|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Въпрос?
|
|
Автор |
delphin (ентусиаст) |
Публикувано | 12.06.08 09:41 |
|
Пускам нова тема, свързана пак с дерматита,заради съвета на Дафна
ние не сме в България, за да се допитам до Доценткака или всеки друг предложен доктор
Картината при малкия е такава: Беше на адаптивно мляко, поради невъзможността ми да го кърмя, така 25 дни, без никакви симптоми. След това се появи обрив по главичката и лицето. Заведох го на доктор и тои каза, че има атопичен дерматит заради кравешките белтъци на млякото и ми каза да го сменя с хипоалергично, изписа ми крем с кортикостероиди,но аз не го купих. Ден след като почнах това мляко акото му стана тъмно зелено. Обадих се на доктора,той каза че неможе да е от млякото, което както чета в нета не е вярно! Сега ще го водя на друг доктор,но събирам мнения в нета,за да имам представа все пак. От около 20 дена сме на хипоалергенно мляко, акото му е зелено ,а обривите ту се появявят,ту стихват. На същото място са си-лицето и под косичката Имам наблюдения, че когато спинка и е спокоен обривите ги няма,или са по малко изразени,не така червени и очевидни!
Според вас може ли да се постави такава диагноза без изследвания?
Мислих си няма ли да е по трудно захранването ,ако детето е на хипоалергенно мляко-някак си да се изнежи по този начин и после да има проблеми при захранването?А ако си е на нормалното мляко,организма да свикне и да няма проблеми по-късно? Има ли такава възможност?
Благодаря!
| |
|
По повод ваксините, винаги дават някаква реакция, обривът свързваш ли го с някакви лекарства или ваксини като върнеш до към 10 дена назад от първата му поява?
Зеленото ако е нормално при прием на хидролизирани млека, защото белтъкът е разграден в някаква степен /при сина ми продължи около 2-3 месеца и даже с доста чести изхождания/
Захранваш ли с нещо друго? Надявам се все още не сте започнали сокове и чайчета... Има време.
Обривите затихват в покой, защото намалява двигателната активност и насищането с кръв на тези участъци. Ако е и по-хладно в стаята ще избледнеят още повече.
Диагнозите са винаги ориентировъчни и могат да бъдат променени. Принципно щом има съмнение за алергия е по-добре да се ограничат възможностите. Кръвните тестове не са точни и не може да се разчита на тях, а за други сте много малки още. Пък и при тях точността е една...
Захранването няма да е трудно заради млякото, не се притеснявай, няма опасност да навикне и да приеме заради това друго. Стига да е здраво хлапенце, ще мине всичко лесно. Ако обаче има все пак някаква непоносимост е добре да се съобразяваме с това и да го пазим, нищо не губи, дори мисли за този начин на хранене и диета като за здравословен и природосъобразен. Разбирам, че в началото звучи страшно, но всъщност ограниченията са върху точно тези ненужни на организма вредни храни, вкусни наистина, но можем и дори трябва да минаваме без тях
Бъди спокойна и когато ти се пита, когато се съмняваш в нещо не се притеснявай да пишеш тук, а от докторите изисквай винаги разбираем отговор. Те обичат да се правят на велики, когато не са сигурни и да те заливат с терминология така, че започваш да гледаш с огромни очи на кошута пред фарове и да мислиш, че кой знае какво е станало. Бъди уверена в себе си и вярвай предимно на вътрешното ти чувство. Успех и не се притеснявай.
| |
Тема
|
Re: Въпрос?
[re: delphin]
|
|
Автор |
Дaфнa (ех, дафна) |
Публикувано | 12.06.08 14:46 |
|
Делфинче, така е по-добре :) Иначе се разкъсват двете теми, а и много хора четат само първият постинг- на питащият
Сега и аз те почвам с въпросите
Освен с ваксина, както е писала Финч, смяташ ли, че тези обриви само по лицето и главичката може да са от небръснат, любвеобилен татко? При моето бебче случаят е такъв...става целият на пъпчици и докато разбера от какво са доста се поизпотих.
Иначе, да диагнозата АД се поставя без изследвания, но от кожен лекар.
Изследвания за алергии няма смисъл да се правят преди 3годинки.
С подходяща диета и козметика проблемите се решават.
Груба, но масова лекарска грешка е при съмнение за алергия да изписват ХА мляко. То не е за алергични деца! Така само се замаскира проблема. Това го знам от доц.Маринова. При голямото ми дете направиха тази грешка и чак на 6 месеца премина на Фризопеп.
Ако, обаче, нямате алергия няма никакъв проблем да пиете ХА мляко, въпреки, че не е необходимо.
