|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | >> (покажи всички)
Тема
|
Спонсорите на АА
|
|
Автор |
aлkи (Веселяк!!! :)) |
Публикувано | 10.01.08 14:45 |
|
Май не схващаме философията на спонсорство. Според мен. Дейноста по програмата на АА (12 Стъпки) е обучение на спонсорство на АА. Помагаме сами на себе, като помагаме на други алкохолици!
Какво мислите по въпроса?
Лично аз губя интерес да работя програмата на АА с хора дето мислят само за себе си. АА прави инвестация в новодошлия, а след време те си вдигнат чукалата. Тенк ю! Аз нямам нужда от сбирки на АА. Аз съм ОК!
Мда! Радвам се, че успяваш. Спаси живота си. Но дали туй е Духовноста на братството на АА!?
| |
Тема
|
Re: Спонсорите на АА
[re: aлkи]
|
|
Автор |
OO7OO7 (откровен) |
Публикувано | 10.01.08 16:38 |
|
Здравей Алки,
Много хубава тема. За жалост няма да мога да участвам в нея по простата причина, че нямам спонсор. Мой избор, доброволен. Ще следя с интерес. Ако не се лъжа темата бе разисквана някъде около юни 2007 г. и тогава се казаха интересни работи. Сигурно сега ще е по-интересно. От това, което съм чел най-силно впечатление ми направи следният цитат, който ще предам:
"Това е много важна връзка, но обикновенно спонсорът в АА не е терапевт, а представлява модел за подражание. Случва се да изпълнява ролята на баща, на по-голям брат и приятел, който споделя с подопечния си своя опит. За алкохоличката спонсорката се отъждествява с майка, сестра или приятелка" /Стефани Браун/.
Успех, приятелю.
Редактирано от OO7OO7 на 10.01.08 17:24.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
girasol* (усмихната) |
Публикувано | 10.01.08 16:41 |
|
Аз мисля, че по-важен от спонсора е спонсорираният. На него трябва да му се обръща внимание, да му се прощават грешките които прави, да се подкрепя по всяко време на денонощието. Да му се дава кураж, да се насърчава, да му се казва че се справя добре. Да бъде уважаван а не порицаван. Да бъде убеден че греховете му са простени, та да не го дърпат назад. Да му се каже че е важен и ценен и има своето място под Слънцето. Че няма втори като него, че е уникален по свой си начин и оттам и полезен за хората по своя си начин. И чрез личния опит и пример на своя спонсор това човече да разбере че Животът заслужава да бъде живян. Че той има право да бъде щастлив. И заслужава всички прекрасни неща които се случват на трезвите хора.
Такива ми ти мисли ми дойдоха като те прочетох, Алки.
Усмихни се, има изход!<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от girasol* на 10.01.08 16:42.</EM></FONT></P>Редактирано от girasol* на 10.01.08 17:46.
| |
Тема
|
[re: girasol*]
|
|
Автор |
aлkи (Веселяк!!! :)) |
Публикувано | 10.01.08 22:28 |
|
Аз мисля, че по-важен от спонсора е спонсорираният. На него трябва да му се обръща внимание, да му се прощават грешките които прави, да се подкрепя по всяко време на денонощието. Да му се дава кураж, да се насърчава, да му се казва че се справя добре. Да бъде уважаван а не порицаван. Да бъде убеден че греховете му са простени, та да не го дърпат назад. Да му се каже че е важен и ценен и има своето място под Слънцето. Че няма втори като него, че е уникален по свой си начин и оттам и полезен за хората по своя си начин. И чрез личния опит и пример на своя спонсор това човече да разбере че Животът заслужава да бъде живян. Че той има право да бъде щастлив. И заслужава всички прекрасни неща които се случват на трезвите хора.
----------------------------------------------------------------------------------------
Хубави думи и на място казани, мила Гирасол. Така е! В самия процес на възстановяване (духовно израстване) се учим как да се отнасяме с околните. Спонсираните стават спонсори. Така се предава посланието на АА. Или! Както се казва на сбирките на АА. С добро си го получил с добро го дай!
С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.
Явен е факта за Законът на Живота, че по-начина който мислим, говорим и третираме околните; По-същия начин хората говорят, мислят и се държат спремо нас.
Резултатът зависи от нашето поведение; Абсолютно всичко, без изключение ни се връща обратно.
Всяко едно нещо, което е направено на другите, рано или късно ще бъде върнато обратно на нас; Извършените добрини на другите, ще получим в мярка на същият аршин; А дяволиите (мъки и страдания) направени на другите, ще получим обратно в същия предел.
Изобщо не означава, че същите хора с който бяхме любезни, ще ни третират подобно, в повечето случай туй не се сбъдва. Но, всъщност някой друг, който си няма представа от нашето поведение, и въпреки всичко, той ще ни го върне зърно за зърно!
