Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:58 04.07.25 
Взаимопомощ
   >> Алкохолно зависими
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Забраната на информация за алкохолизма в клубанови  
Автор mi... (сериозен)
Публикувано28.05.09 22:25

С копие до админите.

Рядко съм взимал отношение в тоя клуб. Едва ли щях да пусна отделна тема,ако не ме беше изумила репликата на модераторката,в която нагло се прекспонира за кой ли път една лъжа. Подобно предупреждение беше адресирано преди около два месеца към друг участник,май с ник гозо или нещо подобно.
Та на въпросната реплика:

Ми, тук не се толерира рекламирането на търговски сайтове.
Моля, въздържай се от реклама.

Първо,линка,който посочих след отправен въпрос на участник в клуба в темата АЛТЕРНАТИВИ НА БГ-АА,не е към търговски сайт,а към психотерапевтичен.
Там има много полезна информация на български,на руски и на английски език за алкохолизма.Има посочена и една книга,написана от автора,но и тя е посветена на алкохолизма.Това,че като всеки труд,предполагащ разходи,си има цена,не променя нещата.

Второ,навсякъде в клубовете за взаимопомощ се посочват книги,услуги,терапевтична помощ,заедно с цените за това.Съвсем откровено!И явно всеки го смята за помощ,не за реклама.И нито един модератор не си позволява да трие подобна информация.
Ето един линк към тема в клуб на раково болни в дир.бг

В тази тема под надслов ПОЛЕЗЕН САЙТ са посечени рейки услуги, лекарства, тренинги, заедно с цени и снимки.Но никой здравомислещ човек не го счита за реклама,а за помощ.

Същото е и в тази тема от клуб бъдещи майки, посочени са цени дори на хотели.И пак модераторите не го считат за реклама,а за помощ.

Не говоря за клубове като литература,история,древен Рим,където дори се търгува с книги.

След като самата модераторка е наясно,че лъже,тогава възниква въпроса,защо го прави?
Значи алкохолика няма право до достъп до информация за алкохолизма и лечението му в книги,предлагани по книжарниците,защото посочването им означава реклама?
Но може да бъде заливан с рекламни отпратки към сайтове и книги на анонимни алкохолици?Това не е ли реклама? И то най-страшна,защото ясно е кой рекламира с надслов "безплатно" стоката си. В Метро предлагат като реклама по чаша лошо червено вино.Безплатно!В църквите "Свидетели на Йехова" предлагат литературата си също безплатно.
Ясно е,че след хората,несъгласни с анонимни алкохолици,вече се прогонва и информацията за алкохолизма,която е модерна,алтернативна или несъгласна с подходите на АА.Под предлог,че се прави реклама.Трият се стари заглавия,трият се линкове към литература,която е основна помощ за алкохолиците.Книгата "Никога повече съзависим",която е единствена по проблема на съзависимостта в България преди време беше най-нахално изтритаПак с презупцията за реклама.

Считам,че модераторката има сериозен проблем,след като така лековато превръща това място в клуб на анонимни алкохолици.И ако тази тенденция продължи,то е най-добре името на клуба да се смени.Да не се лъжат надникващите къде точно попадат.

Тема Защо да го правя?...нови [re: mi...]  
Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано28.05.09 23:14

Здравей,приятелю.

Това,което пишеш е доста интересно и ме накара да се замисля за пореден път дали това е верния параход,който да ме извади от Бездната на Алкохолизма,но щом не изтръпнах от ужас,като прочетох твоето мнение,явно съм на правия Път и то без значение дали това се харесва или не на когото и да било.

