|
Тема
|
АА актьора..
|
|
Автор |
Cтeфko (Загорец) |
Публикувано | 02.01.09 18:40 |
|
Днес бях на среща с мои приятели от АА групата в града.Почна добре,но по едно време имах неблагоразумието да спомена имената на двама поети,които харесвам и то много.Свързах го с душевността и се стараех да придържам разговора върху болестта,върху това кой какво чувства и преживява,но по едно време усетих,че губя контрол над ситуацията.Почнах леко да се изнервям след като виждах какво става и след това "изнервянето" се превърна в "лек гняв".По едно време не стига,че не ставаше на моята и не стига,че аз споделях за себе си,но единия мой събрат почна да ме анализира.Леле,сега видях колко зле се чувства някой мой събрат,когато аз почна да го анализирам и то "с най-добри намерения".
По едно време си спомних,че единия от тях май взема "хапове" и може би затова говореше така въодушевено за каквото и да е,но не за себе си.А след това почна с анализите си и то също"с най-добри намерения".
Колкото и да се ядосвах бях сигурен на 100%,че само аз съм си виновен за състоянието,в което се няврях с опита са да "държа нещата в свои ръце".
Нито успях да го направя,нито да накарам някой от тях да сподели нещо за себе си и единствено "аз спечелех от това",което сам си причиних.
След като се разделихме си спомних един откъс от "Голямата книга"-Анонимни Алкохолиции,който още от началото на проучването на Анонимни Алкохолици не харесвах.Не,че сега ми харесва,но си е самата истина:
„Всеки човек прилича на актьор, който иска да изнесе целия спектакъл - опитва се да аранжира осветлението, балета, постановката и другите актьори както на него му харесва. Само ако можеше да наложи собствените си виждания, само ако хората постъпваха както той иска, представлението би било прекрасно. Всички, включително и самият той, биха били доволни. Животът би бил чудесен. В опитите си да наложи своите виждания нашият актьор понякога е много изобретателен. Той може да бъде мил, внимателен, търпелив, щедър; дори скромен и самопожертвователен. От друга страна, той може да бъде дребнав, егоистичен, себелюбив и нечестен. Но както повечето човешки същества, той най-вероятно притежава различни черти.
Какво се случва обикновено? Представлението не излиза много добре. Той започва да си мисли, че животът не е справедлив към него. Решава да се старае повече. При следващия случаи той става още по-взискателен или по-снизходителен, в зависимост от ситуацията. И все пак пиесата не му подхожда. Признавайки, че може би до известна степен греши, същевременно той е сигурен, че по-виновни са другите. Той се ядосва, възмущава, самосъжалява. В какво се състои главният му проблем? Той не е ли всъщност користен, дори когато се опитва да бъде мил? Не е ли жертва на заблудата, че може да бъде доволен и щастлив на този свят, само ако преуспее в живота? Нима не е очивидно за всички останали актьори, че това са нещата, които той желае? Нима неговите постъпки не подтикват всеки от тях да си отмъщава и да заграби от представлението всичко, което му се удаде? Дори в най-добрите си мигове не е ли той човек, който всява по-скоро смут, отколкото хармония? ...
Гл.5 от Анонимни Алкохолици.
Та като си спомних това не ми стана приятно,но поне видях къде греша,какво трябваше да направя,"на кого и какво да споделя,дали няма нещо да наруша",и ред други съмнения и самозаблуди.Видях как воден от изискването,егоизма,егоцентризма,нечестността и страха от това,"да не изтърва нещата от конрол",а после "как,какво и на кого да споделя" можеше така „да си завра главата в пясъка”,че после никой да не може да я извади.Затова сега го споделям с вас с идеята,че не нарушавам някой Принцип или Традиция на Анонимни Алкохолици.......
Бъдете здрави и трезвени,приятели.
Благодаря ви,че ви има.
Бъди себе си.Редактирано от Cтeфko на 02.01.09 18:43.
| |
Тема
|
Re: АА актьора..
