|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
АБКМ !! - моля, дайте съвет!
|
|
| Автор |
mama na alex (непознат
) |
| Публикувано | 05.01.10 12:04 |
|
|
Здравейте,
от известно време следя този подфорум и ми е много полезен. Благодаря, на хората, които са си направили труда да напишат всичко това!
Виждам, че не се пише вече толкова често - може би това е хубаво - значи няма толкова много дечица с проблеми! Дано все пак майките с опит при такава диагноза четето все още - моля за помощ и съвети!
Има страшно много неща, които ми се ще да попитам, но ще започна постепенно:
Първо нашата история: бебето ми е на 4 месеца. От раждането хранено на смесено хранене с фризолак и кърма. Към края на 3-тата седмица минахме изцяло на кърма и така бяхме до края на втория месец. Някъде още в началото на втория ни мисец започна растройство, което постепенно стана със слуз - първо ни лекуваха със хидросек и ентерол, после лечебна хумана, но нямаше никакво подобрение - от стреса при мен отново кърмата намаля и трябваше да започнем пак добавка- изписаха ни мляко АЛ 110, от което положението се влоши още повече - появиха се и жилки кръв - след като една седмица бяхме така - за мен вече диагнозата беше ясна АБКМ! Тогава минахме на фризопеп и нещата се оправиха с магическа пръчка - още след първия прием - веднага престанаха честите изхождания, акото стана отново гъсто, жълто и с консистенция на горчица. Не сме имали обриви никога, в началото докато бяхме на фризолак е повръщала малко, но рядко, което може да се дължи и на още незрелия бебешки организъм - просто бебешкото връщане на храна. От тогав до сега, сме аз - на строга диета за да кърмя, а тя- на кърма и някъде 120, 150 гр общо на ден добавка фризопеп. Ваксина имаме само срещу хепатит - другите ги отлагаме за след 6-тия месец. Всичко беше наред до преди няколко дни - тогава изведнъж се появиха 4 изхождания за деня и в последното - една жилка слуз с кръв! От тогава са минали 5-6 дни, в които нещата ту се оправят - в смисъл на гъсто и нормално, ту се развалят - по-рядко, по-зелено, с ядки и съвсем малко слуз!
Въпросите са ми:
Възможно ли е временно влошаване, при положение, че нито аз, нито тя сме променили нещо в диетата!? Означава ли това, че сега получава алергия и към фризопеп!?
Докато бяхте на диета за да кърмите - през цялото ли време диетата беше строга - да кажем след 3-4 месеца, може ли да се започне и със захранване на майката с някои алергени!?
Нашата гастроентероложка и педиатърката също твърдят, че можем да се ваксинираме с пентаксим - тук чета обратното - дали наистина би могло да сложим и тази ваксина, без да има проблем!?
От известно време е супер нервна - мрънка непрекъснато и не спи спокойно, педиатърката твърди, че това е от никненето на зъби, дали все пак няма връзка и със самата алергия!? Когато имаше влошаване на симптомите - вашите деца показваха ли повече раздразнителност или някакви други промени в поведението!?
Как точно трябва да изглежда нормалното ако - наличието на парченца неразградена храна - като белтък на пържени яйца - проблем ли е!?, защото някъде съм чела, че е нормално при малките бебета!?
Ох, има още много неща, които бих искала да питам, но ще го направя по-късно, защото сега тя пак се размрънка, че ни е време да папкаме!
Благодаря на всички, които ще се включат предварително!
| |
|
|
|
Здравей!
Първо - успокой се, не е толкова страшно!
Предполагам знаеш, Фризопеп е хидролизирано мляко, т.е. разградена е белтъчната молекула, за да се усвоява по-лесно от бебетата. И като такова много често води до разстройство. Странното при вас е, че това не се е случило веднага, а след време, но може би и това е индивидуално. Моето първо дете също беше на смесено хранене почти от началото, а от 5 навършени месеца на Фризопеп като добавка (аз също кърмех, пазейки диета). Акаше зелено, имаше слуз, повръщаше често. След като мина на Фризопеп акото стана толкова рядко, че се бях видяла в чудо. Захраних на 6 месеца и малко отгоре с оризова каша, като първо правихме изследвания да не би да има бактерии някакви - чисто. Просто никой тогава не ми каза, че Фризопеп може да разстрои толкова много бебешкия стомах... Но като цяло си го пиеше и не съм го сменяла. После пък се запече за дълго време - но това е друга тема и поредното доказателство, че някои деца не са готови за захранване с твърда храна дори и на 6 месеца!!
