Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:21 07.07.25 
Взаимопомощ
   >> Алкохолно зависими
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Загива линови  
Автор Пpиятeл_ka (ентусиаст)
Публикувано16.02.09 21:48

полека този форум - или само така ми се струва? А може би се превръща в само АА форум?

За алкохолната същност трябва ли да има непремненно дразнител, за да помага и да показва, че е по-добър от някой прошляк (като мен)?

Това, което се чете напоследък тук, е само облъчване - при това неубедително, извинете ме, но така го виждам. И казвам - щото съм възпитана да съм честна - извинете пак, моля, следващите ми думи: нескопосано облъчване в посока АА. Впечатлението си остава за секта: нито Стефко, нито алкажът помагат да се промени мнението, напротив...

А защо ли не се чете Аня напоследък? - някой да се пита?! АЗ се питам... Не виждате ли, че липсват много хора, които пишеха по някое време (в силните времена на клуба) - да спомена ли Еми?! Някой от АА да се чуди защо се случва това? Е, те от АА обичайно са над нещата, няма защо да ги питаме - то и без това няма да ни отговорят, щом не им изнася въпросът. Или ще "пейстнат" някакъв неразбираем и отдалечен отговор - колкото по-отдалечен, толкова ще се чувстваме пО-нищожни, ако не разберем какво са искали да ни кажат - и това го има

Всъщност - какво мислите за липсата на мненията на "разни" хора тук - Аня, Крис, Гого и много други (извинете ме другите), Джирасол се обажда от дъжд на вятър..., Бохата изчезна като че ли...? Аз съм извън класацията - не пишете за мен, моля , май никога не съм била нито част от АА, нито значима част от форума Това не ме притеснява

Ще се радвам да прочета мнения

Тема Re: Загива линови [re: Пpиятeл_ka]  
Автор puvpav (шматорко)
Публикувано17.02.09 01:05

Не знам защо си така настроена срещу АА приятелка? Не знам и какво разбираш под секта?Вярно е че има хора които не признават чуждо мнение и смятат, че земята е центъра на вселената, но къде няма такива.Кой може да каже кое е правилното и кое грешното? АА е помогнало на милиони хора, засега в България все още няма нещо по добро като организация или като система или като програма което да може да се предаде и да помага на хората.Поне аз не знам за такава друга система която да е развита, безплатна и да действа.Всичко останало е на принципа на случайността.Когато преди 1.5 год някой ме попиташе как успявам аз мънках.Много знаех но нищо свястно не казвах.Сега когато някой ме попита как е станало при мене , мога да му отговоря, мога да му кажа какво аз правя, мога да му дам да прочете и да му кажа как аз прилагам на практика прочетеното.
Причината за да не се пише много тука щеше да я знаеш ако четеше по редовно.Има вече още такива форуми в нет пространството и всеки си пише където му е кеф.
Приятелка много те уважавам , както и всеки трезв човек независимо как е успял да остане трезв но какво ти е направило АА ,че си против него?
Дай на хората една подредена система от действия които правиш и които ти помагат, така ще си наистина много по полезна от колкото да си губиш времето в критики на нещо благодарение на което живеят стотици хора в БГ.
Много щастие и трезви дни

Тема не, според мен не...нови [re: Пpиятeл_ka]  
Автор Coння (минаваща)
Публикувано17.02.09 02:13

Не загива. Изпълва предназна4ението си..
Няма ги ли4ните пререкания и нападки и.... се появиха реални молби за помощ!!!

