки,за по една бира или една чашка.
Иначе и сбирка на травеститите да се основе,все тази.
Проблемите продължават да са нерешени.
Аз съм за човека-маса сам в себе си,и сам по себе си.
Достатъчни ми са интернет постовете по темата.
Другото в АА ми действаше бавно лека по лека на нервите и взех да усещанм ,че съм на път да пропия.
Не мислите ли,че когато човек има проблем е най-добре да не му се напомня всеки ден в АА срещите за него.
По-скоро човек има нужда от нещо ново и напълно различно като заобикаляща го среда.
Било то приятели,приоритети,ню ейдж,един аквариум с красиви рибки,помпане на гири и лежанка за коремни преси.
И много яко бачкане,да не ти остава време да се наспиш.
Действие и заетост до припадък.
Това беше моето лекарство срещу проблема.
Иначе ако слушате всеки ден по сбирки историите,ами то и христос да е там за година и той ще пропие.
За един период помага АА според мен,оттам нататък си е всекуму негов дълг и работа.
Пък и живота е пекалено динамичен и без това.
Докато се събудиш ,пиеш кафето,тичаш по работа и задачи,после в къщи,чистене,готвене,подредба и деца...и деня е отминал.
Интересно ,къде ли е било всичко това ,докато сме пиели по всяко едно време на денонощието?
Нечия друга отговорност.
Направо съм бил факир,да успявам да пия преди работа,да изкарвам накрак по цял ден на 7,8 бири,да се измириша до вевчерта,и жена ми да не усеща в продължение на години какви ги върша тайно.
Големи изроди и животни сме алкохолиците,шибани животни,за които не трябва да има милост и прошка.
Благодаря на ВС и на желязната ръка на жена ми,иначе едва ли щях да съм жив.
И извянете за малко грубия хамалски тон.
Просто се поувлякох.
Обикновенно подбирам думите си,колкото и да съм прям.
По-добре няколко приятели,отколкото хиляди ласкатели.
Или по-добре сам ,отколкото с боклуци!
| |
Тема
|
[re: finntroll73]
|
|
Автор |
kethen (емоционална) |
Публикувано | 08.08.12 13:40 |
|
Благодаря на Lodez и finntroll73 за написаното по темата.
Разсъжденията ми бяха относно това дали да е чисто женска сбирка или смесена, това е и смисълът на изложението ми.
Чисто по женски амбициозно беше желанието ми да е само женска сбирка на АА, което по принцип си е напълно възможно и полезно, съвсем няма нищо общо с групите по интереси, за които говорим.
Дали желанието ми е болно, плод на обсесия, израз на страховете ми, стените между мен и противоположния пол, не мога точно да определя, може и да е така, важното е че се вслушах в съветите на хора, и промених първоначалното си намерение, като причина за това са реалните обстоятелства и се тръгна към организиране на смесена сбирка.
Ето това е най-важното и ценното за мен, че послушах, разговарях, посмислих и промених първоначалното си решение.
До голяма степен това ми действие отговаря и на въпроса, свързан със страховете ми.
Ако пък нещо ми причинява особено безпокойство и притеснение, което изобщо не е така изненадващо и удивително, защото иначе нямаше да пиша тук, а щях да се изявявам на международни конференции, то е най-добре да се отдалеча от това нещо, както между другото са направили и много други членове на АА
По отношение на темата, че човек сам се справя с проблема си, съгласна съм напълно, и това страшно много ми помогна и на мен самата, аз само нося отговорност за своя живот и поведението си и постъпките си и никой друг, респективно, не нося отговорност за никого другиго и никой не носи отговорност и за моето поведение, състояние и живот.
Така е, всеки сам става сутрин и решава, днес ще направя това или онова, и така или онака, и ще бъда ми добре или не, няма да правя това, онова или така и онака и ще бъда както дойде ...
Това е много важно и това го научих наистина в АА и съм страшно благодарна. Много години от живота ми мина в занимание такова, да мисля, че моето поведение и моето благополучие или неблагополучие или действия определят живота на друг човек, от което се поболях доста и почти не се побърках, та затова съм толкова благодарна, че могах да го науча това. Всеки сам решава какво да прави и няма виновни и няма отговорни, както и аз не съм отговорна за това кой какво желае да прави с живота си.
Мисълта ми е обаче, че ако човек реши да тръгне по пътя на трезвостта, и иска това да се получи, и няма сили да тръгне сам или не знае как да го стори и не знае откъде да я захване и кого да пита, то АА е еднозначен и точен и ясен отговор за това. Точно това съм искала да кажа, иначе аз също запълвам живота си с кино, котка, разходки, фитнес, готвене, флиртуване и социални контакти, професия, ама преди да стигна до това доста се потрудих и отделих почти цялото си свободно време на това да видя все пак коя съм аз и как ще се живее с това мое Аз в този нов Трезвен и Ясен живот.
| |
|
|
|
|