По въпросите ти:
Дали сега получава алергия към Фризопеп - не мога да кажа... Изчакай, щом я мъчат зъби те също може да имат пръст в работата. А може и вирусче да карате. По принцип алергичните деца имат проблемни стомаси и едно обикновено разстройство при всяко друго дете, при алергичното минава с диета, акане на несмляна храна, слуз, кръв понякога... Това е положението, не се шашкай.
За диетата - лично аз с първото си дете пазех много строга диета, не знам дали е имало смисъл, но имаше ефект и мен ме беше страх да не направя някоя грешка. Като се нормализират нещата, а и след 3-4 месеца сигурно ще си захранила бебето, ще може и ти да се захраниш с някои от забранените храни, но тогава пък ще стане по-трудно да следиш за евентуална реакция (в смисъл дали реагира на нова храна бебето или на нещо, изядено от теб). Ако те интересува ще напиша аз каква диета пазех, назначена от лекар разбира се. Като през цялото време пиех витамини с калций!!!
С второто дете за момента - чукам на дърво - се разминават проблемите, пазех диета първите 6 месеца, но не строга, а само ограничителна, а някои продукти бях заместила със сходни...
За ваксините - отлагай докато не се оправят нещата! Педиатрите ги гонят от ХЕИ, те затова гонят нас, но децата са си наши. Моето първо дете го водих на Комисия и отложихме трайно коклюша, от тогава й се слага само ДТ (след първа ваксина ДТК направи Атопичен дерматит, това за инфо само...)
Второто ми дете го ваксинирахме с Пентаксим, доста закъсняхме, защото все някой беше болен зимния период, но нямахме проблеми със самата ваксина, освен Температура и лека хрема след всяко боцкане! То и това са проблеми, но дребни в сравнение с одисеята със сестра му...
Нервността на бебето ти може да се дължи на много неща. Едва ли е от алергията. Ако има обриви те сърбят определено. Зъбките са на дневен ред :) Малкият на тази възраст от 1-2 нощни кърмения вдигна бройката на 5-6 !!! Не знам как оживях, но после кротна, въпреки че зъбите избиха доста месеци след това. Мажи с нещо обезболяващо, може пък да има ефект. И имай предвид, че никненето на всеки зъб отслабва имунитета, от там може да се разболяват по-лесно... а алергичните деца, както вече обясних, имат по-проблемни стомаси.
Нормалното ако си има точно такива бели неща :) Цвета е индивидуален, стига да не е отровно зелен разбира се, другото не е проблем. Слузта е проблем, кръвта също.
надявам се да съм помогнала поне малко, също да се включат и други със съвети!
Успех, пиши ако нещо друго те притеснява.
И честита нова година!!!
Ели
| |
|
|
|
Забравих да напиша нещо мнооого важно! На твое място бих опитала да се върна отново само на кърмене, даваш малко добавка, която с малко упоритост ще премахнете. Има консултанти по кърмене, които дават доста добри съвети, тук също има кой да помага :)
| |
|
|
|
Благодаря ти Ели и Честита Нова година и на теб! Желая ти здраве, късмет и щастие!
За кърменето - знаех, че ще го кажеш - ми не става, ползвах консултант, чудеса направих, какво ли не ядох, какво ли не пих - просто при мен това е максимума. То не бяха междинни кърмения и изцеждания, абе......... Сигурно и това не е малко при положение, че се прибрах от родилния дом с 20 гр. от двете гърди - беше ми спряло млякото, защото в началото не ми я даваха за кърмене 5 дни. Сега е още по трудно да се опитам да увелича лактацията, защото тя се опитва и да се отбива - яденето на шише и общата й нервност си казват думата и вече не суче така интензивно и продължително. Не се страхувам, че ще ми спре кърмата, защото колкото й странно да е аз изцеждам толкова, колкото й тя суче - имам кантар и мога да я меря преди и след ядене - така знам колко е изяла. Дори и помпа купихе електрическа - само й само да има мляко!
За фризопепа знаех, че разхлабва - гастроентероложката ми беше казала, но понеже на нас ни подейства запичащо - реших, че чак сега да почне да действа по този начин е малко късно. Иначе това малко ме успокои, което ти казваш, че алергичните деца карат неразположенията и разстройствата по този начин - със слуз. Може би и тя леко понастина покрай пътуванията около празниците. Освен това слузта е толкова малко, че ако преди не бяхме имали проблеми, сигурно дори нямаше й да я забележа.
