|
Тема
|
Сексуална зависимост
|
|
Автор |
kiivi (vihreä) |
Публикувано | 31.01.12 06:18 |
|
Знам, че не му е мястото тук на този разговор, но в психо-раздела не ми работи опцията за пускане на нова тема (не знам защо).
Та става дума за компулсивно сексуално поведение, известно още като
натрапливо сексуално поведение,
хиперсексуалност,
хипомания,
с две думи - сексуална зависимост.
На професионален език много добре е написано .
На по-достъпен език хубаво са го обяснили .
Та в белите държави лечението на тази зависимост включва (освен терапията с психолог/психотерапевт и евентуалните медикаменти) и групи за взаимопомощ, подобни на АА (и други А*), даже използват техните 12 стъпки и т.н. Въпросът ми е:
случайно някой да е чувал за такива групи в България?
Или случайно в групите "Анонимни алкохолици" да имат право да се включват и друг вид зависими? Дали биха им помогнали там?
Не питам от любознателност, а във връзка с реален случай, така че ще е добре отговорите да бъдат сериозни (ако изобщо се появят такива).
Случаят е реален, но не става дума за мен, тъй че не ме разпитвайте какво е да се чувстваш като онези хомяци, дето умират от изтощение след няколкомесечен непрекъснат секс - не знам
| |
Тема
|
рибарник
[re: kiivi]
|
|
Автор |
aлkaжa (общителен) |
Публикувано | 31.01.12 07:56 |
|
мнооооого скрита пързалка
| |
Тема
|
Re: Сексуална зависимост
|
|
Автор |
Xapakиpи ((минаващ)) |
Публикувано | 31.01.12 17:20 |
|
Здравей, kiivi!
На нашите сбирки в София са идвали и наркозависими, както и такива с хранителни разстройства, които се лекуват по дванайсетстъпковата програма. Идвали са и хазартнозависими преди да си създадат своя група. Знам, че по света тя се прилага за възстановяване и от други зависимости - емоционална, клептомания...
И аз издирвах за моя близка сбирка на зависимите от секс, но не намерих у нас такава, а тя не желае да ходи на АА. Но пък разполагам с дванайсетстъпковата програма на зависимите от секс на руски език. Пиши ми на albizar@abv.bg - ще ти я пратя.
Прав е Алкажа, пързалка е. По много причини. Обикновено една зависимост върви ръка за ръка с втора, а понякога и с трета. Аз, алкохоличката, в периодите на мощното си пиене, развих и емоционална (различна от сексуалната), но зависимост. Работейки по програмата на Анонимни алкохолици вече 5-та година, изчезнаха по-голяма част от притесненията ми.
Отдавна не съм влизала в
Надникни ако искаш.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
petu6on (непознат) |
Публикувано | 01.02.12 22:42 |
|
Здравей kiivi,ако искаш ми изпрати твоя скайп или имейла за да си кореспондираме лично,мисля,че мога да те свържа с човек,зависим от секс.
| |
Тема
|
[re: Xapakиpи]
|
|
Автор |
kiivi (vihreä) |
Публикувано | 07.02.12 03:25 |
|
Благодаря за отговора, Хараkири Ще ти пиша на мейла. А тази 12-стъпкова програма дали може да се прилага самостоятелно от... хм... "пациента"?... Искам да кажа, той сам ще може ли да се възстанови по нея или ще се наложи да вляза в ролята на психотерапевт и аз да му провеждам терапията? Не, че ще имам нещо против, ако се наложи де - даже ще ми е интересно, психологията ми е една от слабостите
За друга зависимост при този зависим не знам. Ако не броим цигарите, мисля, че няма.
petu6on, както стана ясно, и аз познавам един зависим Въпросът е дали твоят зависим би могъл да помогне на моя?... Ще пиша и на теб :)
| |
|
|
|
|