Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:12 07.07.25 
Взаимопомощ
   >> Алкохолно зависими
*Кратък преглед

Тема Помагайте моля винови  
Автор svetlostrui (непознат)
Публикувано23.08.09 10:17

Здравейте, за себе си разбрах, че не съм алкохолик (за което ви благодаря), но живея с човек, който е. Прекрасен човек и невероятен професионалист. Аз съм работещ психолог и НЕ мога да му помогна, чувствам се абсолютно безсилна. Освен, че ми е мъчно като го гледам, преживявам и професионален провал. Помогнете ми, моля.

Тема Re: Помагайте моля винови [re: svetlostrui]  
Автор midilady (непознат )
Публикувано23.08.09 13:36

Здравей svetlostrui,

Тук можеш да прочетеш повече:

Има конкретни съвети какво би могло да се направи, а също така има много хора като теб (и мен).

Редактирано от midilady на 23.08.09 13:38.

Тема Re: Помагайте моля винови [re: midilady]  
Автор svetlostrui (непознат)
Публикувано23.08.09 17:15

Благодаря, изчела съм всичко в арка, и си преговорих всичко написано в моите учебници, не работи. Всеки случай е индивидуален, а когато си имаш работа с лекар с дебела глава, който се аргументира за всяко нещо, дори за пиенето си, е не, не се получава. Практикувам и преподавам във ВУЗ от 25 години, нямам такъв случай, но аз и по принцип не работя със зависимости, пренасочвам ги към АА в най-близката географска точка. Винаги съм смятала, че това е разумният вариант.

Тема Re: Помагайте моля ви [re: svetlostrui]  
Автор .Karata. (член)
Публикувано24.08.09 23:05

В отговор на:

Всеки случай е индивидуален, а когато си имаш работа с лекар с дебела глава, който се аргументира за всяко нещо, дори за пиенето си, е не, не се получава.

Докато не признае пред себе си, че всъщност няма причина да пие, а че пие защото не може да спре, ще е трудно да му се помогне. В АА казват, че за да ни се помогне трябва първо да признаем пълния си провал, т.е. да достигнем дъното. Не знам как можеш да го накараш да осъзнае това. Можеш да се опиташ да го провокираш отвън, но все пак това е нещо, което той трябва да признае сам пред себе си. Мисля че в групите на близките и роднините на зависими ще откриеш много полезен опит. Успех.

Тема Re: Помагайте моля винови [re: .Karata.]  
Публикувано29.08.09 12:09

Като психолог преполагам ще се съгласиш, че хората в едно семейство/ връзка са така свързани, че промените в единия най-често водят до промени в другия. Ако той не иска да се промени дали няма начин ти да промениш нещо в себе си?

Автор Coння (минаваща)
Публикувано30.08.09 14:41

Всеки случай е индивидуален, а когато си имаш работа с лекар с дебела глава, който се аргументира за всяко нещо, дори за пиенето си, е не, не се получава.

Здравей, аз мога да дам много съвети, но то4ния..?..
Да, всеки слу4ай, подход към слу4ая е индивидуален, болестта е интелигентна, жива