Много съм амбицирана да кърмя, но страшно зле ми се отразява това на организма. Имах много тежка бременност и повръщах непрекъснато - отслабнах с 9 кг, докато бях бременна - сега пък тази диета - отслабнала съм още 8. Много ми се ще, когато я захраня - живот и здраве, да почвам да захранвам и себе си - ако трябва ще е така - 1 седмица захранвам нея с нещо ново, другата себе си, после пак нея и така. Само се моля, да не се разболея нещо - защото вече се чувствам много изтощена. Мисля да захранвам след 6тия месец ако всичко е наред.
Обриви - никога не сме имали и не мисля, че нещо я сърби, но нали вече имам параноя от тези болести - само се вглеждам в разни симптоми - ту на рахит, ту на нещо друго................... както й да е - това са други проблеми - за тях ще питам педиатърката.
Другото, което исках да питам е - имали ли сте хрема, като проява на алергията!? - ние често имаме - все си мисля, че това също е от алергията. Ако да - до колко е опасно това(знам, че може да даде усложнения и да доведе до дихателни проблеми)!?
За диетата - ще съм ти много благодарна да ми я изпратиш - ако имам някои въпроси за конкретни храни - също ще питам тук във форума!
Редактирано от mama na alex на 05.01.10 14:50.
| |
|
|
|
Кърменето е хубаво нещо, но ти наистина си направила много, така че не се самоизмъчвай повече. Кърми докато можеш, това е важно за алергията... Но не се обвинявай - аз с първото дете бях в такава депресия заради несполуката си, че още тръпки ме побиват като се сетя. Да не говорим, че децата страдат незаслужено, когато майката страда. Казах го за връщането към кърмене, но не знаех колко много си отслабнала... Винаги съм твърдяла, че майката трябва да е щастлива гледайки детето си, да вземе решение и да приема събитията :) Другото се израства.
Малкият се прибра със стафилококи в носа още от родилното явно. От тогава почти постоянно има секрети в носа, но и аз не съм лекувала с локални АБ, защото реших, че няма смисъл щом като не го тормозят толкова много. Но е факт, че при всеки вирус, донесен вкъщи, тръгват сополи дори и да не се разболее напълно. И още нещо - не знам с какво се отоплявате, но лично аз нощем спирам или намалявам много парното и слагам съд с вода, да овлажнява въздуха. След всяка ваксина секретите са също неизбежни при нас. Това са ми наблюденията.
Кака му не е имала хрема до поне 2-годишна възраст, не свързвам с алергията й нищо. А и според мен бебето ти е малко за по-сериозни проблеми като сенна хрема например - или нещо друго алергично. Най-вероятно е сух въздуха у вас :) Може да пръскаш по малко физиологичен разтвор за промивка и в двете ноздри и после да почистваш внимателно с клечка за уши.
И един съвет - извикай си малко помощ, звучиш наистина на края на силите си. Стискам палци да сте здрави и да се успокоиш :)
| |
|
Тема
|
Re: АБКМ !! - моля, дайте съвет!
[re: elimax]
|
|
| Автор |
elimax (оптимист :)) |
| Публикувано | 05.01.10 15:08 |
|
|
За диетата -
Никакво мляко и млечни! Нито краве, нито овчи и кози продукти! Обаче пиех таблетки с калций.
Без телешко и агнешко месо, без риба. От месата разрешени са свинско, пилешко (въпреки, че бройлерите са мнооого алергизиращи и следи за реакция, най-добре домашно пилешко, аз нямах), пуешко и заек.
Никакви цитруси и банани! Бананите имат хистамин в тях, затова са забранени.
Без ядки, какао, мъхести и горски плодове.
Без грах, леща, фасул и всички бобови култури.
Никакви колбаси от рода на салами и кренвирши - разрешавах си малко пушено месо, но не всеки ден. И ако можеш изключи и него...
Никакви бисквити и чипсове и въобще всякакви купешки неща, в които има хидрогенизирано растително масло - разбирай маргарин и производните му. Ядях само халва (в която няма какао, че и такава има!) и локум... И сладка царевица от време на време.
Яйцата сведени до минимум, 2 седмично например. Доматите също ограничени.
Това се сещам за момента, може и друго да е имало. Много е стряскащо, не знам кой би издържал - аз така откарах 5 месеца и много отслабнах, отбих си детето, защото и психически ми се отрази това неядене.