[re: Cтeфko]
|
|
Автор |
aлkaжa (общителен) |
Публикувано | 05.01.09 07:39 |
|
Пети януари
Мисъл за деня
Обърнах ли се към Висша сила за помощ? Вярвам ли, че всеки един мъж или жена, които виждам в АА, са демонстрация на силата на Бог да промени човешко същество от пияница в трезв и полезен гражданин? Вярвам ли, че тази Висша сила може да ме пази от пиене? Живея ли един ден във времето? Моля ли Бог да ми даде силата да остана трезв за следващите 24 часа?
Посещавам ли редовно сбирки на АА?
Медитация за деня
Вярвам, че Божието присъствие носи мир и този мир, като бавно течаща река, ще отнесе всяко раздразнение. В тези тихи моменти, Бог ще ме научи как да успокоя нервите си. Няма да се боя. Ще се науча как да се отпускам. Когато съм отпуснат, Боията сила се влива в мен. Ще бъда в покой.
Молитва за деня
Моля се за този мир, който надминава всичко разбираемо. Моля се за този мир, който светът нито може да даде, нито да отнеме.
Например, както често пиша във форума и някой ме базикат за повторенията на недостатъците ми - имам проблем, когато звъня на ........... и тя не ми вдига телефона. Тогава избеснявам. Макар да не го показвам всеки път. Макар да говоря тихо и като ме погледнеш отвънка съм самата кротост. Мек като лисича кожа. Но вътре, под повърхността бълбукат старите канали. Химията се движи и механизмът почва да трака. Може би после няма да мога да направя връзката между моето своеволие и случващите ми се неприятности.. Ей това е неприемане на Божията воля. Уж нещо елементарно. Просто на милиметри нещо се отклонява от моят сценарий. И тогава какво става? Ей това за мен е егоцентризма - да си правя сценарий и да искам да става винаги на моята. На моята. И когато нещо не стане на моята - реагирам. Реагирам гонен от страх - че нещо се изплъзва, нещо губя, ще бъда наранен, ще ме боли. Реагирам гонен от самосъжаление - горкия аз, на мене ли, никой не ме обича, все на мене ли ще се случва така, аз не правя така с другите хора, мрънмрън. Реагирам гонен от самозаблуди - че мога да бъда доволен и щастлив, едва ако закова всичко и всички около мен. Едва ако заживея в гробница. Всички мумии около мен не мърдат и мърдат само ако аз им разреша и докъдето им разреша. Все едно съм замразил всички. Малко като го развия това и се вижда до каква лудост достига стегнатия от страх и слепота мозък. Поне се моля да виждам за каква ненормална тиква става въпрос и да видя колко е нужно да отдам цялото си време на Програмата. Не да говоря за Програмата, а да действам по програмата. Дребни действия. Реагирам и гонен от себелюбие. Ей това е - аз съм голяма работа, не мога да си позволя да бъда наранен, не мога да си позволя да не става на моята, аз съм най-важен. Само за себе си мисля. Не виждам, че ако обичам - не мога да причинявам такива неща на хората. Не мога дори да си позволя да мисля такива неща за хората. Ами то аз реално искам да вържа някой да прави точно каквото искам. И нямам ресурсите, но ако имах може да се стигне дотам да връзвам хората с вериги. Същата работа и заради това не се вижда колко е гадно това. Наглед съм нормален. И така си отнемам всякакъв шанс да ми се случи нещо хубаво.
Гонени от стотици форми на страхове, самозаблуди, себелюбие и самосъжаление - ние настъпвахме хората и те ни отвръщаха. Много ясно. Значи проблемът е в болните ми реакции. Ако мога да не реагирам така. Гонен. В това е проблемът на душевната болест. На умствената - да не реагирам, да не посягам към първата чаша, защото като посегна и се включва реакцията на тялото. Тя пък вече не може да се контролира от ума. Тази непреодолима жажда. Но не може да се контролира и от ума - това посягане към нещото, което носи ефекта на облекчение и релакс. Обсебеният мозък от ефекта. Който за момент ме освобождава от това да бъда гонен от страхове, от душевната болест. Ако мога да променя реакциите си. Но не мога. Егоизъм-егоцентризъм. Липсва ми сила да се преборя с това. Но мога да покажа готовност. Да потърся Божията воля. Само днес и само сега да не реагирам така в отношенията. Така ще съм направил Шестата стъпка - да бъда напълно готов Бог да отстрани от мен тези недостатъци, които ме завихрят в хаоса, от който няма излизане. Да се опитам да не реагирам като преди. Да седна да си опиша реакцията или начинът по който искам да реагирам. Да търся своята грешка и да търся проявата на душевната болест. Да видя в какъв затвор продължавам да се пъхам и да се увъртам от ден на ден все по дълбоко.