. Понякога перефразирам знаменитата фраза на Левски, Болестта е в мен и аз съм в болестта. Има общи характеристики, три проявления:
-компулсивност;
-обсебване;
-ОТРИЦАНИЕ
И само какво отрицание!! Най силно се проявяа при типи4ните алкохолно зависими, алкохолът е обществено приет.... И оправдания, оправдания Ти го нари4аш. който се аргументира за всяко нещо, дори за пиенето си,. И се аргументира логи4но, нали? По4ти неоспоримо... Колкото е по интелигентен един зависим, толкова е по трудно...Болестта е умствена, физи4еска и духовна. Тя, болестта, намира "логи4ните" аргументи, за да ни унищожи.
Какво ме накара МЕН да се замисля??? Когато разбрах, 4е е болест на 4увствата... Ситуациите, които ме карат да потърся ефекта на хими4на субстанция, която ми променя съзнанието. Тогава се позамислих за първи път, 4е може би аз имам проблем със себе си, а не с хората и ситуациите.. Празните, емоционални призиви не действат, логи4ните доводи също. Винаги имах "правилен" аргумент, то4ен отговор,неоспорим, царица на оправданията. Болестта се защищаваше използувайки моя интелект, моята силна логика, вси4ки мои ка4ества..
Болестта е в мен и аз съм в болестта...
Какво искам да ти кажа? Остави логика, факти, доказателства, примери и т.н. Не става, обърни се към сърцето му, но не с емоционални призиви, НЕ!! Накарай го да се замисли, защо и кога пие.. Да си каже 4естно пред него, не изисквай да ти каже на теб. Задай му въпроси, но с 4увство, не с обвинение или доказване, психолог си, разбираш ме.. А, и още нещо, което ми привле4е вниманието, приемаш го, като "професионален провал". Провал, зна4и искаш да постигнеш нещо, успех, действаш с его, разум, задействаш реакции на ниво, разум, рационалност, а то4но там, то4но там, Болестта е страхотно силна.. Но Тя е Болест на 4увствата. Там можеш да намериш пробив в защитата й. С прости4ки, искрени слова, от сърцето ти. Без да изискваш, нека да се позамисли..Той, сам.
Не разбрах, дали сред вси4ки книги и у4ебници си про4ела и Голямата Книга? Много отговори и съвети има там РЕАЛНИ!!!
Не го приемай като ли4ен провал, с любов и търпение ще стигнеш до сърцето му.. И потърси помощ от твоята Висша Сила
Лек ден!

Тема Re: Помагайте моля винови [re: Coння]  
Автор demulen (деец)
Публикувано30.08.09 21:43

Съчетание от два проблема както е в случая води до мултиусложнение и хронична безизходица. Днес в клуба на Анонимни Алкохолици дойдоха мъж и жена с алкохолен проблем, заедно, ръка за ръка и с желанието да спрат пиенето, пак така, заедно и всеобщо. Горчивия ми опит започна да се надига дълбоко някъде в мен и да надава вой...мулти, интересна чуждица, но значеща много. Нека се постараем да поподредим нещата и да не искаме от лекаря да ни прави по две, три операции една след друга...сиреч с една и съща упойка да претупаме няколко цирея и дузина инфекции. Началото, Великото начало на трезвия ни живот е дело много съкровено и лично, препоръчвам самостоятелност и дори известна изолация за определен период от време. В една от нашите книги пише..." Избягвайте емоционалните обвързвания"...чак сега след 7 години трезвост започнах да загрявам за какво става реч. Но понеже съм си дебела глава и трудно увирам трябваше сам-самичък да мина през сходна ситуация и да си натроша милата главица...но сега съм по-спокоен и обръгнал, мога да помогна истински на някой....стига да има такъв

Автор nikita321 (непознат )
Публикувано27.09.09 21:19

вуйчо ми има много сериозен проблем с алкохола и не виждам изход от него а има и куп здравословни проблеми в следствие на алкохола а е само на 37 години помогнете с някакъв съвет

Автор mi... (сериозен)
Публикувано28.09.09 22:58

Тук са дадени добри съвети за началния път при отказване от алкохола.Могат да ви бъдат полезни,абстрахирайте се от проблема с тиретата.
Но разбира се,има и други възможности.

Редактирано от mi... на 28.09.09 23:00.

Тема Re: Помагайте моля винови [re: nikita321]  
Публикувано29.09.09 11:03

Здравей, Nikita123

Има място, където пишат и други близки на зависими, а също и много зависими. Там можеш да прочетеш и съвети как да се държим със зависимия- какво да правим, какво да не правим за него. Какво да направим и за себе си, за да не се побъркаме от цялата тази лудница.

Редактирано от midilady на 29.09.09 11:25.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.