А кой пише или не пише и защо.. ами всеки сам си знае
То като гледам не съм спомената в поста, ама се обаждам. Хей, просто се шегувам със себе си.
Аз не пиша, защото съм в "тъмносин" период. Не ми се полу4ава, не става. Мисля, 4е си ли4и и сега в поста ми. Но се насилих, да си кажа мнението. Да благодаря.. "Тъмносин" период казвам. Промяна, изходна позиция, не съм привържени4ка на това, 4е Силата ме поставя на изпитание, проба и т.н. Просто - нов етап, нови хоризонти, нови възможности. От на4алото на този месец, февруари, не съм на работа. Верига от последствия за мен, защото преди8 месеца за пръв път се появих в този град заради работата. Наета стая. Непознати хора. Къде ще попадна сега, в кой край, зависи от това къде ще си намеря работа.. Кога??? това го оставям на Силата, вярвам, абсолютно, вярвам, 4е ще намери най доброто решение. Пазя си вярата, защото семената на съмнението се посяват лесно и бързо израстват.. Парадоксът е, 4е аз излъ4вам неподправен оптимизъм и вяра, докато някои от близките ми изпаднаха най напред в депресия, а на други просто им спестих, за да не се притесняват. Парадокс, 4удото на Програмата, неизвестно бъдеще, но не изпитвам несигурност, имам надежда и вяра. За да има пове4е цвят ситуацията нео4аквани сериозни, сериозни здравни проблеми сред близките ми, по "слу4айност" преска4ане на трапа.. И аз, аз, с неизвестното бъдеще, но с вярата ми във Висшата Сила и с инструментите на Програмата давам на близките ми това, което съм полу4ила от Братството.. И за мен остава, да посрещам деня с усмивка Затова не пиша във форума, но 4ета. "облъ4ване"? 4ерпя сили и вяра, най много ми помагат медитациите, дето ги пуска алкажа. БЛАГОДАРЯ ти, брат!! ето например, днешната (в4ерашната), къде се открих:
Ще сдържам емоциите си, дори другите около мен да ги изпускат. Ще остана спокоен пред лицето на объркването, ще пазя това дълбоко вътрешно
спокойствие през ежедневието. В усилията на работата и тревогата,
дълбоката вътрешна тишина ми е нужна, за да ме пази да не се
преобърна.Трябва да се науча да се успокоявам и през най-тревожните
дни.
в последните 10ина дена това правех, и се молех 4ести4ко на Силата да повърви до мен, и си повтарях 4е съм на финалната права, и 4е Няма да изпитвам страх, защото пред мен лежи добро бъдеще, докато пазя осъзнаването си на Бог. Ако във всяка една отделна случка, събитие и план осъзнавам Бог, тогава няма значение какво се случва, защото ще бъда на сигурно в Божиитеръце.или пък Моля се да мога да чакам търпеливо. Моля се да мога да вярвам на Бог и да продължавам да се приготвям за по-добър живот.
Затова благодаря... Не ми се полу4ава да пиша, изолирана съм, така се полу4и, но оттук, от медитациите се зареждам с вяра и спокойствие. И вярвам, 4е и други, не съм само аз...
Не загива форумът, то4но по предназна4ение е

И нека сърцата ни да са отворени за Силата!

Редактирано от Coння на 17.02.09 02:18.

Тема АА не е секта.нови [re: Coння]  
Автор girasol* (усмихната)
Публикувано17.02.09 08:39

Приятелко,

според мен също загива клубчето. Но не по вина на АА, а поради погрешното, лошото впечатление, което се създава от малка част хора, които твърдят, че те са "единствените АА". Това явно е техният начин да остават трезви и няма лошо за тях самите, след като им помага. Нито за АА, повярвай ми, АА е много повече от тези няколко души, които наистина правят впечатление за секта. Мъничка секта с мъничък гуру.
Аз също си мислех, че те могат да съсипят групата ни, но с течение на времето разбрах, че опасенията ми са били напразни. Групата се отърси от лошото влияние и сбирките отново са такива, каквито е хубаво да бъдат - място за всеки един, който търси помощ и място за всеки да получи помощ без наставления и сочене с пръст, просто с приятелско отношение.
Но след последния ми спор с тази групичка, който беше грозен и емоционално изцеждащ ме, разбрах, че няма смисъл да се опитвам ТУК да казвам каквото и да било за моя път във възстановяването. Целият ми живот е доказателство за това, че съм на прав път и няма да стане по-добър ако го натяквам непрекъснато и се напъвам да доказвам че съм права Нито ще стане по-лошо ако млъкна и не го казвам тук в този форум. Вече има нов форум Алкохолно зависими, с подфорум Анонимни алкохолици. Пиша там, за да разкажа за идеите на АА, без да се налага да споря с два-трима индивида, държащи се за "буквата", ако ме разбираш. Предлагам Програмата на АА и сбирките като нещо което ми спаси живота на мен, но не настоявам, че това е единственият път към трезвостта. Там мога да уважавам правото на човек да избира свободно своя път, тук вече това е невъзможно. Чета в руския сайт на АА, там е просто прекрасно за четене, има много неща които са нови за мен, има много литература, включително "еретична" - от Хейзълден. Но не мога да пиша. За съжаление руският ми е такъв, че разбирам абсолютно всичко, а думичка не мога да обеля. Смятам го за свой минус и ще поработя над това.
Ако си ме разбрала, то се надявам да не се сърдиш много, че не пиша тук. Просто клубчето наистина се превърна в място за ..хъм, ти го наричаш облъчване, а аз ще го нарека създаване на погрешно впечатление за АА. И ако имах поне мъничко вяра, че ще се промени, нямаше да се откажа да пиша редовно тук, но не вярвам. За това пиша единствено, когато някой потърси помощ. За свободни разговори за мен е затворено.

Усмихни се, има изход!

Редактирано от girasol* на 17.02.09 08:44.

Тема Re: АА не е секта.нови [re: girasol*]  
Автор Пpиятeл_ka (ентусиаст)
Публикувано17.02.09 09:26

Сърдечно благодаря на всички, дето споделиха мнението си. Виждам павотата на всекиго от тях. Особено ценя твоето мнение, Джирасол, не го крия Моля Соння и Пувпав да не се обиждат - с Джирасол се познавам и лично, може би това е определящото в случая. Радвам се, че сте намерили друго място, което е по-добро. По никакъв начин не се сърдя за каквото и да било - държа да уточня, сърдитковците не ми допадат като събеседници.