Инат до дупка. Много дебела глава, която може да е от полза. Като котаракът на родителите ми, който тези дни някой се е пробвал да го трепе с въздушна пушка. На някой мушмурок е получил коледен подарък. За този светъл ден и през ваканцията е тръгнал да си изпробва подаръка по животинките. Но реших да се прави на филмов герой и да цели котарака в десятката. Обелила му е козината сачмата, но не му е пробила тиквата. Ината ми може да ме спаси и мене, ако го обърна в правилната посока. Да сложа капаците и да не гледам встрани. Фанатично по програмата, защото става въпрос все пак за смъртоносна болест, която не се шегува. Като питон се увива около живота ми и задушава. Кара ме да се самодуша в сицилианска примка. Винаги в детските приказки имаше един такъв елемент – юнакът трябва да мине по пътека и му се казва да не се обръща назад, нито встрани да се отклонява, а да тропа напреде, въпреки страхът и изкушенията. Стриктно да върви, неотклонно и напълно да следва указанията. Все пак става въпрос за моят живот и не е ясно колко време ми остава, нито защо съм тук, нито дали ще се родя повторно. Втори опит. Толкова са сладки будистките тактики, че ще има прераждане. Егото много обича продължителността и неизменността. То не може да приеме, че ще умре. Ей така всичко ще е вечно. То може и да е вечно, но дали по този начин? Дали тук не е измамата. Дали вкопчването в старият корен не е нещото, което краде вечността? Малко теории като за понеделник преди работа. Но може да се опита и на практика. Готиното на Програмата като начин на живот е че може да се пробва за няколко месеца. И да се направи разликата на практика. Екшън из дъ нейм ъф дъ гейм.
Благодаря, че ми се даде шанс да направя нещо различно. Нещо на практика, а не само да дъвча стотиците хиляди прочетени страници. Благодаря и на себе си, че си дадох този шанс, да опитам нещо различно. Мога и на себе си да благодаря, както успявах цял живот да съм ядосан на себе си. Благодаря за Програмата за възстановяване от болестта алкохолизъм, благодаря че спонсор ми показа как точно да работя тази Програма. Благодаря за Братството на АА и за всички възможности, които ми се дадоха.
Моля се за още двадесет и четири трезви часа за всички нас.
| |
Тема
|
Значи може и да е от полза?.....
[re: aлkaжa]
|
|
Автор |
Cтeфko (Загорец) |
Публикувано | 05.01.09 23:54 |
|
Винаги в детските приказки имаше един такъв елемент – юнакът трябва да мине по пътека и му се казва да не се обръща назад, нито встрани да се отклонява, а да тропа напреде, въпреки страхът и изкушенията. Стриктно да върви, неотклонно и напълно да следва указанията.
Благодаря ти,приятелю.
Доста често в последно време ми се искаше "да си почина малко от програмата",но като ме стегне лудостта,добре че този недостатък се явява "достатък" за да продължа напред,въпреки "подвикванията и упътствията" около мен....
Бъдете здрави и трезвени,приятели и нека не забравяме на кого дължим трезвеността си и защо въобще сме тук- днес и сега.
Бъди себе си.Редактирано от Cтeфko на 05.01.09 23:56.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
aлkaжa (общителен) |
Публикувано | 06.01.09 08:37 |
|
Шести януари
Мисъл за деня
Да остана трезв е най-важното нещо в живота ми. Най-важното решение, което някога съм взимал е решението ми да оставя пиенето. Убеден съм, че целият ми живот зависи от това да не посягам към тази първа чаша. Нищо в света не е така важно за мен както моята собствена трезвост. Всичко, което имам, целият ми живот, зависи от това нещо.
Мога ли да си позволя някога да забравя това, дори аз минута?
