Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:45 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Алкохолно зависими
*Кратък преглед

Тема Още за алкохолизмът!нови  
Автор aлkи (Веселяк!!! :))
Публикувано20.08.08 10:08

Тема Re: Още за алкохолизмът!нови [re: aлkи]  
Автор bohata (гарван)
Публикувано20.08.08 16:23

Благодаря!

Тема Re: Още за алкохолизмът!нови [re: bohata]  
Автор bohata (гарван)
Публикувано20.08.08 17:54

„Има една граница, която е много тънка и трудно уловима, между битовото пиянство със салатите, мезетата и ракиите, и алкохолната болест“, казва А. „Тази граница се нарича абстинентен синдром. На другия ден след запиване, при обикновения човек има махмурлук – не се чувства добре, има главоболие, взима два аналгина. При този, който има зависимост, се получават абстинентни състояния. Те са свързани с тремор, сърцебиене, лошо ти е и направо умираш. Ако здравият човек пие алкохол в този момент, ще му стане още по-лошо. А този, който има зависимост, ако пийне малко, ще му светне веднага пред очите. Оттам вече идва т.нар. алкохолен запой – пиеш и на другия ден, за да се почувстваш по-добре, на следващия ден пак и вече не пиеш за удоволствие, а за да не се чувстваш зле“.
Доста време ми отне решението , да споделя своето мнение...
Смятам , че Алкохолизъм е диагноза, на алкохолна болест... и за да бъде човек алкохолик, трябва да му бъдена поставена такава диагноза, няма значение, дали му е поставена от лекар, съзависим, или от него самия... Днес ми беше супер цял ден... до към 11 00ч си правех някакви планове.... в един момент, обаче ми стана лошо, имах чувството, че съм пил до сутринта, гадеше ми се , тежко ми беше , виеше ми се свят,имах чувството, че имам температура, бях толкова отпаднал , че направо се учудих.... Ако бях пил , всичко това щеше да бъде нормално... щях да потърся някоя бира , с надеждата да ми светне, щях да я повърна, да легна пак, и да се потъркалям още няколко часа, с никакви спомени или мисли в главата.... и привечер, ако някой ме подхлъзне, с нещо алкохолно, може би щях , да се колебая една минута... Все пак , нали съм мъж....
Тогава , щях да бъда нормален пияница, с неприятен махмурлук, с проблеми след напиване и може би второ скапано семейство.... но нямаше да съм алкохолик.... Може би нямаше и да пиша всичко това....
Обаче , понеже не съм пил ..... съм спокоен, че това е временно, че мога да се обадя на друг, да споделя притеснението си от спомена за махмурлука... и да се успокоя душевно и физически, че е нещо дребно... лятно неразположение...
даже вече ми мина... ще отида на сбирка

!
Не бих вкарал зависимоста от алкохола в абстинентни граници... Проблемът ми е докато пия .... на другия ден вече е следствие. Останалото е просто оправдание.
Благодаря Ви!

Тема Re: Още за алкохолизмът! [re: bohata]  
Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано20.08.08 19:01

Днес след работа отидох да платя интернета си и доста се изненадах когато разбрах,че трябва да платя доста повече от очакваното.

Излязох от офиса и като отивах към спирката се сетих,че не съм платил и тока.А освен това до другата заплата има още много "малко" време-около 20 дни.Значи освен сметките,които задължително трябва да бъдат платени се оказа,че до поредната заплата ще трябва и да се храним с майка.Дори да си купувам и цигари,и разни други "дреболии"...
Като отидох на спирката се спрях и се наблюдавах "отстрани".Бях на път да се разгневя или най-малко да вляза в Самосъжаление.Пред мен на витрината се "кипреха"всякакви красиви бутилки с алкохол.Аз ги гледах и си мислех как преди време, точно така когато имах какъвто и да е проблем си посягах към бутилката с думите "Майната му-има ли смисъл?"......
Днес съвсем спокойно се помолих да го приема.После си помислих какъв изход мога да намеря за да изляза от това положение?Сетих се,че ако посегна към алкохола нищо няма да се промени/Е, със сигурност ще се забия финансово още повече,без да смятам какъв ще бъде самия Изход от Запоя/.
Изчаках тролея в жегата,качих се в него,прибрах се у дома и седнах да споделя това,което ми се случи.Преди да напиша поста се обадих на мой приятел в едно "учреждание" за да го помоля за помощ, свързана с евентуална "подкрепа" за намиране на по-доходна работа.Дали ще стане нещо не вярвам,но поне се опитвам да изляза от това положение,от което преди винаги съм излизал с "лекичък" запой от около 10-ина дни.
Надявам се след като споделих това, тази "Реална опасност" да отмине и сигурно все ще се намери някакъв Изход,който да не е отново Вход към...............................................

Бъдете здрави,приятели и нека Изхода е този без алкохол.

П.П. Вследствие продължителната "борба" с алкохола и последвалите от това"повреди" както душевни,така и телесни съм принуден да приема Истината,че вече не съм това,което бях преди години като работник и специалист.

Бъди себе си.