Сега, какво мляко пиете в момента?
Ако пиете Милумил ХА (те са 1 и 2), там нещата са различни- зеленото е само в началото или както Финч е писала- 1-2 месеца.
Ако пиете НАН ХА- там зеленото ако ще си го има докато го пие бебока. То не е 1 и 2, а си е от 0 до 12 месеца. Обогатено е с много желязо (повече отколкото в другите ХА млека), което придава този специфичен цвят на акото. Възможно е и да има лек запичащ ефект при някои бебоци. Знаеш, че другите млека са по номера, т.е. съдържат различни в-ва в различни концентрации за различните възрасти, докато НАН е направен така, че да се пие и от новородено, и от едногодишно дете. Отделно, че желязото му е много (пише го на самата кутия).
Голямото ми момче е пило тези две марки.
За захранването, не, не мисля, че ще имаш проблеми. Но преди да започнеш изчети закованата тема. Така ще си запозната кои храни са алергени, как се въвежда нова храна и коя храна по кое време се въвежда.
А пък последният съвет на Финч е много на място
| |
Тема
|
[re: Дaфнa]
|
|
Автор |
delphin (ентусиаст) |
Публикувано | 12.06.08 16:25 |
|
Благодаря за изчерпателните отговори!
Дафна защо смяташ че е груба грешка да се изписват хипоалергенни млека при съмнение за алергия? Защо са създадени тези млека тогава,ако не за при алергия? Претиснявам се да не е грешка, че Бебо пие такова мляко
От около 20 дена сме на Нестле НАН ХА. Бебо е на мляко,вода и чай от копър. Намям намерения да давам друго поне до края на 4-я началото на 5-ч месец,ако пък се наложи ще е и по-късно.
А пъпките не са от брадата на тати, а и не съм дала нищо освен мляко, вода,чай, и лекарство за колики
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Дaфнa (мама на двама) |
Публикувано | 12.06.08 17:17 |
|
Тези млека са създадени за бебета предразположени към алергия. Т.е. дават се, като защитна мярка, ако предишно дете или някой от семейството има алергии.
Естествено, че НЯМА от какво да се страхуваш Та много бебоци ги отглеждат с това мляко без да имат предразположеност, а просто, като по-лека храна за коремчето. Тук, напр., в частните болници дохранват бебоците с ХА мляко.
Ако имате алергия, това мляко ще облекчи временно нещата, в никакъв случай не е вредно Много си се ошашкала, успокой се Лекарска грешка е от гл.т. на това, че с него не се решава проблема. А при доказана алергия се изписва лечебно мляко.
А преди обривите колко често акаше? Гъсто или редичко?
Чайчето какво е? Ти ли го приготвяш или купено?
Има ли много колики?
Общо взето, как да ти кажа...ако сега сте на ХА мляко и обривите са намаляли или не са в остро състояние, лекаря при който ще ходиш няма да може да даде обективно мнение. Поне така си мисля аз. Трябва да издебнеш ден, в който се виждат така, както преди ХА млякото и тогава да заведеш бебока.
Когато аз съм водила децта, винаги гледаха дали обривите са по цялото тяло. Може да не са пъпка до пъпка, но има огнища по крачетата, ръчичките, коремчето, по нежните места.
Знам, че няма повод са сериозни притеснения, ако обривът е локален.
При бебока ми имаше доста огнища по личицето (отстрани към ушичките, по очичките) и коремчето, но не е алергия. С подходяща козметика го оправих. На обикновено мляко е и сега минахме на 2-ка с малко колики, но нищо повече. Така, че само един обрив по главичката не е достатъчен за тази тежка диагноза. Но аз съм само една майка, нямам медицинско образование и само мога да пиша из форумите. Но пък никога не еизлишно да чуеш още едно мнение
| |
Тема
|
|
|
Автор |
delphin (ентусиаст) |
Публикувано | 14.06.08 08:33 |
|
Здравейте отново,
Обривите са си същите както преди да почна хипоалергенното мляко,на същите места, ту се увеличават,ту намаляват.
Преди да дам това мляко Бебо Вики акаше, след като се изчисти акото му беше жълто и акаше след всяко хапване. След седмица започна по веднъж на ден като всеки път акото беше в два цвята-започваше зелено и завършваше жълто! Но не тъмно зелено като сега,а светло зеленко! Доктора каза тогава че е нормално
Няма постоянни колики,давам страхотни капки Инфакол и съм много доволна от тях! Сега вече не се напъва постоянно както като започнахме това мляко,миризливи газове има от време на време само
А чайчето е на Милупа-копър!