Медитация за деня
Ще се дисциплинирам. Ще започна да се дисциплинирам сега. Ще изхвърля всички безполезни мисли. Знам, че целеустремеността на живота ми е необходимата основа за неговата полезност. Ще приема този тренинг, без който Бог не може да ми даде Неговата сила. Вярвам, че тази сила е най-мощната, когато се използва по правилен начин.
Молитва за деня
Моля се да мога да посрещна и приема необходимата дисциплина. Моля се да мога да бъда способен да приема Божията сила в живота ми.
Напъвам се да измисля нещо мъдро тази сутрин, но нещо не се получава.
Вчера се появи един образ, който не го бях виждал от повече от две години. От осемдесет и пета разведен, заради жена му. Тя твърдяла, че е алкохолик и всичките си пари давал за пиене. Та аз го познавам като бездомник. Тук там се мота по затвори, тук там пасе чужд добитък, туктам събира хартии и спи където намери. Дори по едно време адреса му беше в една черешова градина. Май го бяха сложили да пази, ама какво ще ти опази. Та две и пета нали взех решение да не пия и си мислех, че дотам се оправят нещата. Един алкохолик не пие и това автоматично му реди живота нататък. Чувствах се голяма работа. Успял, знаещ, горд. Ядосвах се на тези хора, които не ме разбираха. Особено се бях ядосал на една жена, която ми беше казала, че щом си броя дните откак съм спрял, скоро ще се напия. Или няма начин да не се напия. И сега като си мисля, защо се ядосах - ами засегна ми дойстонството, засегна ми сигурността, засегна ми амбициите. Нали съм голяма работа, нали съм велик и се справям. Аз се справям. Аз мога! Ти можеш! Ти успя мамо! Ариел бе. Снощи си купих персил. Голям кеф ми направи да си пазаря и да си избирам прах за пране. Къде ти преди ще се занимавам с такава еснафщина. Нали съм нещо като цар, да не кажа бог. Живея на румсървис и дори храната за мен е губене на време. Камо ли такава дейност като пране.
Малко се омотах. Не ми идват идеи, но като почна да пиша и се мятам в сто посоки. Та ядосах се на тази жена, че не ми дава нужното признание. А защо искам признание и се нервя като не го получавам? Ами защото ме е страх, че не съм съвършен и като не съм достатъчно съвършен няма да съм признат, успял и начело. И защото мисля само за себе си и си мисля, че и другите мислят само за мене. И хората си нямат друга работа освен да ме сложат в центъра на живота си и да ме наблюдават като на БигБрадъра. Идеята е много яка. 1984 съм я чел много пъти. То не е ясно колко книги съм прочел, защото повечето съм ги чел по повече от три пъти. Улица консевна съм я чел над седем пъти и то до двадесетата си година. Може леко да преувеличавам, да речем може да е до двадесет и петата ми година, но като цяло е така почти с всички книги. Та аз се идентифицирах с главния герой от книгата и всички ми играеха номера да ме прецакат в това гадно общество. За 1984 година говоря. Дори този, който ми подаде ръка - Браун. Такава параноя ме гонеше по времето когато се свързах с моят спонсор, че освен да спирам на всяка бензиностанция нощем, за да прецакам тези, които ме следят - поставих спонсора си на мястото на Браун. Това е някакъв манипулатор, който има цел да ми направи нещо с живота. Не знам дали ми бяха останали тогава здрави участъци от изтормозения мозък, но определено на моменти като си лягах за половин час, след поредните двадесет и три безсънни часа, знаех че идват от матрицата да ми ремонтират малко мозъка и да ми попречат да схвана цялата схема на измамата, в която се намирам. Може и да е било вярно. Де да знам. Може и да е нещо като делирец или други там думи и диагнози. Но беше страшна работа. Как съм се измъкнал с що годе нормален външен вид от това полудяване - не знам. Всъщност знам. Ако не беше Божията помощ, измъкване нямаше.