Сега си спомням как след дълги години на напразни опити да се справя с алкохолизма, при мен дойде човек от Анонимни Алкохолици и заедно почнахме да правим каквото ни се предлага от Голямата книга.Благодарен съм за това,че точно той бе човека,който ми подаде ръка,когато имаше съвсем реална опасност да се хвърля от терасата,да нараня близките си,или просто да превъртя тотално...Това,което споделям тук не е по никакъв начин задължително да се приеме от когото и да е, и дори не се иска това когато го правя.За мен е важно да споделям за себе си по най-простичкия начин-къде бях,до къде стигнах,как се измъкнах от там и къде съм днес и сега.Затова и Програмата на Анонимни Алкохолици е простичка-защото ако беше "сложна", досега нито един мой събрат не би се възстановил от тази НЕИЗЛЕЧИМА И СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ-АЛКОХОЛИЗЪМ.При мен нещата са на живот и смърт, и затова не искам да живея в непрестанния Кошмар от миналото,но не искам и да забравям за какво става дума и откъде бях измъкнат с Божията помощ.
Иначе съвсем нормално е всеки като мен да си прави каквото си поиска и с когото си поиска;за мен е важно да споделя това за себе си,но най-вече на тези,които все още не са отворили вратата на АДА-да потърсят Изход,преди да са тръгнали по Пътя водещ "На никъде"..

Желая ти спокойна вечер и Бог да е с теб, и дома ти.

Бъди себе си.

Тема Re: Защо да го правя?...нови [re: Cтeфko]  
Автор mi... (сериозен)
Публикувано29.05.09 13:25

Драги стефко. Нямам нищо против вас.Имам против начина,по който се подвизавате и подлъгвате хората.Това възмущава.Но доколкото съдя,май това е типичен за АА подход.Което мен ме отвращава.

Колкото до другото.

След 8 години наливане,вече 4 години и повече от 3 месеца не съм близвал алкохол и смея да се наричам здрав човек.Слава богу животът ми много отдавна върви нагоре.Без група на АА,без молитви и без опити да преча на когото и да било да прави своя избор в името на някаква си стъпка.
Така че насочи назиданията си към новаците.Някои могат да се вържат. :-)))

Ако клуба ви носеше име Анонимни алкохолици,не бих влязъл тук.Но след като вие не сте толерантни към никого,въпреки че твърдите обратното непрекъснато.И триете мълчаливо всяка информация,която не ви изнася,защо търсите толерантност от другите?

Бъди жив и здрав с цялото си семейство и ти!

Тема Дано не спирам да го правя..нови [re: mi...]  
Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано29.05.09 14:16

"При мен нещата са на живот и смърт, и затова не искам да живея в непрестанния Кошмар от миналото,но не искам и да забравям за какво става дума и откъде бях измъкнат с Божията помощ.
Иначе съвсем нормално е всеки като мен да си прави каквото си поиска и с когото си поиска;за мен е важно да споделя това за себе си,но най-вече на тези,които все още не са отворили вратата на АДА-да потърсят Изход,преди да са тръгнали по Пътя водещ "На никъде".."...........................

Когато на мен нещо не ми харесва,се спирам и търся къде аз греша,и това което не ми харесва, ми показва кое лично в мен не е наред,а не в хората или ситуациите извън мен.
Ако търся нещо от когото и да било,то това също има какво да ми покаже и затова съм ти благодарен,че ми помогна да видя кое в системата ми не е в ред.

Благодаря ти,за пожеланията и ти пожелавм приятен, и трезвен ден.

Бъди себе си.

Тема Re: Дано не спирам да го правя..нови [re: Cтeфko]  
Автор Lodez ()
Публикувано29.05.09 16:04

Здрасти Стефко и аз така дано не спирам да го правя !!!
Преди малко почетох в английският АА форум ,който много ми харесва тази история..И тя ще ми помага също така да се сещам да не спирам ....Вчера тяхната мисъл за деня беше за натрапчивите лошотии, които си претакаме в главите .Та по този случай един от членовете на този клуб разказа тази приказка, която се забуи в съзнанието ми ,надявам се завинаги де ...страшно ме впечетли.. Много пъти съм слушала от този род ...ама не ми е бил дошъл момента...Споделям я с вас ...