Бъди здрава и весела! И всички, които четат и пишат тук все още - също!

Тема Re: АА не е секта. [re: girasol*]  
Автор nekoi ()
Публикувано17.02.09 09:31

Не мисля, че клубът загива. Съгласен съм със Соня, че той продължава да си изпълнява предназначението. Нищо, че напоследък се пише по-малко в него.
Много от важните неща вече са казани тук и няма защо да ги повтаряме. Няма защо да пишем заради самото писане. Който иска, ще ги намери, достатъчно е да се върне назад.
Мисля (а и преди време някои го беше предложил) че Алкажа и Стефко биха могли да събират постовете си в една или две свои теми - хем ще е по-пригледно, хем няма да се избутват непрекъснато стари теми и да се създава впечатление, че това е форум само на АА. Но това си е тяхна работа, аз само кзавам моето мнение.

Когато някои задава тук въпроси, му се отговаря. Включително и въпроси за АА. За мен това е основното предназначение на този форум. В него да се говори за алкохолизма и всеки да споделя каквото знае за него, да споделя и личния си опит в помощ на тези, които нямат представа от болестта.

---------------

Имах тревожна седмица свързана със здравето на мой близък. Програмата на АА ми помогна да я преживея по-спокойно и мъдро и накрая всичко се оправи.
За което съм благодарен на АА и на Висшата сила.

Пожелавам на всички хубав ден и хубави следващи дни

Тема Re: АА не е секта.нови [re: nekoi]  
Автор LaliМодератор (Усмивка)
Публикувано17.02.09 16:50

Отдавна помолих Алкажа и Сетфко да постват цитатите в една тема.
Освен едно временно затишие друга реакция нямаше.
Мисля, че ако цитатите са в една тема, ще влизат повече нови посетители, ще правят своя избор, а всеки ще им помага както може.
Факт е, че АА плаши незапознатите, така както и мен е плашило докато не познавах клуба.
Не добре за АА да има толкова теми, във всяка цитати.
Никой не ме слуша.
А ви го казвам като приятел, така както виждам нещата отстрани.
Е, всеки прави своя избор.
Аз не съм пъдар.

Тема Re: АА не е секта.нови [re: Lali]  
Автор Coння (минаваща)
Публикувано17.02.09 18:31

Факт е, че АА плаши незапознатите

Да... Защо е така у нас??? В моята мила България???? Болно, болно..
Другаде в Европа не съм идентифицирала такова отношение, Мога да говоря и за южна Америка, защото имам интернетско, но все пак имам познание за отношението там. И там го няма.. А в милата ми България??
На гърба си го 4увствам, и мама така мисли, и едно от хлапетата ми, смятат АА за секта.. Само 4е аз съм им по мила от разни предразсъдъци..
Как се е формирало такова обществено невежество?? Отрицание преди да знаеш за какво става въпрос.

Аз не оби4ам мед, ама не съм го и пробвал никога, де. Само 4е не оби4ам....

И нека сърцата ни да са отворени за Силата!

Тема Re: Загива линови [re: Пpиятeл_ka]  
Автор Aня (пристрастен)
Публикувано17.02.09 19:45

Здравей, Приятелко.

Защо ли не пиша тук?
Ами защото пиша на друго място, където ми е по-добре. Където смятам че съм по-полезна. Където важат принципи, които приемам и уважавам.

Нали знаеш Молитвата ни за спокойствие...
Боже, дай ми спокойствие
за да приемам нещата, които не мога да променя,
смелост, да променям нещата, които мога да променя
и мъдрост, за да правя разлика между двете...

За мен, излиза, най-голям проблем е мъдростта. Доста време и сили изразходвах тук за опитите си да променям нещата, които не можех.
Откакто (все пак!) го разбрах, опитвам се да ги приема.
Но да приемам не означава да се идентифицирам!
И НЕ защото форумът се превръща в АА форум. Напротив, бих казала.
Защото АА наистина не е секта, колкото и погрешно впечатление може да създава понякога този форум.
Надявам се да го видиш и повярваш някога. Ако не тук - може би там?

Тема Re: АА не е секта.нови [re: Coння]  
Автор gozogozo (непознат )
Публикувано17.02.09 22:11

Аз ще ти отговоря защо непредупреденият читател възприема АА като секта.
Защото всяка втора дума на АА е "Бог", "Молитва", "Смирение", "Приемане".
И защото от АА не приемат, че алкохолизмът е болест.
Т.е., медицински проблем.
Ако го приемаха, дори и на 10%, нямаше така яростно да се нахвърлят върху малкото пишещи тук лекари - психиатри.
Всъщност те прогониха пишещите тук лекари.
Истината е простичка - алкохолизмът е медицински проблем! Последващата психотерапия и помощ са важни, но те са като продължение на медицинското лечение.
Това е моето мнение.

П.С. Иначе Бог дори съживява мъртвите, но не за това говорим!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.