Та се сещам тогава като спрях и нали си мислех, че достатъчно е един алкохолик да спре и готово. Ама де да знам, че се получава по-яко изгърмяване на инсталацията. Тя моята тотално почна да се пали след едната суха година. И давах диагнози. Този образ го диагностицирах веднага. Иначе бях много горд със себе си, нали като успял. Образът се появява по едно време с един каладжия при когото почнал работа да му пасе кравите в едно забутано село. Идва да се похвали. И на мене ми се глади косъма и се чувствам нещо като кръстник и патрон. Идва да ми покаже докъде е стигнал в живота. Аз съм голяма работа. Аз мога и съм успял и насоки давам на хората. Но нищо не бях направил за този човек, освен по някой път да му дам хартии или други глупости, но той разправяше навсякъде, че съм голяма работа. И това мене ме устройваше. Човекът показва, че мисли правилно, щом ме оценява както трябва, по достойнство. Достойнството. И води калайджията и двамата разправят за хубавия живот. Нашият като член от семейството. Пасе добитъка срещу храна, подслон и пиене. Идеално. И тука ми идва идеята да го направя още по-идеално. Издърпвам животновъда и твърдо му препоръчвам да спре пиенето на говедаря. Не знам какво му казах, но мога да бъда доста убедителен и убеждаващ дори. Нещо май го уплаших, че могат страшни работи да станат, ако пие дори капка. И доволно си се кефя от това ,че съм голяма работа. Уважаван член на обществото и духовен наставник на страдалците. Самооправил се. Тъй.... Всичко с най-добри намерения и задоволствие от собственият алтруизъм и самопожертвователност. Хехе. Актьорът може да бъде дори самопожертвователен, ведно с дребнавостта си.
Идва след известно време образа. Пиян и носи три пакета цаца. Дълбоко замразена. Кво става бе. Той - калайджията е мошеник, той това, той онова. Аз - защо така говориш бе. Той - не мога да понасям несправедливости, ще се махам. Аз - гневен, защото не става по моят сценарий и човекът бяга от хубавото. Крещя и се налагам и обяснявам какъв хубав живот води и какъв късмет за него. Той - мрън, мрън. Спря ми пиенето и е голям мошеник. Ясно. крещя му, крещя му и му заповядвам да ходи да се хваща с две ръце за късмета. Нали аз знам добре какво да направи, но откъде да знам, че един алкохолик не може дълго време да живее без пиене. Или лудва като мене или се запива, щото ще лудне или просто се трепе. Но отде да ги знам тези работи. Бесен съм и го гоня.
След малко се появява калайджията. Запъхтян си търси работника и цацата. Дошли в града за покупки. Взел цаца за домочадието. Отървал за малко образа и онзи драснал. После май го намерил на една спирка, но не е сигурно. Знам, че образа изкара още една година в затвора, не знам за какво и после отново говедар на друго място. Това ми разправя вчера, доколкото мога да изкопча нещо. Та такива ми ти работи. Май отдавна му е изфирясал мозъка, но кой съм аз да давам диагнози. Моля се на Бог моят да се запази докъдето е стигнал и да ми се запази това желание да действам по Програмата за възстановяване от тази болест - алкохолизма. Душевна болест, не само телесна и умствена. Душа. Вчера си мислех за Юнг. Той наистина истински е вярвал, че има Сила във вселената и на практика се е опитвал да направи връзка. Един от най-големите специалисти на И-дзин, Книгата на промените. Чел съм, че чрез нея конфуцианците търсят волята на вселената или както там наричат собствената си Висша сила. Бях си я купил с предговор на Юнг. Нали не ми се ще да ме имат хората за неграмотен, некултурен и видиотен алкохолик. мда. Не съм толкоз тъп, за колкото ме смятат някои. То дали ме смятат или друго нещо. Ама айде. Чуждото мнение. Поствам и като част от дейността да бъда себе си. И как да бъда себе си, като се страхувам от чуждото мнение? Трудна работа. Без действия по въпроса само мога да си викам като преди - ко ти пука бе! Да се пъча, да рева, да се пуля и да се правя на непукист. И да не виждам, че съм под контрола на чуждото мнение. Стана време да дигам гълъбите.
Моля се за още двадесет и четири трезви часа за всички нас.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
aлkaжa (общителен) |
Публикувано | 14.02.09 09:43 |
|
14 февруари
Мисъл за деня
След тази първа чаша, мисълта ни става еднопосочна. Тръгваше като влак по релсите. Първото питие слагаше началото и мисленето продължаваше в по еднопосочния коловоз, докато стигне до края на трасето - запиване. Ние алкохолиците знаехме, че това е неизбежен резултат, щом посегнехме към първата чаша, но отново и отново не можехме да стоим настрана от алкохола. Силата на волята ни си беше отишла. Бяхме станали безпомощни и без надежда пред мощта на алкохола. Не беше второто, нито десетото питие, това, което увреждаше. Това беше първата чаша.