ДВАТА ВЪЛКА
Автентичен ритуален текст,при посвещение, на народа Чероки ,
Един стар мъж,Чероки учел внука си за нещата на живота .Води се борба вътре в мен ,казал той на момчето.Това е една жестока борба и е между два вълка. Единият от тях е зъл-той е гневен,завистлив,злочест ,нещастен, изпълнен със скръб и алчност ,арогантност,самосъжаление ,вина,въртят се лоши мисли в главата му за всичко и всички,има чувство за малоценност и е пълен с лъжи ,фалшива гордост,чувство за превъзходство ...Изобщо огромно аз!!!! Мъдрият човек продължил..А другият вълк бил добър –той е радост ,спокойствие,обич ,надежда,смирение,ведрост,скромност,мил и любезен,съпричастен благотворителен,щедър,честен,състрадателен и вярващ..Същата война се води и в теб дете.Внукът помислил малко и накрая попитал кой от двата вълка ще спечели битката ...Старият Чероки отговорил простичко ...Този, който ти ще отглеждаш и ти ще храниш ,той ще победи!

Редактирано от Lodez на 29.05.09 16:10.

Тема Re: Защо да го правя?...нови [re: mi...]  
Автор Aня (пристрастен)
Публикувано31.05.09 12:50

Ми, а защо не пуснеш тук откъси от книгите, които препоръчваш? За да може всеки, който поиска, да се запознае с тях безплатно? Тогава едва ли някой ще трие информацията, поне според мен отпада повод за триене.

А ако е наистина сериозна информация, а не спекулации "анти-нещо си", които знаем, аз лично бих ги прочела с интерес.
Нали за това се бориш тук: да има информация в клуба. Ами, дай я тази информация, щом я притежаваш.
И те уверявам, че ако пуснеш такава информация (подчертавам: инфпормация, а не линк към търговски сайт и не "анти-" спекулации) в другия форум, никой няма да я трие.
Както си стои неизтрита информацията за ТЕС-терапия, с която много хора не бяха съгласни, но никой не се опита да я изтрие.

Тема Re: Защо да го правя?...нови [re: Aня]  
Автор mi... (сериозен)
Публикувано01.06.09 00:32

Не мога да пусна откъси,защото някои имам само като книги.
Но получил информация,всеки би могъл да се запознае с тях не само като си ги купи,но и безплатно,от библиотека,примерно.

Не е ли важно да знае,че ги има, да знае колко струват,къде да ги търси,какъв е отзвукът и т.н.Нима това не е форма на взаимопомощ?

Виж,не знам защо си пуснала този постинг,но е безсмислен.
Аз не съм давал линк заради тебе,а заради друг човек,който конкретно попита за алтернативи.Ти можеш да не четеш информацията от този сайт,сле като си я чела или като не ти харесва.Видях,че в предишните страници вие често давате точно такъв съвет на много хора.
Имам същото правото да направя препоръка за неща,които считам за полезни,както и ти да препоръчваш бюлетини,които обслужват каузата на анонимни алкохолици.И да твърдиш,че не са на анонимни алкохолици.Не знам за другото дали е спекулация,но това е си е чиста проба спекулация.Отде накъде твоя начин ще е правилен,а моя и на други хора не?

Но има още нещо.Всеки ден безплатно получавам цветни притурки на вестник ТРУД, получавам безплатни дебели цветни списания с реклама на непродаваема стока в пощенската си кутия - на скъпа хартия. Гледам НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО огромни грозни билбордове по кръстовищата,синът ми гледа по 10 пъти на вечер БЕЗПЛАТНИ съвети каква паста за зъби да използва,каква водка да пие.Край няма тая безплатност на сурогати.
Защо непрекъснато убеждавате хората,че безплатността е най-доброто за тях?Това просто не е вярно.

Но по-важно е другото.Кой тук определя какво включва взаимопомощта?И кое е взаимопомощ,кое не е.Посочване на линкове и книги,съвети,цитиране на заглавия и издания,посочване на специалисти...Наистина искам да знам кой.Защото това не е дир.бг.Почти всички клубове определят сами правилата си.Тук кой ги определя?
Отде накъде един самозабравил се модератор ще решава кое е полезно за алкохолика и кое не.Този човек специалист ли е,лекар ли е,алкохолик ли е,психолог ли е?Или просто запалянко на един отбор?