Честно казано не се подлагай на тази диета без изрично някой да ти е казал, че трябва!!! Може да изключваш групи продукти за 2-3 седмици и едва тогава да следиш за реакция, измисли нещо. Но определено спираш колбасите, всякакви натурални сокове и оцветени боклуци, ядките, какаото и цитрусите, бисквити, чипсове и подобни! Млякото явно също ще се наложи да го спреш.
С малкия се кърмим още, ограничавах доста неща първите 6 месеца, но се хранех определено по-пълноценно в сравнение с кака му.
| |
|
|
|
Благодаря още веднъж, че отговаряш толкова бързо!
Аз спазвам същата диета вече 2 пълни месеца и малко, даже и яйца не ям. Много съм стриктна и като изключим 3-4 лъжици боб, които хапнах на Бъдни вечер по инерция - нищо друго забранено не съм яла! Имам възможнос да ям домашни храни и почти нищо не купуваме от магазина. По принцип моята диета беше по-лека, препоръчаха ми я, когато започна диарията на малката, но нямаше ефект, сама прецених да мина на тази, която ти си написала - прочетох я в нета и нещата се оправиха - това съвпадна и с даването на фризопепа - така, че реално незнам кое от двете неща подейства повече - може би и двете. Сега ме е страх да започна да включвам някои неща - да не би да направи реакция - ще се опитам да издържа за да й станат поне 3 пълни месеца, в които да не й вкарвам алергени в организма.
Много благодаря за утешителните думи - все едно аз съм го писала - и аз се обвинявам, че не успях да кърмя изцяло, че допуснах да ми захранят детето с АМ и т.н. - за първи път да чуя думи на човек, който наистина ме разбира какво ми коства всичко това!
За помощта - и аз стигнах до този извод - сега в неделя заминаваме при майка ми за 20-тина дни да си почина аз малко, пък и те да се порадват на детето! Дано всичко е наред, когато сме на чуждо място, че досега само за 1-2 дни сме ходили някъде!
| |
|
|
|
Забравих - поздравления за кърменето - Браво! Много се радвам, когато чуя, че някой успява да кърми толкова дълго, още повече че на теб ти е било и по-трудно от колкото на другите!
| |
|
Тема
|
Re: АБКМ !! - моля, дайте съвет!
[re: mama na alex]
|
|
| Автор |
tswete (Алекс на 5 г.) |
| Публикувано | 06.01.10 11:02 |
|
|
Здравей и честита нова година на всички! Дано е по-бедна на алергични реакции!
Много въпроси си задала, а дирът вече ми изтри огромния отговор, затова ще бъда по-кратка.
Много успехи си постигнала с кърменето. Поздравявам те за усилията. Но ако кърменето се е превърнало в тегоба, в мъка и непрекъснато отслабване - все пак си захранила с Фризопеп и имаш възможност за избор. Важно е за теб да бъдеш спокойна и щастлива майка, така че споко. С фризопепа поне ще си сигурна, че не реагира на твоето хранене и по-лесно ще можеш да отсееш реакциите към отделните храни.
За връзката ваксини-алергични реакции
На Алекс му сложиха ДТК на 5 м. тъкмо 5 дни бях давала по малко млечна каша. След ваксината ми реагира на кашата с копривен обрив около устата. Той се повтори, докато дадох същата каша, но без АМ. 3 месеца изкарахме с него на безмлечна и безалергенна диета (въпреки че бях установила, че от моята храна не се повлиява). На 8 м. отново пробвах АМ хипоалергенно вече, отново реагира, но вече със суха кожа, Атопичен дерматит. Отидох при Мустаков и се започна една яка диета - от почти напълно захранено дете, се върнахме на 5 храни. Но освен ваксината, при Алекс много развали нещата ранното захранване. Наддаваше добре, но със сокчето от 50тия ден се появиха повръщане, слуз в акото, разстройство и така месеци. Моите педиатри така и не ме посъветваха да спра захраването. И той си дрискаше с месеци. Така че не се плаши от кръв и слуз. Слузта показва, че червата са раздразнени, а като има по-чести изхождания, храната минава по-бързо през тях и ги раздразва. Кръвта също е от червата - трябва да видиш черна ли е или съвсем червена. Ако е по-светла, значи е съвсем периферна. Моят син години имаше слуз в акото. Накрая се повлия от хомеопатия, но и досега като не яде, започва да ака често, течно и слузесто ако, а вече е на 5.5 г. Явно има повишена киселинност на стомаха, но е малък за лечение. Затова просто се грижа да не остава гладен, да хапва на всяко ядене поне хляб. С времето и това ще го израсте. Както и с алергиите. Моите наблюдения са, че алергичните реакции са по-чести при бебетата, защото тогава е недоразвита храносмилателната система на детето. Въобще намирам пряка връзка между храносмилателната система и алергичните реакции. Ако не правиш простотии и не захранваш детето с алергени - домати, банани, купени салами, шоколади още на 6 м. и е със стабилна и изградена храносмилателна система, вероятно няма да има хранителна алергия.