Ще посегна ли отново към първата чаша?
В минало, в минало време. Защото вече нали не правите така. Само да си припомните, защото....Те са знаели, че е Трифон Зарезан днеска, за да го напишат това. Точно за днес е трябвало.
Медитация за деня
Трябва всеки ден да отделям време, в което да съм с Бог. Постепенно ще бъда променен умствено и духовно. Не просто да се моля повече, а да бъда в Божието присъствие. Аз не мога да разбера подкрепящите и лечебни сили, защото това познание е отвъд човешкото разбиране, но мога да ги изпитам. Бедният, болен свят ще бъде излекуван, ако всеки ден, всяка една душа очаква от Бог вдъхновението да живее правилно. Най-великото ми духовно израстване се случва в моментите заедно с Бог.
Молитва за деня
Моля се да мога изпълнен с вяра да продължавам да се оттеглям в тишината заедно с Бог. Моля се да мога да израствам духовно всеки ден.
това е важно, аз всеки път се моля само. Това ме замисли много, хвърли ме в размисъл. Не само да се молиш
Човешкото разбиране. Някои неща са отвъд човешкото разбиране. Само могат да се изпитат. Поради това не става с мозъка да се проучи и да се разбере духовността. Тя и Програмата не е за разбиране на Стъпките. Те не се разбират и заради това не ми помага, ако почна да разправям и да анализирам какво точно означавала или не означавала тази Стъпка за мене. Какво е значението на това или онова. Духовността е отвъд човешкото разбиране. Като човек мога единствено да действам и да дам възможност на Бог да извърши трансформацията в живота ми и да ми даде опита, духовният опит, който да ме предпази от първата чаша. Екшън из дъ нейм оф дъ гейм.
Рано сутринта си потанцувахме салса в чест на Свети Валентин, а после си преведохме и медитирахме в чест на Трифон Зарезан. Мдааа. И после лека раздяла. Аз на сбирка, а тя... Ти къде ще ходиш, докато съм на сбирка - еееееееееееее, тайна не казвам. Ще си измисля някъде да ходя.
| |
Тема
|
Не просто да се моля повече, а да бъда в Божието..
[re: aлkaжa]
|
|
Автор |
Coння (минаваща) |
Публикувано | 15.02.09 02:36 |
|
Не просто да се моля повече, а да бъда в Божието присъствие...
А как да стане това? Ти ми даде една прости4ка и лесна рецепта, my brother! Защо казваш, 4е " аз всеки път се моля само. ??? Някъде в един твой постинг тази година, когато разказваше, как си се разхождал сам и си се по4увствал в "нормалното" ни състояние, спомена и как си се помолил Бог да повърви замалко до теб, да не си сам... И каква промяна си по4увствал.. Ами, пробвах и аз така. ДЕЙСТВА!!!! Как? Не знам, ама не се и опитвам да го логилизирам или рационализирам.. Само знам, 4е трябва да е молбата искрена, с доверие. С вяра!!! И.... сърцето се изпълва с бяла и нежна светлина, егото се заслепява, отстъпва неуверено, препъвайки се назад, скрива се в тъмното.. Та то мястото в сърцето е едно! Не стига и за егото и за светлината, която излъ4ва Висшата ми Сила. От мен зависи кого ще пожелая да го запълни...
Бедният, болен свят ще бъде излекуван, ако всеки ден, всяка една душа очаква от Бог вдъхновението да живее правилно.
И нека сърцата ни да са отворени за Силата!
| |
Тема
|
Действа...