Тема Re: Още за алкохолизмът!нови [re: Cтeфko]  
Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано20.08.08 19:21

С едно малко пояснение към предишния пост.

При последния си запой,който беше около 30 дни загубих заплатата си,изчерпах кр.си карта доколкото можах,докато не я блокирах в терминала.Натрупах още фин.задължения,скапа ми се компа,"нипих" си мобилния с водка,бях доста време в неплатена....
За всички други терзания не искам да споделям за да не се повтарям.Едно от нещата,които ме "доведоха" до този запой беше точно финансовата "несигурност",която беше единствено в главата ми.Преди да почна да пия тогова поисках да почна отначало Програмата на АА-"начисто".
Сега колкото и да е странно съм благодарен за това,през което преминах,а най-вече за това,което съм сега.
А след като прочетох поста си се уплаших,че написаното изглежда точно като "молба" за "невъзвращаем кредит" от когото и да било..
Благодаря ви,приятели.

П.П. Навярно някой друг е виновен за сегашното ми фин.състояние?

Бъди себе си.

Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано21.08.08 06:27

Снощи докато говорех с една позната "случайно"ми дойде в главата нещо,което искам да споделя.
Преди време когато пиех на умиране и се самосъжалявах за това,че бившата ми жена ме изостави си казах,че живота ми се дели на три периода.Първия без жена си,после с нея като семейство и накрая-без нея до себе си.

............
Снощи си помислих,че това може да не е точно така и най-правилния "вододел" в Живота ми е моето постъпване в Анонимни Алкохолици.
Във връзка с това виждам,че периодите са само два-преди АА и след АА.
А всеки един може да си го анализира както на него му харесва.

Благодарен съм за това,че съм жив,трезвен,за Анонимни Алкохолици,на майка си.Благодарен съм за това,че бях изваден от КОШМАРА,в който живях толкова дълги години.
Благодаря ви,приятели.

Бъдете трезви и нека Бог ни дари с един Чудесен,трезвен ден.

Бъди себе си.

Автор Дeлфин (елфин)
Публикувано22.08.08 02:15

Стефко, чета от известно време вашия форум и ми направи впечатление твоята искреност. Когато за пръв път влязох тук/в клубовете на дира/, имай предвид когато изпитах нужда да пиша, точно това - кой как ще приеме мнението ми, беше водещо/както споделяш и ти/...без да си давам сметка, че тук съм анонимна...за мен това е много показателно. От началото на 2002г., когато гастролирах тук, минаха 6 години и четейки те, си дадох сметка за това. Гастролът ми беше в "Бъдещи и настоящи майки" и още няколко клуба, но това не е важно. Не съм се отбивала от години, защото работата ми е ужасно натоварена и всепоглъщаща, НО напоследък изпитах нужда да се поровя във вашия клуб. Благодаря на Господ, че не съм попаднала в този капан/все още/, обаче това, което прочетох при вас, ме покърти!!!! От време на време, водена от носталгията по клубовете на Дира, в малкото свободни моменти се опитвах да се върна тук, но нищо вече не ме впечатляваше, докато не попаднах на вашия клуб! Толкова искреност, болка и надежда на едно място не бях срещала! Чета историите ви и ви се възхищавам. Просто исках да напиша, че съм с вас! Всички хубави хора, които познавам, малко или много търсят утеха в алкохола...защо е така?

Редактирано от Дeлфин на 22.08.08 02:53.

Автор Дeлфин (елфин)
Публикувано22.08.08 03:52

Не е истина! Чета и не мога да повярвам колко близки са ми вашите истории...Сигурно се повтарям, но съм впечатлена от вашата искреност! Имам сестричка, 10 години по-малка от мен, и се притеснявам, че е тръгнала по този път. На 21 години е, ние имаме генетична обремененост. И двамата ни дядовци бяха алкохолици. От известно време я виждам, че съвсем умишлено излиза, за да се напие. Тя когато пие не може да пие с мярка. Аз също съм така. Когато ме хване дори малко искам още. Е, въздържам се пред приятели и колеги, защото работата ми не го позволява, дори и в извънработно време това би ме компрометирало, така че си довършвам вкъщи, случва се веднъж седмично, и си казвам - заслужавам си малко разпускане след тежката седмица, но тя няма такъв коректив. Налива се когато и падне, когато излезе, понякога излиза само с тази цел...Не знам как да реагирам...Много е млада...Сигурна съм, че ако продължи така ще стигне до зависимост...Помогнете ми със съвет!Водих я на психолог, нищо не излезе...

Тема Re: Още за алкохолизмът!нови [re: Дeлфин]  
Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано22.08.08 05:48

Аз почнах да пия на 14 години. Бях на 21 години когато за пръв път в живота си опитах да спра алкохола за близо десет месеца.Сега съм на 44/ненавършени/.Двайсет и три години се опитвах да се науча да пия "нормално".Не успявах и затъвах все по-надолу бавно,но сигурно към своята Гибел.