За всяка изказана обида на някой друг, по-същият груб и нелюбезен начин ще се отнасят спрямо нас.
За всяка измама, ще бъдем мамени; за всяка заблуда ще бъдем заблуждавани; за всяка казана лажа ще бъдем лъгани.
Всеки път, когато покажем невежие, и пренебрегваме личните си задължения, или се възползваме от дадената ни власт против хората, ние вършим нещо за което нейзбежно ще ни бъде платено по-същият начин, по-който ние самите сме се отплащали!
| |
|
Темата е хубава, разбира се, но е вярно и това, че говорихме по нея.
За мен е особено ценно и много изчерпателно менението, което се намира тук:
Правя тази препратка за тези, които няма да имат търпението да стигнат до това мнение в онази тема.
алки, имам молба към теб: ако не те затруднява, в случаите, когато даваш цитат, да го слагаш в кавички и да посочваш източника. Така се обърквам и не мога да разделя твоите думи от тези, които са на друг, може би защото понякога сам говориш от първо лице множествено число. Уважавам твоя опит и това, че ползваш опита и на други хора от АА, но наистина се затруднявам в желанието си да разбера твоето лично мнение, казано с твои собствени думи.
| |
Тема
|
[re: Пpиятeл_ka]
|
|
Автор | aлkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.01.08 11:06 |
|
Здравей, Приятел_ка! За мен всеки един пост в клубът на Алкохолно зависими е ценен. Аз не правя разлика между събратята. Може би едни да са по болни от други. Но за мен няма лоши или прокляти хора. Защото всички сме болни алкохолици. Надявам се да разбереш за какво говоря. Сама каза, че ти е трудно да ме разбереш. Сигурен съм, че и туй ще стане. Дай време на времето!
| |
|
Нещо пак не стана ясно, този път за теб: писах ти не това, че ми е трудно да те разбирам, а че ми е трудно да отделя твоето лично мнение и личните ти думи от цитатите, които използваш, тъй като понякога собствените си думи казваш от първо лице множествено число, т.е. казваш за себе си "ние".
Молбата ми беше при използването на цитат да обявяваш, че това е цитат, като го сложиш в кавички и евентуално да посочиш източника. Слагането на кавички не е по-трудно от оцветяване на текста. Ползването на различни цветове може да означава, че просто искаш да наблегнеш да оцветените думи.
Иначе си прав - от всеки постинг могат да бъдат направени много изводи :) Но все пак не всички постинги могат да са еднакво ценни за различните хора. И то - без да говорим за спама в темите.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lzvorche (непознат
) |
Публикувано | 11.01.08 14:00 |
|
Здравей, приятелю! Днес за първи път влизам във форума и попаднах на твоето писмо. Напълно те подкрепям за всичко това, което казваш, защото това е моето отчаяние в българското АА, в което съм от 15 години и смятам, че то буксува точно поради тази причина, която ти споменаваш. "Тенк ю." Каквото ми трябва аз си го взимам и това ми стига, всеки да се оправя, както намери за добре. Това е песента, която се пее. Не се разбира програмата на 12-те стъпки. Тя никога не е била в центъра на българското АА, а по-скоро нещо в периферията като добавка към всичко останало, което се преживява в АА. Пак ще пиша по темата, това е едно бързо мнение.
| |
|
Не се разбира програмата на 12-те стъпки. Тя никога не е била в центъра на българското АА, а по-скоро нещо в периферията като добавка към всичко останало, което се преживява в АА. Пак ще пиша по темата, това е едно бързо мнение.
Бързото мнение - срам за майстора. Не можеш да нахвърляш неподкрепени с доказателства обвинения и да си вдигнеш шапката. Моите уважения за 15-годишния ти стаж в АА, но докато ти се подготвяш за бавното си мнение, тук ще влязат много като Страдаща и ще прочетат, че българското АА не струва. И че няма изход за все още страдащите алкохолици. А това просто не е истина.
| |
|
Как така не се разбира Програмата, Изворче? Кой не я разбира? И защо? След 15те ти години в АА (и моите също уважения към този дълъг стаж) би трябвало да знаеш, че е добре де споделяш единствено своя опит. Аз работя по тази програма от близо три години. И ако преди (близо твоите 15) не съм имала резултати, то със сигурност това не се дължи на българското АА, а на моя мързел и незаинтересованост от Дванадесетте стъпки. Никой не ми е виновен, че 10 години се лутах и смятах че да не пия е достатъчно. Програмата на АА заработи за мене едва тогава, когато аз започнах да работя по нея. И то здравата. Не някой друг а лично аз. Като си вадя моите недостатъци, а не се опитвам да ги прикривам, обвинявайки другите че не са ми свършили работата. За мен българското АА работи. Дано да заработи и за теб. Успех ти пожелавам.
"Усмихни се, има изход!"
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | >> (покажи всички)
|
|
|