[re: Coння]
|
|
Автор |
Cтeфko (Загорец) |
Публикувано | 07.03.09 19:47 |
|
Днес късно следобед след като си потренирах малко у дома, излязох на разходка в парка,който е най-красивото нещо в града ни.Не бързах за никъде и се чувствах превъзходно,въпреки,че по едно време днес доста ме беше натиснала болестта и то без някаква видима причина.Сега бях добре и се радвах на чудесния ден,на пролетта и на това,че отново я дочаках трезвен и чист.Не мога да опиша това,което преживявах по време на тази разходка,само искам да споделя,че се молех със сълзи на очите това да не спира и да продължава с времето.Благодарих за това,че днес съм вън от постоянния и нарастващ Ад,в който живеех през последните си пиянски години.
Днес се радвах се на това,което си бе истинско Чудо като наистина не мога да го опиша.Както си ходех без да бързам се замислих на кого да го споделя-толкова исках да го споделя с някой мой приятел,но нямах такъв "подръка".Чудех се дали да го споделя тук в дира от страх да не го загубя,но както си вървях се сетих за един пасаж от Голямата книга-Анонимни Алкохолици,който ми дойде на помощ:
"Той не е чак толкова неуравновесен, колкото на тях може да им се струва. Мнозина от нас са изпитвали въодушевлението на таткото. Ние се отдавахме на духовна интоксикация като измършавели златотърсачи, коланът затегнат зад последната дупка, лопатата ни удари на злато. Радостта от освобождението от дългогодишните разочарования нямаше граници. Бащата усеща, че е попаднал на нещо по-скъпоценно от златото. За известно време може би ще се опита да запази новото съкровище само за себе си. Може би няма да си даде сметка веднага, че едва се е докоснал до един безграничен залеж, който ще изплаща дивидентите, само ако той го разработва до края на живота си и упорито раздава целия добив." .....
гл.9-а "Семейството след това"
Като си спомних това реших да напиша този пост за да запазя това за себе си и малко поне тези,които "имат проблем с алкохола" да видят,че си струва да се опита Програмата на Анонимни Алкохолици,описана в книгата Анонимни Алкохолици от първите сто напълно възстановили се алкохолици преди доста години.
Благодарен съм,че и днес досега съм жив,трезвен,чист и свободен.
Благодарен съм на Бог за Анонимни Алкохолици,за Програмата на Анонимни Алкохолици,на спонсора си по тази програма,на майка си и на всички пишещи, и четящи тук и сега.
Бъдете здрави и трезвени,приятели.
Бъди себе си.Редактирано от Cтeфko на 07.03.09 19:49.
| |
Тема
|
Re: Действа...
|
|
Автор |
koceto22 (пилотнахвърчило) |
Публикувано | 08.03.09 00:36 |
|
Благодаря стефко...
| |
|
Благодаря и аз Стефко , Коце , ако може отново да цитирам тъй като мисля , че ще е полезно за всеки зависим :
Един от първите девизи на АА, известен като акронимa HALT, съставен от първите букви на четири английски думи: Hungry, Angry, Lonely и Tired (гладен, ядосан, самотен и уморен). HALT предупреждава за четирите типични „отключващи механизми”. За алкохолиците и за зависимите хора изобщо гладът, ядът, самотата и умората могат да бъдат убийствени. Разпознаването, на което и да било от тези състояния, трябва да стане възможно най-бързо, преди качеството на живот да се влоши значително. Конкретният проблем трябва да бъде разрешен, смекчен или отстранен по някакъв начин, тъй като всяка от тези четири заплахи може да повлияе за понижаване на самочувствието и накрая да доведе до пиене. В предупреждението HALT се крие грижа за доброто състояние на хората, намиращи се на обсипания с препятствия път на трезвеенето. Ясно е, че когато им е зле, те могат по-лесно да паднат духом. HALT им напомня за това. Първо, не стой гладен, грижи се за редовното и добро хранене. Второ, не трупай гняв, научи се да го изразяваш без агресия, решавай конфликтите, прощавай и се сдобрявай с хората. Трето, не бъди самотен, не се изолирай, срещай се с хора; ако нямаш никакъв близък човек, намери си приятели в общността. В началото те могат да бъдат твоето „приемно” семейство. И четвърто, не се преуморявай, не се преработвай, не се опитвай да наваксаш всичко веднага; научи се да си почиваш, отделяй време за себе си и преди всичко намери време за това, което трезвеенето изисква.
Честит празник драги жени , бъдете преди всичко здрави !
| |
|
|
|
|