Ако дам информация от този сайт примерно за този специалист,това може би ще е добра информация за вас.

Но ако дам от тук абсолютно същата информация, ще е лоша.Защото на вас като анонимни алкохолици не ви харесва сайта,автора,част от материалите или кой знае какво.

Освен това не мога да дам линк към много полезната за алкохолици книга за алкохолизма на Фойерлайн или на тая за съзависимостта,която изтриха,защото това ще бъде изтълкувано като реклама ли?
Но пък може някой сам да си направи реклама със съветите си като член на анонимни алкохолици,та АА да търсят,така ли?

Липсата на равнопоставеност на информацията означава,че просто няма взаимопомощ,а тип реклама,която се представя за взаимопомощ.Това е.Затова и забелязах,че отдавна рядко някой надниква тук.За кратко.Което даже и вас не устройва,а само модератора.Няма да чете човека.

Редактирано от mi... на 01.06.09 01:01.

Тема Re: Забраната на информация за алкохолизма в клубнови [re: mi...]  
Автор nekoi ()
Публикувано01.06.09 01:06

Анонимността в нета е едно, а писането на анонимки в нета е друго.

Тема Re: Защо да го правя?... [re: mi...]  
Автор Aня (пристрастен)
Публикувано01.06.09 01:49

Много интересно...
Интересно, колко изчерпателен отговор даваш на един безсмислен пост...

Аз за разлика от теб не оценявам безсмислено или смислено е това което казват други хора.
Защото това съм научила от Анонимни Алкохолици.
Както и много други полезни за мен (както и за хората около мен) неща съм научила от тях. Колкото и да ти се вижда безсмислено такова твърдение.
Както и да е, отговорът ти, без да оценявам смислеността му, не е към мен, а към админите на този форум. Аз не дискутирам с правилата на форума. Нито съм ги създала, нито искам да вземам отношение доколко са или не са уместни. Така че и с теб не дискутирам по този въпрос, не знам защо толкова страстно се опитваш ти да дискутираш с мен. Монолог излиза.
Ако някъде не ми харесват чужди правила, просто си тръгвам, нямам време в живота да си хабя енергия с напразно блъскане на главата по чужди стени. И това също съм научила от Анонимните.
Но не знам защо си сметнал че не чета информация защото вече съм я прочела или не ми харесва... Бях ти казала нещо точно обратно... Ти с кого говориш всъщност?...
Не знам и защо ми говориш на вие... Макар че ми звучи познато.
Не знам също и кой кога ти е правил намеци, че не четеш (усях да го прочета преди да го редактираш), защото верно, и аз чета тук рядко и случайно. Но знам, че такива наскоро са били правени на... г-жа Албена... г-не Ми...

ПП.1
А каузата на Анонимните Алкохолици обслужват единствено Анонимните Алкохолици. Бюлетин "Арка" пък, ако обслужва някаква кауза, то само на всеки зависим или съпричастен към проблема човек. Не се издава нито от АА нито специално за АА. Посочваният от теб д-р Воронович е един от дежурните автори там, пък за него всичко би могло да се каже, може би дори това, че е алкохолик... Но не и че е Анонимен алкохолик...
ПП.2
Относно безплатната информация, аз лично никъде не съм твъряла, че тя е по-добра; но е за съжаление много адекватен примерът ти с паста за зъби и прочие. Защото след тази безплатна реклама пастата и прочие трявба да се купят после... Както и всички изброени от теб "безплатни сурогати" целят да те кадардисват да купиш нещо. То всъщност и всякаква реклама тук би била също толкова безплатна, колкото и билбордите... Май не затова са забранява..

Редактирано от Aня на 01.06.09 01:54.

Тема Re: Защо да го правя?... [re: mi...]  
Автор LaliМодератор (Усмивка)
Публикувано01.06.09 02:06

Не мога да пусна откъси,защото някои имам само като книги.

Ми, препиши откъси от тези книги, копирай ги тук, опитай се да създадеш нещо, положи малко труд, за да можем да прочетем, да се запознаем с това, което толкова усърдно рекламираш.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.