Как ви се струва описаното?
Дафна какво казаха за твоето бебче, как се разбира че не е алергия? Честно казано ми се иска да се върна към обикновенното мляко
Finch твоето детенце колко е голямо сега? Пие ли още хипоалергенно мляко? Или вече нормално?Захранила ли си?
Благодаря ви за съветите още веднъж!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Дaфнa (мама на двама) |
Публикувано | 18.06.08 08:07 |
|
Делфинче, ами то моето дете си имаше признаци на алергия- имаше силни колики (спеше общо 3ч на денонощие),повръщаше, обриви. Минахме на ХА мляко и нещата временно се оправиха- започна да спи повече, леееко намаляха коликите, обривите изчезнаха. И така няколко месеца, след което започна да ака кръв, слуз, обривите пак се появиха, но не толкова изразени. Тогава минахме на Фризопеп.
Моят съвет е да не сменяш млеката. Това може да доведе до алергия.
Спри и Инфакола, защото колкото и да е добро лекарството, твоето дете може да не го понася добре. Ето, например, първото ми дете се влияеше чудесно от Еспумизан (давах Инфакол, но ефекта му беше същия), но при второто се появи страхотен запек.
Купешките чайове не са много хубави, защото съдържат захар. А тази захар помага за по-бързото ферментиране на млякото в корема и съответно газове и колики. При някои по-чуствителни коремчета е така, при други- не води до проблеми.
Коликите не са само газове в корема, те се дължат на съзряването на цялата храносмилателна и нервна система.
Изобщо, гледай да отстраниш всичко, което би довело до реакция, преди да мислиш за алергия. Лекарите много лесно лепват тази диагноза. Почти толкова лесно, колкото изписват и АБ :)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
delphin (ентусиаст) |
Публикувано | 18.06.08 14:32 |
|
Дафна,а как е сега твоето детенце,как се справяте със захранването?
Какво точно е мляко Фризопеп
Аз спирах на два пъти инфакола,но веднага се появяваха силни колики. А с него 3 пъти на ден -няма колики. Обривите слизат надолу по телцето и ми прави вече впечатление че повръща по-малко дори и часове след като е пил млекце. Акото е същото зелено,като преди дни няколко пъти беше михирано тъмно зелено с малко жълто! Познати ли с ати тези симптоми?
На лекар сме другата седмица ще пиша какво е станало.
Какво чайче препоръчваш домашно?Знам,че мога да давам лайка пакетчета за големи, но не съм сигурна да не го правя много силен,дори и за малко да оставям пакетчето във водата, а пък на гранулестите чайчета си пише по колко!
Благодаря отново,че ми отделяш от времето си!
Усмихнат ден!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Дaфнa (мама на двама) |
Публикувано | 18.06.08 15:04 |
|
Ами момченцето ми е ОК. Не съм бързала в захранването. При алергичните деца е основно правило. Една бърза крачка напред те връща в началото...така, че много бавно и постепенно. Чак тази година му дадох кисело и прясно мляко (до миналия месец беше на Фризопеп), какао, масло и т.н. храни. Общо взето го пазех много, защото много се напатих със захранването.
Акането на детето ти е ОК. И моето бебе ака миксове ;) Нищо притесниелно няма.
Чайче можеш да направиш с купени семена от копър, продават ги в аптеката. Но според мен няма смисъл...давай си му само водичка на детето.
Лайката изобщо не е добър вариант за чай. А защо искаш да му даваш чайчета? Млякото е напълно достатъчна храна.
Повръщане и връщане са две различни неща. Твоето бебоче връща. Повръщане е да върне повечето изпито мляко на струя, несмляно (не е пресечено) и дори на фонтан.
А да не го прехранваш? И от там да връща и да има колики?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
delphin (ентусиаст) |
Публикувано | 18.06.08 15:39 |
|
Давам чай от копър,за да няма колики Той изпи една опаковка вече, мога да спра разбира се.
Е да той връща,не повръща
Ами как да разбера дали го прехранвам, той си хапва добре,аз не го насилвам Яде по 150 мл на 4 4аса,понякога на 3 или на 3 и половина. Вечер спинка 8-9 часа.
Само едното детенце ти е било с алергии,другото по-малкото не е така ли?
Чудя се на какво ли се дължи, чувала съм, че ако бременната яде много фъстъци бебето ще е алергично. Моя по-големия ,като беше бебче към 2-я месец се беше поопъпчил, но за седмица-две му мина,но се сещам че мазах с мехлем с кортикостероиди Тогава не ми е минало въобще през ума за дерматити и алергий..
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|