Вярно е,че дядо ми е бил алкохолик.Вярно е,че съм обременен генетично,но също така е вярно,че когато почнах да пия аз не съм и предполагал в какво се навирам.Аз започнах да пия за да изягам от "строгия,родителски контрол".Така си мислех аз,но истината си беше,че не се понасях какъвто бях още като малък.Бях доста страхлив и инат като дете.Бях затворен в себе си,което ми пречеше да контактувам със своите съученици,родители,с всички хора около себе си.Някои специалисти го наричат "комплескс за малоценност".
Не ми пука как е наречено това,което едва не ме вкара в гроба след дългите години на "бягство" от Живота.Бягство,при което аз си живеех в своя "Свят" с моя "Приятел-Цар Алкохол"..................................
Накрая останах съвсем сам в този мой свят с идеята,че това е истинския живот,а хората около мен са някакви неудачници,нещастници,тъпаци,които не ме разбират.Затворих се в Клетката на болестта си и наистина бях на път да полудея,да се самоубия или просто да си умра от пиене когато имах шанса да се срещна с човек искащ да Живее.Да ми помогне аз да поискам да Живея/Е,в трезвеност/.
Сигурен съм,че е доста трудно някой човек да пожелае да види своя проблем с алкохола.Трудно е някой да успее да убеди когото и да е,че "изхода" от това е единствено страдание ,самоунищожение,обвиняване на всички за своето Нещастие.Наистина трябва да се случи Чудо за това,но когато някой наистина желае да Живее и има кой да му подаде ръка за да не влиза в АДА,навярно Чудото става?
Гадното при алкохолизма е,че дори когато си заминавах от поредицата от запои аз си мислех,че "волята" ми е слаба.Но това беше в последните години,когато вече нямах този ефект от алкохола или лекарства,променящи съзнанието ми.
В пръвите години бях доста арогантен,циничен,нахален,уверен в себе си,напорист,ИНАТ,..........но винаги със своето"лекарство" под ръка.
Когато спирах да приемам "лекарството" изкарвах известно време без него,но винаги се връщах при своя "избавител" защото не съм научен да живея в този "измислен свят",който се оказа,че е точно истинския.Разрах,че аз съм живеел в другия свят, до последно смятайки,че всичко друго и други са виновни за моето нещастие.
Трудно е наистина да пречупи годростта си човек,който още е в началото на Пътя към АДА.Затова не могат да се дадат конкретни съвети.Старая се да не правя това,а просто споделям своя опит в "борбата" си с алкохола.
Успех ти желая на теб,сестра ти и на твоето семейство.
На всички свои братя и сестри алкохолици желая спорен и трезвен ден.
Благодаря ви.

П.П. Тогава в далечните 80 и някоя година нямаше Братсвото на АА в България.Освен това алкохолизма не е било болест,а "лиготия и не знам какво си".Е,сега има вече Анонимни Алкохолици в България и човек може да се свърже с хора,желаещи да Живеят в трезвост.Стига да го желае.

Бъди себе си.

Тема Re: Още за алкохолизмът!нови [re: aлkи]  
Автор Cтeфko (Загорец)
Публикувано23.08.08 16:41

Най-опаснато неща за мен,което ме провали миналата година и ме доведе до поредния запой беше недоверието в спонсора ми.Но не само недоверието,а също така и огромния мързел,който бе прикрит под формата на нежелание да направя каквото и да било по Програмата на АА.

Това,което ми бе предлагано аз поставях на съмнение и все си мислех,че някой иска да ме"прекара".Накрая се оказа,че прекарания съм точно аз и колкото, и да си търсех виновен за този провал след една година и нещо непиене това не ми донесе голямо облекчение.
Дори сега се чудя съвсем искрено как спонсора ми ме е търпял толкова време и не ме заряза още тогава.Оказа се,че точно аз го зарязах като останах "твърдо убеден",че той бърка,а аз съм прав за............поредното си запиване.
Това ми помогна да разбера,че не мога да работя Програмата на АА и да си правя каквото си поискам,с когото си поискам и когато си искам.Но всъщост аз цял живот допреди време точно така съм действал?
Това се оказа един доста голям недостатък на характера ми,който е добре вкоронен през годините на своеволие и изкарване на другите виновни за моя провал в живота ми досега.Аз бих го нарекъл по малко по-достъпен начин.За мен това е Нечестност,а някъде в Програмата за възстановяване май е написано относно тази нечестност..............
Сега си спомням как като проучвахме Голямата книга с мои събратя аз дори си мислех,че съм от тези "нечестни по рождение".Може наистина да съм от тях,но искам да Живея в трезвеност и се надявам все по-свободно да се доверявам на спонсора, и събратята си с надеждата този недостатък да бъде премахнат с времето.
А като става дума за мързел често си казвам колко хубаво щеше да е някой друг вместо мен да работи Програмата на АА.Може и друг да я работи вместо мен,но сигурно не аз,а той ще бъде трезвен ден,след ден.
Бъдете здрави,приятели и нека Бог ни дари със смелост да се доверяваме на тези,които искат, и могат да ни помогнат.
Бъдете здрави.

Бъди себе си.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.