Но повечето момчета, родените в по-ранни месеци и въобще новородените имат недостатъчно развита храносмилателна система. ОТ там са и коликите, затова и се препоръчва кърмата като най-лесна за разграждане при тях. Въпреки това, ако си почнала като мен рано със захранването - на 50 дни, детето още няма изградена добра храносмилателна система, тя пропуска неразградени частици храна в кръвта, които се разпознават от имунната система като врагове и се предизвиква алергична реакция. Затова и алергиите обикновено са свързани с неспокойство за бебетата - предизвикват колики, диария, а това създава сериозен дискомфорт за тях. Затова и диетата помага, но трябва време, за да укрепне храносмилателната система, да укрепнат червата, стомаха. Така че дерзайте. Диетата е по-доброто лечение. Следи детето за реакция към храните, давай само една нова храна в седмицата и следи. Така ще разбереш на детето кое как му действа. например при Алекс оризът прави чудеса. Така че може да пробваш с ориз като първа храна. И не се шашкай, направила си много, споко. Стискам палци скоро да има и видимо подобрение, за да си и ти по-уверена. Алекс дрискаше, имаше слуз в акото години, когато не е ял има и сега. До навършени 3 г. е бил на яка диета, но си расте здраво и умно дете. Знае кои храни са боклуци - зрънчовци, кроасани, бонбони, близалки. Въпреки че много обича бонбони, се ограничава много, шоколад почти не яде. Така хем расте на по-здравословен режим, хем оценява сладките неща и си хапва от тях умерено.
Не се притеснявай и смело напред!
| |
|
|
|
Мерси и на теб Цвете за включването!
Ако това е късия пост - незнам какво би преставлявал дългия!
Шегувам се - много се радвам на всичко, което ми пишете, защото ми е истински полезно!
Благодаря за окуражителните думи за кърменето - досега все неразбиране срещах - от едната страна - ама защо кърмиш, още ли кърмиш, не виждаш ли че не му влияе добре, така само си вредиш, от друга ама защо дохранваш, минавай само на кърма и едните и другите не разбират, че всъщност много се старая и че бих направила всичко само тя да е добре! Сякаш никой не виждаше успехите, които постигнах, а само грешките. Много ми се ще да минем само на кърма, но както казах вече - не било толкова лесно!
За сега съм спокойна, че приема фризопепа и че винаги имам вариант да дам нещо - ще си караме на кърма плюс дохранване пък ще видим. Мечтата ми е да почна да захранвам, за сега нищо не съм давала, освен 50 мл. оризова вода, в началото, когато почна да дриска - още ме е яд за това! Но тогава педиатърката много настояваше да й дам - не съм я била слушала за това не се оправяло детето и аз глупачката й дадох! Ще чакам до 6-тия месец, но все ми се ще да почнем поне на 5 и 2 седмици или 5 и 3 седмици. Прочетох за оризовата каша - мисля това да й е първата храна, после картоф, тиква, морков - реда ще го уточнявам в движение. Ще ми се да почнем 1-2 седмици по рано от една страна за да изпреварим ваксинирането - т.е да съм захранила с 2-3 неща - ако се случи нещо като реакция след ваксината, от друга така ако заменя 1-2 хранения - няма да се налага да давам фризопепа. И ние мислим да се консултираме с Мустаков - най-вече заради ваксината - много ме е страх от този прослувут коклюш, но пък знам, че е важно за детето да е ваксинирано!
Кръвта при нас беше алена - значи е периферна според теб. Явно стомахчето й е чувствително и червата също. Тук и аз имам малко вина, защото моя метаболизъм не е добър - сигурно в кръвта и после в кърмата ми навлизат много неразградени храни!
Мерси много още веднъж за включването - ще питам още неща, но сега трябва да стана!
А още нещо - хълцаха ли вашите деца - страшно много хълца моята Алекс - дали това не е също заради неразвитото стомахче!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|